Δύο πλήρως χρηματοδοτούμενα έργα INTEREG στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης

Προσβασιμότητα ΑΜΕΑ και τηλεματική δημοτικής συγκοινωνίας

Δύο έργα για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, τα οποία αφορούν το μεν πρώτο δράσεις στην βελτίωση της προσβασιμότητας στις παραλίες των ατόμων με προβλήματα κινητικότητας και το δεύτερο το ολοκληρωμένο τηλεματικό σύστημα δημοτικών συγκοινωνιών για βιώσιμη αστική κινητικότητα.

Και τα δύο έργα υλοποιούνται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTEREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020 και είναι πλήρως χρηματοδοτούμενα, χωρίς να απαιτείται ίδια συμμετοχή του Δήμου, με το Δημοτικό Συμβούλιο να λαμβάνει ομόφωνα θετική απόφαση για την απευθείας ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών συμβούλου διαχείρισης τους.

Βελτίωση προσβασιμότητας ατόμων με προβλήματα κινητικότητας

Το έργο ΕΡΜΗΣ II, το οποίο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTEREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 9.000 ευρώ, εκ των οποίων 4.500 ευρώ θα βαρύνουν τον τρέχοντα δημοτικό προϋπολογισμό του 2018 και 4.500 ευρώ τον προϋπολογισμό του 2019.

Για την ιστορία θα πρέπει να αναφερθεί ότι, το 2017 είχε ληφθεί η εγκριτική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για υλοποίηση της πράξης «Βελτίωση προσβασιμότητας ατόμων με προβλήματα κινητικότητας» με ακρωνύμιο «ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ», συνολικού προϋπολογισμού για το Δήμο 160.970 ευρώ με 100% χρηματοδότηση, χωρίς ίδια συμμετοχή. Κύριος δικαιούχος της πράξης είναι η Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, με δικαιούχο του έργου τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και τον Δήμο Παραλιμνίου Κύπρου.

Στο πλαίσιο του έργου, σύμφωνα και με τα αναφερόμενα στη σχετική εισήγηση, οι συμμετέχουσες περιοχές οφείλουν να υλοποιήσουν δράσεις με στόχο την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού και την κοινωνική ένταξη ευπαθών κοινωνικά ομάδων πληθυσμού, που για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης αφορά σε προμήθεια και τοποθέτηση μηχανισμών αυτόνομης πρόσβασης για ΑΜΕΑ στη θάλασσα, προμήθεια και τοποθέτηση διαδρόμων πρόσβασης για ΑΜΕΑ στις παραλίες, δημιουργία χώρων υγιεινής για ΑΜΕΑ σε παραλίες, δημιουργία χώρων υπαίθριας εκγύμνασης για ΑΜΕΑ σε παραλίες, δράσεις ενημέρωσης των επισκεπτών, για τα σημεία και τις επιχειρήσεις που διαθέτουν προσβασιμότητα ΑΜΕΑ στη Σύρο και κοινές δράσεις δημοσιότητας και προώθησης των αποτελεσμάτων και εργαλείων του έργου.

Το έργο ΕΡΜΗΣ II είναι σύνθετο και αφορά στο συντονισμό 3 διακρατικών εταίρων, απαιτεί ιδιαίτερη τεχνογνωσία, ενώ η ιδιαιτερότητα για το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης είναι ότι οι προσφερόμενες υπηρεσίες δεν αφορούν μόνο ενέργειες που θα λάβουν χώρα στη Σύρο αλλά και σε 2 άλλες περιοχές εφαρμογής, με υποχρέωση περιοδικής επίσκεψης, ενώ ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης θα πρέπει να ακολουθεί και να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του προγράμματος ώστε οι ενέργειες των παραδοτέων του Δήμου να συνάδουν με τις ενέργειες των παραδοτέων των υπολοίπων εταίρων του προγράμματος.

Αυτή η υπηρεσία ανατίθεται σε κάθε περίπτωση σε εξωτερικό συνεργάτη και αποτελεί πρακτική όλων των συμμετεχόντων εταίρων σε διακρατικά έργα και ευρωπαϊκά προγράμματα γ’ αυτό άλλωστε και προβλέπεται στο τεχνικό δελτίο και τον προϋπολογισμό του έργου, εγκρίνεται από τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος και αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη.

Τηλεματική αστικής συγκοινωνίας

Υπό την ίδια λογική και με ανάλογη ανάθεση σε εξωτερικό συνεργάτη και η παροχή υπηρεσιών για το έργο «Ολοκληρωμένο τηλεματικό σύστημα δημοτικών συγκοινωνιών για βιώσιμη αστική κινητικότητα «ΕΥ-ΚΙΝΗΣΗ».

Ο ενδεικτικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 19.200 ευρώ, εκ του οποίου οι 9.600 ευρώ έχουν ήδη εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2018.

Πρόκειται για ένα έργο συνολικού προϋπολογισμού για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης 221.480 ευρώ, το οποίο είναι το δεύτερο που χρηματοδοτείται στο σύνολο του, χωρίς ίδια συμμετοχή του Δήμου.

Πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση για ένα έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας INTEREG V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020.

Κύριος δικαιούχος της πράξης είναι ο Δήμος Ρόδου, με δικαιούχους του έργου τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και τον Δήμο Θήρας από την Ελλάδα και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λεμεσού και ο ερευνητικό κέντρο Frederic από την Κύπρο.

Ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2017 έχει δοθεί η έγκριση χρηματοδότησης της πρότασης από τη Διαχειριστική Αρχή του προγράμματος και εντός του αμέσως επόμενου μήνα υπογράφηκε η σύμβαση χρηματοδότησης μεταξύ του κύριου δικαιούχου και της Διαχειριστικής Αρχής.

Στο πλαίσιο του έργου, καλούνται οι συμμετέχουσες περιοχές να αναπτύξουν ένα πρότυπο οργανωτικό και λειτουργικό πλαίσιο για την ενίσχυση και περιβαλλοντική αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών, το οποίο για τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης περιλαμβάνει: ένταξη ολοκληρωμένου τηλεματικού συστήματος για τις αστικές μεταφορές, που περιλαμβάνει συστήματα δυναμικής πληροφόρησης του κοινού με χρήση προηγμένων μέσων, ανάπτυξη ολοκληρωμένων σχεδίων βιώσιμης αστικής κινητικότητας, κοινές δράσεις ευαισθητοποίησης των πολιτών και επισκεπτών, δημιουργία κινήτρων και οργανωμένων εκδηλώσεων για την προώθηση της χρήσης των Μ.Μ.Μ. και του τηλεματικού συστήματος και κοινές δράσεις δημοσιότητας και προώθησης των αποτελεσμάτων και εργαλείων του έργου.

 

 

 

Ετικέτες: