Παράταση στην Lafarge Beton για την παράδοση του λατομείου

Νέα παράταση ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης, κατόπιν του σχετικού αιτήματος της εταιρείας Lafarge Beton, για την παράδοση του λατομικού χώρου και την εκπλήρωση των λοιπών συμβατικών της υποχρεώσεων και της χρονικής ισχύος της εγγυητικής της επιστολής.

Η μη δυνατότητα ολοκλήρωσης των διαδικασιών αποκατάστασης του λατομικού χώρου έως 31/3/2018, που είχε ορισθεί ως ημερομηνία λήξης της μισθωτικής σχέσης και της κατατεθείσας εγγυητικής επιστολής ύψους 200.000 ευρώ, οδήγησαν την μισθώτρια εταιρεία να καταθέσει αίτημα νέας παράτασης, έως τις 30/6/2018, το οποίο έγινε αποδεκτό από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Από την πλευρά της εταιρείας, το αίτημα της παράτασης αιτιολογήθηκε με την αναφορά στις κακές καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα τις συνεχείς και έντονες βροχοπτώσεις που επικράτησαν στο νησί κατά τη διάρκεια του τελευταίου τετραμήνου, που δεν επέτρεψαν την υλοποίηση των εργασιών αποκατάστασης του λατομείου.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο σχετικό αίτημα, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, δημιούργησαν συνθήκες αστάθειας τόσο στους προ διαμόρφωση χώρους του λατομείου όσο και στους προς διάστρωση χωματισμούς, γεγονός που δεν εξασφάλιζε την ασφαλή εκτέλεση των χωματουργικών εργασιών και την κίνηση των χωματουργικών μηχανημάτων άρα και την ασφάλεια των εργαζομένων.

Καθώς η εγγυητική επιστολή που έχει κατατεθεί έχει λάβει ήδη μία παράταση, μένει να αποσαφηνιστεί εάν θα δοθεί εκ νέου παράταση της ή θα πρέπει να υπάρξει νέα, όμως σε κάθε μία των περιπτώσεων ζητούμενο είναι να καλύπτεται η καταληκτική ημερομηνία, με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου να ορίζει ότι αυτή θα πρέπει να έχει κατατεθεί στο Δήμο έως την 28η Μαρτίου 2018.

Η επιστροφή της εγγυητικής επιστολής στην μισθώτρια εταιρεία θα γίνει υπό τον όρο ότι θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές προς το Δήμο, που απορρέουν από τη μισθωτική σχέση, θα αποδοθούν όσα έχουν συμφωνηθεί και θα ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης του χώρου του λατομείου.

Εκ μέρους της Lafarge Beton έχει κατατεθεί στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου εγγυητική επιστολή 54.411 ευρώ, ως εγγύηση για την εκπλήρωση εκ μέρους της εταιρείας της υποχρέωσης να παραδώσει μέχρι τις 31/3/2019 τις ποσότητες έτοιμου σκυροδέματος που έχουν συμφωνηθεί με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση των μηχανικών του Δήμου, την οποία επικαλέστηκε ο Αντιδήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, μέχρι 31/3/2018, η εταιρεία θα έχει φτάσει στο 85% της αποκατάστασης.

Το κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας της Περιφέρειας είναι το αρμόδιο όργανο το οποίο επωμίζεται και με την ευθύνη του τελικού ελέγχου του λατομικού χώρου ώστε να δοθεί η σχετική έγκριση για να προχωρήσει η παράδοση του.

 

 

 

Ετικέτες: