Σταθερή προσπάθεια της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για βελτίωση και αποκατάσταση δημοτικών χώρων ψυχαγωγίας παιδιών

Αναβάθμιση παιδικών χαρών

Σε εξέλιξη η εκπόνηση μελετών και η υποβολή προτάσεων για κατοχύρωση χρηματοδοτήσεων

Εν αναμονή απαντήσεων για την αναβάθμιση δύο παιδικών χαρών στη Σύρο από χρηματοδοτικό πρόγραμμα, καθώς και σε στάδιο προετοιμασίας για την υποβολή προτάσεων χρηματοδότησης για βελτίωση επιπλέον χώρων ψυχαγωγίας βρίσκεται ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, με την Τεχνική Υπηρεσία να φροντίζει παράλληλα και για την εκπόνηση μελετών για δύο ακόμη χώρους στο νησί.

Οι συστηματικές προσπάθειες καταβάλλονται δεδομένου ότι στην έναρξη της τρέχουσας θητείας είχε ληφθεί η απόφαση να μπει “λουκέτο” στη συντριπτική πλειοψηφία των παιδικών χαρών, αφού δεν πληρούσαν τους κανόνες ασφαλείας για τα παιδιά, σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό κανονισμό.

Έκτοτε, η Δημοτική Αρχή και η Τεχνική Υπηρεσία ξεκίνησαν τις διαδικασίες εκπόνησης μελετών και αναζήτησης χρηματοδοτήσεων, με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, Φραγκίσκο Βακόνδιο να τονίζει πως, ξεκάθαρη πρόθεση, αποτελεί η προσπάθεια αξιοποίησης κάθε “χρηματοδοτικού εργαλείου”, ώστε να αναβαθμιστούν παιδικές χαρές στη Σύρο και να τεθούν στη διάθεση των μικρών παιδιών.

Προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση, ερωτηθείς για τις συνολικές ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, ο ίδιος υπήρξε θετικός ως προς την υποβολή νέων προτάσεων στο πρόσφατο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος II” που ανακοινώθηκε από το Υπ. Εσωτερικών, στο πλαίσιο του οποίου θα διατεθούν 70 εκ. Ευρώ συνολικά προς τους Δήμους για κάλυψη των συγκεκριμένων αναγκών προς όφελος των παιδιών.

Πέραν αυτών, ο κ. Βακόνδιος μίλησε επιπλέον και για τις ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας όσον αφορά στη διαμόρφωση νέων παιδικών χαρών με χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ενώ τέλος, τοποθετήθηκε και σχετικά με τον άχρηστο και επί πολλούς μήνες εκτεθειμένο παλαιό εξοπλισμό των “κλειστών” παιδικών χαρών, ο οποίος αρχικώς είχε υποστηριχθεί πως θα συντηρηθεί με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση.

Δεν θα αφήσουμε αναξιοποίητο το πρόγραμμα ΦιλόΔημος II”

Ειδικότερα, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος κληθείς να απαντήσει για τις ενέργειες της Δημοτικής Αρχής σχετικά με το νέο πρόγραμμα “ΦιλόΔημος II” του Υπ. Εσωτερικών, διευκρίνισε πως ο Δήμος θα υποβάλλει πρόταση, χωρίς όμως να υπεισέρχεται σε λεπτομέρειες όσον αφορά στους χώρους.

“Μας ήρθε η πρόσκληση “ΦιλόΔημος ΙΙ” από το αρμόδιο Υπουργείο και σίγουρα κι εμείς μέχρι 31 Μαΐου που είναι η προθεσμία θα προσπαθήσουμε να καταθέσουμε πρόταση για παιδικές χαρές” σχολίασε αρχικά, απαντώντας πως, η πρόταση χρηματοδότησης θα αξιολογηθεί αν θα αφορά σε περιοχή εκτός Ερμούπολης.

“Αυτό θα το αξιολογήσουμε με την Τεχνική Υπηρεσία και συνολικά σαν Δημοτική ομάδα, θα έρθουν κάποιες προτάσεις. Θα τις αξιολογήσουμε και από κοινού θα αποφασίσουμε ανάλογα και με το κόστος των παιδικών χαρών” δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “Θα καταθέσουμε πρόταση για τις παιδικές χαρές της Σύρου και σίγουρα το θέμα θα περάσει και από το δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή η τελική έγκριση για την κατάθεση της πρότασης θα γίνει μέσω του δημοτικού συμβουλίου”.

Προτού προβεί στην αναλυτική ενημέρωση για ήδη δρομολογημένες ενέργειες της Τεχνικής Υπηρεσίας σχετικά με άλλες παιδικές χαρές, ο Αντιδήμαρχος σημείωσε πως, “Είναι κύριος στόχος μας, όποια χρηματοδότηση υπάρχει ή όποια πρόσκληση ανακοινώνεται, να προσπαθούμε να την αξιοποιούμε προς όφελος του νησιού και ιδιαίτερα των παιδιών και των μαθητών. Προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο. Υπάρχει μέριμνα για τα παιδιά, τις ανάγκες τους και τα σχολεία”.

Αναμονή από το Πράσινο Ταμείο για Γαλησσά και πλ. Σεφέρη

Ερωτηθείς σχετικά με το αν υπάρχει νεότερη εξέλιξη για τη δημιουργία παιδικών χαρών στον Γαλησσά και στην πλατεία Σεφέρη, ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε πως, “Έχουμε καταθέσει στο Πράσινο Ταμείο πρόταση για χρηματοδότηση για δύο παιδικές χαρές της Σύρου, για την παιδική χαρά του Γαλησσά και την παιδική χαρά στη Σεφέρη” και όπως υπενθύμισε από το σχετικό πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί – κατά πάσα πιθανότητα – ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης με το ποσό των 133.000 ευρώ.

“Περιμένουμε την αξιολόγηση και να μας απαντήσουν αν θα ενταχθούμε ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες” πρόσθεσε παρακάτω, γνωστοποιώντας παράλληλα πως είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση δύο ακόμη μελετών.

“Έχει ήδη ξεκινήσει και η μελέτη για τον χώρο στα Καμίνια. Για το τμήμα της παιδικής χαράς στην περιοχή. Το είχαμε αναφέρει και στην εκδήλωση για την κοπή πίτας του Πολιτιστικού Συλλόγου Καμινίων” ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας επιπλέον πως, “Άλλη μία παιδική χαρά για την οποία η μελέτη είναι σε εξέλιξη είναι στο 6ο Νηπιαγωγείο που συστεγάζεται με το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης”. Όπως περιέγραψε, πρόκειται “για έναν μικρό χώρο που έχει δύο παιχνίδια και υπάρχει μεγάλη βοήθεια και από τον Σύλλογο Γονέων του 6ου Νηπιαγωγείου. Έχουμε κάνει αυτοψία στον χώρο με την Τεχνική Υπηρεσία και εγώ και η αρμόδια μηχανικός, η κ. Σαμουτζάκη και προχωρούμε και αυτήν την μελέτη”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τον χώρο και να βρούμε και κάποιο άλλο παιχνίδι που θα είναι κατάλληλο για νήπια ώστε να βελτιώσουμε την αυλή του σχολείου”.

Άχρηστος ο εξοπλισμός που είχε αφαιρεθεί

Εκτός των ανωτέρω, σε διευκρινίσεις κλήθηκε να προβεί ο κ. Βακόνδιος όσον αφορά στο τί θα γίνει ο παλαιός εξοπλισμός και τα παιχνίδια των παιδικών χαρών που στο σύνολό τους είχαν αφαιρεθεί από τους χώρους που “σφραγίστηκαν” και στοιβάχθηκαν σε ανοικτό χώρο πλησίον του Πολιτιστικού χώρου “Μάνος Ελευθερίου”.

“Αυτόν τον εξοπλισμό, σύμφωνα και με τον έλεγχο που έχουμε κάνει με τα αρμόδια Τμήματα, δυστυχώς δεν μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε. Είναι σε πολύ κακή κατάσταση και χρειάζονται πάρα πολλά για τη συντήρησή του για να επαναχρησιμοποιηθεί κάτι” τόνισε, καταλήγοντας πως, ως εκ τούτου, “Είναι αρκετά δύσκολο να χρησιμοποιηθούν αφού είναι σε κακή κατάσταση τα περισσότερα παιχνίδια”.