Στο προσκήνιο της δημοτικής ατζέντας, οφειλές που συνολικά πλησιάζουν το ποσό των 500 χιλ. ευρώ και προκύπτουν από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

“Τετ α τετ” με οικονομικά βαρίδια...

Σοβαρή ανησυχία για τις υποχρεώσεις σχετικά με το επίδομα των 176 ευρώ και τις πολεοδομικές εκκρεμότητες που “περνούν” στον Δήμο

Αντιμέτωπη με υπέρογκα ποσά οφειλών που προκύπτουν από τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και αφορούν σε σοβαρές υποθέσεις του παρελθόντος συνεχίζει να έρχεται η Δημοτική Αρχή, με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης σήμερα να βρίσκεται “τετ α τετ” με τον εφιάλτη... της καταβολής ποσού περίπου 500 χιλ. ευρώ από ίδιους πόρους, στην περίπτωση που τελικώς δεν επιτευχθεί η προσπάθεια επιχορήγησής του, από το Υπ. Εσωτερικών.

Υποθέσεις που έχουν εκδικασθεί σε δευτεροβάθμια Δικαστήρια και αφορούν σε οφειλές που συνδέονται με το επίδομα των 176 ευρώ προς δημοτικούς υπαλλήλους και πρώην δημοτικούς υπαλλήλους, όπως επίσης σχετίζονται και με “ξένες” οικονομικές εκκρεμότητες που προέρχονται από πολεοδομικές υποθέσεις άλλων νησιών στις Κυκλάδες, συνεχίζουν να προκαλούν σοβαρή ανησυχία, καθώς αν δεν υπάρξει η δυνατότητα οικονομικής συνδρομής του Δήμου από το κεντρικό κράτος, τότε “τινάζεται” ο προϋπολογισμός του Δήμου “στον αέρα”.

Δεδομένης της σοβαρότητας των ανωτέρω υποθέσεων, οι οποίες έχουν απασχολήσει και τα δημοτικά όργανα σε δημόσιες συνεδριάσεις, η Δημοτική Αρχή με φόντο τη μη δυνατότητα επιχορήγησης από το Υπ. Εσωτερικών -βάσει της εφαρμογής του νόμου Σκουρλέτη για ανάλογες περιπτώσεις, στις οποίες υπάρχει και απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου -, καταβάλλει καθημερινά προσπάθειες για “ανατροπή” αυτής της “συνθήκης”.

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου κληθείς να μιλήσει αναφορικά με τα σημερινά δεδομένα στα οποία η Δημοτική Αρχή οφείλει να ανταποκριθεί χωρίς καθυστέρηση, αφού οι αποφάσεις από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έχουν χαρακτήρα άμεσα εκτελεστό, πρώτιστος σκοπός είναι η προώθηση νομοθετικής ρύθμισης ώστε να επιχορηγηθεί για τις ανωτέρω περιπτώσεις ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται και οι ενέργειες του Δημάρχου όπως γνωστοποίησε ο Αντιδήμαρχος, στο πλαίσιο των καθημερινών επαφών του με την πλευρά του Υπ. Εσωτερικών, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ίδιου Υπουργείου, τον οποίο και συνάντησε στη Ρόδο, κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής του 13ου Περιφερειακού Συνεδρίου για το Ν. Αιγαίο.

Απόφαση Εφετείου για άμεση καταβολή ποσού άνω των 170 χιλ. ευρώ προς πρώην υπαλλήλους

Όσον αφορά στην ήδη γνωστή υπόθεση των διεκδικήσεων από την πλευρά πρώην δημοτικών υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, είχε καταστεί σαφές πως ο Δήμος είχε λάβει απόφαση να μην προχωρήσει σε εξωδικαστικό συμβιβασμό με την πλευρά των προσώπων που διεκδικούσαν τα χρήματα που τους οφείλονται από το επίδομα των 176 ευρώ (και τους τόκους που προστέθηκαν με τα χρόνια), αλλά να ασκήσει έφεση.

Σήμερα, με φόντο την απόφαση που γνωστοποιήθηκε στη Δημοτική Αρχή αρχές του περασμένου μήνα, από το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά (Α3380/2017, 29/12/2017), ο Δήμος οφείλει να καταβάλει το ποσό των 170 χιλ. ευρώ προς 56 πρώην εργαζομένους του Δήμου, οι οποίοι διεκδικούσαν ποσά μικρότερα των 3.000 ευρώ, αφού για ποσά μεγαλύτερα αυτού, η δημοτική πλευρά απαλλάχθηκε.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Αλέξης Αθανασίου για τη συγκεκριμένη υπόθεση που ξεκινά από τα έτη 2002 – 2003 (έτη κατά τα οποία άρχισε να καταβάλλεται το επίδομα), “Υπάλληλοι και των τριών πρώην Δήμων διεκδικούσαν το επίδομα των 176 ευρώ, το οποίο ήταν ένα επίδομα που δινόταν προ κρίσης στο Δημόσιο”. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “Το 2011 αποφάσισε ο Άρειος Πάγος ότι αυτό δεν δίνεται πλέον, διότι οι δημοτικοί υπάλληλοι έπαιρναν ένα επίδομα 300 ευρώ το οποίο αφορούσε σε έξοδα κίνησης που υπερκάλυπτε το πρώτο επίδομα. Άρα, αυτή η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου “έκοβε” το επίδομα”.

Υπενθυμίζοντας πως, αναφορικά με τις διεκδικήσεις που ξεκίνησαν οι εργαζόμενοι στους πρώην Δήμους (προ του “Καλλικρατικού” ενιαίου), υπήρξε μία πρωτόδικη απόφαση το 2010, ο κ. Αθανασίου σημείωσε με συντομία την απόφαση της Δημοτικής πλευράς να ακολουθήσει την οδό της έφεσης σε μία προσπάθεια να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο για το συμφέρον του Δήμου.

Πλέον, με δεδομένη την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, όπως αυτή προαναφέρθηκε, “Όσοι είχαν πάνω από ποσά των 3.000 ευρώ, τα οποία κι εκδικάζει το Εφετείο, τα “κόβει” και άρα οι υπάλληλοι δεν λαμβάνουν τίποτα διότι ισχύει η απόφαση του Αρείου Πάγου και όσοι παίρνουν κάτω από 3.000 ευρώ τα πληρώνονται, καθώς δεν εκδικάζονται αυτές οι υποθέσεις”.

Ερωτηθείς να διευκρινίσει τί σημαίνει αυτή η εξέλιξη στην πράξη για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο κ. Αθανασίου δήλωσε πως, “πρακτικά σημαίνει πως οι υπάλληλοι που διεκδικούσαν ποσά κάτω των 3.000 ευρώ με όποιες προσαυξήσεις, τόκους κλπ, τα λαμβάνουν”.

Ως εκ τούτου, για τη συγκεκριμένη περίπτωση των πρώην υπαλλήλων που ζητούν τα οφειλόμενα του επιδόματος των 176 ευρώ, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος πρόσθεσε πως, “μιλάμε για 56 δημοτικούς υπαλλήλους και φθάνουμε σε ένα ποσόν από 150.000 – 170.000 ευρώ”.

Επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του Δήμου

Δεδομένης της εξέλιξης όπως προέκυψε για την παρούσα Δημοτική Αρχή από την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό στα αρμόδια Δικαστήρια, ο κ. Αθανασίου θέλησε να επισημάνει πως η αγωνία πλέον εστιάζεται στο δεδομένο πως, δεν μπορεί να επιχορηγηθεί για τα εν λόγω ποσά που προκύπτουν από τελεσίδικη δικαστική απόφαση ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, κι άρα, η προσπάθεια πρέπει να λάβει κατεύθυνση “ανατροπής” αυτού του αρνητικού δεδομένου.

“Στον τελευταίο νόμο Σκουρλέτη, στο πλαίσιο του οποίου εντάσσονται τελεσίδικες αποφάσεις που έχουν τελεσιδικήσει μέχρι τις 22/2/2018 έχουν βάλει έναν όρο στο ΦΕΚ” πρόσθεσε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως βάσει αυτού, “έγραψαν πως δεν μπορούν να ενταχθούν ποσά τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων όταν υπάρχει απόφαση Ανώτατου Δικαστηρίου όπως στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει (Άρειος Πάγος)”.

Κατά συνέπεια, ανέφερε πως, “Πρακτικά όλο αυτό το ποσό των οφειλών προς πρώην εργαζόμενους και νυν, θα πρέπει να το επιβαρυνθεί ο Δήμος και με ίδιους πόρους να το καλύψει”.

Επισημαίνοντας την εύλογη ανησυχία του επί των εξελίξεων, θέλησε να συμπληρώσει πως, πρόκειται για υπόθεση που δεν συναντάται μόνον στην περίπτωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, αλλά όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, “Δεν συμβαίνει μόνον στον Δήμο μας. Σε κάποιους μικρομεσαίους Δήμους βλέπουμε να έχουν ενταχθεί στον προηγούμενο νόμο 7,5 εκ. Ευρώ και αποδείχθηκε πως μέρος αυτών, αφορούσε σε μεγάλα ποσά για το επίδομα των 176 ευρώ”.

Συνάντηση με πλευρά πρώην εργαζομένων

Κληθείς να γνωστοποιήσει τί ενέργειες και κινήσεις έχει κάνει ήδη ο Δήμος και προγραμματίζει να κάνει με την πλευρά των 56 πρώην εργαζομένων, ο Αλέξης Αθανασίου υπήρξε λακωνικός: “Είχαμε συναντηθεί με τους εργαζομένους και είχα συνεννοηθεί εγώ προσωπικά με το Σωματείο των Εργαζομένων με την υπάρχουσα διοίκηση, είχα πει ότι κάνουμε τις ενέργειες για να δούμε πώς θα καλυφθεί (σσ. το ποσόν)” σχολίασε αρχικά, τονίζοντας παράλληλα πως, “Μιλάμε για ένα ποσό περίπου 170.000 ευρώ, που δεν είναι μικρό. Είχα πει στο Σωματείο πως κάνουμε όλες τις διαδικασίες για να μπορέσουμε να το εντάξουμε στο Πρόγραμμα χρηματοδότησης του Υπουργείου Εσωτερικών”. Ωστόσο, σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “Ξαφνικά διαπιστώσαμε πως δεν εντάσσεται, δεν το είχαμε δει ακριβώς από την πρώτη στιγμή αλλά με τις επαφές που κάναμε, το διαπιστώσαμε”.

Εφιάλτης... μία πολεοδομική υπόθεση για το νησί της Κέας

Προτού προχωρήσει σε διευκρινίσεις σχετικά με τις κινήσεις προς την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Αθανασίου σημείωσε πως, παρόμοιος πονοκέφαλος για τη Δημοτική Αρχή προκαλείται και από την μεγάλη εκκρεμότητα πολεοδομικής υπόθεσης που φέρει τελεσίδικη δικαστική απόφαση και σχετίζεται με το νησί της Κέας, αφού ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης καλείται να την αντιμετωπίσει ως καθολικός διάδοχος της Υπηρεσίας Πολεοδομίας.

“Έχουμε και μία περίπτωση παλαιά της Πολεοδομίας. Ούτε αυτό το ποσόν εντάσσεται στο Πρόγραμμα Επιχορήγησης του Υπουργείου Εσωτερικών” ανέφερε ο κ. Αθανασίου, σημειώνοντας δε, πως, “μαζί με τις εκκρεμότητες της Πολεοδομίας, που ούτε κι αυτό το ποσόν εντάσσεται συνολικά που μαζί με τους τόκους φθάνει τις 350.000 ευρώ περίπου, ο Δήμος καλείται να βρει τρόπο να πληρώσει περίπου 500.000 ευρώ”.

Πίεση προς το Υπ. Εσωτερικών

Προκειμένου να διευθετήσει το θέμα της καταβολής των συγκεκριμένων μεγάλων ποσών, η Δημοτική Αρχή πραγματοποιεί συνεχείς επαφές με το Υπουργείο Εσωτερικών, σε μία προσπάθεια ρύθμισης του θέματος της δυνατότητας επιχορήγησης.

“Με τις επαφές που έγιναν με τον κ. Πουλάκη στη Ρόδο και επειδή και οι πολεοδομικές υποθέσεις διατρέχουν τις έδρες νομών της χώρας που κληρονόμησαν Πολεοδομίες κάθετα, αλλά και αυτό των 176 ευρώ που δεν μπορούν τα Εφετεία να δικάσουν κάτω από τις 3.000 ευρώ, φαίνεται ότι βγάζουν μεγάλα ποσά για τους Δήμους που δημιουργήθηκαν μετά “Καλλικράτη” εποχή και είναι καθολικοί διάδοχοι των παλαιών” ανέφερε ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας πως, “φθάνουμε σε ένα σημείο που θα πρέπει να πληρώσει ο Δήμος – για υποθέσεις οι οποίες χρονίζουν - από ίδιους πόρους χωρίς καμία χρηματοδότηση”. Σημειώνοντας κατηγορηματικά πως, “Δεν πρέπει να γίνεται αυτό”, γνωστοποίησε πως, ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός πραγματοποίησε σχετική επαφή με την πλευρά του Υπουργείου στη Ρόδο.

“Στο Αναπτυξιακό Περιφερειακό Συνέδριο στη Ρόδο ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης είχε μία επαφή με τον κ. Πουλάκη τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, γιατί δεν είναι η μόνη περίπτωση που μας απασχολεί τόσο έντονα. Τονίσθηκε πως πρέπει να υπάρξει μία νομοθετική ρύθμιση, διότι είναι ένα μεγάλο θέμα που διατρέχει αρκετούς Δήμους ανά την Ελλάδα και δεν είναι μόνον θέμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης” συμπλήρωσε ο κ. Αθανασίου, καθιστώντας παρακάτω γνωστές και τις επιπλέον κινήσεις προς την πλευρά των 56 πρώην υπαλλήλων.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, “Με την πλευρά των πρώην εργαζομένων έχουμε μία καλή επαφή και με μία τριμελή Επιτροπή που έχουν και με το σημερινό Σωματείο. Έχουμε κάνει μία πρώτη επαφή με αυτούς τους ανθρώπους τους είπαμε τα θέματα που ανακύπτουν από τη σημερινή εφαρμογή του νόμου Σκουρλέτη κι επίσης, μέσω του γραφείου νομικής υποστήριξης απευθυνθήκαμε στον δικηγόρο τους, ο οποίος θα προσπαθήσει να κατηγοριοποιήσει τα αιτήματά τους για να δούμε τί θα κάνουμε εμείς μετά ως Δήμος”.

Σε περίπτωση μη επιχορήγησης, πρόταση καταβολής σε δόσεις

Ως εκ τούτου, εξηγώντας πως, αναμένεται νέα συνάντηση με τον δικηγόρο τους, ο κ. Αθανασίου διευκρίνισε ποια είναι η πρόταση της Δημοτικής Αρχής στην περίπτωση που δεν υπάρξει δυνατότητα επιχορήγησης του Δήμου από Πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών. “Η πρόταση η δική μου, μέσω της Οικονομικής Υπηρεσίας με δεδομένο ότι δεν είναι δεδουλευμένα αλλά είναι ένα επίδομα, αναφορικά με το οποίο πρέπει να γίνει μία διευκόλυνση στον Δήμο, είναι να γίνουν δύο δόσεις. Μία το 2018 και μία το 2019, αν δεν πάρουμε χρηματοδότηση” πρόσθεσε κατηγορηματικά ο Αλέξης Αθανασίου στις δηλώσεις του στην εφημερίδα, επισημαίνοντας όμως πως, πρωτίστως, συνεχίζονται οι επαφές με το γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών.

“Με το γραφείο του Σκουρλέτη μιλάμε κάθε μέρα. Θεωρητικά η απόφαση αυτή που έχουμε είναι εκτελεστή. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ημερομηνία ως περιθώριο” διευκρίνισε ο ίδιος, τονίζοντας ταυτόχρονα όμως πως, “Καλό είναι να γίνει κάτι συνολικό και συγκεντρωτικό, δίκαια και χωρίς να επιβαρυνθεί ο Δήμος. Είμαστε υπέρ του να τα πάρουν αυτά τα χρήματα οι πρώην εργαζόμενοι, αλλά να μην τιναχθεί και ο προϋπολογισμός του Δήμου “στον αέρα””.

Έκλεισε την ενημέρωσή του δε, προσθέτοντας ακόμη πως, “Υπάρχει επιστολή του κ. Δημάρχου προς τον Υπουργό Εσωτερικών,τον Γενικό Γραμματέα και έναν Ειδικό Γραμματέα και οι άνθρωποι δεσμεύθηκαν πως θα το δουν το θέμα γιατί βλέπουν πως διατρέχει τους Δήμους οριζόντια”.

“Είμαστε σε αναμονή για να συναντηθούμε με τον δικηγόρο τους” σημείωσε, καταλήγοντας στο θέμα.