Δελτίο Τύπου του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Σύρο

  • Δευτέρα, 19 Μαρτίου, 2018 - 20:32

Τη Σύρο επισκέφθηκε σήμερα ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την αφορμή των επίσημων εγκαινίων του έργου Ηλεκτρικής Διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Ηλεκτρικό Δίκτυο. Ένα εμβληματικό αναπτυξιακό έργο στρατηγικής σημασίας για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των Κυκλαδιτών και την περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας σε κλάδους όπως ο τουρισμός, η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος και η βελτίωση της αξιοπιστίας του συστήματος ηλεκτροδότησης.

Στο πλαίσιο της παρουσίας του Πρωθυπουργού στην Σύρο, πραγματοποιήθηκε κλειστή σύσκεψη στο γραφείο Δημάρχου παρουσία του Πρωθυπουργού, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριου Σαντορινιού. Στην ατζέντα της σύσκεψης βρέθηκε η χρηματοδότηση νέων σημαντικών έργων υποδομής στην Σύρο μεταξύ των οποίων η αποχέτευση των περιοχών Βάρης - Μ. Γιαλού, η αναβάθμιση του ΧΥΤΑ στην θέση Κοράκι και η μετατροπή του σε ΧΥΤΥ με την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων, η μελέτη πλήρους επισκευής του Δημαρχιακού Μεγάρου, η αξιοποίηση του στρατοπέδου «Ζαφείρη» και η ανακατασκευή του σταδίου στην περιοχή «Πευκάκια». Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ναυπηγείο «ΝΕΩΡΙΟΝ», το οποίο αποτελεί σημαντικό αναπτυξιακό πνεύμονα του νησιού και στην επαναλειτουργία του, η οποία βρίσκεται σε τελική φάση, στη βελτίωση της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης της Σύρου και των Κυκλάδων, στην χρηματοδότηση έργων μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος Ειδικού Σκοπού και στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για την εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου με στόχο την εξομοίωση του κόστους μεταφοράς των νησιωτών αλλά και των εμπορευμάτων με αυτό των κατοίκων της Ηπειρωτικής Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος, τόσο στην κατ’ ιδίαν συνάντηση, όσο και στην σύσκεψη που ακολούθησε παρουσία του Πρωθυπουργού και των μελών της Κυβέρνησης, των Βουλευτών, εκπροσώπων τοπικών φορέων και των εργαζομένων του ναυπηγείου, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό για την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών με στόχο την αντιμετώπιση προβλημάτων της νησιωτικότητας μεταφέροντας την ικανοποίηση και των Δημάρχων των νησιών υπό την ιδιότητα του ως Προέδρου των Κυκλάδων της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Αιγαίου.

Με την σειρά του ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί από πλευράς του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ενώ τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας του Κεντρικού Κράτους με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να προωθούνται έργα και πρωτοβουλίες με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών και της ανάπτυξης των τοπικών οικονομιών.