Τοποθέτηση του επικεφαλής της παράταξης "Σύρος,ένα βήμα μπροστά" στο πλαίσιο του απολογισμού της Δημοτικής Αρχής για το 2017

"Η Δημοτική Αρχή αναλώνεται στην επικοινωνιακή πολιτική"

  • Τετάρτη, 23 Μαΐου, 2018 - 23:55

Με την ευκαιρία του απολογισμού των πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής και δεδομένου ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια στις αντίστοιχες εκδηλώσεις δεν υπάρχει ίχνος αυτοκριτικής, παραθέτουμε επιγραμματικά μια σειρά από θέματα τα οποία αν δεν ακουστούν από εμάς τότε είναι σίγουρο ότι θα αποκρυφτούν και τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να προβληματίσουν τόσο τη Δημοτική Αρχή όσο και τους πολίτες του νησιού μας.
Τουριστική πολιτική
Η συμμετοχή του νησιού μας σε τουριστικές εκθέσεις το έτος 2017 ήταν ισχνή παρά τις συνεχείς προτροπές των επαγγελματιών του χώρου για ενίσχυση της παρουσίας του νησιού μας σε αυτού του είδους τις εκδηλώσεις. Και δυστυχώς, η μικρή αυτή συμμετοχή μας, σημαδεύτηκε από το ευτράπελο να χρησιμοποιούνται διαφημιστικά φυλλάδια από τη θητεία της προηγούμενης ακόμη δημοτικής Αρχής τα οποία είναι πλέον παρωχημένα, καθώς δεν είχαν προετοιμαστεί εγκαίρως οι νέες εκδόσεις.
Παράλληλα το καλοκαίρι του 2017, χαρακτηρίστηκε ως ένα με τις χειρότερες διαχρονικά ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες όπως πιστοποιούν οι επαγγελματίες του χώρου. Και μέσα σε όλα αυτά, οι συνεχείς εξαγγελίες για την επέκταση του αεροδρομίου, ενός έργου που χρειάστηκε να φτάσουμε στο έτος 2018 για να συμβασιοποιηθεί και που η πατρότητά του δεν ανήκει όπως πολύ καλά γνωρίζουν όλοι στη σημερινή Δημοτική Αρχή όταν εκείνη προεκλογικά μιλούσε για καινούρια αεροδρόμια και τσάρτερ και λοιδορούσε την προσπάθεια που γινόταν για την επέκταση του υπάρχοντος αεροδρομίου κατά 150 μέτρα, την οποία ήρθε όψιμα να οικειοποιηθεί. 
Δυστυχώς, το καλοκαίρι του 2017 η εικόνα του νησιού μας, με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, αμαυρώθηκε και από δύο ακόμη σοβαρότατα γεγονότα: τις παρατεταμένες και επαναλαμβανόμενες διακοπές της υδροδότησης σε πλήθος περιοχών του νησιού και την αδυναμία αποκομιδής της ανακύκλωσης, ιδιαίτερα στα Χωριά του νησιού για πολλές εβδομάδες. Είναι προφανές ότι και τα δύο παραπάνω ζητήματα αφενός πλήττουν το τουριστικό προφίλ που προσπαθεί το νησί μας να χτίσει και αφετέρου ταλαιπωρούν τους συμπολίτες μας.  
Ταυτόχρονα, προαναγγέλλεται για φέτος η χειρότερη χρονιά στην κρουαζιέρα, με μόλις 25 προγραμματισμένες αφίξεις και αναρωτιόμαστε τι γίνεται εδώ και 4 χρόνια με τη δήθεν στοχευμένη στρατηγική προώθησης της κρουαζιέρας και τα θεματικά συνέδρια που θα έφερναν αποτελέσματα.
Είναι δε ξεκάθαρο ότι η όποια μικρή αύξηση στον αριθμό των επισκεπτών, είναι παρεπόμενο της διογκούμενης προσέλευσης τουριστών στη Χώρα μας η οποία έχει εκτιναχθεί σε πρωτοφανή επίπεδα και όχι αποτέλεσμα μιας στοχευμένης τουριστικής πολιτικής.
Οικονομική πολιτική – Τεχνικό Πρόγραμμα
Κατά το έτος που πέρασε η Οικονομική πορεία του Δήμου μας χαρακτηρίστηκε από την διαπιστωμένη πλέον μείωση του αποθεματικού του κατά μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις σπατάλες της Δημοτικής Αρχής, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια ανάληψης των καθηκόντων της (θυμίζουμε το portal, το video των Kings κλπ). Οι παρατηρήσεις μας άλλωστε για την οικονομική πορεία του Δήμου επιβεβαιώθηκαν τόσο από σχετικό έγγραφο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου το οποίο έκρουε των κώδωνα του κινδύνου για τις μεγάλες αποκλίσεις στα έσοδα του Δήμου όσο και από την παραίτηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών.
Παράλληλα, διατηρήθηκαν τα αυξημένα δημοτικά τέλη από το έτος 2016 ενώ μειώθηκαν δραματικά οι δαπάνες για πολιτισμό, αθλητισμό, τουριστική προβολή, αστική συγκοινωνία, πετρέλαιο θέρμανσης των σχολικών μονάδων κλπ, δείγμα της οικονομικής ένδειας στην οποία έχει περιέλθει ο Δήμος μας.
Όσον αφορά την εκτέλεση του Τεχνικού Προγράμματος, η χρονιά έκλεισε με απόκλιση της τάξης του 85%, δείγμα της έλλειψης προγραμματισμού και της αδυναμίας συντονισμού των Υπηρεσιών του Δήμου. Ως αποτέλεσμα, ο Δήμος μας μέχρι και σήμερα έχει μηδενική απορρόφηση στο νέο ΕΣΠΑ, καθιστώντας τον ουραγό στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Ο Δήμαρχος οφείλει να περιορίσει τη ρητορική του αναφορικά με το τόσο ευαίσθητο αυτό θέμα γιατί όπως όλοι γνωρίζουν, οι επιδόσεις στο ΕΣΠΑ μετρώνται με την υλοποίηση και όχι με τις εξαγγελίες για εντάξεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα του ερασιτεχνισμού που παρατηρείται σε αυτόν τον τομέα, αποτελεί η παράλειψη από το Τεχνικό Πρόγραμμα του έτους 2017 του Δημοτικού Σχολείου της Βάρης, του σημαντικότερου έργου που έχει να εκτελέσει ο Δήμος μας αυτό το διάστημα, το οποίο τελικά συμπεριελήφθη μετά από δική μας παρέμβαση. Επιπλέον, το συγκεκριμένο έργο κατέχει, αν όχι το Πανελλήνιο τότε σίγουρα το Περιφερειακό ρεκόρ όσον αφορά στην καθυστέρηση που συνέβη μεταξύ της δημοπράτησης και της έναρξης υλοποίησής του η οποία άγγιξε το ένα έτος, όταν ο μέσος χρόνος για τα υπόλοιπα έργα είναι περίπου 4 μήνες. Και αντί κάποιοι να συμπεριφέρονται λίγο συγκρατημένα μετά από τέτοιες ολιγωρίες, επιλέγουν να φωτογραφίζονται καθημερινά στο εργοτάξιο χωρίς ίχνος ευθιξίας.

Επιχειρησιακό σχέδιο
Όπως και πέρυσι εξακολουθεί να ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, 4 χρόνια μετά την ανάληψη της διοίκησης του Δήμου από τη νέα Δημοτική Αρχή και την αποδυνάμωση του Τμήματος Προγραμματισμού.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Χρειάστηκε να περάσουν 4 χρόνια για να έρθει η Δημοτική Αρχή να επικυρώσει τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που ισχύουν διαχρονικά στην πόλη, μετά το μπάχαλο που δημιούργησε κατά την πρώτη χρονιά ανάληψης των καθηκόντων της με τη διχοτόμηση του ιστορικού κέντρου. Ταυτόχρονα διατηρεί σε κατάσταση ομηρίας τους οδηγούς των ΤΑΧΙ μη προχωρώντας στη χωροθέτηση των θέσεων πιάτσας.
Διοικητική δομή
Η διοικητική δομή του Δήμου δέχτηκε καίριο πλήγμα κατά την 1η χρονιά εφαρμογής του νέου Οργανισμού Εσωτερικών Υπηρεσιών (ΟΕΥ), ενός κειμένου που βρίθει από αναξιοκρατία, με φωτογραφικές ειδικότητες σε λάθος θέσεις, ανακόλουθες με το αντικείμενο εργασίας, με περιθώρια για ρουσφετολογική διαχείριση και φυσικά με ολέθρια αποτελέσματα για τους Δημότες. 
Παράλληλα γίναμε μάρτυρες της προσπάθειας διάλυσης της Κοινωνικής Υπηρεσίας του Δήμου με εργασίες που ξεκίνησαν παράνομα στον παιδικό σταθμό της Κ. Μαρούλη για τη μεταστέγαση της εν λόγω Υπηρεσίας σε έναν εντελώς ακατάλληλο χώρο τόσο για τους εξυπηρετούμενος δημότες όσο και τα παιδιά που βρίσκονται στο γειτονικό χώρο. Και αυτό παρά τις αντιδράσεις των εργαζομένων, των γονέων των παιδιών και σύσσωμης της αντιπολίτευσης του Δήμου.
-------
Είναι γεγονός ότι η διοίκηση ενός Δήμου εμπεριέχει πολλές δυσκολίες και σε καμία περίπτωση δε μηδενίζουμε όποιες προσπάθειες γίνονται προς τη θετική κατεύθυνση παρέχοντας έμπρακτα και τεκμηριωμένα τη στήριξή μας. Είναι όμως πλέον ορατό σε όλους ότι η Δημοτική Αρχή αναλώνει το μεγαλύτερο μέρος των δυνάμεών της στην επικοινωνιακή της πολιτική και οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι ειδικά στο facebook κάνει πολύ καλή δουλειά. Λανσάρει ως δημοτικό έργο καθετί που κινείται, από την εναλλαγή των εποχών του έτους μέχρι τους κύκλους της σελήνης και τους πολιτικούς γάμους. Είναι χρήσιμο όμως να θυμόμαστε και τη στάση της διαχρονικά απέναντι σε σοβαρά ζητήματα που απασχολούν το νησί μας όπως είναι η λειτουργία του Νεωρίου για το οποίο ευχόμαστε ολόψυχα να έχει τις θετικές εξελίξεις που προδιαγράφονται.