Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης πυροδότησε η εκτέλεση του δημοτικού προϋπολογισμού

Υπό αμφισβήτηση η δημοτική οικονομική διαχείριση

Συγκράτηση καταγράφηκε κατά την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Δ΄ τριμήνου, υπέρ της οποίας λειτούργησαν οι παρατηρήσεις του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, σχετικά με τις αποκλείσεις που καταγράφονταν στο προηγούμενο τρίμηνο.

Η αύξηση των εσόδων κατά τον μήνα Δεκέμβριο ήρθε να ισορροπήσει αρκετά την οικονομική κατάσταση, καθώς αναπληρώθηκε το κενό που είχε δημιουργηθεί την προηγούμενη περίοδο, σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, που τέθηκαν προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Απουσία προγραμματισμού και επενδύσεων, πλασματικά έσοδα, ύπαρξη ταμειακού ελλείμματος και απουσία επενδύσεων, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των παρεμβάσεων της δημοτικής μειοψηφίας επί της εκτέλεσης του δημοτικού προϋπολογισμού.

Ικανοποίηση της δημοτικής αρχής καταγράφεται με την εξισορρόπηση των οικονομικών στοιχείων του προϋπολογισμού, καθώς τόσο ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, όσο και οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας υπεραμύνθηκαν των θετικών αποτελεσμάτων, σε αντίθεση με τους συμβούλους μείζονος και ελάσσονος μειοψηφίας, που αφού κατέθεσαν τις παρατηρήσεις τους σε συγκεκριμένα οικονομικά στοιχεία, στάθηκαν δεικτικά στην απουσία προγραμματισμού και κατ’ επέκταση νέων έργων από την πλευρά της δημοτικής αρχής.

Τα οικονομικά στοιχεία του τελευταίου τριμήνου

Στο κλείσιμο έτους του 2017 το ποσοστό απόκλισης εκτέλεσης από τους στόχους του 12μηνου, στα ίδια έσοδα ήταν -0,11%, που σημαίνει απόκλιση μικρότερη του 10%, ενώ το ποσοστό εκτέλεσης από τους στόχους του 12μηνου στα έσοδα ΠΟΕ ήταν -1,34%, άρα απόκλιση μεγαλύτερη του 10% κατά 0,34, μειωμένη όμως σε σχέση με 9μηνο, όπου και αναδείχθηκε ο έντονος προβληματισμός για την οικονομική πορεία του Δήμου.

Πρόκειται για απόκλιση επί της οποίας έγινε παρατήρηση από το Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ, με την οικονομική υπηρεσία του Δήμου, να την αιτιολογεί λόγω του πολύ μικρού ποσοστού απόκλισης, που δεν οδηγεί στην πραγματοποίηση δαπανών με βάση υπερτιμημένα έσοδα, καθώς το ποσό της απόκλισης είναι μόλις 576,37 ευρώ και οι λειτουργικές δαπάνες που πραγματοποίησε ο Δήμος ήταν μειωμένες κατά 1,2  εκ. ευρώ.

Το ποσοστό απόκλισης στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, από τους στόχους του 12μηνου, στο σύνολο εσόδων ήταν 6,09%, δηλαδή θετική απόκλιση, που σημαίνει ότι οι στόχοι επιτεύχθηκαν.

Η απόκλιση στο σκέλος των εξόδων είναι 11,64%, όπου και εδώ καταγράφεται θετική απόκλιση, γεγονός που σημαίνει ότι οι δαπάνες διατηρήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από τον στόχο.

Θετική ήταν και η απόκλιση από τους στόχους του 6μηνου για τις απλήρωτες υποχρεώσεις στο 22,49%, που σημαίνει ότι οι απλήρωτες υποχρεώσεις στο τέλος του 12μηνου ήταν λιγότερες από αυτές στις 31/12/2016.

Υπάρχει ταμειακό έλλειμμα

Εκ μέρους του Αντιδημάρχου Οικονομικών, Αλέξη Αθανασίου, υπήρξε η παραδοχή της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης, καθώς επεσήμανε ότι «Σαφώς είναι η κατάσταση δύσκολη και την μείωση των εσόδων την βλέπουμε καθημερινά», ζήτησε όμως από όλους να επιδεικνύουν σύνεση, ψυχραιμία και να μην επιδίδονται σε καταστροφολογία.

Ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, στην τοποθέτηση του αφού παραδέχθηκε ότι «δεν είναι ώρα για υπεραισιοδοξία, για υπερεκτιμήσεις και για υψηλούς τόνους» επεσήμανε όμως ότι «δεν είναι και ώρα για καταστροφολογία, για απαισιοδοξία και για διατυπώσεις τέτοιες που δείχνουν το Δήμο στο «κόκκινο», από τη στιγμή που με βάση τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου του 2017 φαίνεται ένα νοικοκύρεμα, μία συνετή οικονομική διοίκηση και διαχείριση, η οποία αποτυπώνεται με βάση τους αριθμούς και όχι με βάση το πώς θέλει ο κάθε ένας να παρουσιάζει τα πράγματα».

Επεσήμανε ότι βάσει των αριθμών, στον τομέα των εσόδων υπάρχει μία θετική απόκλιση από τον στόχο, ενώ «στα έξοδα παρατηρείται μία ξεκάθαρη συγκράτηση δαπανών σε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την στοχοθεσία του έτους».

Αναφερόμενος στις περικοπές στη δημοτική συγκοινωνίας, στους τομείς του αθλητισμού και του πολιτισμού και τις λειτουργικές δαπάνες του Δήμου έκρινε ότι «όλη αυτή η οικονομική συμπεριφορά του Δήμου είναι προς την κατεύθυνση εξορθολογισμού των δαπανών».

Ειδικά για το ταμειακό υπόλοιπο ο Δήμαρχος υποστήριξε ότι αυτό είναι μόλις 190.000 ευρώ λιγότερο από το υπόλοιπο του 2014 που ανέλαβε η δημοτική αρχή.

Για δε την παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί σχετικά με την απώλεια 1 εκ. ευρώ από το ταμείο του Δήμου, ο Δήμαρχος σχολίασε ότι αυτό όχι μόνο δεν ισχύει, βάσει και των αριθμών, αλλά αγγίζει και τα όρια της συκοφαντίας.

«Δεν συντρέχει ο παραμικρός λόγος ανησυχίας και διασποράς κινδυνολογιών προς την τοπική κοινωνία σε σχέση με την οικονομική διοίκηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, «αδειάζοντας» τον Δήμαρχο σε σχέση με το ταμειακό έλλειμμα είπε συγκεκριμένα ότι «δεν λέω ότι είναι 190.000 ευρώ αυτά που μας λείπουν, αλλά δεν είναι και 1,5 εκ.».

Ο Ανδρέας Γιαλόγλου από την πλευρά του, αφού επεσήμανε την διάψευση του Δημάρχου από τον Αντιδήμαρχο του, διευκρίνισε ότι το ταμειακό έλλειμμα είναι περίπου στις 300.000 ευρώ και εάν δεν έδινε το υπουργείο Εσωτερικών 200.000 ευρώ θα ήταν στις 500.000 ευρώ, σημειώνοντας ότι «αυτό είναι σπατάλη από το 2014 μέχρι σήμερα».

Πλασματική υπερκάλυψη εσόδων

Από την πλευρά της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, ο επικεφαλής της, Ανδρέας Γιαλόγλου, αφού υπενθύμισε ότι η παράταξη του μειοψήφισε στην Οικονομική Επιτροπή, σε όλα τα αποτελέσματα τριμήνων, αναφέρθηκε και στις επισημάνσεις στα αποτελέσματα του Γ΄ τριμήνου για αποκλίσεις σε ορισμένες κατηγορίες εσόδων άνω του 10%, με το έγγραφο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου να τους επιβεβαιώνει απόλυτα.

Εξέφρασε δε την άποψη ότι παρουσιάζεται πλασματική υπερκάλυψη των εσόδων, καθώς λαμβάνεται υπόψη ο προϋπολογισμός του Δήμου πριν την αναμόρφωση του, καθώς δεν αναμορφώθηκε αναλόγως και το ολοκληρωμένο πλαίσιο δράσης, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται εσφαλμένα αυτή η υπερκάλυψη, ενώ αντιθέτως έχουν υστέρηση κατά 5,12%.

Διορθώνοντας τους υπολογισμούς στο θέμα των εσόδων, ο κ. Γιαλόγλου σημείωσε ότι αντί να μπει ο παρονομαστής 22238, όπως όφειλε να μπει, μπήκε παρονομαστής 19889, δηλαδή υστέρηση εσόδων, δηλαδή λείπει 1.100.000 ευρώ, ασχέτως πως πέρασε αυτό από την Αποκεντρωμένη.

Σχολιάζοντας τις παρατηρήσεις της μειοψηφίας, ο μέχρι πρότινος Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Γιώργος Παπαμανώλης, επεσήμανε ότι τόσο τα συνολικά έσοδα όσο και τα τακτικά, είναι τα χαμηλότερα από συστάσεως του ενιαίου δήμου και αυτή η υστέρηση εσόδων δεν συνιστά υπαιτιότητα.

Δεν παρέλειψε δε να δώσει τα εύσημα όσον αφορά στη βελτίωση των οικονομικών συντελεστών τόσο της εξόφλησης των προμηθευτών όσο και την βελτίωση του ταμειακού υπολοίπου σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Σε ότι αφορά στη θέση της μείζονος μειοψηφίας για εμφάνιση ευνοϊκών συντελεστών στη στοχοθεσία, γιατί συγκρίνεται η εκτέλεση του προϋπολογισμού με την αρχική κατάρτιση πριν την αναμόρφωση του, χωρίς όμως να μπορεί να εξηγηθεί γιατί δεν υπάρχει αυτή η αναλογία και στα έξοδα, όπου και εκεί καταγράφεται ευνοϊκό αποτέλεσμα.

Αναφερόμενος δε στο ταμειακό υπόλοιπο, σημείωσε ότι από τα τακτικά έσοδα κινείται περίπου στον μέσο όρο τετραετίας, ενώ από τα έκτακτα ειδικευμένα διαπιστώνεται μία μείωση, που αιτιολογείται από υπόλοιπα ΚΑΠ επενδύσεων περασμένων ετών, τα οποία μεταφέρονται, καθώς ναι μεν δεν καταγράφεται απορρόφηση σημαντικών ποσών έργων, όμως υπάρχουν παλαιά έργα που υλοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να προκύπτει η μείωση των συγκεκριμένων εσόδων, σκοπός των οποίων είναι η δημιουργία των έργων για τα οποία αποδόθηκαν.

Απουσία προγραμματισμού και επενδύσεων

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας παρατήρησε ότι παραμένει διαχρονικά η τρομακτική υστέρηση όσον αφορά το πρόγραμμα επενδύσεων, σχολιάζοντας ότι «η μη ύπαρξη επενδύσεων είναι αυτή που υπονομεύει και την πορεία του Δήμου» και υπενθυμίζοντας ότι μπορεί για επικοινωνιακούς λόγους να αναφέρονται από τη δημοτική αρχή οι υλοποιήσεις έργων, τα οποία όμως είχαν δρομολογηθεί πριν από χρόνια, χωρίς η ίδια να έχει υπογράψει ούτε μία σύμβαση για ένα καινούριο έργο.

Διευκρινήσεις έδωσε από τη πλευρά του και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος αναφέρθηκε στις παρατηρήσεις για το χαμηλό ποσοστό των επενδύσεων, επαναλαμβάνοντας τις εξηγήσεις που έδωσε και κατά την συζήτηση των αποτελεσμάτων του Γ΄τριμήνου.

Υπενθύμισε ότι οι αλλαγές στη νομοθεσία έχουν καθυστερήσει τους διαγωνισμούς, γεγονός που αιτιολογεί το χαμηλό ποσοστό του 20% των επενδύσεων, το οποίο όμως συγκριτικά με τα στοιχεία παλιότερων ετών είναι αυξημένο, φέρνοντας ως παράδειγμα το 2012 όπου το ποσοστό των επενδύσεων ήταν στο 16,59%, αποδεικνύοντας ότι τώρα είναι περί τις 4 μονάδες επάνω.

Όμως επεσήμανε ότι η διαφορά καταγράφεται στα δεσμευθέντα, δηλαδή στα ποσά που έχουν δεσμευτεί για την εκτέλεση ενός έργου, εξηγώντας ότι για να προχωρήσει ο διαγωνισμός ενός έργου δεσμεύονται τα απαιτούμενα ποσά, γίνεται ο διαγωνισμός και προχωρά το έργο.

Το πολύ υψηλό ποσοστό δεσμευθέντων, που είναι στο 67%, εξήγησε ο κ. Βακόνδιος ότι δείχνει πως έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες, ότι πάρα πολλά έργα είναι σε τελικό στάδιο είτε του διαγωνισμού είτε της έναρξης υλοποίησης τους και αυτά τα αποτελέσματα εντός του τρέχοντος έτους θα εμφανίσουν μεγάλες απορροφήσεις.

Σε ότι αφορά στο σύνολο των υποχρεώσεων του Δήμου, με στοιχεία βάθους τετραετίας, είναι περίπου 50.000 κάτω από τότε, το ταμειακό υπόλοιπο είναι 50.000 πάνω, ενώ οι απαιτήσεις του Δήμου είναι αρκετά υψηλότερες, με τα εν λόγω στοιχεία να δείχνουν, κατά τον Αντιδήμαρχο, ότι «υπάρχει συνετή οικονομική πολιτική και οι επενδύσεις το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να υλοποιούνται έργα και θα φανεί η διαφορά».

Τοποθετούμενος σχετικά με τις επενδύσεις, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, παρατήρησε ότι «οι αριθμοί είναι καλοί, αναλόγως πως τους διαβάσεις και τι εντυπώσεις θέλεις να δημιουργήσεις».

Ως αντίλογο ο κ. Γιαλόγλου υπενθύμισε ότι με παρέμβαση της παράταξης του είχε υπενθυμιστεί, το σημαντικό έργο του σχολείου της Βάρης, που είχε ξεχαστεί και δεν είχε μπει στον προϋπολογισμό, όπως έγινε και με τον εξοπλισμό του Μουσείου.  

Επίθεση περί σπάταλης πολιτικής

Σε ευθεία επίθεση στον Δήμαρχο για την οικονομική πολιτική του Δήμου προχώρησε και ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνός Στρογγύλης, ο οποίος μίλησε για σπάταλη πολιτική που ακολουθήθηκε τα 3 τελευταία χρόνια από τη δημοτική αρχή, για μείωση εσόδων, για λογιστικά τρυκ της Οικονομικής Υπηρεσίας, και για πλασματικά στοιχεία.

Τα οικονομικά στοιχεία όπως διαμορφώθηκαν μετά τις παρατηρήσεις του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, που μπορεί να βελτίωσαν τα στοιχεία του τελευταίου τριμήνου, όμως φανερώνει την έλλειψη προγραμματισμού και σχεδίου, όπως είπε, όπως και τον αντιπαραγωγικό τρόπο λειτουργίας των υπηρεσιών.

Κάλεσε δε τον Δήμαρχο να ασχοληθεί με την πρέπουσα ωριμότητα που επιβάλλει η κρίσιμη περίοδος που διανύει το νησί, καθώς τα προβλήματα είναι σοβαρά και οφείλει η δημοτική αρχή να σχεδιάσει, «έστω και την ύστατη στιγμή, ένα πρόγραμμα για την ανάπτυξη της Σύρου και όχι με δελτία τύπου που ωραιοποιούν καταστάσεις δίχως αποτελεσματικότητα».

Έντονη υπήρξε η αντίδραση της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θ. Μενδρινού, σε ότι αφορά στα λεγόμενα της ελάσσονος μειοψηφίας περί σπάταλης πολιτικής, καθώς υποστήριξε ότι στον τομέα ευθύνης της καταγράφηκαν μειώσεις της τάξης του 50%.

Ενημέρωσε για μείωση 50% στο «Σύρος πολιτισμός» όπως επίσης και στις επιχορηγήσεις των πολιτιστικών συλλόγων, οπότε όταν γίνεται μία φιλότιμη προσπάθεια για την πραγματοποίηση ενός πλούσιου πολιτιστικού προγράμματος, το οποίο διατηρεί την ποιότητα του λόγω την υποστήριξης των χορηγών.

Απευθυνόμενη στον κ. Στρογγύλη ζήτησε να αναφερθεί συγκεκριμένα στο τι θεωρεί «σπάταλη πολιτική», εκτός εάν κρίνει ότι σε αυτή την «σπάταλη πολιτική» συμπεριλαμβάνεται το κόστος των 15.000 ευρώ του καρναβαλιού, οπότε θα μπορούσε για την επόμενη χρονιά να αποφασιστεί ότι η Σύρος δεν θέλει καρναβάλι, αν το τριήμερο αυτό δεν είχε αποτέλεσμα.

Επικουρικά στα λεγόμενα της κινήθηκε και η απάντηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών, που προκάλεσε τον δημοτικό σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας να δηλώσει εάν θέλει ή όχι να γίνονται οι μεγάλες εκδηλώσεις, όπως το καρναβάλι ή το Aegean Ball ή το Τρίαθλο και τα χρήματα αυτών των διοργανώσεων να διοχετεύονται αλλού ώστε να έχουν και την απαιτούμενη ανταποδοτικότητα.

Ανάλογη ήταν και η τοποθέτηση επ’ αυτού και του Δημάρχου ο οποίος σημείωσε ότι «όποιες δράσεις και πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται είναι απόλυτα κοστολογημένες και στοχευμένες, προκειμένου αφ’ ενός να προβάλουν το νησί και να συμβάλλουν στην εξωστρέφεια του και αφ’ ετέρου να προσελκύουν κόσμο και επισκέπτες».

Υπό αυτό το πρίσμα, όπως ο ίδιος σημείωσε, οι αθλητικές εκδηλώσεις ή τα φεστιβάλ και το πολιτιστικό πρόγραμμα και όπως το καρναβάλι «είναι εκδηλώσεις απολύτως στοχευμένες, διότι η τοπική οικονομία έχει ανάγκη να προσελκύσουμε επισκέπτες».

Επ’ αυτών ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, θέλησε να μην εκκρεμούν υπόνοιες ότι οι σύμβουλοι της μειοψηφίας συλλήβδην δεν θέλουν τις μεγάλες διοργανώσεις, τις οποίες υποστήριξαν με κάθε τρόπο, αλλά ζήτησε τα πυρά της πλειοψηφίας να στρέφονται εκεί που πρέπει.

Ειδικά στα περί μη ύπαρξης σπατάλης, που επικαλέστηκε η πλευρά της πλειοψηφίας, ο κ. Γιαλόγλου υπενθύμισε την υπόθεση του portal και τη «συγγνωστή πλάνη», «που επί 1 χρόνο μας ξεφτίλιζε, με τα πεταμένα 60.000 ευρώ», όπως χαρακτηριστικά είπε, υπενθύμισε «το παγωτό» και το φυλλάδιο «4 εποχές», που είναι κάποιες από τις δράσεις που υπερβαίνουν τις 100.000 ευρώ και «πήγαν στον αέρα», όπως σημείωσε.

Για δε τις αναφερόμενες από την πλειοψηφία μειώσεις, σημείωσε ότι η μείωση του κόστους της αστικής συγκοινωνίας συνοδεύεται και από μείωση δρομολογίων, όπως και οι μειώσεις στον τομέα του πολιτισμού από περιορισμό των εκδηλώσεων.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος υπεραμύνθηκε των προαναφερόμενων «πεταμένων» δαπανών, υποστηρίζοντας ότι καμία δεν πήγε χαμένη, λόγω της αύξησης της επισκεψιμότητας που παρουσίασε πέρυσι το νησί, χωρίς όμως μετρήσιμα στοιχεία αποδοτικότητας για κάθε μία από αυτές.