Απεστάλη το σχέδιο χρησιδανείου για τη Μητροπολιτική κατοικία προς την Ι.Μ. Σύρου, από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Αναμονή για την απάντηση της Μητρόπολης

Απαράβατος όρος η δωρεάν παραχώρηση του μεγάλου ακινήτου πλησίον του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου

Εν αναμονή της απάντησης της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου αναφορικά με το σχέδιο του χρησιδανείου που έχει συντάξει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για τη συνέχιση της δωρεάν παραχώρησης του Μητροπολιτικού Μεγάρου, μετά από σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, βρίσκεται η Δημοτική Αρχή, με τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό να ενημερώνει για το στάδιο των ενεργειών που συνδέονται με το ακίνητο των 550 τ.μ. άνωθεν του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως, κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου.

Τη δημόσια αναφορά επί του μεγάλου θέματος που ταλαιπώρησε τις σχέσεις των δύο εμπλεκομένων μερών (της Εκκλησίας και του Δήμου) για αρκετά χρόνια, στη διάρκεια των οποίων αναπτύχθηκε και πολυετής δικαστική διαμάχη για την κυριότητα του ακινήτου, προκάλεσε ερώτηση μέλους της μείζονος αντιπολίτευσης, που παρατήρησε καθυστέρηση στην εξέλιξη του θέματος της έγκρισης και ψήφισης του σχεδίου του χρησιδανείου από το δημοτικό συμβούλιο, αφού η τελευταία ενημέρωση όσον αφορά την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου πραγματοποιήθηκε σε συνεδρίαση του περασμένου Ιουνίου.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως πρόκειται για μία άκρως σοβαρή υπόθεση που απασχόλησε τα δικαστήρια της χώρας για δεκαετία σχεδόν, με το ακίνητο της περιοχής της Μεταμορφώσεως να κατοχυρώνεται τελικά στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης.

Αμέσως μετά την απόφαση του ανώτατου Δικαστηρίου, τέθηκε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο με σκοπό την πλήρη και σαφή ενημέρωση των αιρετών προσώπων, οι οποίοι με απόφασή τους θέλησαν να διατηρήσουν την παράδοση και την ιστορία του τόπου, υπερψηφίζοντας για τη συνέχιση της δωρεάν παραχώρησής του προς την Ιερά Μητρόπολη Σύρου, με αποκλειστικό κι απαράβατο όρο να αποτελεί τη Μητροπολιτική κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτη Σύρου.

Υπενθυμίζεται πως, στη συνεδρίαση του Ιουνίου του 2017, είχε παραστεί και τοποθετηθεί ο νομικός εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου για το συγκεκριμένο θέμα, με τους αιρετούς να δηλώνουν παρουσία του, τη θετική πρόθεσή τους για τη συνέχισης της δωρεάν παραχώρησης του ακινήτου, επισημαίνοντας δε, πως θα επανέλθουν για την οριστική επισφράγιση των καλών σχέσεων ανάμεσα στους δύο θεσμούς με την έγκριση του σχεδίου του χρησιδανείου.

Πλέον, η προώθηση του θέματος βρίσκεται στην πλευρά της Μητρόπολης Σύρου, το συμβούλιο της οποίας αναμένεται να συζητήσει το σχέδιο του χρησιδανείου ώστε να ακολουθήσει η έγκρισή του από τους συμβούλους του Δήμου και να υπογραφεί και από τις δύο πλευρές.

Στασιμότητα” από τον Ιούνιο ως σήμερα

Δεδομένης της ενημέρωσης των αιρετών για την τελική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου όσον αφορά στο ιδιοκτησιακό καθεστώς της κατοικίας που διαμένει ο σημερινός Μητροπολίτης Σύρου, η οποία είχε πραγματοποιηθεί στο τέλος Ιουνίου του 2017, ο Φώτης Ξαγοράρης, μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης έθεσε ερώτημα όσον αφορά στη σύνταξη του χρησιδανείου.

Παρατηρώντας μία ολιγόμηνη καθυστέρηση στη δρομολόγηση του θέματος, ο ίδιος θέλησε να επαναλάβει διευκρινιστικά, πως η ερώτησή του προκύπτει λογικά, ώστε να ενημερωθεί για πιθανή εξέλιξη το σώμα του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο – με απόφασή του – έχει δηλώσει τη συμφωνία του για τη συνέχιση της παραχώρησης του ακινήτου που αποτελεί τη Μητροπολιτική κατοικία.

“Σχετικά με το Μητροπολιτικό Μέγαρο, έχει περάσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα από τον καιρό που βγήκε η απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία κατακυρώθηκε στον Δήμο σαν ιδιοκτησία του. Θεωρώ ότι δεν έχει κανένας την πρόθεση – τουλάχιστον όχι προσωπικά εγώ, αλλά νομίζω ούτε και οι υπόλοιποι δημοτικοί σύμβουλοι – να απαγορέψουμε στον Μητροπολίτη να διαμένει εκεί, αλλά δεν είναι και σωστό μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα αυτό το θέμα να μένει σε εκκρεμότητα” σχολίασε σχετικά ο Φώτης Ξαγοράρης, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Θέλω να ακούσω τη Δημοτική Αρχή για ποιόν λόγο δεν έχει έρθει (σσ. το θέμα) στο δημοτικό συμβούλιο ώστε να προχωρήσουμε εν πάση περιπτώσει σε αυτό που έχει αποφασίσει το συμβούλιο”.

Έκλεισε τη σύντομη ερώτησή του δε, λέγοντας ξεκάθαρα “Για ποιόν λόγο η τόση καθυστέρηση;”.

Πράσινο φως” από την Εκτελεστική Επιτροπή. Το σχέδιο χρησιδανείου στα χέρια της Μητρόπολης

Σε σαφή ενημέρωση προχώρησε στην τελευταία συνεδρίαση ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, γνωστοποιώντας πως η καθυστέρηση προέκυψε λόγω διαβουλεύσεων των δύο πλευρών, κατόπιν των οποίων ο Δήμος κατέληξε στη σύνταξη του σχεδίου του χρησιδανείου, το οποίο και απέστειλε προ εβδομάδας στην Ιερά Μητρόπολη Σύρου.

“Όπως θα θυμάστε, είχαμε λάβει απόφαση ως δημοτικό συμβούλιο για σύναψη χρησιδανείου του Δήμου και της Ιεράς Μητροπόλεως με συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους χρήσης του ακινήτου, δηλαδή να χρησιδανειστεί το συγκεκριμένο ακίνητο και να χρησιμοποιείται αποκλειστικά ως κατοικία του εκάστοτε Μητροπολίτη” ανέφερε προλογικά ο Γιώργος Μαραγκός, σημειώνοντας μάλιστα πως, “Σε συνέχεια αυτής της απόφασης και δεδομένου ότι μεσολάβησε η υποβολή ενός έγγραφου αιτήματος εκ μέρους του Μητροπολίτη σχετικού με τα αναφερόμενα στην απόφαση, υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση” ωστόσο, εν συνεχεία, “και μετά από διαβουλεύσεις, απεσύρθη από την πλευρά του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη το συγκεκριμένο αίτημα και την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίναμε το σχέδιο της σύμβασης χρησιδανείου στην Εκτελεστική Επιτροπή”. Χωρίς να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες σχετικά με το αίτημα που υπήρξε εκ μέρους της Μητρόπολης Σύρου, ο κ. Μαραγκός πρόσθεσε πως ήδη έχει σταλεί το σχέδιο και ο Δήμος είναι σε στάδιο αναμονής για τις “εγκρίσεις” της Μητρόπολης. “Σήμερα (σσ. προ εβδομάδας) συγκεκριμένα απεστάλη με σημερινή ημερομηνία από τον Δήμο προς την Ιερά Μητρόπολη, το σχέδιο του χρησιδανείου για να έχουμε τις απόψεις της Ιεράς Μητροπόλεως” συμπλήρωσε παρακάτω ο Δήμαρχος, καταλήγοντας πως, σε επόμενο διάστημα και λογικά άμεσα, “θα το φέρουμε προς ψήφιση και στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά και επίσης αντίστοιχα στο Μητροπολιτικό Συμβούλιο προκειμένου να προχωρήσουμε στην υπογραφή”.