Οριζόντια προμήθεια εξοπλισμού από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου για διαμόρφωση γηπέδων σε πέντε νησιά, χωρίς συνεννόηση με τους Δήμους για τις επείγουσες ανάγκες σε επίπεδο υποδομών

Παραβλέπεται η ιεράρχηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Μέσω οριζόντιας προμήθειας εξοπλισμού θα διαμορφωθούν σε γήπεδα 11x11 και 5x5 ανοικτοί αθλητικοί χώροι πέντε νησιών στο νομό Κυκλάδων, εκ των οποίων το ένα αφορά στο γήπεδο Καμινίων Σύρου, με την Περιφερειακή Αρχή να ικανοποιεί ανάγκες που ακολουθούν έναντι μεγαλύτερων κι επειγουσών, που έχει ιεραρχήσει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Αν και η αναβάθμιση χώρων αθλητισμού σαφώς κρίνεται σημαντική, ωστόσο η μη συνεργασία εκ μέρους της Περιφερειακής Αρχής με την πλευρά των ΟΤΑ Α΄ Βαθμού στη γεωγραφική αρμοδιότητά της - κι εν προκειμένω με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης - έρχεται να επιβεβαιωθεί ρητά, καθώς, χωρίς προ-συνεννόηση - στην κατεύθυνση ενός εποικοδομητικού έργου για το νησί – δίνει προτεραιότητα στη χρηματοδότηση ενός ανοικτού μικρού γηπέδου, την ίδια στιγμή που απαιτούνται υψηλά ποσά για την υλοποίηση “σωτήριων” παρεμβάσεων στις Κλειστές Αίθουσες Α΄ και Β΄ του ΑΚΔΕ.

Το ύφος του έργου που τελικώς θα παραδοθεί στους Δήμους, φάνηκε εμμέσως και a priori να προβληματίζει την πλευρά της Περιφερειακής αντιπολίτευσης, με το μέλος της Νησιωτικής Ανατροπής, Άννα Μαυρουδή, να ζητά διευκρινίσεις σχετικά με το αν η Περιφέρεια ήρθε σε επαφή με τους Δήμους για το κομμάτι των τεχνικών προδιαγραφών και των αναγκών τους.

Η οριζόντια προμήθεια γίνεται... έργο

Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής οπότε και δόθηκε η έγκριση των όρων διακήρυξης για την προμήθεια κι εγκατάσταση αθλητικών ειδών ποδοσφαίρου των Δήμων Αμοργού, Κύθνου, Σύρου – Ερμούπολης, Νάξου και Τήνου, η Άννα Μαυρουδή άδραξε την ευκαιρία να ρωτήσει αν η εν λόγω προμήθεια είναι οριζόντια και δεν λαμβάνει υπόψιν της, τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε υποδομής.

“Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει συνεργασία σε επίπεδο τεχνικών προδιαγραφών με τους Δήμους ή είναι μία οριζόντια προμήθεια που αφορά την παροχή ίδιων πραγμάτων σε όλα τα νησιά” ρώτησε χαρακτηριστικά η περιφερειακή σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας, επιμένοντας μάλιστα προς τον εισηγητή του θέματος (σσ. αρμόδιος υπάλληλος της ΠΝΑι), αν η Περιφέρεια “έχει με τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου μία σχέση και μας έχουν πει ότι αυτά χρειάζονται;”.

Σαφής και σύντομος ο υπηρεσιακός παράγοντας, τόνισε πως, “Είναι η ίδια προμήθεια, ίδιων προδιαγραφών σε όλα τα γήπεδα”, διευκρινίζοντας επιπλέον, πως η τοποθέτηση του εξοπλισμού θα ακολουθήσει της προμήθειας, με μοναδική υποχρέωση των Δήμων “να έχουν ετοιμάσει τους χώρους” προκειμένου όπως εξήγησε να δεχθούν τα αθλητικά είδη.

Όσον αφορά μάλιστα το πολυσυζητημένο γήπεδο 5x5 για τα Καμίνια της Σύρου, ο υπάλληλος γνωστοποίησε πως η προμήθεια αφορά σε: “1.340τ.μ. συνθετικού χλοοτάπητα, 350 τεμάχια πλαστικών καθισμάτων, ένα ζεύγος εστιών ποδοσφαίρου, δύο τεμάχια στεγάστρων αναπληρωματικών, ένα σετ τεσσάρων σημαιών κόρνερ και 1.550 τ.μ. δίχτυ οροφής”.

Φρ. Βακόνδιος: Αναμένουμε ένα άρτιο γήπεδο

Κατόπιν της συνεδρίασης, κλήθηκε να τοποθετηθεί για το τεχνικό κομμάτι της ανωτέρω παρέμβασης στην περιοχή των Καμινίων, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

“Στη συγκεκριμένη περίπτωση έγινε διαβαθμιδική σύμβαση, δηλαδή η Περιφέρεια αναλαμβάνει να “τρέξει” τα πάντα μόνη της. Εμείς απλώς παραχωρούμε τον χώρο και η Περιφέρεια θα μας παραχωρήσει ένα έτοιμο γηπεδάκι. Επομένως, δεν έχουμε καμία ανάμειξη ούτε στις μελέτες, ούτε στους διαγωνισμούς, ούτε πουθενά” διευκρίνισε κατηγορηματικά, λέγοντας επιπλέον πως, “Εμείς απλά στο τέλος θα παραλάβουμε ένα έτοιμο γήπεδο σαν Δήμος, όπως αποφασίσαμε και στο δημοτικό συμβούλιο εγκρίνοντας ομόφωνα να γίνει αυτή η διαβαθμιδική σύμβαση”.

Σχετικά με τον τρόπο που θα λειτουργήσει αυτό το μικρό γήπεδο στο προσεχές διάστημα, για το οποίο αξίζει να σημειωθεί πως σε παλαιότερη ανακοίνωση της Περιφερειακής Αρχής είχε γίνει λόγος για παρέμβασης ύψους 200 χιλ. ευρώ, ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε πως, “αυτό δεν είναι απόφαση της Τεχνικής Υπηρεσίας, αλλά είναι απόφαση συνολικά του Δήμου. Είναι θέμα που θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο”. Έκλεισε τη λακωνική δήλωδή του, επαναλαμβάνοντας μόνον πως, “Σε πρώτη φάση εμείς σαν Δήμος περιμένουμε ένα έτοιμο γήπεδο”.

Γ. Μαραγκός: Ύψιστες προτεραιότητες οι Κλειστές Αίθουσες Α΄ και Β΄

Παρομοίως, ρωτήθηκε να τοποθετηθεί ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός αναφορικά με τις προτεραιότητες του Δήμου. Ο ίδιος ναι μεν εξήγησε πως μείζονος σημασίας υπόθεση είναι η πρόοδος έργων για τις δύο μεγάλες, Κλειστές Αίθουσες του ΑΚΔΕ, που καθημερινά υποδέχονται δεκάδες παιδιά, ωστόσο, χαρακτήρισε θετική την ανωτέρω κίνηση της Περιφέρειας.

“Είναι θετικό το γεγονός ότι η Περιφέρεια χρηματοδοτεί υποδομές σε συνέχεια αιτημάτων των Συλλόγων για την κάθε γειτονιά. Από την άλλη πλευρά έχουμε την πεποίθηση ότι έργα τα οποία έχει ιεραρχήσει ο Δήμος μας ως προς την προτεραιοποίηση, με βάση την ασφάλεια, με βάση τη λειτουργικότητα, με βάση τον αριθμό των αθλουμένων, όπως οι δύο Κλειστές Αίθουσες του Δημήτριος Βικέλας, όπου για τη μία υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και για την άλλη παραδίδεται τώρα (Κλειστή Α΄) και αυτές τις προτεραιότητες - που θέτει ως ύψιστες προτεραιότητες για τα αθλητικά πράγματα και τις αθλητικές υποδομές του ο Δήμος μας - θα τις χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια”.

Σημείωσε μάλιστα πως, αυτή η πεποίθηση προκύπτει σαφώς και από το γεγονός της από κοινού χρηματοδότησης των δύο μελετών, τονίζοντας κατηγορηματικά τα ακόλουθα: “Θεωρούμε προφανές και είναι εύλογο αυτό πως η ίδια η Περιφέρεια αναγνωρίζει την ανάγκη παρεμβάσεων κι επισκευών και συντηρήσεων των δύο υποδομών μέσω της εξ ημισείας χρηματοδότησης των μελετών”. Ως εκ τούτου, έκλεισε την δήλωσή του, υποστηρίζοντας τέλος, πως, “πιστεύουμε πως βεβαίως θα προταχθούν κι εκ μέρους της ίδιας για χρηματοδότηση, όπως πράττει και για άλλα νησιά”.