Τρία σημαντικά έργα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης εντάχθηκαν στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου

Έργα αναπτυξιακής κατεύθυνσης

Αξιοποίηση γεωλογικής κληρονομιάς, μηχανισμός υποστήριξης επενδύσεων και ποδηλατόδρομος στην ακτή Μ. Δουράτσου

“Πράσινο φως” άναψε για τρία σημαντικά έργα αναπτυξιακού χαρακτήρα που αφορούν τη Σύρο, μετά τις ανακοινώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την ένταξή τους, στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την αξιοποίηση και ανάδειξη της γεωλογικής κληρονομιάς της Απάνω Μεριάς με στόχο την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, καθώς επίσης για τον μηχανισμό ενθάρρυνσης και υποστήριξης των επενδύσεων και της καινοτομικής επιχειρηματικότητας στο νησί, όπως επίσης και για το έργο της κατασκευής ποδηλατόδρομου στην Ακτή Μ. Δουράτσου.

Οι τρεις προτάσεις είχαν προωθηθεί προ μηνών από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με ομόφωνες αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, με τη Δημοτική Αρχή πλέον να γνωστοποιεί επισήμως την υλοποίησή τους, αφού εξασφαλίστηκαν οι απαιτούμενες χρηματοδοτήσεις μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του κ. Χαρίτση.

Αναφορικά με το έργο της αξιοποίησης του γεωλογικού πλούτου του νησιού, μίλησε εκτενέστερα ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου στην πρόσφατη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, όπως παρομοίως και μετά το πέρας αυτής, προς την εφημερίδα, αφού υπήρξε ένας εκ των πρωτεργατών που “έτρεξαν” την πρόταση, ενώ επιπλέον, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός τοποθετήθηκε λακωνικά για το δεύτερο μεγάλο έργο αλλά και την προώθηση της υλοποίησης του ποδηλατόδρομου.

Αξίζει να σημειωθεί μάλιστα, πως ο κ. Μαραγκός προλογίζοντας την ενημέρωση που πραγματοποίησε προς ενημέρωση των αιρετών συμβούλων, ευχαρίστησε δημοσίως τον κ. Γιαλόγλου για την αξιόλογη προσπάθεια που κατέβαλε για την ένταξη του έργου “Δράσεις Αξιοποίησης της Γεωλογικής Κληρονομιάς με σκοπό την ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στη Σύρο”, έργο, με βάση το οποίο η Σύρος θα διεκδικήσει να εισέλθει στο δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco.

Η Σύρος να αγκαλιάσει την προσπάθεια του Γεωπάρκου

Με φόντο τις συστηματικές προσπάθειες που καταβλήθηκαν για τη σύνταξη της πρότασης ανάδειξης του Γεωτουρισμού στη Σύρο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Ανδρέας Γιαλόγλου εξέφρασε καταρχήν την ικανοποίησή του για το γεγονός πως το εν λόγω έργο είναι σε κατεύθυνση ένταξης στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου, επισημαίνοντας παράλληλα πως αποτελεί μία σπουδαία εξέλιξη που οφείλει να αντιληφθεί αρχικά και κατ΄ επέκταση να αγκαλιάσει συνολικά η Συριανή κοινωνία.

“Είναι μία πολύ ευχάριστη εξέλιξη. Έχουν δουλέψει αρκετοί άνθρωποι γι αυτό” δήλωσε ο ίδιος, σημειώνοντας μάλιστα πως, “αυτή τη στιγμή η ιδέα του Γεωπάρκου της Σύρου αθροίζει δυνάμεις όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά κι εκτός Ελλάδος”.

Ο κ. Γιαλόγλου από τη μέχρι σήμερα ανταπόκριση σημαντικών προσώπων στο πλαίσιο της ενίσχυσης της συγκεκριμένης προσπάθειας, διατύπωσε δε την αισιοδοξία του για περαιτέρω στήριξη αυτής, εξηγώντας πως, η ανάπτυξη ενός Γεωπάρκου και του Γεωτουρισμού στο νησί, θα προσφέρει πολυεπίπεδο όφελος.

“Είμαι αισιόδοξος πλέον για την πορεία και θέλω να καλέσω κι από αυτό το βήμα όλη την κοινωνία της Σύρου να το αγκαλιάσει αυτό, γιατί είναι το συγκριτικό μας πλεονέκτημα που επιτέλους μπορούμε να το προσθέσουμε στην περιουσία του νησιού” τόνισε χαρακτηριστικά, κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στην ενημέρωση του Αλέξη Χαρίτση σχετικά με τα προς ένταξη έργα στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου, μεταξύ των οποίων και αυτό της αξιοποίησης της γεωλογικής κληρονομιάς.

“Περιμένουμε μετά την εξαγγελία του κ. Χαρίτση την ένταξη στο Πρόγραμμα. Όπως διατύπωσε, θα ενταχθεί κι αυτό με 360.000 ευρώ” ανέφερε στη συνέχεια, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Μέσα σε αυτό προβλέπουμε κάποιες δράσεις συγκεκριμένες, δηλαδή τη δημιουργία ενός εκθετηρίου και μικρού γεωλογικού εργαστηρίου που ευελπιστούμε να στεγαστεί στη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου στον α΄ όροφο και παράλληλα προβλέπονται δράσεις, προγραμματικές συμβάσεις με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το Πανεπιστήμιο Αθηνών με το Γεωλογικό Τμήμα, προκειμένου αφενός να αναπτυχθούν ψηφιακές εφαρμογές που θα αξιοποιηθούν μέσα από smartphones κλπ, κατά τη διαδρομή στα μονοπάτια, αλλά και να γίνουν μικρές - ήπιες παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν”. “Αυτό είναι εν ολίγοις το έργο” τόνισε σχετικά, κάνοντας αναφορά και σε μία επιπλέον χρηματοδότηση που εξασφαλίστηκε με σκοπό τον προσδιορισμό των ιδιοκτησιών από τις οποίες θα διέρχονται τα μονοπάτια.

Σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες οι ήπιες παρεμβάσεις για τα μονοπάτια

Στο περιεχόμενο της εν λόγω πρότασης για την ανάδειξη των μονοπατιών στην Απάνω Μεριά προβλέπονται κι επιβάλλονται ήπιου χαρακτήρα παρεμβάσεις, οι οποίες – σύμφωνα με τον κ. Γιαλόγλου – θα προωθηθούν κατόπιν του προσδιορισμού των ιδιοκτησιών από τις οποίες θα διέρχονται οι εν λόγω διαδρομές γεωλογικού ενδιαφέροντος, ώστε να υπάρχει η συναίνεση και h συνεργασία των ιδιοκτητών τους.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση που προορίζεται για τη συγκεκριμένη ενέργεια και προέρχεται από ένα νεοσύστατο ίδρυμα της Αγγλίας, το Cyclades Preservation Fund, ο κ. Γιαλόγλου πρόσθεσε τα εξής: “Παράλληλα μας εγκρίθηκε και μία μικρή χρηματοδότηση από ένα άλλο Ίδρυμα, το Cyclades Preservation Fund, ύψους 3.000 ευρώ προκειμένου να διερευνήσουμε το ιδιοκτησιακό καθεστώς από το οποίο θα διέρχονται τα μονοπάτια που θα αξιοποιήσουμε”.

Όπως εξήγησε δε, “Είναι η αφετηρία για να ξεκινήσουμε το όλο project και φυσικά δεν πρόκειται να γίνουν παρεμβάσεις τέτοιες που να θορυβήσουν τους ιδιοκτήτες, αντιθέτως, θα τους προσδιορίσουμε ποιοί είναι και θα έρθουμε σε συνεννόηση μαζί τους πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση”.

Αθροίζονται δυνάμεις με στόχο την Unesco

Ήδη μέχρι σήμερα, όπως πολλάκις επανέλαβε ο Ανδρέας Γιαλόγλου η συγκεκριμένη προσπάθεια ανάδειξης του γεωλογικού πλούτου και της Απάνω Μεριάς μετρά σημαντικές δυνάμεις, με πρόσωπα μάλιστα, μεταξύ των οποίων σημαντικοί επιστήμονες και γεωλόγοι της χώρας και του εξωτερικού.

“Υπάρχει μεγάλη υποστήριξη από την Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τόσο την ελληνική, όσο και του εξωτερικού. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών με τον κ. Κωστόπουλο, όπως επίσης με τον κ. Πατσουλέ που είναι ο πρώην Διευθυντής στα Ελληνικά Πετρέλαια και μας βοηθά ενεργά, όπως επίσης έχουμε δίπλα μας και τον Ελβετό γεωλόγο, Martin Engin” γνωστοποίησε σχετικά ο κ. Γιαλόγλου, θέλοντας να τους ευχαριστήσει δημοσίως για το ειλικρινές κι έντονο ενδιαφέρον τους, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο κ. Engin είχε μεταβεί προσφάτως και στην Απάνω Μεριά.

Αναφορικά με τον ίδιο, πρόσθεσε δε πως “έχει ένα μεγάλο δίκτυο επιστημόνων στην Ευρώπη”, οι οποίοι όπως σημείωσε, “θα μας υποστηρίξουν στο όλο εγχείρημα” με απώτερο σκοπό και “την υποβολή εν τέλει του φακέλου του Γεωπάρκου για την Unesco”.

Όπως είχε αναφερθεί και προσφάτως σε σχετικό δημοσίευμα της “Κοινής Γνώμης” κι επανέλαβε ο κ. Γιαλόγλου, σκοπός είναι να μπορέσει η Σύρος και ειδικότερα, η Απάνω Μεριά να διεκδικήσει την ένταξή της στο δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco και να αποτελέσει την έκτη κατά σειρά περιοχή της Ελλάδος που θα έχει Γεωπάρκο ενταγμένο στο προαναφερθέν δίκτυο.

“Θέλω να ευχαριστήσω τον εξαιρετικό καθηγητή τον Ελβετό Martin Engi, τον κ. Πατσουλέρ, την ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με τρεις καθηγητές του που μας έχουν βοηθήσει, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, τον Δημήτρη Χαμεζόπουλο, τον Θεόδωρο Ρόμβο και τη Χαρά Πελεκάνου, αλλά και αρκετούς ακόμη όπως και τον Παύλο Χατζηγρηγορίου για τη σημαντική στήριξη και βοήθειά τους” πρόσθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, δηλώνοντας δε πως, μέχρι και την ανακοίνωση της οριστικής ένταξης της πρότασης, θα προωθούνται οι απαραίτητες δράσεις.

Απώτερος στόχος ο Γεωτουρισμός σε χαμηλής κίνησης περιόδους

Κατόπιν της αναλυτικής ενημέρωσής του, ο κ. Γιαλόγλου εξήγησε πως απώτερος σκοπός της συνολικής προσπάθειας είναι η ανάπτυξη του Γεωτουρισμού στο νησί, αξιοποιώντας το σοβαρό γεωλογικό “απόθεμά” της, προκειμένου να ενισχυθεί το νησί σε επίπεδο επισκεψιμότητας και σε περιόδους εκτός υψηλής τουριστικής κίνησης.

“Περιμένουμε την ανακοίνωση της ένταξης αλλά θα ξεκινήσουμε από τώρα να κάνουμε ενέργειες, γιατί είναι πάρα πολλές αυτές που απαιτούνται και το όλο έργο θα δράσει υποστηρικτικά στο όλο εγχείρημα που είναι η ένταξή μας στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της Unesco” επανέλαβε ο ίδιος, λέγοντας μάλιστα πως, η ανάπτυξη του προγράμματος έχει χρονοδιάγραμμα δύο ετών.

“Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι δύο έτη για την υλοποίηση αυτού που εντάχθηκε.

Στην πορεία θα πάμε βήμα βήμα και θα χτίσουμε κι άλλες ενέργειες για να συντάξουμε και τον φάκελο που θα υποβάλουμε για την Unesco” σημείωσε σχετικά, τονίζοντας τέλος πως, “Απώτερος σκοπός είναι η ανάπτυξη του Γεωτουρισμού σε περιόδους εκτός υψηλής κίνησης του νησιού”.

Μηχανισμός ενθάρρυνσης επενδύσεων και υποστήριξης επιχειρηματικότητας

Πέραν του πρώτου έργου, το “πράσινο φως” άναψε και για το έργο “Μηχανισμός ενθάρρυνσης και υποστήριξης των επενδύσεων και της καινοτομικής επιχειρηματικότητας στο νησί της Σύρου”, ο προϋπολογισμός του οποίου σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Χαρίτση ανέρχεται σε 300.000 ευρώ, αλλά αναμένεται να αυξηθεί.

Δεδομένου ότι ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης είχε συντάξει την πρότασή του με αρχικό ποσό προϋπολογισμού άνω των 600.000 ευρώ, ο Γιώργος Μαραγκός στην ενημέρωσή του, γνωστοποίησε πως άμεσα θα τροποποιηθεί το αρχικό ποσόν που ανακοινώθηκε.

“Εγκρίθηκε επίσης η χρηματοδότηση του πολύ σημαντικού έργου για τη δημιουργία ενός μηχανισμού προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων” σχολίασε σχετικά, γνωστοποιώντας μάλιστα πως, “για τον σκοπό αυτό την Παρασκευή το απόγευμα, είχαμε συνομιλία με τη διευθύντρια του Γενικού Γραμματέα του κ. Κορκολή, την κα Μανωλοπούλου” κι όπως τόνισε, “επίκειται επαναπροσδιορισμός του προϋπολογισμού για το έργο του μηχανισμού προσέλκυσης επενδύσεων”.

Η τροποποίηση δε, κατά πάσα πιθανότητα θα γνωστοποιηθεί εντός της τρέχουσας εβδομάδας, καθώς όπως ανέφερε ο δήμαρχος, “ενδεχομένως να ανέβει ο προϋπολογισμός του έργου αυτού”.

Ανάδειξη της Σύρου βάσει “των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της”

Ειδικότερα, όπως είχε αναφερθεί κατά το παρελθόν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η συγκεκριμένη πρόταση, θα αφορά “στη δημιουργία ενός μηχανισμού, ο οποίος θα σχεδιάζει και θα κρίνει 4 στρατηγικές επενδύσεις για το νησί, εντός 22 μηνών, όπως χρονικά ορίζεται η επιδοτούμενη λειτουργία του, ενώ στη συνέχεια θα συνεχίσει να λειτουργεί αυτοτελώς, με στόχο να συνεχίσει το έργο του στην προσέλκυση επενδύσεων για τη Σύρο”.

Ο εν λόγω στόχος μάλιστα, θα επιτευχθεί κατόπιν της υλοποίησης μίας σειράς δράσεων που θα αποσκοπούν: α. στην προσέλκυση και ενθάρρυνση νέων, καινοτόμων, δυναμικών, επίδοξων επιχειρηματιών, προκειμένου να επενδύσουν και να αναπτύξουν στη Σύρο επιχειρηματικές ιδέες σε τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για την οικονομία του νησιού, β. στην υποστήριξη των νέων επιχειρηματικών σχημάτων που θα δημιουργηθούν, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι δυνατότητές τους και να συντελέσουν στην οικονομική ανάπτυξη του νησιού, γ. στην προβολή της Σύρου ως ενός τόπου φιλικού προς τις νέες, καινοτόμες επενδύσεις, ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας και δ. στη μέγιστη αξιοποίηση του υφιστάμενου διεθνούς ενδιαφέροντος για ανάπτυξη καινοτόμου επιχειρηματικής δράσης στη Σύρο, ιδιαίτερα στους προαναφερόμενους τομείς.

Υπενθυμίζεται μεταξύ άλλων, πως, κατά την αρχική φάση του έργου θα εκπονηθούν: Μια μελέτη προοπτικών της Σύρου ως προτιμητέου επενδυτικού προορισμού για καινοτόμες επενδύσεις στους στρατηγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας και τέσσερις ολοκληρωμένοι επενδυτικοί φάκελοι, με εξειδίκευση σε τομείς στρατηγικού ενδιαφέροντος για την τοπική οικονομία.

Τέλος, θα ακολουθήσει η σύσταση εγκατάστασης και αύξησης της αναγνωρισιμότητας του Μηχανισμού ενώ σε χώρο που θα παραχωρηθεί από τον Δήμο Ερμούπολης – Σύρου, θα εγκατασταθεί ο Μηχανισμός Προσέλκυσης και Υποστήριξης Καινοτόμων Επιχειρηματικών Επενδυτών. Ο Μηχανισμός, ως φυσικός χώρος, θα διαμορφωθεί και θα εξοπλιστεί κατάλληλα ώστε να είναι πλήρως λειτουργικός τόσο για την παροχή των υπηρεσιών υποστήριξης των δυνητικών επιχειρηματιών όσο και για τη φιλοξενία σχετικών εκδηλώσεων.

Διαμορφώνεται ποδηλατόδρομος από Πυροσβεστική ως Καρνάγιο

Σχετικά με τις προτάσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τρίτο έργο που εντάσσεται στο Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου αποτελεί η κατασκευή ποδηλατόδρομου στην Ακτή Μ. Δουράτσου και συγκεκριμένα από το ύψος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έως και τον χώρο στάθμευσης στο Καρνάγιο.

Βάσει των ανακοινώσεων του αναπληρωτή Υπ. Οικονομίας, το εν λόγω έργο έχει προϋπολογισμό 287.238 ευρώ με φορέα υλοποίησης τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και προβλέπει μεταξύ άλλων και νέες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον δρόμο του διαδρόμου των ποδηλάτων.