Έντονος προβληματισμός και ανησυχία για την προσεχή σεζόν στη Σύρο, με φόντο την απουσία προσλήψεων εργατών καθαριότητας

Καλοκαίρι χωρίς δυνάμεις στην καθαριότητα

Με δέκα εργάτες λιγότερους, ξεκινά η θερινή περίοδος στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων συγκριτικά με πέρυσι

Πρωτόγνωρα αποδυναμωμένη θα είναι η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης το φετινό καλοκαίρι, εξαιτίας της μη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού μέσω του ΑΣΕΠ, όπως προέκυψε από την ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων, εξέλιξη η οποία σημειώνεται στην “αυγή” της θερινής περιόδου και θα προσθέσει μεγάλο βάρος στην “πλάτη” της σημερινής δύναμης που διαθέτει η αρμόδια Διεύθυνση.

Συγκεκριμένα, η προσεχής καλοκαιρινή σεζόν θα ξεκινήσει με δέκα εργάτες καθαριότητας λιγότερους από πέρυσι, την ίδια στιγμή που το νησί προσδοκά αυξημένη επισκεψιμότητα και οφείλει να διατηρεί άψογη την εικόνα του για πλείστους και σοβαρούς λόγους.

Οι απρόσμενες εξελίξεις που συναντά η Δημοτική Αρχή σύμφωνα με όσα αναφέρει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Μάριος Βουτσίνος στην εφημερίδα, κληθείς να απαντήσει για τις κινήσεις στις οποίες θα προβεί ο Δήμος για να επιχειρήσει την κάλυψη του “κενού” που δημιουργείται, αναμφισβήτητα προκαλούν αυξημένη ανησυχία, αφού ο καθημερινός όγκος δουλειάς που θα πολλαπλασιαστεί κατά τους μήνες αιχμής, θα πρέπει να αντιμετωπισθεί και να διεκπεραιωθεί τουλάχιστον επαρκώς, από το υπάρχον προσωπικό.

Ο καθημερινός σκληρός αγώνας των εργατών στον τομέα της καθαριότητας αναμένεται πως θα απαιτηθεί να αυξηθεί, τουλάχιστον μέχρις ότου – ενδεχομένως αρχές Ιουλίου – υπάρξει αποτέλεσμα σε επίπεδο δυνατότητας προσλήψεων συμβασιούχων εργατών, για την ενίσχυση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Από την πλευρά του, ο κ. Βουτσίνος με φόντο και τις επείγουσες ανάγκες καθαρισμού των παραλιών και των χωριών που προκύπτουν όπως κάθε έτος πριν το καλοκαίρι, τονίζει πως, η υφιστάμενη δύναμη θα χρειαστεί να απασχοληθεί και υπερωριακά, αναγνωρίζοντας και δηλώνοντας όμως, πως η διαμορφωθείσα σημερινή κατάσταση για τον Δήμο, χωρίς σκέψη, προκαλεί ήδη μεγάλη ανησυχία.

Αξίζει σαν προβληματισμός να αναφερθεί αν η κατάσταση που διαμορφώνεται στον συγκεκριμένο τομέα της Καθαριότητας, μελλοντικά σημάνει την ενδεχόμενη ανάθεση των υπηρεσιών σε ιδιώτη.

 

Το πρόβλημα δεν είναι μικρό για τα δεδομένα της Σύρου”

Ειδικότερα, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Περιβάλλοντος περιέγραψε με σαφήνεια τα νέα δεδομένα για τη φετινή σεζόν στη Σύρο, τα οποία συνοψίζονται σε μη κάλυψη έξι εκ των επτά θέσεων που είχαν ζητηθεί μέσω του ΑΣΕΠ, αλλά και σε “απώλεια” δύναμης τριών ακόμη ατόμων της καθαριότητας λόγω αναρρωτικών αδειών.

Αναφορικά με την ανάρτηση των προσωρινών αποτελεσμάτων του ΑΣΕΠ(3Κ/2018) που αφορούσε στα άτομα που είχαν απασχοληθεί κατά το παρελθόν με συμβάσεις και παρατάσεις αυτών, ο κ. Βουτσίνος υπήρξε σαφής: “Η προκήρυξη αφορούσε σε επτά θέσεις. Βγήκαν τα προσωρινά αποτελέσματα με επτά εργαζόμενους, δηλαδή με πέντε εργάτες και δύο χειριστές μηχανημάτων. Οι δύο χειριστές άσκησαν το νόμιμο δικαίωμά τους κι επειδή δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα είπαν ότι δεν επιθυμούν αυτή τη στιγμή να έρθουν να δουλέψουν στον Δήμο και θα αναμένουν τα οριστικά αποτελέσματα, όταν βγουν, δηλαδή σε δύο ή τρεις μήνες” ανέφερε αρχικά, καθιστώντας ξεκάθαρο πως ο Δήμος δεν προσλαμβάνει τους δύο χειριστές μηχανημάτων που χρειαζόταν, ενώ παρομοίως, δεν μπορεί να προχωρήσει στην πρόσληψη τριών ακόμη εργατών καθαριότητας.

“Από τους πέντε εργάτες καθαριότητας, οι τρεις εξ αυτών με βάση έναν πρόχειρο έλεγχο που έγινε, δεν πληρούσαν τα κριτήρια της προκήρυξης. Άλλα έλεγε η προκήρυξη και άλλα είχαν δηλώσει σε επίπεδο βασικών κριτηρίων” πρόσθεσε σχετικά, εξηγώντας εν συνεχεία πως, “Άρα, δεν μπορούμε να τους προσλάβουμε, αφού απορρίφθηκαν”.

Όσον αφορά δε, τις δύο τελευταίες θέσεις, ο ίδιος πρόσθεσε πως, μπορεί να καλυφθεί άμεσα η μία, καθώς βάσει των αποτελεσμάτων, η μία εργάτρια καθώς είναι νέα μητέρα, δεν θα εργασθεί από την επόμενη εβδομάδα. “Από τις δύο γυναίκες που μένουν, η μία μόνον ξεκινά δουλειά τη Δευτέρα ενώ η δεύτερη πιθανότατα να μην εργαστεί στην παρούσα φάση, αφού είναι μητέρα βρέφους”.

Κατά συνέπεια, ο κ. Βουτσίνος τόνισε πως, “Από τους επτά που θέλαμε να πάρουμε, θα έχουμε τελικά έναν εργάτη που είναι και γυναίκα”, αφού όπως διευκρίνισε, “Βάσει της προκήρυξης, δεν αναπληρώνονται τα κενά, δεν επιλέγονται οι επόμενοι”.

Στα ανωτέρω όμως, θέλησε να προσθέσει πως, έρχεται να μειώσει τη συνολική δύναμη της Υπηρεσίας ενόψει καλοκαιριού και η λήψη αναρρωτικών αδειών από τρεις εργαζόμενους του Δήμου. “Η δική μας Διεύθυνση, εκτός από αυτές τις “απώλειες” που έχει και δεν θα αναπληρωθούν, παρά μόνον η μία θα εργασθεί, μαζί με 2-3 περιπτώσεις εργαζομένων με αναρρωτικές άδειες, θα έχει μειωμένη δύναμη κατά 10 περίπου άτομα στην έναρξη της θερινής περιόδου” δήλωσε ξεκάθαρα ο Αντιδήμαρχος, γνωστοποιώντας πως, “Το πρόβλημα δεν είναι μικρό για τα δεδομένα της Σύρου” καθώς “ένα ποσοστό σημαντικό του προσωπικού που είχαμε πέρυσι, δυστυχώς, δεν το έχουμε φέτος”.

Αναμονή για τα οριστικά αποτελέσματα του ΑΣΕΠ. Προσπάθεια πρόσληψης συμβασιούχων

Κληθείς να γνωστοποιήσει αν έχει ενημέρωση σχετικά με την ανάρτηση των οριστικών αποτελεσμάτων, που σε περίπτωση αλλαγής των επιτυχόντων, ο Δήμος θα μπορούσε να κερδίσει “δυνάμεις”, ο κ. Βουτσίνος απάντησε λακωνικά, εξηγώντας πως, “Τα οριστικά αποτελέσματα από τον ΑΣΕΠ, δεν γνωρίζει κανείς πότε θα τα έχουμε. Από πληροφορίες που πηγάζουν από την πλευρά του ΑΣΕΠ, μας λένε μετά το καλοκαίρι και προς το φθινόπωρο”. Ως εκ τούτου, συμπλήρωσε πως, “Oι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ θα ήταν για υπαλλήλους με σύμβαση αορίστου χρόνου, δηλαδή μόνιμους υπαλλήλους στον Δήμο”, ωστόσο, κατέστησε ξεκάθαρο πως, ο Δήμος πρέπει προς το παρόν να αναζητήσει άλλους τρόπους για να ενισχύσει της δυνάμεις του στον τομέα της Καθαριότητας.

Στην ερώτηση αν έχει δρομολογήσει εναλλακτικά σενάρια η Δημοτική Αρχή, απάντησε καταφατικά, γνωστοποιώντας σχετικά πως, “Θα προχωρήσουμε κάποιες διαδικασίες που θα απαιτήσουν ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να προσλάβουμε συμβασιούχους για διάστημα δύο μηνών”. Όπως υπογράμμισε μάλιστα, “Σε κάτι τέτοιο προσανατολιζόμαστε και θα περιμένουμε στη συνέχεια τα οριστικά αποτελέσματα από τον ΑΣΕΠ”. Προς το παρόν, σημείωσε πως, “Εξετάζουμε τα οικονομικά για να δούμε αν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό, εργάτες για τον τομέα της Καθαριότητας που θα απασχοληθούν με δίμηνες συμβάσεις”.

Αναμονή για πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ

Επιπλέον, ο Μάριος Βουτσίνος υποστήριξε πως η Υπηρεσία στην οποία προΐσταται πολιτικά ευελπιστεί σε θετική εξέλιξη ενδεχομένως μέσω του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας του ΟΑΕΔ.

Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “Είμαστε σε αναμονή και για το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας από τον ΟΑΕΔ. Πρόκειται για το μεγάλο πρόγραμμα μέσω του οποίου ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα απασχολήσει 80 εργαζόμενους”. Στην ερώτηση αν ο Δήμος έχει τη δυνατότητα να απασχολήσει άτομα από αυτά στον τομέα της Καθαριότητας, ο κ. Βουτσίνος απάντησε καταφατικά. “Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο. Περιμένουμε να βγει πανελλαδικά η προκήρυξη μέσα στον Μάιο. Στην καλύτερη περίπτωση όμως, έτσι όπως εκτιμούμε εμείς, οι 80 εργαζόμενοι στον Δήμο γενικά, θα έρθουν 1η Ιουλίου. Επαναλαμβάνω, στην καλύτερη περίπτωση” ανέφερε σχετικά με τον χρόνο πρόσληψης αυτών, υποστηρίζοντας παρακάτω πως, “Ναι θα έχουμε και εργάτες καθαριότητας”.

Ασφυκτικά γεμάτη η “ατζέντα” υποχρεώσεων της Υπηρεσίας Καθαριότητας

Με φόντο τα ανωτέρω κι ενόψει της σταδιακής άφιξης επισκεπτών στο νησί, ο Μάριος Βουτσίνος κλήθηκε να ενημερώσει τίνι τρόπω θα καλύψει τις μεγάλες ανάγκες σε επίπεδο καθαριότητας όλων των περιοχών του νησιού.

Αναφορικά με τις παραλίες, σημείωσε πως, “Έχουμε ξεκινήσει” ενώ συμπλήρωσε γενικότερα πως, “Η Υπηρεσία λειτουργεί με το υπάρχον προσωπικό. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο”.

Αναλύοντας τη δύναμη της Υπηρεσίας που θα σηκώσει το μεγάλο φορτίο των υπηρεσιών τη θερινή σεζόν, ο ίδιος ανέφερε τα εξής: “Στην Καθαριότητα αυτή τη στιγμή έχουμε τους εργάτες στα απορριμματοφόρα, τους οδοκαθαριστές, τα συνεργεία που καθαρίζουν και φροντίζουν τους δρόμους, τους κοινόχρηστους χώρους, τα πάρκα, τα αλσύλλια, τις γειτονιές, αλλά και τις παραλίες. Επίσης, έχουμε τους εργάτες πρασίνου που κλαδεύουν, κάνουν εργασίες κηπουρικής όπως επίσης, τους οδηγούς, έναν χειριστή που έχει απομείνει, συν του διοικητικούς και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που είναι οι Τμηματάρχες και η Διευθύντρια”. Συνολικά – όπως εξήγησε - “μιλάμε για 65 άτομα”, στον αριθμό των οποίων έρχεται να προστεθεί και εκείνος των εργαζομένων στο συνεργείο συντήρησης οχημάτων. “Υπάρχει και το συνεργείο συντήρησης οχημάτων και μηχανημάτων που απαρτίζεται από τέσσερα άτομα. Αν προσθέσουμε κι εκείνους η Υπηρεσία μας έχει περίπου 70 άτομα” επανέλαβε ο ίδιος.

Περισσότερος κόσμος, σημαίνει περισσότερες ανάγκες σε Καθαριότητα”

Προτού ολοκληρώσει τις απαντήσεις του, ρωτήθηκε σχετικά με το πότε εκτιμά χρονικά πως θα καλυφθεί το “κενό” που προκύπτει στον παρόντα χρόνο από τη μη δυνατότητα προσλήψεων μόνιμου προσωπικού.

“Το κενό θα καλυφθεί, αλλά δυστυχώς δεν θα καλυφθεί πριν τον Ιούλιο. Άρα, μέχρι τον Ιούλιο θα πορευθούμε με την υπάρχουσα δύναμη” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας πως δεν θα αποφευχθούν οι υπερωρίες.

“Οι καλοκαιρινές ανάγκες είναι η απόλυτη προτεραιότητα. Ο καθαρισμός και η οργάνωση των παραλιών. Το καλοκαίρι πάντα αναγκαστικά ρίχνουμε περισσότερο βάρος συγκριτικά με τον χειμώνα στις τουριστικές περιοχές, που οι περισσότερες εκτός από την πόλη είναι τα χωριά” ανέφερε σχετικά με τις προτεραιότητες της αρμόδιας Υπηρεσίας, προσθέτοντας επιπλέον πως, “Το πλύσιμο της πόλης και διάφορων περιοχών θα καλυφθεί με την υπάρχουσα δύναμη. Φυσικά αν χρειαστεί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν κι έκτη ημέρα, θα πρέπει να δουλεύουν κι επιπλέον ώρες, αλλά φυσικά θα καταβάλλονται κανονικά οι υπερωρίες τους”.

Αναφορικά με τις απρόσμενες εξελίξεις με φόντο τον ΑΣΕΠ και τα προσωρινά αποτελέσματα, ο κ Βουτσίνος θέλησε να σχολιάσει πως, “Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτό δυστυχώς συμπίπτει και με το γεγονός ότι έχει ανοίξει η σεζόν από τον Μάιο, έχουν έρθει πάρα πολλά σχολεία που δεν τα είχαμε ούτε πέρυσι, ούτε πρόπερσι ενώ αυξάνονται οι απαιτήσεις αναφορικά με τον κόσμο που έχεις και τον κόσμο που υποδέχεσαι”. Έκλεισε την ενημέρωσή του, λέγοντας τέλος πως, “Άσχετα με τη μορφή τουρισμού, είναι γνωστό και κατανοητό πως, όσο περισσότερο κόσμο έχεις τόσο περισσότερο σκουπίδι παράγεται. Άρα, υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για παροχή των υπηρεσιών καθαριότητας”.