Τα πρόστιμα για την καθαριότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου-Ερμούπολης

Ασυνέπεια εναντίον προστίμων

Η εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, με την λήψη μέτρων για τη συμμόρφωση όσων ρυπαίνουν, έτυχε της υποστήριξης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκ των οποίων εκφράστηκε η άποψη ότι η μη συμμόρφωση κρίνει επιβεβλημένη την επιβολή προστίμων, με παράλληλη όμως συνέπεια του Δήμου ως προς τις συμβατικές του υποχρεώσεις για τη διατήρηση της καθαριότητας της πόλης.

Παρατηρήσεις επί του θέματος εκφράστηκαν από Δημοτικούς Συμβούλους μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, με επισημάνσεις το μέτρο ούτε να ατονεί, ώστε η μη επιβολή προστίμων να λειτουργεί χαριστικά, χάριν ψηφοθηρίας, ούτε να εξαντλεί την απόλυτη αυστηρότητα, λειτουργώντας μόνο ως εισπρακτικό μέτρο, ειδικά σε κάποιες των περιπτώσεων για τις οποίες θα ήταν δυνατόν να  προηγείται του προστίμου σύσταση, ενώ προτάθηκε και η υλοποίηση δράσεων ενημέρωσης των πολιτών για τη μείωση της ρύπανσης της πόλης.

Εκτός του βάρους που φέρουν οι ασύδοτες συμπεριφορές πολιτών που ρυπαίνουν, ειδική αναφορά έγινε και στην ασυνέπεια του Δήμου έναντι των δημοτών ως προς την προσφερόμενες υπηρεσίες καθαριότητας, φέρνοντας ως παράδειγμα την κακή κατάσταση των κάδων και τον ελλιπή καθαρισμό τους.

Επισημάνσεις για τις ευθύνες του Δήμου

Εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, γνωστοποίησε στο σώμα ότι από την πρόσφατη εφαρμογή του νέου κανονισμού καθαριότητας, έχει επιβληθεί περιορισμένος αριθμός προστίμων, για τα οποία 3-4 εξ αυτών μειώθηκαν, βάσει των σχετικών παρατηρήσεων που έγιναν στην Οικονομική Επιτροπή και σε αντίστοιχο αριθμό αυξήθηκαν.

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο Δημοτικός Σύμβουλος, Γιάννης Κεράνης, έθεσε την αναγκαιότητα επιβολής προστίμων σε συστηματικές παραβάσεις καθαριότητας, όπως συμβαίνει σε κεντρικά σημεία της πόλης, ειδικά εντός του εμπορικού κέντρου, όπως στην οδός Ανάφης, όπου υπάρχει καθημερινά συσσώρευση εμπορικών απορριμμάτων από τις παρακείμενες επιχειρήσεις, οι οποίες δεν συμμορφώνονται και χωρίς ουδέποτε να έχουν επιβληθεί πρόστιμα.

Όπως ο ίδιος σημείωσε «…το πρόβλημα δεν είναι το πρόστιμο, το πρόβλημα είναι η εφαρμογή του», σημειώνοντας ότι χρονίζει η συγκεκριμένη κατάσταση καθώς τόσο η παρούσα Δημοτική Αρχή όσο και η προηγούμενη δεν είχε επιβάλει ουδέποτε πρόστιμα, γεγονός που επέτρεψε την «ανεξέλεγκτη», όπως είπε, εναπόθεση απορριμμάτων στα κεντρικότερα στενά της πόλης.

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νικόλας Καΐλης, παρά την παραδοχή της αναγκαιότητας ύπαρξης κανονισμού καθαριότητας, εξέφρασε τις ενστάσεις του ως προς το μέρος της εφαρμογής του, ειδικά σε ότι αφορά στην επιβολή προστίμων.

Διατύπωσε την άποψη ότι ο πολίτης που προβαίνει σε ενέργειες ρύπανσης θα πρέπει να γίνεται αποδέκτης προστίμων, όμως σημείωσε ότι για κάποιες παραβάσεις, που δεν είναι άμεσες και έντονες, θα πρέπει να προηγείται ενημέρωση και σύσταση και σε περιπτώσεις περαιτέρω μη συμμόρφωσης τότε να ακολουθεί το πρόστιμο.

Εξέφρασε την άποψη ότι εκ μέρους του Δήμου θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες δράσεων που θα λειτουργήσουν μειωτικά στο φαινόμενο ρύπανσης, όπως η ενίσχυση της πόλης με μικρούς κάδους, ενώ θα πρέπει να αναληφθούν και οι δημοτικές ευθύνες για την σωστή κατάσταση στην οποία πρέπει να βρίσκονται οι δημοτικοί κάδοι.

Όπως είπε ο κ. Καΐλης «δε διαφωνούμε με τον κανονισμό, διαφωνούμε με το πώς επιβάλλονται τα πρόστιμα».

Ο επικεφαλής της «Κίνησης Πολιτών Σύρου», Παύλος Χρυσαφίδης, στην τοποθέτηση του υποστήριξε την άποψη ότι πριν την επιβολή προστίμων στους πολίτες θα πρέπει ο Δήμος να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του στον τομέα της καθαριότητας προς του δημότες, φέρνοντας ως παράδειγμα όχι μόνο την κακή κατάσταση των κάδων αλλά και την έντονη δυσοσμία που αναδύουν, λόγω του ελλιπούς πλυσίματος τους.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του «θα πρέπει πρώτα ο Δήμος να είναι εντάξει απέναντι στους δημότες και μετά να έχει την απαίτηση από τους δημότες να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις τους».

Επιβεβαίωση ελλείψεων

Η αναπληρώτρια προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Δήμου, Ολυμπία Τασσοπούλου, ενημερώνοντας το σώμα του Δημοτικού Συμβουλίου, επεσήμανε ότι η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, περιόρισε κατά πολύ τη δυνατότητα ελέγχου της εφαρμογής του κανονισμού καθαριότητας στην πόλη και την επιβολή προστίμων.

Σε ότι αφορά την συνέπεια του Δήμου ως προς την τήρηση των δικών του υποχρεώσεων καθαριότητας, η κ. Τασσοπούλου αναφερόμενη στο θέμα των κάδων ενημέρωσε ότι, κατά πάγια τακτική των δημοτών, μεταφέρονται στους κάδους απορρίμματα με πολλά υγρά, γεγονός που επιβαρύνει την καθαριότητα τους, ενώ επιβεβαίωσε την ανεπάρκεια στον απαιτούμενο αριθμό κάδων, γεγονός που περιορίζει τη διαδικασία του πλυσίματος τους.

Δίνοντας δε ακριβή στοιχεία, ενημέρωσε ότι οι κάδοι που διαθέτει ο Δήμος ανέρχονται στους 1.080, εκτός των 19 press container, εκ των οποίων είναι τοποθετημένα τα 12. Οι εφεδρικοί κάδοι, οι οποίοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντικατάσταση παλαιών και φθαρμένων ή κατά τη διαδικασία του πλυσίματος, ανέρχονται σε μόλις 15, λόγω μη οικονομικής δυνατότητας του Δήμου για προμήθεια περισσότερων, γεγονός που δεν επιτρέπει την συχνότερη αλλαγή τους προκειμένου να πλένονται και να διατηρούνται καθαροί οι εν λειτουργία.

Σημείωσε όμως ότι πάρα πολλοί από τους υφιστάμενους επισκευάζονται σε μεγάλο βαθμό από την Υπηρεσία, με αντικαταστάσεις των μερών που φθείρονται, όμως αυτό δεν αρκεί, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση δεν είναι η βέλτιστη, με την επισήμανση από την προϊσταμένη, ότι δεν προβλέπεται σύντομα αυτή να επιτευχθεί.