Αναγνωρίζει την ανάγκη αποκατάστασης της αθλητικής υποδομής στην πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, ο Γ. Βασιλειάδης

Ο Υφυπουργός Αθλητισμού για το στάδιο Πευκακίων

Στην ανάγκη αποκατάστασης του δημοτικού σταδίου Πευκακίων έκανε λιτή αναφορά ο Υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 13ο Περιφερειακό Συνέδριο για το Νότιο Αιγαίο, προχθές το απόγευμα στη Ρόδο, όπου και μετέβη, δίνοντας τους άξονες της πολιτικής της σημερινής κυβέρνησης στο πεδίο του Αθλητισμού για τη νησιωτική Περιφέρεια.

Παρά το γεγονός πως δεν επιβεβαίωσε εκ νέου την ήδη γνωστή πρόθεσή του, όπως αυτή είχε διατυπωθεί σε συνάντηση με συριανή αντιπροσωπεία στο γραφείο του, στην Αθήνα, προ μηνών, σχετικά με τη συνδρομή του Υπουργείου Αθλητισμού στη χρηματοδότηση της συγκεκριμένης υποδομής, ωστόσο, - ρητά - έκανε αναφορά στην οικονομική πολιτική που ασκείται και η οποία δίνει έμφαση στις “πραγματικές ανάγκες” κι ως εκ τούτου, στα “ανοικτά” θέματα υφιστάμενων αθλητικών υποδομών.

Ένα εξ αυτών των ανοικτών θεμάτων στον χώρο του Νοτίου Αιγαίου και ειδικότερα, στις Κυκλάδες αποτελεί το στάδιο της περιοχής των Πευκακίων, αναφορικά με το οποίο – ξεκάθαρα – ο Υφυπουργός Αθλητισμού υπογράμμισε πως δεν μπορεί σήμερα να αξιοποιηθεί για τις ανάγκες της αθλητικής κοινότητας, με τη Σύρο ως πρωτεύουσα νομού δε, να στερείται ως τώρα έναν αξιοπρεπή αθλητικό χώρο για τα αθλήματα στίβου.

Υπενθυμίζεται πως, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης βρίσκεται σε αναμονή για την ένταξη στον προϋπολογισμό του αρμόδιου Υπουργείου του ποσού άνω των 300 χιλ. ευρώ (μέσω ΠΔΕ) για την αποκατάσταση του σταδίου, καθώς η συνολική δαπάνη θα καλυφθεί εξ ημισείας με τη δημοτική πλευρά.

Η μοναδική πρωτεύουσα νομού που δεν έχει ταρτάν στίβου”

Σαφής ο Υφυπουργός Αθλητισμού ως προς τον τρόπο άσκησης της πολιτικής για τη στήριξη του Αθλητισμού, τόνισε μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην αναβάθμιση, συντήρηση και βελτίωση των υφιστάμενων υποδομών, εκτιμώντας και αξιολογώντας τις πραγματικές ανάγκες κάθε τοπικής κοινωνίας, βάσει – πάντοτε – των διαθέσιμων οικονομικών.

Προς την ίδια κατεύθυνση, έφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την περίπτωση της Σύρου και το “έλλειμμα” που την “στιγματίζει” σε επίπεδο υποδομής για τους αθλητές του στίβου, καθώς όπως αναγνώρισε δημοσίως, στη χώρα είναι η μοναδική πρωτεύουσα νομού που δεν έχει αθλητικό χώρο για τον στίβο.

“Οι Κυκλάδες είναι αυτή τη στιγμή η μοναδική πρωτεύουσα νομού της Επικράτειας, η οποία δεν έχει ταρτάν στίβου. Είναι πρωτεύουσα νομού η Σύρος” δήλωσε κατηγορηματικά ο κ. Βασιλειάδης, συμπληρώνοντας παράλληλα πως, “Πριν από δύο χρόνια υπήρχε η Ζάκυνθος, υπήρχε η Λαμία, υπήρχαν βασικές πόλεις στις οποίες έλλειπαν οι βασικές υποδομές”.

Αναλύοντας τη συλλογιστική της κυβέρνησης και στηλιτεύοντας παράλληλα παλαιές πολιτικές ψηφοθηρικής κατεύθυνσης, πρόσθεσε σχετικά πως, “Η λογική είναι να πάμε καταρχήν να δούμε στις υπάρχουσες υποδομές, τί ανάγκες υπάρχουν”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε δε, “Δηλαδή αν έχω ένα γήπεδο που δεν έχει στατική μελέτη, δεν έχει ηλεκτροφωτισμό, δεν έχει οτιδήποτε για να λειτουργεί νόμιμα και με ασφάλεια, δεν έχει νόημα να πας να φτιάξεις οτιδήποτε δίπλα”. Υποστήριξε μάλιστα, πως, “Θα πρέπει τις υπάρχουσες υποδομές μας να τις φτιάξουμε και να είναι ασφαλείς για τον κόσμο, για να μην σκοτωθεί κανένας άνθρωπος γιατί έχουμε αυτές τις οικονομικές συνθήκες. Έχουμε αυτά τα οικονομικά δεδομένα”.

Θέλησε να προσθέσει επιπλέον πως, σκοπός της κυβέρνησης και του Υπουργείου Αθλητισμού είναι να καταγράψει τις ανάγκες και να προβεί σε ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών με στοχευμένο κι οργανωμένο τρόπο.

Κατά συνέπεια, δήλωσε ανάμεσα σε άλλα πως, “Αλλάξαμε το νομοθετικό πλαίσιο για την αδειοδότηση των αθλητικών εγκαταστάσεων, φτιάξαμε κατηγορίες κάνοντας πιο ευέλικτη την αδειοδότηση για τις μικρότερες εγκαταστάσεις ή εγκαταστάσεις μικρότερων κατηγοριών, βάλαμε κάποια υψηλά στάνταρ για τις μεγαλύτερες εγκαταστάσεις πηγαίνοντας τις αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και μέσα από αυτήν την διαδικασία, η οποία δεν θα πάρει παράταση, σκοπός μας είναι να υπάρξει μία πλήρης καταγραφή των προβλημάτων και πάνω σε αυτό να πάμε να κάνουμε στοχευμένες κινήσεις”.

Προτού κάνει αναφορά και στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) όσον αφορά στο Ν. Αιγαίου, ο Υφυπουργός Αθλητισμού διευκρίνισε πως, “Μακάρι όπως δείχνουν τα πράγματα το επόμενο διάστημα να είμαστε πιο άνετοι οικονομικά και να έχουμε περισσότερους πόρους για να μπορέσουμε να κινηθούμε. Φαίνεται ότι κάτι τέτοιο είναι στον ορίζοντα, αλλά από τη στιγμή που δεν έχουμε κάτι συγκεκριμένο, δεν το ανακοινώνουμε, δεν πανηγυρίζουμε γι αυτό”.

Σχεδόν 700 χιλ. ευρώ για το Ν. Αιγαίο

Κάνοντας παρακάτω ιδιαίτερη μνεία στα χρήματα που προορίζονται από το ΠΔΕ για το Ν. Αιγαίο και τις αθλητικές υποδομές, ο κ. Βασιλειάδης – πρωτίστως – επεσήμανε πως, “Δεν είμαι ευχαριστημένος εγώ από τα ποσά που έχω βάλει στο Ν. Αιγαίο” ωστόσο, όπως διευκρίνισε “Αυτά είναι τα δεδομένα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και με βάσει αυτά κάνουμε και τις παρεμβάσεις στο Νότιο Αιγαίο”.

Προσθέτοντας ακόμη πως, ήδη “τρέχουν” κάποια έργα και αναμένεται η συμβασιοποίηση νέων, γνωστοποίησε σχετικά πως, “τα έργα που εντάχθηκαν τώρα και συμβασιοποιήθηκαν ή θα συμβασιοποιηθούν το επόμενο διάστημα είναι μισό εκατ. ευρώ και “τρέχουν” ακόμη άλλα έργα 190 χιλ. ευρώ, δηλαδή 690 χιλ. ευρώ”.

Υπενθυμίζοντας επιπλέον πως, ως το 2014, χρήματα για τις αθλητικές υποδομές στο Ν. Αιγαίο από το Υπ. Αθλητισμού – κατά την προγραμματική περίοδο - δεν δόθηκαν, έκανε επιγραμματική αναφορά στις μικρές πλην όμως σημαντικές παρεμβάσεις που είναι σε εξέλιξη στα Δωδεκάνησα.

“Έχουμε αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη την αντικατάσταση του χλοοτάπητα και της περίφραξης στην Κάσο, στη Ρόδο αποκαταστάσεις στο δημοτικό στάδιο, τον ηλεκτροφωτισμό στο γήπεδο μπάσκετ της Αφάντου, την καθαίρεση ψευδοροφής του Γυμναστηρίου της Ρόδου και την αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων” ανέφερε σχετικά, σημειώνοντας παράλληλα πως, “αυτά δεν είναι έργα που μπορείς να βγεις και να πας να κόψεις κορδέλες και να είσαι χαρούμενος, αλλά για σκεφθείτε για παράδειγμα τί σημαίνει το να μην καθαιρέσεις την ψευδοροφή στο στάδιο που το παιδάκι σου παίζει;”.

Έκλεισε την τοποθέτησή του, επαναλαμβάνοντας τέλος πως σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σήμερα στη χώρα από τη σημερινή κυβέρνηση, “τα περισσότερα έργα στη χώρα δεν γινόντουσαν με ορθολογισμό και όταν φτιάχνονταν τα έργα δεν λαμβάνονταν ποτέ υπόψιν οι πραγματικές ανάγκες”.