Ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τη βελτίωση του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας και του συγκροτήματος των Λυκείων στο Μάννα

Ενεργειακή αναβάθμιση σχολείων

Σε διαδικασία σύνταξης οριστικών μελετών για την υποβολή πρότασης, η Τεχνική Υπηρεσία

Την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων του Δημοτικού Σχολείου Ποσειδωνίας και του Λυκειακού συγκροτήματος στην περιοχή του Μάννα θα επιδιώξει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, έχοντας ξεκινήσει την προετοιμασία των προτάσεων που θα υποβληθούν από πλευράς του, για διεκδίκηση χρηματοδότησης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για το Νότιο Αιγαίο με τίτλο “Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων”.

Κατόπιν ιεράρχησης των αναγκών σε επίπεδο βελτίωσης κι ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων του Δήμου, η Τεχνική Υπηρεσία υλοποιεί και προωθεί το σύνολο των απαιτούμενων ενεργειών για την επικαιροποίηση των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσής τους, απαραίτητο “εργαλείο” για τη σύνταξη των οριστικών μελετών, με σκοπό την υποβολή προτάσεων ως τις 30 Απριλίου.

Κύριος στόχος της εν λόγω προσπάθειας αποτελεί πρωτίστως η καλυτέρευση του σχολικού περιβάλλοντος ως προς το θέμα των υποδομών, των κτιρίων και της ενεργειακής απόδοσής τους, ενώ επιπλέον, το όφελος που θα προκύψει για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης θα είναι και οικονομικό.

Κληθείς να ενημερώσει σχετικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, τόνισε πως η αξιοποίηση πόρων μέσω υποβολής πρότασης στο Πρόγραμμα “Ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων κτιρίων”, κρίνεται επιβεβλημένη, αφού η σχετική πρόσκληση συνολικά για το Ν. Αιγαίο “προϋπολογίζει” ποσόν ύψους 7.600.000 ευρώ.

Προετοιμασία υποβολής προτάσεων για δύο σχολικά κτίρια

Σχετικά με την πρόσκληση που “άνοιξε” κατά το τέλος Δεκέμβρη του περασμένου έτους, ο κ. Βακόνδιος δήλωσε πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει εκδηλώσει ήδη ενδιαφέρον, προκειμένου να ενισχύσει ενεργειακά κάποια από τα σχολικά κτίρια της Σύρου.

Όπως αρχικά γνωστοποίησε, δεδομένου ότι έπρεπε να υπάρχουν πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης αυτών των κτιρίων – επικαιροποιημένα -, η Τεχνική Υπηρεσία προώθησε τις διαδικασίες απόκτησής τους, σύμφωνα με τη σημερινή νομοθεσία και τους ισχύοντες κανονισμούς.

“Είχαμε κάνει σαν Δήμος πιστοποιητικά ενεργειακής κατάστασης που περιέγραφαν σε τί κατάσταση – ενεργειακά – ήταν τα κτίρια. Μεταξύ αυτών των κτιρίων και το Δημοτικό Σχολείο Ποσειδωνίας και το κτίριο των Λυκείων. Όμως ο Δήμος είχε συντάξει αυτά τα πιστοποιητικά το 2016” ανέφερε αρχικά, διευκρινίζοντας πως λόγω της προθεσμίας που δίνεται από το Πρόγραμμα για την υποβολή των προτάσεων, η Τεχνική Υπηρεσία μερίμνησε για την αναζήτηση προσφορών από αρμόδιες εταιρείες και την έκδοση πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης.

“Σήμερα προχωρήσαμε σε αυτή τη διαδικασία για τα κτίρια της Ποσειδωνίας και των Λυκείων του Μάννα” πρόσθεσε σχετικά ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, εξηγώντας πως τα δύο σχολεία, επελέγησαν και δόθηκε προτεραιότητα σε αυτά, με άξονα τις καταγεγραμμένες ανάγκες του Δήμου σχετικά με την κατάσταση των κτιρίων του.

“Στον Δήμο συντάξαμε σχέδιο με το ποια κτίριά μας προηγούνται για τις παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Προτάξαμε τα σχολεία και βάσει αυτού του σχεδίου θα καταθέταμε πρόταση σαν Δήμος για χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα.

Παρόλα αυτά επειδή το τελευταίο διάστημα άλλαξε η νομοθεσία και οι κανονισμοί, έπρεπε να επικαιροποιήσουμε τα πιστοποιητικά ενεργειακής αναβάθμισης και αυτό κάναμε” συμπλήρωσε ο ίδιος, σημειώνοντας μάλιστα πως, καθώς η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων είναι 30 Απριλίου, η Δημοτική Αρχή θα “τρέξει” τις διαδικασίες έως και την σύνταξη της οριστικής μελέτης.

“Είναι σημαντικό που δόθηκε ένας μήνας παράταση και άρα έχουμε τη δυνατότητα οι προτάσεις μας να υποβληθούν μέχρι και το τέλος Απριλίου. Σαν Δήμος μέχρι τότε, θα προβούμε στις απαραίτητες διαδικασίες και στην επικαιροποίηση των μελετών και μετά θα φτιάξουμε τις προτάσεις για να τις υποβάλουμε στο Πρόγραμμα. Η Τεχνική Υπηρεσία θα προετοιμάσει τις προτάσεις και θα εκτιμήσει και το κόστος” πρόσθεσε παρακάτω, τονίζοντας μάλιστα πως είναι επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισης των κτιρίων ως προς την ενεργειακή απόδοσή τους.

“Όσο μπορούμε μέσα από αυτά τα χρηματοδοτικά “εργαλεία” θα αναβαθμίζουμε τα σχολεία του νησιού. Η όποια εξοικονόμηση κόστους μετά από κατοχύρωση της χρηματοδότησης και υλοποίηση των παρεμβάσεων ενεργειακής αναβάθμισης, θα προωθηθεί σε άλλες ανάγκες των κτιρίων” εξήγησε κατηγορηματικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, γνωστοποιώντας πως ο Δήμος εξετάζει κι αναζητά κι άλλα Προγράμματα, καθώς παρόμοιες ανάγκες έχουν επίσης τα κτίρια των Γυμνασίων της Σύρου, όπως και το κτίριο που στεγάζεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

“Προτάξαμε το Σχολείο της Ποσειδωνίας και των Λυκείων, μετά ακολουθούν τα Γυμνάσια και το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ν. Αιγαίου. Προσπαθούμε σε πρώτο επίπεδο για τα δύο πρώτα κτίρια” υπογράμμισε κατηγορηματικά.

Τέλος Απριλίου το χρονικό περιθώριο για τον Δήμο

Ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του Ν. Αιγαίου “Ενίσχυση της Ενεργειακής Απόδοσης των Δημόσιων Κτιρίων”, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος σημείωσε την 30η Απριλίου του 2018, σύμφωνα με τη σχετική πρόσκληση.

Δεσμευόμενος πως “ο Δήμος θα έχει ολοκληρώσει την προετοιμασία του”, ο ίδιος αναφέρθηκε και στο περιεχόμενο του Προγράμματος.

Όπως εξήγησε βάσει του περιεχομένου της πρόσκλησης, “Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην υλοποίηση παρεμβάσεων στα μεγάλης ηλικίας και αξιόλογης αρχιτεκτονικής, κτίρια δημόσιας χρήσης της Περιφέρειας, καθώς και δημόσια κτίρια που επιτελούν διοικητικές και άλλες λειτουργίες, όπως κτίρια διοίκησης, σχολεία, μουσεία, νοσοκομεία κλπ, με στόχο τη μείωση κατανάλωσης ενέργειας. Η αναβάθμιση των κτιρίων θα αφορά ενδεικτικά σε παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (θερμομόνωση), αντικατάσταση κουφωμάτων, αντικατάσταση συστημάτων ψύξης – θέρμανσης κλπ. (...) Οι προτεινόμενες μέσα από την παρούσα πρόσκληση δράσεις, συμβάλλουν άμεσα στην επίτευξη του στόχου αυτού και με την μείωση του ενεργειακού κόστους, έχουν άμεσα θετικά αποτελέσματα στη βελτίωση του περιβάλλοντος, την ενεργειακή αυτονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής”.