Σε εξέλιξη οι εργασίες υλοποίησης του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης και της ανέγερσης Νηπιαγωγείου

Ολοταχώς για ένα υπερσύγχρονο σχολείο

Εντός του 2019 παραδίδεται ένα “σχολείο – στολίδι” στη μαθητική κοινότητα της Σύρου, όπως εξηγεί ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών

Απρόσκοπτα εξελίσσονται οι εργασίες για την κατασκευή του νέου Δημοτικού Σχολείου Βάρης και για την ανέγερση Νηπιαγωγείου, με τον ανάδοχο του μεγάλου και ιδιαιτέρως σημαντικού έργου για τη σχολική κοινότητα, να ανταποκρίνεται συστηματικά και με συνέπεια στις συμβατικές υποχρεώσεις του και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης να μεριμνά για την επίβλεψη των προγραμματισμένων παρεμβάσεων.

Η “θεμελίωση” του υπερσύγχρονου σχολείου που θα κατασκευαστεί προς εξυπηρέτηση των αυξημένων εκπαιδευτικών αναγκών των μαθητών της Βάρης και των γύρω περιοχών, έχει πραγματοποιηθεί ήδη, με τις σχετικές εργασίες να αναπτύσσονται ομαλά σε πρώτο επίπεδο, προκειμένου ως το τέλος Απριλίου, να έχουν ολοκληρωθεί οι χωματουργικές παρεμβάσεις και οι απαραίτητες εκσκαφές.

Από την υπογραφή της σύμβασης στις 20 Φεβρουαρίου του τρέχοντος έτους ως και σήμερα, ο ανάδοχος (ΙΜΙΑ Τεχνική Α.Ε.) εκτελεί κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος τις εργασίες που οφείλει να προωθήσει για την ανέγερση της νέας σχολικής μονάδας, η οποία έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.623.840 ευρώ.

Σχετικά με την πορεία υλοποίησης του σπουδαίου έργου στον τομέα της Παιδείας στη Σύρο, κλήθηκε να μιλήσει αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη” ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος απάντησε για το ακριβές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου και τη μέριμνα του Δήμου, όχι μόνον στο θέμα της επίβλεψης των παρεμβάσεων του αναδόχου, αλλά και στο θέμα της συνεργασίας με τη σχολική κοινότητα και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων.

Αξίζει εξ αρχής να διευκρινισθεί, πως, πρώτιστο μέλημα της Δημοτικής Αρχής σύμφωνα με τον κ. Βακόνδιο αποτέλεσε ο περιορισμός – στο μέτρο του εφικτού - της όχλησης και η προάσπιση του εκπαιδευτικού έργου, με δεδομένο ότι οι εργασίες είναι σε εξέλιξη και κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου.

Ομαλή εξέλιξη της Α΄ φάσης. Τέλος Απριλίου, ολοκληρώνονται οι χωματουργικές εργασίες

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος για την έναρξη υλοποίησης του έργου, “Ξεκινήσαμε τις εργασίες στις 31 Μαρτίου και είμαστε στο πρώτο στάδιο του έργου, δηλαδή στο στάδιο των χωματουργικών εργασιών”. Όπως πρόσθεσε δε, αναφορικά με τις υποχρεώσεις του εργολάβου στην τρέχουσα φάση, “Έχει ξεκινήσει ο εργολάβος και σε συνεργασία με άλλους εργολάβους θα πραγματοποιήσει σταδιακά το έργο”, για την πορεία του οποίου στη σημερινή περίοδο απαιτούνται καθημερινά μηχανήματα έργου.

Σχετικά με τις εν λόγω παρεμβάσεις, ο ίδιος πρόσθεσε πως, “Όντως είναι εργασίες που απαιτούν μηχανήματα έργου και φορτηγά και πράγματι έχει φασαρία” κι ως εκ τούτου, ο κ. Βακόνδιος διευκρίνισε πως, ο Δήμος και ο ανάδοχος, θέλησαν να υλοποιήσουν το μεγαλύτερο μέρος αυτών, εντός του διαστήματος των διακοπών του Πάσχα.

“Προσπαθήσαμε να εκμεταλλευθούμε το διάστημα των πασχαλινών διακοπών και από εκεί και μετά, οι εργασίες γίνονται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Προσπάθειά μας είναι οι εργασίες που απαιτούν τα μηχανήματα που παράγουν περισσότερο θόρυβο, να υλοποιούνται μετά το σχολικό ωράριο και αυτό σε συνεννόηση και με τη Διεύθυνση του σχολείου πάντα” συμπλήρωσε σχετικά, γνωστοποιώντας πως, βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει δοθεί και στην Τεχνική Υπηρεσία από τον ανάδοχο του έργου, “οι χωματουργικές εργασίες, ελπίζουμε εντός του μήνα να έχουν ολοκληρωθεί, όπως άλλωστε προβλέπεται”.

Μάλιστα, επανέλαβε πως, “Οι χωματουργικές εργασίες έχουν χρονοδιάγραμμα δύο μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης με τον ανάδοχο”, παραθέτοντας ακολούθως τα επόμενα στάδια της μεγάλης παρέμβασης.

Γενικό χρονοδιάγραμμα εργασιών ως την υλοποίηση

Πέραν της πρώτης φάσης των χωματουργικών εργασιών, ο ανάδοχος θα υλοποιήσει τμηματικά τα επόμενα βήματα του έργου, τα οποία αφορούν στις εργασίες σκυρόδεσης, αλλά και στην πλήρη κατασκευή του νέου κτιρίου, όπως όμως και στην συντήρηση του ήδη υφιστάμενου σχολείου.

“Άλλο σημαντικό θέμα είναι η ολοκλήρωση των εργασιών σκυρόδεσης, για τις οποίες προβλέπεται ένα εξάμηνο” ανέφερε παρομοίως και ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου, εξηγώντας πως, “Δηλαδή αν όλα πάνε καλά ως τον Σεπτέμβριο τουλάχιστον θέλουμε να έχουν γίνει αυτές οι εργασίες που είναι βαριές εργασίες”.

Καθιστώντας σαφές πως είναι απαραίτητο να αξιοποιηθεί πλήρως ο χρόνος της καλοκαιρινής περιόδου, οπότε και το σχολείο θα είναι κλειστό, πρόσθεσε πως, “Σταδιακά θα εξελίσσονται και οι υπόλοιπες εργασίες. Ειδικά σε εργασίες που απαιτούν σκυροδετήσεις και θα χρειαστούν μηχανήματα έργου και θα υπάρχει αυξημένη όχληση. Θα προσπαθήσουμε να γίνουν όσες περισσότερες από αυτές τις εργασίες”.

Κατόπιν των παραπάνω “βημάτων”, ο κ. Διακοδημητρίου εξήγησε πως “Μετά θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το νέο σχολικό κτίριο σε διάστημα εντός 15 μηνών για να μπορέσει να γίνει η μεταφορά των μαθητών και τον τελευταίο μισό χρόνο του έργου, πρέπει να μπορέσει να προωθηθεί και η επισκευή του υφιστάμενου κτιρίου, γιατί προβλέπεται κι αυτό ως εργασία”.

Από την πλευρά του, ο κ. Διακοδημητρίου ρωτήθηκε για το συνολικό χρονοδιάγραμμα και την τελική φάση ολοκλήρωσης του έργου, εξηγώντας πως, καθώς “Το συνολικό χρονοδιάγραμμα είναι 24 μήνες και είναι “πιεσμένο” το χρονοδιάγραμμα”, εκτίμησε πως, “Αν όλα πάνε καλά ως του χρόνου τον Σεπτέμβριο, θα μπορέσει να γίνει η μεταφορά στο νέο κτίριο. Είναι εφικτό”.

Στην παρατήρηση αν οι μαθητές το τελευταίο εξάμηνο της υλοποίησης του έργου θα απολαμβάνουν την εκπαιδευτική διαδικασία εντός του νέου κτιρίου, απάντησε καταφατικά, επαναλαμβάνοντας πως, “θα πρέπει να κατασκευαστεί η νέα πτέρυγα, να γίνει η μεταφορά των μαθητών για να επισκευαστεί και το παλαιό Δημοτικό Σχολείο. Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει για να μην εμποδιστεί η εκπαιδευτική διαδικασία”.

Θετική η συνεργασία με τον ανάδοχο

Με φόντο τα θέματα που ανέκυψαν σε άλλες εργολαβίες για σημαντικά έργα του νησιού (βλ. Ανάπλαση παραλίας Ερμούπολης), ο Φραγκίσκος Βακόνδιος κλήθηκε να προβεί σε διευκρινίσεις για τη συνεργασία με τον ανάδοχο του έργου του νέου Σχολείου της Βάρης.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε προς την εφημερίδα, “Η μέχρι τώρα συνεργασία, θεωρώ πως είναι καλή”, προσθέτοντας παράλληλα, πως ο Δήμος και οι μηχανικοί του παρακολουθούν σταθερά την πρόοδο των εργασιών. “Η Τεχνική Υπηρεσία είναι συνεχώς “πάνω” από το έργο κι επιβλέπει τις εργασίες. Έχουμε μηχανικούς που βρίσκονται συνεχώς στον χώρο και από εκεί και πέρα, έχουν οριστεί οι Επιτροπές για παραλαβή των εργασιών, που κι αυτές από τις πρώτες ημέρες όταν χρειάστηκε έδωσαν το “παρών” στον χώρο του σχολείου” υπογράμμισε σχετικά, εκφράζοντας εμμέσως την ικανοποίησή του ως τώρα για τη μέχρι στιγμής ανταπόκριση του αναδόχου.

Προτεραιότητα η ασφάλεια των μαθητών

Εκτός των ανωτέρω και καθώς οι εργασίες λαμβάνουν χώρα σε τμήμα που γειτνιάζει με το υφιστάμενο σχολικό κτίριο, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών ρωτήθηκε σχετικά με τα μέτρα ασφάλειας που έχουν ληφθεί για τους μαθητές.

Όπως εξήγησε, “Έχει γίνει ειδική περίφραξη στην αυλή του σχολείου” κι ως εκ τούτου, “Τα παιδιά είναι σε ασφαλή χώρο και δεν έχουν καμία απολύτως πρόσβαση στο εργοτάξιο”.

Πρόσθεσε μάλιστα, πως επειδή είναι συχνή η διέλευση μεγάλων οχημάτων κατά τις ώρες έναρξης και λήξης του σχολικού ωραρίου, έχει πραγματοποιηθεί ενημέρωση προς τη Διεύθυνση του σχολείου για την ασφαλή άφιξη και αναχώρηση των παιδιών.

“Κατά τις ώρες άφιξης και αναχώρησης υπάρχει αυξημένη προσοχή και συνεννόηση με τη Διεύθυνση του σχολείου για την ασφάλεια των παιδιών και την ομαλή απομάκρυνση και μετάβασή τους από και προς το Δημοτικό, αντίστοιχα” ανέφερε ο κ. Βακόνδιος, εξηγώντας πως, παύουν προσωρινά να διέρχονται τα μεγάλα οχήματα, καθώς όπως επανειλημμένως σημείωσε στις δηλώσεις του, “Θέλουμε η άφιξη και η αναχώρηση των παιδιών να γίνεται με ασφάλεια”.

Ενημέρωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων

Αναφορικά με την πρόοδο των εργασιών η Δημοτική Αρχή έχει προγραμματίσει να ενημερώσει και την πλευρά των γονέων των μαθητών, πέραν της επικοινωνίας και της σχετικής πληροφόρησης προς τη Διεύθυνση του σχολείου.

“Είμαστε σε επαφή και με τη Διευθύντρια του σχολείου και θα έχουμε άμεσα συνάντηση και με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και το αντίστοιχο σχολικό συμβούλιο για να ενημερωθούν συνολικά οι γονείς για την εξέλιξη των εργασιών” ανέφερε ο κ. Βακόνδιος, προσθέτοντας ταυτόχρονα πως, “αυτό, θα γίνει εντός της επόμενης εβδομάδας”.

Χρηματοδότηση ΕΣΠΑ και πληρωμή αναδόχου ανάλογα της πορείας των εργασιών

Το εν λόγω έργο – όπως προαναφέρθηκε – έχει προϋπολογισμό άνω των 2 εκατ. ευρώ, με τη χρηματοδότηση να προέρχεται από πόρους του ΕΣΠΑ που εξασφαλίστηκαν εγκαίρως κατά το πρόσφατο παρελθόν. Ερωτηθείς για την πληρωμή του αναδόχου, ο κ. Βακόνδιος τόνισε αρχικά πως, “Είναι ένα έργο χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ, το οποίο έχει εξασφαλισμένους πόρους και η καταβολή προς τον ανάδοχο θα γίνεται αναλόγως της προόδου των εργασιών”.

Υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, καθώς το έργο αφορά σε σχολείο και στη μαθητική κοινότητα του νησιού, ο Δήμος αναμένει ένα άριστο αποτέλεσμα, σχολιάζοντας παράλληλα πως η Δημοτική Αρχή έχει δώσει έμφαση στις ανάγκες της Παιδείας στο νησί.

“Σίγουρα είναι ένα από τα πολύ σπουδαία έργα στο νησί. Πρόκειται για ένα σχολείο. Έχουμε ρίξει το βάρος μας ως Δήμος στην παιδεία και αυτό αποδεικνύεται σταθερά” υποστήριξε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, προσθέτοντας ακόμη πως, “Εκτός από την υλοποίηση του νέου σχολείου της Βάρης που ήταν ένα “όνειρο” για την τοπική κοινωνία για να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες και το εκπαιδευτικό έργο στην περιοχή, πραγματοποιούμε κι άλλες παρεμβάσεις”.

Όπως σημείωσε σχετικά, “Ήδη “τρέχουν” δύο έργα το ένα αφορά σε συντηρήσεις σχολείων της Σύρου και το άλλο σε επισκευές σχολικών μονάδων”. Αναφορικά με την οικονομική δαπάνη που προορίζεται μέσω του Δήμου για τις ανάγκες της σχολικής κοινότητας της Σύρου, ο κ. Βακόνδιος θέλησε να προσθέσει πως, “αν υπολογίσουμε και το σχολείο της Βάρης, διαπιστώνει κανείς ότι δαπανώνται και θα δαπανηθούν κοντά στα 3 εκατ. ευρώ. Επομένως, το επόμενο διάστημα θα φανεί πιο έντονα το έργο που υλοποιείται”.

Ένα άρτιο έργο για τη μαθητική κοινότητα

Όπως ήδη έχει γνωστοποιηθεί από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με τον ανάδοχο, η τοπική κοινωνία αναμένει ένα άρτιο έργο που σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο και τη μελέτη θα περιλαμβάνει “την κατασκευή ενός ενιαίου συγκροτήματος κτιρίων με διακριτές χρήσεις, για τη στέγαση του Δημοτικού Σχολείου (νέο κτίριο) και του Νηπιαγωγείου (υφιστάμενο κτίριο). Το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Βάρης, δυναμικότητας 40-50 νηπίων, θα αποτελείται από δύο Αίθουσες Εργασίας, μία Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων και λοιπούς χώρους Διοίκησης και βοηθητικούς, με συνολική μεικτή επιφάνεια 350 μ2 περίπου ενώ για τη βελτίωση της λειτουργικότητας του υφιστάμενου κτιρίου, προβλέπονται αναδιαρρυθμίσεις μικρής εκτάσεως, με κατεδαφίσεις δομικών στοιχείων που δεν επηρεάζουν τα φέροντα στοιχεία του υφιστάμενου κτιρίου”.

Σημειώνεται επίσης πως, “Το Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο Βάρης, δυναμικότητας 120 μαθητών, θα περιλαμβάνει έξι Αίθουσες Διδασκαλίας, τρεις Αίθουσες Εργαστηρίων, Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων, Βιβλιοθήκη – Αναγνωστήριο, χώρους Διοίκησης, Υπόστεγο Γυμναστικής και λοιπούς βοηθητικούς χώρους, με συνολική μεικτή επιφάνεια 1.334 μ2”.