Γενικός Γραμματέας, ο Αλέξης Τσιάντης, αναλαμβάνει τον συντονισμό του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ευθύνη οργάνωσης για έναν ρόλο

Γ. Μαραγκός: “Εξαίρετος τεχνοκράτης σε ζητήματα διοίκησης Οργανισμών του Δημοσίου και ωρίμανσης έργων”

Τα καθήκοντα της θέσης του Γενικού Γραμματέα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναλαμβάνει  επισήμως, ο Αλέξης Τσιάντης, μετά και τη δημοσίευση της απόφασης πρόσληψής του σε ΦΕΚ, την περασμένη Δευτέρα.

Ένα πρόσωπο με πολυετή εμπειρία και γνώση σε ζητήματα οργάνωσης και διοίκησης Οργανισμών Δημοσίου έρχεται να ενισχύσει σημαντικά τη λειτουργία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν της προ μηνών απόφασης του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού να προωθηθεί η διαδικασία της αναζήτησης και ανάδειξης προσώπου που θα κάλυπτε τη συγκεκριμένη θέση.

Ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα, η θέση του οποίου προβλέπεται και στον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου, κρίνεται ιδιαιτέρως σημαντικός για την περαιτέρω πορεία κατά την τρέχουσα αυτοδιοικητική πορεία, στη διάρκεια της οποίας η Δημοτική Αρχή οφείλει να υλοποιήσει τον σχεδιασμό της.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται στις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα του Γενικού Γραμματέα, πέραν της οργάνωσης και σύνδεσης των Υπηρεσιών και των Τμημάτων του Δήμου για την παραγωγή του καλύτερου δυνατού έργου, συμπεριλαμβάνονται και οι ενέργειες προώθησης και ωρίμανσης έργων, που κατευθύνονται στην πρόοδο του τόπου.

Αναφορικά με τις αρμοδιότητές του και τον ρόλο του τοποθετήθηκε στην εφημερίδα ο Αλέξης Τσιάντης, ο οποίος από σήμερα βρίσκεται κι επίσημα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ενώ παράλληλα, κλήθηκε σε δηλώσεις και ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός σχετικά με τον νέο συνεργάτη του.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, η διαγωνιστική διαδικασία για την κάλυψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα είχε προχωρήσει τον Νοέμβριο, με την Οικονομική Επιτροπή να έχει λάβει και τις σχετικές αποφάσεις.

Σημειώνεται επίσης πως, η θητεία του συμπίπτει χρονικά και ολοκληρώνεται με το τέλος της σημερινής αιρετής διοίκησης.

Επιτελικός ρόλος. Σε εξέλιξη οι συζητήσεις για τον συντονισμό όλων των πλευρών

Αν και ιδιαιτέρως φειδωλός στις δηλώσεις που προέβη προς την εφημερίδα λόγω της ανάληψης των καθηκόντων του σήμερα, ωστόσο ο Αλέξης Τσιάντης σκιαγράφησε σε γενικές γραμμές τον ρόλο του στη λειτουργία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τον οποίο και θα υπηρετήσει ως το τέλος της τρέχουσας θητείας.

“Ο ρόλος είναι γενικά συντονιστικός και των Υπηρεσιών, αλλά και σε κάποιες πρωτοβουλίες που ήδη αναπτύσσει ο Δήμος για να προχωρήσουν λίγο αποτελεσματικότερα” ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιάντης, γνωστοποιώντας πως ήδη έχει ξεκινήσει τις επαφές του με τους πολιτικούς προϊσταμένους των Υπηρεσιών του Δήμου, που θα αποτελέσουν τους στενούς συνεργάτες του ενώ αναμένεται η συνέχεια των επαφών του με τους προϊσταμένους των Τμημάτων και των υπαλλήλων του Δήμου.

“Έχουμε κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις με τον Δήμαρχο και κάποιους από τους στενούς συνεργάτες του, τους Αντιδημάρχους με τους οποίους θα υπάρχει και στενή συνεργασία για τον αποδοτικότερο συντονισμό του έργου και αντίστοιχα και με τις υπηρεσίες” πρόσθεσε σχετικά, εξηγώντας πως για τον ίδιο αποτελεί ένα νέο βήμα - η ανάληψη αυτών των καθηκόντων -, η επιτυχία του οποίου προϋποθέτει θετική συνεργασία με τους καθημερινούς συνεργάτες του. “Είναι μία νέα αρχή, ένα νέο περιβάλλον, προφανώς πρέπει να μου δοθεί η δυνατότητα να γνωρίσω πρόσωπα και γενικά το καινούργιο περιβάλλον και να κάνουμε μία προτεραιοποίηση για να δούμε πώς προχωράμε” συμπλήρωσε παρακάτω, αναφέροντας ακόμη πως, “θα υπάρξει και γνωριμία και συναντήσεις για να δω τις αρμοδιότητες του κάθε Τμήματος αναλυτικότερα, τα θέματα που “τρέχουν” ώστε να υπάρξει μία ενημέρωση και σιγά σιγά να μπορέσουμε να προχωρήσουμε”.

Όσον αφορά στην πρότερη εμπειρία του από την πολυετή διαδρομή του στο Επιμελητήριο Κυκλάδων και στη θέση του Γενικού Διευθυντή, ο κ. Τσιάντης απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν αποτελεί σημαντικό “εφόδιο” για τον ίδιο, στη νέα θέση που βρίσκεται από σήμερα.

“Σίγουρα είναι “εργαλείο”. Η εμπειρία μου στο Επιμελητήριο ήταν σημαντική πολυετής και είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με ένα ευρύ φάσμα θεσμών και ανθρώπων και με τους συναδέλφους μου εδώ, αλλά και σε ευρύτερο κύκλο των δράσεων του Επιμελητηρίου. Νομίζω πως θα με βοηθήσει να συμβάλω αντίστοιχα και στον Δήμο” δήλωσε κατηγορηματικά.

Βελτίωση της συνεργασίας των Υπηρεσιών και προώθηση προτεραιοτήτων

Σημαντική αναμένεται να είναι η συμβολή του στο θέμα της ομαλής συνεργασίας κι επικοινωνίας των Υπηρεσιών που ανήκουν σε διαφορετικές Αντιδημαρχίες στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, αφού θα έχει ρόλο συντονιστή και μοιραία θα καλύψει κενά που πολλάκις είχαν επισημανθεί αλλά και σχολιαστεί κριτικά σε δημόσιες συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

“Αυτό θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Θα προσπαθήσουμε σίγουρα να το κάνουμε καλύτερα από όσο γινόταν (σσ. συνεργασία ανάμεσα σε Υπηρεσίες) κι εγώ θα προσπαθήσω να συμβάλω προς αυτήν την κατεύθυνση. Νομίζω είναι θέμα ομαδικής δουλειάς” υποστήριξε ο κ. Τσιάντης, επισημαίνοντας μάλιστα πως, η θετική πορεία προϋποθέτει συλλογική προσπάθεια. “Δεν είναι θέμα ατόμων ή προσώπων. Θα βρούμε τα “πατήματά” μας και νομίζω μπορούμε να προχωρήσουμε καλά για να βελτιώσουμε κάποια πράγματα” σχολίασε παρακάτω, απαντώντας και στην ερώτηση αν του έχουν γνωστοποιηθεί από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής οι κύριες προτεραιότητες που καταγράφονται στον παρόντα χρόνο.

“Παρακολουθώντας, γνωρίζω κάποια πράγματα. Βέβαια έχουμε κάνει κάποιες πρώτες συζητήσεις και όλα θα τα δούμε αναλυτικά από αύριο (σσ. σήμερα) που ξεκινάμε και πιο συγκεκριμένα για να κάνουμε μία προτεραιοποίηση κάποιων πραγμάτων. Θα προσπαθήσουμε να βάλουμε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο για να δούμε πώς προχωράμε” εξήγησε χαρακτηριστικά.

Συνεργασία με τη δημοτική αντιπολίτευση

Πέραν των ανωτέρω, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά με την ανάπτυξη συνεργασίας και με τη δημοτική αντιπολίτευση. Συγκεκριμένα, στην ερώτηση αν έχει πραγματοποιήσει επαφές με τις δημοτικές παρατάξεις ή με τους επικεφαλής των υπόλοιπων παρατάξεων προς όφελος του Δήμου, υπήρξε κατηγορηματικά σαφής: “Οπωσδήποτε έχω κάνει κάποιες πρώτες ανεπίσημες συζητήσεις. Όπως και με τον κ. Γιαλόγλου. Άλλωστε γνωριζόμαστε αρκετά χρόνια και είχαμε συνεργασία μέσω του Επιμελητηρίου και της Διαχειριστικής Αρχής” ανέφερε ο κ. Τσιάντης, τονίζοντας επιπλέον πως, “Έχουμε μιλήσει και νομίζω ότι είναι σε καλό κλίμα οι όποιες συζητήσεις έχουμε κάνει μέχρι τώρα”. Άλλωστε όπως συμπλήρωσε, “θεωρώ πολύτιμη τη βοήθεια όλων” χωρίς ο ίδιος να διαχωρίζει τους αιρετούς σε μέλη της πλειοψηφίας ή της μειοψηφίας. “Δεν είναι θέμα αντιπολίτευσης ή όχι. Νομίζω πως όλοι σαν μία ομάδα πρέπει να δούμε το καλύτερο του νησιού” υποστήριξε κατηγορηματικά.

Σημαντική προσθήκη στη “μηχανή” του Δήμου μας”

Εμφανώς ικανοποιημένος από την εξέλιξη πλήρωσης της θέσης του Γενικού Γραμματέα με τον Αλέξη Τσιάντη, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης μέσω των δηλώσεων του, εκφράζοντας κυρίως την ανακούφισή του για το γεγονός πως ο Δήμος έχει στη διάθεσή του πλέον, έναν τεχνοκράτη συνεργάτη.

“Καταρχήν θέλω να ευχηθώ καλορίζικος ο νέος Γενικός Γραμματέας του Δήμου ο κ. Τσιάντης, ο οποίος είναι ένας εξαίρετος επιστήμονας και τεχνοκράτης με βαθιά γνώση κι εμπειρία σε ζητήματα οργάνωσης και διοίκησης και λειτουργίας Οργανισμών του Δημόσιου κι ευρύτερου Δημόσιου τομέα, διότι έχει υπηρετήσει και στο Επιμελητήριο Κυκλάδων επί σειρά πολλών ετών ως Γενικός Διευθυντής”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε ο Γιώργος Μαραγκός παρακάτω “Αυτή η προσθήκη, η πολύ σημαντική στη “μηχανή” του Δήμου μας, σηματοδοτεί πολλά πράγματα και κυρίως μία προσπάθεια καλύτερης οργάνωσης και διοίκησης του Δήμου μας με βάση και τον νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), μία προσπάθεια καλύτερου συντονισμού μεταξύ των διαφόρων Τμημάτων και Διευθύνσεων, τόσο σε υπηρεσιακό επίπεδο, όσο και σε πολιτικό επίπεδο”. Υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “ο Γενικός Γραμματέας έχει έναν πολυσύνθετο ρόλο, αυτόν του συνδετικού κρίκου και του συντονιστή των Υπηρεσιακών και πολιτικών παραγόντων του Δήμου” επεσήμανε τη σημασία που θα έχει η παρουσία του στην προσπάθεια προώθησης έργων για τη Σύρο. “Εξαιτίας της πολύ μεγάλης εμπειρίας του και γνώσης του σε θέματα σχεδιασμού και περιφερειακής ανάπτυξης, σχεδιασμού και ωρίμανσης έργων κι εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων, νομίζω ότι θα μας βοηθήσει πάρα πολύ και στον τομέα αυτόν” περιορίστηκε να δηλώσει προς το παρόν ο Γιώργος Μαραγκός, επαναλαμβάνοντας πως, πλέον, ο Δήμος απολαμβάνει σημαντική βοήθεια σε κάθε επίπεδο στο θέμα της διοίκησης και της υλοποίησης των στόχων του.

“Δεν θέλω να πω κάτι περισσότερο, διότι ο χρόνος και τα αποτελέσματα της δουλειάς του νομίζω ότι θα δικαιώσουν όλους μας. Θέλω για ακόμη μία φορά να ευχηθώ καλορίζικος και νομίζω πως ο Δήμος μας πλέον παρουσιάζεται ιδιαίτερα ενισχυμένος σε νευραλγικούς τομείς που μέχρι σήμερα είχαν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης” δήλωσε τέλος ο Γιώργος Μαραγκός, επιβεβαιώνοντας πως, ο κ. Τσιάντης από σήμερα βρίσκεται στο γραφείο του στον Δήμο.

Δημοσίευση της απόφασης Δημάρχου στο ΦΕΚ

Η εξέλιξη της έγκρισης της απόφασης του Δημάρχου για την κάλυψη της θέσης του Γενικού Γραμματέα στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, μετά από τις προβλεπόμενες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την ανάδειξη του προσώπου, έγινε γνωστή στις 23 Φεβρουαρίου του 2018, κατόπιν της έκδοσης του σχετικού ΦΕΚ.

Αυτούσιο το απόσπασμα που αφορά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έχει ως ακολούθως: “Με την 298/22-12-2017 απόφαση του Δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, η οποία εκδόθηκε σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 161 και 167 του ν.3584/2007 και των άρθρων 58 και 280 του ν.3852/2010, διορίζεται ο Αλέξης - Αχιλλέας Τσιάντης του Ιωάννη, κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού, ως μετακλητός Γενικός Γραμματέας του Δήμου Σύρου- Ερμούπολης. (Αριθμ. βεβ. για την ύπαρξη των πιστώσεων της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης:

1432/19-1-2018), (Αριθμ. βεβ. εγγραφής στο Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου: 2314181026/15-1-2018), (Αριθμ. απόφ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου:5994/30.01.2018).

Σχετικά αρχεία: