Δήμος Τήνου

Παρουσίαση του έτους ΧΑΛΕΠΑ στο Αθηναϊκό κοινό

  • Τρίτη, 13 Μαρτίου, 2018 - 12:52

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΧΑΛΕΠΑΣ του Δήμου Τήνου, το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, στο φιλόξενο χώρο της Αδελφότητας των εν Αθήναις Τηνίων, παρουσίασε στο Αθηναϊκό κοινό και στους πολιτιστικούς φορείς της Τήνου, το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων του ΕΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΑ. Το πρόγραμμα είναι απόρροια συνεργασίας, βοήθειας και συμμετοχής των μειζόνων πολιτιστικών φορέων του νησιού μας, του πνευματικού, επιστημονικού, παιδευτικού και καλλιτεχνικού δυναμικού του τόπου μας, των Τηνίων εργατών της τέχνης του μαρμάρου, Ακαδημαϊκών, Ιστορικών Τέχνης, ψυχαναλυτών και συγγραφέων, της συμφωνικής ορχήστρας της ΕΡΤ, των ΕΛΤΑ, του επιστημονικού δυναμικού των Τ.Ε.Ι. Αθηνών και του Υπουργείου πολιτισμού, το οποίο, με απόφαση της Υπουργού κ. Κονιόρδου, έδωσε την αιγίδα του.

Την παρουσίαση έκανε ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιδάλης και προσλαλιά απηύθυνε, μεταφέροντας χαιρετισμό του Δημάρχου Τήνου, Ιωάννη Σιώτου, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Πανόρμου, Εμμανουήλ Σώχος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές του ποιοτικού προγράμματος ΕΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΑ, ανακοίνωσε την υιοθέτηση πορτρέτου Χαλεπά, ως λογότυπου των εκδηλώσεων και αναφέρθηκε στη ζωή και το έργο του Γιαννούλη Χαλεπά. Ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης παρουσίασε την έκθεση πορτρέτων του, που θα γίνει στον Πύργο Τήνου, τον Ιούλιο 2018, αφιερωμένη στο ΕΤΟΣ ΧΑΛΕΠΑ τη δημιουργία του επιλεγέντος πορτρέτου , ως λογότυπου και τη φιλοτέχνηση νέου καλλιτεχνήματος, με θέμα τον Χαλεπά.

Ο συνθέτης κλασικής μουσικής Γιώργος Πλουμπίδης παρουσίασε μέρος του έργου ΧΑΛΕΠΑΣ, που θα αποδώσει η 75μελής Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, στην Τήνο, το Σάββατο 7 Ιουλίου 2018, μαζί με έργα συνθέσεων Σκαλκώτα. Η προϊσταμένη του Διεπιστημονικού Εργαστηρίου Ερευνών των Τ.Ε.Ι. Αθηνών, Αθηνά Αλεξοπούλου αναφέρθηκε στην ύπαρξη καλλιτεχνικών γραφημάτων στα εσωτερικά επιχρίσματα του σπιτιού-Μουσείου Χαλεπά και τη σημασία τους για την παγκόσμια καλλιτεχνική κοινότητα. Ο δημοσιογράφος Γιώργος Βιδάλης παρουσίασε τα βιβλία που έχουν γραφεί για τον μεγάλο καλλιτέχνη. Ο δικηγόρος Αριστείδης Τριγώνης αναφέρθηκε στη ζωή του κορυφαίου γλύπτη στον Πύργο.

Το πολυπληθές ακροατήριο επιδοκίμασε το ποιοτικό πρόγραμμα των εκδηλώσεων ΕΤΟΥΣ ΧΑΛΕΠΑ.

ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΕΚΔΟΤΗ ΣΤΡΑΤΗ ΦΙΛΙΠΠΟΤΗ.

Το Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου, σε συνεργασία, με τους γιους Φιλιππότη, Γιώργο και Ανδρέα, το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, στο βιβλιοπωλείο Books Plus διοργάνωσαν εκδήλωση προς τιμή του συγγραφέα και εκδότη Στρατή Φιλιππότη και των εκδόσεών του, που προσέφεραν τα μέγιστα, στα γράμματα και τον πολιτισμό του τόπου μας. Τα βιβλία που εκδόθηκαν για τον Γιαννούλη Χαλεπά και τον λαϊκό πολιτισμό της Τήνου και του Αιγαιακού χώρου, προκάλεσαν τη βράβευση του Στρατή Φιλιππότη , από την Ακαδημία Αθηνών.

Ο  μιλητές ήσαν, ο Βουλευτής και τ. Υπουργός Νίκος Ξυδάκης, ο καθηγητής γεωλογίας Γιώργος Στουρνάρας και ο δικηγόρος, Αριστείδης Τριγώνης. Μετάλλιο τιμής θα απονεμηθεί στον Στρατή Φιλιππότη, σε ειδική εκδήλωση το φθινόπωρο σε Αθηναϊκή αίθουσα, μαζί, με όλους-όσοι, συγγραφείς και καλλιτέχνες προέβαλαν το έργο και την προσωπικότητα του Γιαννούλη Χαλεπά.

 

Ετικέτες: