Πρώτες δηλώσεις του νέου ΔΣ του Σωματείου των Υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μετά τις αρχαιρεσίες

“Πρόθεση συνεργασίας προς όφελος του Δήμου”

Τη σαφή πρόθεση συνεργασίας τους με τη Δημοτική Αρχή προς όφελος του Δήμου και των δημοτών, διατύπωσαν τα μέλη του νέου ΔΣ του Σωματείου Υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στο πλαίσιο των πρώτων δηλώσεων στις οποίες και προέβησαν προς την εφημερίδα, κατόπιν των αρχαιρεσιών και της συγκρότησής τους σε σώμα.

Ο νέος πρόεδρος, Γιάννης Χρόνης, πλαισιωμένος από τον αντιπρόεδρο, Γιάννη Αλεξανδρή, τη γραμματέα, Άννα Βαμβακάρη καθώς και την ταμία, Ελευθερία Ποθουλάκη (απουσίαζε το μέλος Γιώργος Χαλαβαζής) μίλησαν για την ανάγκη συνέχισης της αξιόλογης πορείας του Σωματείου, προκειμένου να δρομολογούνται λύσεις σε προβλήματα και θέματα που είτε παραμένουν, είτε ανακύπτουν, με σκοπό την καλύτερη και παραγωγικότερη λειτουργία των υπηρεσιών, πρωτίστως για την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Δεδομένου ότι το Σωματείο κατά τη διαδικασία των αρχαιρεσιών στις (24/1) απαρτιζόταν από 161 εγγεγραμμένα μέλη (ταμειακώς συνεπή) και στην κάλπη προσήλθαν τα 121 εξ αυτών, σημαίνει και την ιδιαίτερη ευθύνη που έχει το νέο ΔΣ σε επίπεδο ανάπτυξης μίας εποικοδομητικής πορείας, που θα ευνοεί στη διαμόρφωση, αλλά και στη διατήρηση ενός θετικού εργασιακού περιβάλλοντος.

Αξίζει δε, να σημειωθεί, πως, κατόπιν της ανάδειξης των νέων μελών του ΔΣ και της συγκρότησής τους σε σώμα στις 31/1, ακολούθησε και η εγγραφή στο Σωματείο είκοσι επιπλέον υπαλλήλων.

Πορεία παραγωγική μακριά από τον κακό συνδικαλισμό

“Οι αρχαιρεσίες έγιναν τέλος του περασμένου μήνα. Ήταν πολύ μεγάλη η προσέλευση των υπαλλήλων και αυτό φαίνεται και από τον αριθμό των ατόμων που ψήφισαν, πάνω από 120 άτομα αλλά και από τη θέληση 20 ακόμη υπαλλήλων να εγγραφούν στο Σωματείο” σημείωσε αρχικά ο πρόεδρος, ερμηνεύοντας και το γεγονός της σημαντικής προσέλευσης, ως βούληση των υπαλλήλων να υπάρχει ένα Σωματείο με σαφή λόγο στον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης.

“Πιστεύω ότι χρειάζονται οι εργαζόμενοι ένα Σωματείο ισχυρό, ενεργό για να μπορούν να αισθάνονται ασφάλεια και για να μπορούν να δρομολογούνται λύσεις σε προβλήματα” τόνισε σχετικά ο κ. Χρόνης, διευκρινίζοντας πως, η τοποθέτηση του Σωματείου θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση μέχρι σήμερα, δηλαδή μακριά από τον κακό κι αντιπαραγωγικό συνδικαλισμό.

“Θα λειτουργούμε πάντα σε ένα πλαίσιο συμβουλευτικό και μόνο” πρόσθεσε παρακάτω, επισημαίνοντας μάλιστα την αξία της προσπάθειας διατήρησης ενός εργασιακού περιβάλλοντος που θα εξασφαλίζει “συνθήκες δυνατότητας παραγωγής έργου και δουλειάς”. “Θέλουμε να είμαστε παραγωγικοί με την έννοια του να δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες και για την καθημερινότητά μας και για τους δημότες” συμπλήρωσε ο Γιάννης Χρόνης, με τη γραμματέα να συνηγορεί στα λεγόμενά του. “Παραμένει αυτός ο στόχος ξεκάθαρα και για εμάς. Ο συνδικαλισμός όπως είναι γνωστός δεν έχει λόγο ύπαρξης. Από την πλευρά μας είμαστε εδώ για να προσπαθήσουμε για το κοινό συμφέρον, υπαλλήλων, Δημοτικής Αρχής και δημοτών”.

Συλλογική δουλειά από το ΔΣ

Πέραν των ανωτέρω, ο πρόεδρος θέλησε να τοποθετηθεί με σαφήνεια και ως προς το θέμα της συνεργασίας των μελών του ΔΣ, επισημαίνοντας πως σε κλίμα ισότητας, θα πορεύονται από κοινού για τις υποθέσεις των υπαλλήλων του Δήμου.

“Το κλίμα ανάμεσα στα νέα μέλη του ΔΣ είναι πολύ θετικό, υπάρχει συνεργασία, όπως υπήρχε και τα προηγούμενα χρόνια με ορισμένα μέλη και όσον αφορά στα τρία νέα μέλη, είναι δεδομένο πως θα υπάρχει ισότητα στη συμμετοχή” ανέφερε σχετικά, συμπληρώνοντας μάλιστα πως, “Συναποφασίζουμε και θα συναποφασίζουμε για το τί είναι σωστό για τους υπαλλήλους και ποιες ενέργειες θα κάνουμε νόμιμα και δημοκρατικά. Θα λειτουργήσουμε προς όφελος όλων των εργαζομένων”, ανέφερε, ενώ επιπλέον υπογράμμισε σε κατηγορηματικό τόνο - αναφορικά με τη συνεργασία των ίδιων με το πολιτικό προσωπικό του Δήμου -, πως, “Έχουμε διάθεση συνεργασίας και περιμένουμε και από τη Δημοτική Αρχή το ίδιο”.

Ιεράρχηση θεμάτων και συνάντηση με Δημοτική Αρχή

Κατόπιν των πρώτων συναντήσεων του ΔΣ, τα μέλη του μίλησαν για το στάδιο ιεράρχησης των θεμάτων που αφορούν στους υπαλλήλους, με σκοπό προσεχώς, να αιτηθούν και συνεργασία - ραντεβού με τη Δημοτική Αρχή.

“Η ατζέντα μας έχει αρκετά θέματα. Τώρα προχωρούμε στην ιεράρχησή τους. Είναι το θέμα των αξιολογήσεων που είναι πολύ σημαντικό και οι κρίσεις” ανέφερε αρχικά ο κ. Χρόνης, με την κ. Βαμβακάρη να προσθέτει πως, το νέο ΔΣ συνεχίζει στην κατεύθυνση του έργου του προηγούμενου Διοικητικού Συμβουλίου με πρόεδρο τη Γεωργία Βαρελά.

“Είχε κάνει κάποιες ενέργειες και το προηγούμενο ΔΣ ως προς τις κρίσεις των υπαλλήλων, ως προς τον νέο ΟΕΥ για τον οποίο είχε εκφράσει κάποιες αντιρρήσεις. Είχε κάνει κάποια βήματα για την καλυτέρευση των συνθηκών ασφαλείας και υγιεινής σε συγκεκριμένους κλάδους. Όλα αυτά τα ασπαζόμαστε κι εμείς, τα μελετάμε εκ νέου καθώς απαντήσεις δεν έχουμε σαφείς και θέλουμε να μπουν πρώτα στην ατζέντα” συμπλήρωσε η ίδια, με τον Γιάννη Αλεξανδρή να απαντά ειδικότερα και για το Επιχειρησιακό Σχέδιο του Δήμου.

“Το Επιχειρησιακό Σχέδιο για εμάς είναι μία “πυξίδα”. Είναι μία σειρά από στόχους που τους θέτει η Δημοτική Αρχή, χωρίς εμείς να έχουμε εμπλοκή. Η δική μας εμπλοκή έχει να κάνει μόνο με το ότι είναι πιο εύκολο για τον κάθε εργαζόμενο να είναι αυτοί οι στόχοι ξεκάθαροι. Όσο είναι ξεκάθαροι, μπορείς να κάνεις έναν πολύ καλό προγραμματισμό και να δουλέψεις πολύ καλύτερα. Όταν οι στόχοι είναι της τελευταίας στιγμής, τότε δημιουργείται πρόβλημα σε όλη τη διοικητική πυραμίδα. Δηλαδή υπάρχουν καταστάσεις κρίσεως” δήλωσε ο κ. Αλεξανδρής, εξηγώντας παράλληλα πως, “Εμείς δεν πάμε ενάντια σε αυτό που θέλει να κάνει η Δημοτική Αρχή, απλώς θέλουμε να γνωρίσουμε ακριβώς τί είναι αυτό που θέλει να υλοποιήσει. Τότε είναι πιο εύκολο και για εμάς να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα και να μην πελαγοδρομούμε ανάμεσα σε στόχους που πολλές φορές μπορεί να είναι και αντικρουόμενοι”. Θέλησε να διευκρινίσει μάλιστα πως, “Εμείς δεν θα σταθούμε στο αν αυτοί οι στόχοι είναι σωστοί. Αυτό το κρίνει η αντιπολίτευση” τονίζοντας ακόμη πως, “Εμείς εργαζόμαστε για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ποιοτικές λειτουργίες στον Δήμο κι αυτές “περνούν” και μέσα από το Επιχειρησιακό σχέδιο”. Άλλωστε όπως υποστήριξε, η εφαρμογή ενός Επιχειρησιακού Σχεδίου “βοηθά στον έλεγχο και την αξιολόγηση τόσο για τη Δημοτική Αρχή, όσο και για τους υπαλλήλους”.

Προτού κλείσει η αναφορά τους στη ατζέντα του Σωματείου, θέλησαν να προσθέσουν σε κατηγορηματικό τόνο πως, δίνουν ιδιαίτερη έμφαση και στο κλίμα συνεργασίας και αρμονικής συνύπαρξης ανάμεσα στους υπαλλήλους. “Θέλουμε τους υπαλλήλους ενωμένους, ισότιμους και θέλουμε να υπάρχει αξιοκρατία. Θα προσπαθήσουμε σε κάθε θέμα τους να είμαστε δίπλα τους συμβουλευτικά και ψάχνοντας να βρούμε τις νόμιμες λύσεις” δήλωσε σχετικά ο Γιάννης Χρόνης.

Συμπληρωματικά στα παραπάνω και στην ερώτηση αν και πότε θα συναντήσουν τη Δημοτική Αρχή, τόνισαν πως, “Δεν έχουμε πραγματοποιήσει ως τώρα συνάντηση επειδή δεν έχουμε ολοκληρώσει την ιεράρχηση των θεμάτων μας και θέλουμε να διατυπώσουμε με σαφήνεια τις προτεραιότητές μας”. Ωστόσο, πρόσθεσαν πως, “Θέλουμε συνεργασία, όχι στην κατεύθυνση του να επιβάλουμε κάτι, αλλά σε συμβουλευτικό επίπεδο. Παραμένει στη σκέψη μας αυτή η πρόθεση συνεργασίας για τα τρία έτη που θα έχουμε να διανύσουμε και είναι μακρύς ο δρόμος και για εμάς”.

Διεκδικητική στάση όπου απαιτείται

Με φόντο τα θέματα που ξέσπασαν από τις προκλητικές προθέσεις του προέδρου των ΚΑΠΗ, Γιάννη Χαρίτου σχετικά με την μεταφορά της Κοινωνικής Υπηρεσίας, το νέο ΔΣ κλήθηκε να απαντήσει ως προς το αν τους χαμηλούς τόνους συνεργασίας που επιθυμεί να ακολουθήσει, θα διαδεχτούν πιο διεκδικητικές στάσεις σε παρόμοιες περιπτώσεις, προς υπεράσπιση του έργου των υπαλλήλων.

“Ήδη είχε εκδοθεί από εμάς μία ανακοίνωση. Είναι κι αυτό ένα θέμα που έχουμε στην ατζέντα μας και το θεωρούμε σημαντικό διότι αγγίζει πολλά θέματα συνεργασίας, συμπεριφοράς, αρμοδιοτήτων κλπ. Ποιός δίνει διαταγές κλπ. Είναι ένα θέμα τεράστιο” σχολίασε σχετικά ο Γιάννης Αλεξανδρής, διευκρινίζοντας μάλιστα πως, “Στον βαθμό που δεν λύνονται τέτοια θέματα, δεν βοηθούν την πλευρά των υπαλλήλων να εργασθούν όπως πρέπει για να συνεχίσουν να προσφέρουν. Για την υπόθεση της Κοινωνικής Υπηρεσίας έχουν μείνει πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Είμαστε σε αναμονή”. Προτού κλείσουν τη συνέντευξή τους, τα νέα μέλη του ΔΣ, υπογράμμισαν πως, “Υπάρχουν προβλήματα σε Υπηρεσίες και πιστεύω ότι σιγά σιγά θα τα λύσουμε με σκοπό ένα καλό περιβάλλον εργασίας και αποδοτικούς υπαλλήλους”.