Χρηματοδότηση από το Υπ. Εσωτερικών για τα δίκτυα αποχέτευσης Βάρης – Μέγα Γιαλού

Άνοιξε ο δρόμος για ένα μεγάλο έργο

Ένα «ώριμο» έργο, επί χρόνια ζητούμενο για τη Σύρο, το δίκτυο αποχέτευσης Βάρης-Μέγα Γιαλού, δείχνει να λαμβάνει θετικές προοπτικές υλοποίησης, κατόπιν της δέσμευσης του υπουργού Εσωτερικών για την χρηματοδότηση του.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε εχθές στο γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη, με τον Δήμαρχο Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, τους τρεις κυβερνητικούς βουλευτές των Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγο, Νίκο Συρμαλένιο και Νίκο Μανιό, τον σύμβουλο του Υπουργού, Μαρίνο Ρουσσιά, αρμόδιο για την πρόσκληση χρηματοδοτήσεων και τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου, Αλέξη Τσιάντη, δόθηκε το «πράσινο φως» για την χρηματοδότηση υλοποίησης ενός σημαντικού έργου για την Σύρο.

Πρόκειται για ένα έργο πλήρους ωριμότητας, καθώς διαθέτει το σύνολο των εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, που όμως ο υψηλός του προϋπολογισμός, 10.865.000 ευρώ, το καθιστούσε δύσκολα υλοποιήσιμο.

Με την πρόσκληση χρηματοδοτήσεων του Υπουργείου Εσωτερικών για τα δίκτυα αποχέτευσης των Δήμων, το συγκεκριμένο έργο, μπορεί πλέον να χρηματοδοτηθεί, καθώς αφορά οικισμούς Δ΄ προτεραιότητας.

Το παρόν έργο κατανέμεται σε δύο φάσεις, με την πρώτη και κυριότερη να αφορά στα δίκτυα αποχέτευσης κορμού, δηλαδή τις βασικές αρτηρίες των δικτύων, που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των κατοίκων και των οικιών των 2 περιοχών, ενώ στη δεύτερη φάση θα ενταχθούν οι διακλαδώσεις, οι οποίες αφορούν πολύ μεγάλες, χιλιομετρικά, αποστάσεις, αλλά δυσανάλογα μικρό αριθμό καταναλωτών.

Το μέρος της δεύτερης φάσης του έργου, που αφορά στις διακλαδώσεις του δικτύου, έχει έναν πολύ μεγάλο προϋπολογισμό, δίνοντας ένα μεσοσταθμιστικό κόστος, ανά κάτοικο στις περιοχές αυτές, της τάξεως των 400 ευρώ, οπότε υπό αυτό το δεδομένο συμφωνήθηκε η κατάτμηση του έργου σε δύο φάσεις.

Από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών, συμφωνήθηκε η χρηματοδότηση αρχικά της κύριας πρώτης φάσης του έργου, που ανέρχεται σε περίπου 4 εκ. ευρώ, ενώ θα χρηματοδοτηθεί και το αναγκαίο έργο της επαύξησης του Βιολογικού στα Λαζαρέττα, ύψους 1,5 εκ. ευρώ.

Το νέο αποχετευτικό δίκτυο ακαθάρτων αφορά στη συλλογή, συγκέντρωση και μεταφορά στις εγκαταστάσεις του ΒΙΟΚΑ Ερμούπολης, όπου σε νέα ανεξάρτητη μονάδα θα πραγματοποιείται η επεξεργασία τους και θα επιστρέφουν προς διάθεση σε πηγάδια και γεωτρήσεις της Βάρης.

Οι ωφέλειες υλοποίησης

Σε ενημέρωση του Δημάρχου, Γιώργου Μαραγκού, σχετικά με την θετική εξέλιξη, όπως αυτή προέκυψε από τη συμφωνία χρηματοδότησης του έργου, τονίστηκε ότι έλαβε τη αποδοχή χρηματοδότησης από το υπουργείο Εσωτερικών καθώς, όπως σημείωσε «ουσιαστικά αποτελεί την επιτομή του ώριμου έργου».

Όπως ενημέρωσε σχετικά ο Δήμαρχος, κατά τη χθεσινή σύσκεψη παρουσιάστηκε στον κ. Σκουρλέτη το έργο, για το οποίο είχε προηγηθεί η αποστολή αναλυτικού ενημερωτικού σημειώματος, με τον Δήμαρχο να αναφέρει «παρουσιάσαμε αναλυτικά, διεξοδικά το έργο, καθώς επίσης και τις ωφέλειες που δημιουργεί η υλοποίησή του, τόσο για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των περιοχών αυτών, όσο και για τη βελτίωση της αναπτυξιακής, της τουριστικής και της οικονομικής προοπτικής της Σύρου, ιδιαιτέρως των περιοχών της Βάρης και του Μέγα Γιαλού», συμπληρώνοντας ότι «οι προϋποθέσεις βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης προϋποθέτει μεταξύ άλλων κι ένας τόπος να έχει λυμένα ζητήματα υποδομών, δηλαδή την ύδρευση, την αποχέτευση και τα απορρίμματα». 

Οι δύο φάσεις του έργου

Της δέσμευσης του κ. Σκουρλέτη για την χρηματοδότηση του έργου είχε προηγηθεί συνάντηση του Δημάρχου με τον διευθυντή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, κατά την οποία, όπως ενημέρωσε ο Δήμαρχος, «είχαμε την πρώτη εμπεριστατωμένη ενημέρωση γι’ αυτό το πρόγραμμα, το οποίο αποτελεί τη γέφυρα χρηματοδότησης μεταξύ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων και του Υπ. Εσωτερικών. Πρόκειται για ένα ποσό που σε βάθος τετραετίας θα εκταμιευθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, είναι δάνειο της χώρας, ύψους 2 δις ευρώ και το πρώτο σκέλος (500 εκατ. ευρώ) άνοιξε τώρα».

Σε ότι αφορά στη κατανομή των δύο φάσεων του έργου ο κ. Μαραγκός αναφερόμενος στην υπουργική πρόθεση χρηματοδότησης είπε ότι «είναι υπερβολικό να διεκδικήσουμε και να δεσμευθεί το ποσό των περίπου 11 εκατ. ευρώ από τα 500 εκ. που αφορούν σε όλη τη χώρα. Η δέσμευση του κ. Υπουργού είναι να πραγματοποιηθεί άμεση ένταξη της χρηματοδότησης της φάσης Α, η οποία θα δίνει έναν πιο ρεαλιστικό προϋπολογισμό, διότι με βάση τον προϋπολογισμό της πρόσκλησης, το συνολικό ποσό θα ήταν εξαιρετικά υπερβολικό να αποδοθεί. Αν χρηματοδοτηθεί η φάση Α ουσιαστικά αφορά ένα ποσοστό της τάξεως του 70% ή και παραπάνω 80% των καταναλωτών. Άρα, αφορά και το κυρίως μέρος του έργου.

Για την προοπτική της δεύτερης φάσης του έργου, αυτή θα πρέπει να ενταχθεί σε νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, με τον Δήμαρχο να αναφέρει ότι «για τη φάση Β, εφόσον ολοκληρωθεί η πρώτη, καθώς το έργο έχει τη λογική της σπονδυλωτής ανάπτυξης, θα λειτουργήσουμε με βάση τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης και τη δυνατότητα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού που αιτούμαστε. Δεν μπορώ να προσδιορίσω τον χρόνο εξασφάλισης χρηματοδότησης για τη φάση Β».

Οι τεχνικές διαδικασίες

Καθώς υπήρξε κάλυψη του αιτήματος χρηματοδότησης του έργου εκ μέρους του Υπ. Εσωτερικών, ο κ. Μαραγκός ρωτήθηκε για τις επόμενες ενέργειες από πλευράς του Δήμου, για τις οποίες ανέφερε ότι «μέσα από ένα τέτοιο πλαίσιο συνεννόησης με το υπουργείο ήδη έχουμε έρθει σε επικοινωνία με τον διευθυντή της ΔΕΥΑΣ και τους μελετητές και μέσα στο επόμενο 10ημερο θα παρουσιάσουμε αυτή τη μελέτη στο σύνολό της, δηλαδή τη φάση Α και τη φάση Β, με τα αντίστοιχα κοστολόγια, πράγμα εφικτό διότι υπάρχει αναλυτική μελέτη».

Καθώς της παρουσίασης της μελέτης ακολουθεί η διαδικασία ένταξης, ο Δήμαρχος εκτίμησε ότι «θα γίνει τεχνική σύσκεψη στο Υπουργείο, με τους συμβούλους του Υπουργού το αμέσως επόμενο διάστημα και νομίζω πως η ένταξη θα γίνει γρήγορα».

Επόμενο βήμα της ένταξης είναι η διαγωνιστική διαδικασία, για την οποία όμως δεν μπορούσε εκ μέρους του Δημάρχου να υπάρξει σαφής προσδιορισμός ολοκλήρωσης της, καθώς όπως είπε «υπάρχουν έργα που πηγαίνουν ομαλά στη διαδικασία διαγωνισμού και συμβασιοποίησης και άλλα όχι. Δεν μπορώ να προδικάσω τον χρόνο υλοποίησης χωρίς να γνωρίζω αν θα υπάρξει κάποια καθυστέρηση».

Η εξασφάλιση της χρηματοδότησης της πρώτης φάσης του έργου, δεν επιτρέπει εφησυχασμό εκ μέρους του Δήμου, για την ολοκλήρωση με την εξεύρεση χρηματοδότησης και για τη δεύτερη φάση, με τον Δήμαρχο, όταν ρωτήθηκε σχετικά, να αναφέρει ότι «σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του Υπουργού υπάρχει δέσμευση να μας εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την φάση Α και εμείς, κατ΄  επέκταση, θα κινηθούμε άμεσα για το υπολειπόμενο κομμάτι».