Απολογιστική ματιά στην πορεία διοίκησης του ΦΟΔΣΑ κατά το έτος 2017 με απαντήσεις από τον πρόεδρο, Μ. Πρίντεζη

Στιγματίζουν... οι “μαύρες μέρες” της ανακύκλωσης

Προετοιμασία για διαγωνισμό νέας εργολαβίας όσον αφορά στον ΧΥΤΑ και την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών

Η κακή εκτέλεση του έργου της αποκομιδής της ανακύκλωσης πέρυσι το καλοκαίρι στιγματίζει εντονότατα τον απολογισμό της διοίκησης του ΦΟΔΣΑ αναφορικά με το έτος 2017, οπότε και κατά τη θερινή σεζόν “πρωταγωνίστησαν” τα μικρά “βουνά” ανακύκλωσης στους κάδους και περιμετρικά αυτών, αφού ο ανάδοχος δεν ανταποκρίθηκε στις συμβατικές υποχρεώσεις του, με αμήχανο... παρατηρητή τη Δημοτική Αρχή.

Με φόντο τον επίσημο απολογισμό της Δημοτικής Αρχής απόψε (18.00) στο Δημαρχιακό Μέγαρο και προ της έναρξης της νέας καλοκαιρινής περιόδου οπότε και αναμένεται “κύμα” επισκεπτών, έρχεται στο προσκήνιο ο περυσινός “εφιάλτης” των ξεχειλισμένων κάδων ανακύκλωσης, καθώς το το ανακυκλώσιμο υλικό παρέμενε επί μέρες στα ίδια σημεία, χωρίς να γίνεται η περισυλλογή. Πρόκειται για γεγονότα που εξέθεσαν τη Σύρο στα μάτια των επισκεπτών, ενώ σήμερα, συνθέτουν την αγωνία των δημοτών τόσο ως προς το αν εκτιμάται η προσπάθειά τους στον μέγιστο βαθμό, όσο και αναφορικά με το τί μέλλει γενέσθαι κατά τη φετινή σεζόν.

Δεδομένης της επιγραμματικής αποτύπωσης των στόχων του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) για το έτος 2017, κλήθηκε ο πρόεδρος, Μάρκος Πρίντεζης να δώσει απαντήσεις αναφορικά με σοβαρά θέματα που απασχόλησαν την προηγούμενη χρονιά, ενώ ο ίδιος ρωτήθηκε σχετικά με την προετοιμασία για την προσεχή καλοκαιρινή περίοδο, όπως επίσης και για τη νέα σύμβαση στην οποία θα προχωρήσει ο ΦΟΔΣΑ από το τέλος του 2018 με νέο ανάδοχο, κατόπιν διαγωνιστικής διαδικασίας.

Ενοχλούσαμε τον εργολάβο. Δεν μπορούσαμε να κάνουμε τίποτα άλλο”

Ερωτηθείς αν έχει προβεί σε ουσιαστική αυτοκριτική ως πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ σχετικά με τη διοίκηση που άσκησε και κυρίως αναφορικά με τη στάση του απέναντι στα γεγονότα της καλοκαιρινής περιόδου του 2017, ο κ. Πρίντεζης υπήρξε “πιστός” στις απαντήσεις που έχει δώσει μέχρι σήμερα δημοσίως, αναφορικά με τα “ντροπιαστικά” γεγονότα της πλημμελούς αποκομιδής της ανακύκλωσης.

Ειδικότερα, αν και παραδέχθηκε τα μεγάλα θέματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με την κακή εκτέλεση του έργου της αποκομιδής της ανακύκλωσης, ωστόσο, επέμεινε υπερασπιστικά στις κινήσεις που ο ίδιος έκανε για να “αντιμετωπίσει” το πρόβλημα.

“Όσον αφορά τα προβλήματα του καλοκαιριού οπωσδήποτε ήταν πασιφανές ότι υπήρχε πρόβλημα, παρά τις προσπάθειες του Φορέα με παραινέσεις, με πρόστιμα. Δημιουργήθηκε μία κατάσταση που άργησε να διορθωθεί” παραδέχθηκε ο Μάρκος Πρίντεζης, εξηγώντας πως, “στην ουσία οι παρεμβάσεις που έκανε ο Φορέας ήταν να ενοχλεί τον εργολάβο” αφού όπως επανέλαβε, “Δεν μπορούσε τίποτα άλλο να κάνει”.

Μάλιστα, θέλησε να προσθέσει πως, εκτιμώντας ότι θα υπάρχει μεγάλη αύξηση στα ποσοστά της ανακύκλωσης με φόντο την υψηλή επισκεψιμότητα στο νησί, σημείωσε πως εξ αρχής ο Φορέας είχε λειτουργήσει προειδοποιητικά. “Από τον Μάιο και για τα σημεία που έμεινε η ανακύκλωση και με την αύξηση του πληθυσμού, είχα ενημερώσει την εταιρεία που ήταν υπεύθυνη για την περισυλλογή και για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ ότι δημιουργείται πρόβλημα” υποστήριξε σχετικά ο ίδιος, επισημαίνοντας παρακάτω πως, με τη σειρά της η εταιρεία “πίεσε τον υπεργολάβο και έβαλε δεύτερη βάρδια και δούλευε μέχρι τις έντεκα το βράδυ”. Αναφορικά με τον κύριο λόγο που οδήγησε στην πρόκληση των εικόνων ντροπής στο νησί, ο πρόεδρος υποστήριξε πως, “Στην ουσία επειδή καθυστέρησε η έναρξη της δεύτερης βάρδιας, δημιουργήθηκαν αυτά τα προβλήματα”.

Εκτίμησε προλογικά για τη φετινή χρονιά βέβαια, πως δεν θα επαναληφθούν ανάλογα προβλήματα, αφού ήδη δρομολογήθηκε τρίτο φορτηγό για ενίσχυση των εργασιών αποκομιδής της ανακύκλωσης. “Πιστεύω όμως, ότι φέτος δεν θα είναι τα ίδια επειδή ήδη ο εργολάβος έχει πάρει και τρίτο φορτηγό” δήλωσε κατηγορηματικά.

Ανοχή... απέναντι στην ασυνέπεια

Δεδομένης της καθυστέρησης με την οποία επιβλήθηκαν τα πρόστιμα στον εργολάβο, κίνηση η οποία “πυροδοτήθηκε” εμμέσως και από την αγανάκτηση των δημοτών της Σύρου με συνεχείς αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο κ. Πρίντεζης κλήθηκε να σχολιάσει απολογιστικά την ευθύνη του αναφορικά με τα δεδομένα, καθώς και να απαντήσει στο ερώτημα, αν η Δημοτική Αρχή κινήθηκε με ανοχή απέναντι στον ασυνεπή ανάδοχο.

“Είναι προτιμότερο μετά από διάλογο να λύνονται τα προβλήματα, παρά να ρίχνουμε τον πέλεκυ και εν μέσω καλοκαιριού να είχα αποβάλει τον εργολάβο από τη διαδικασία” υποστήριξε κατηγορηματικά ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, επιχειρώντας μάλιστα να ενισχύσει τη στάση του ως ορθή, δηλώνοντας πως στην περίπτωση της έκπτωσης του αναδόχου, η κατάσταση στο νησί θα είχε αποβεί μοιραία...

“Θέτω το ερώτημα, ας πούμε ότι τον απέβαλα, φαντάζεστε τί θα γινόταν το καλοκαίρι; Θα συνέβαιναν όσα συνέβαιναν το 2014 με τα θέματα της ανακύκλωσης” υποστήριξε ο ίδιος, χαρακτηρίζοντας σήμερα ως “καλοπροαίρετη ενέργεια” τη δρομολόγηση και τρίτου φορτηγού για τη φετινή σεζόν.

Ωστόσο, κληθείς να επιστρέψει στην ουσία του ερωτήματος, τόνισε πως, “Βέβαια, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έφταιγε η Κοινοπραξία. Ο εργολάβος έκανε τη δουλειά του και πληρωνόταν γι αυτήν. Δεν προλάβαινε, ενημέρωνα εγώ την Κοινοπραξία. Το θέμα είναι ότι άργησε να ξεκινήσει τη δεύτερη βάρδια” επανέλαβε, αναγνωρίζοντας τη μη ανταπόκριση του αναδόχου στις υποχρεώσεις του. “Εγώ επιμένω ότι οπωσδήποτε έγινε μία παράβαση των όρων της δημοπρασίας και εκεί παρότρυνα την Επιτροπή Παρακολούθησης για το έργο της” πρόσθεσε, υποστηρίζοντας απόλυτα τις ενέργειές του να δείξει μερική ανοχή – όπως και η πλευρά των δημοτών στηλίτευε και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και αιρετοί του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης υπογράμμιζαν εντός συνεδριάσεων – απέναντι στα μεγάλα προβλήματα που είχαν προκληθεί, με τον ανάδοχο να δέχεται ποινή μικρού ποσού.

“Εμένα με συνέφερε να λύσω το πρόβλημα κι όχι να το αφήσω άλυτο, δηλαδή να τον αποβάλω, να τον κάνω έκπτωτο που ήταν πολύ εύκολο. Συμφέρει τον τόπο να κάνω έκπτωτο τον εργολάβο; Μόνο όταν έχεις τις προϋποθέσεις για να καλύψεις το κενό...” δήλωσε ο κ. Πρίντεζης, υποστηρίζοντας μάλιστα πως, “Αν επαναλαμβανόταν, θα κρινόταν έκπτωτος”.

Στο περιθώριο της ανωτέρω ερώτησης, ο κ. Πρίντεζης κλήθηκε να τοποθετηθεί σχετικά και με τη ζημιά που είχε προκληθεί στην πρέσα στον ΧΥΤΑ, με τον ίδιο να γνωστοποιεί πως, ανέλαβε την ευθύνη ο ανάδοχος και πλήρωσε γι αυτό. “Είχε γίνει ζημιά στο μηχάνημα και τότε δεν στελνόταν η ανακύκλωση με πλήρη διαλογή. Η διαλογή γινόταν στο πάτωμα. Επισκευάστηκε από την ίδια εταιρεία μετά από ομόφωνη απόφαση του Φορέα, όπως επίσης επιβλήθηκε και το πρόστιμο 1.500 ευρώ σαν “ποινή” επειδή δεν τήρησε 100% τους όρους της διακήρυξης” δήλωσε ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ, μεταφέροντας την τοποθέτησή του στο αποτέλεσμα της ανακύκλωσης, βάσει στοιχείων που όπως πολλάκις ανέφερε διαθέτει ο Φορέας, κατά το διάστημα των μεγάλων προβλημάτων.

“Παρ΄όλη τη γκρίνια για το συγκεκριμένο διάστημα, συγκεντρώσαμε 80 τόνους ανακύκλωσης, όταν πρόπερσι μαζέψαμε 30 τόνους. Δεν είναι δικαιολογία είναι πραγματικότητα” υποστήριξε ο ίδιος.

Συνάντηση με την ΕΕΑΑ και αντικατάσταση κάδων

Στα προβλήματα που είχε αναφέρει ως αντικειμενικές δυσκολίες κατά την εκτέλεση του έργου της αποκομιδής της ανακύκλωσης, ο Μάρκος Πρίντεζης είχε κάνει λόγο για τη λειτουργία των μεγάλων καμπανών (μεταλλικοί κάδοι). Έχοντας εκφράσει την πρόθεση του Φορέα δημοσίως, να αντικαταστήσει τους εν λόγω μεγάλους κάδους με κατάλληλους μπλε πλαστικούς για την ομαλή εκτέλεση του έργου από τον ανάδοχο, ρωτήθηκε εκ νέου πότε προγραμματίζεται η υλοποίηση αυτής της πρόθεσης του ΦΟΔΣΑ.

“Περιμένω την άφιξη προσώπων της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης της Ανακύκλωσης ώστε να αντικαταστήσουμε τις καμπάνες (μεγάλοι μεταλλικοί κάδοι) με τον μπλε κάδο ανά χρώμα και με καπάκι διαφορετικό” ανέφερε πρωτίστως, επισημαίνοντας πως, “Πράγματι, το καλοκαίρι όπως και χρόνια πριν υπήρχε ένα πρόβλημα. Για να φορτώσεις την καμπάνα στον γερανό, θέλει το λιγότερο ένα τέταρτο για να αδειάσει στο φορτηγό. Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία και το είδαμε στην πράξη ότι δεν είναι εξυπηρετικό. Έχοντας μία σκέψη για αντικατάσταση κάδων, μίλησα με την ΕΕΑΑ και είμαστε σε αναμονή επίσκεψής της στη Σύρο για να μιλήσουμε”.

Στην ερώτηση πότε θα προχωρήσει αυτή η απόφαση, ο ίδιος τόνισε πως θα γίνει ταυτόχρονα με την έναρξη της νέας σύμβασης. “Σκεφτόμαστε να προχωρήσουμε σε αυτό από 1η Δεκεμβρίου με τη νέα σύμβαση” σημείωσε ο κ. Πρίντεζης εξηγώντας παρακάτω, πως, “Ήδη στον καινούργιο διαγωνισμό που βγαίνει στον αέρα, προβλέπεται ότι θα υπάρχουν πάλι τα τρία ρεύματα. Του γυαλιού ο κάδος θα παραμείνει επειδή είναι ιδιαίτερο το υλικό, άρα, θα είναι υποχρεωμένος ο εργολάβος να έχει και γερανό για την αποκομιδή. Θα είναι μέσα στις προϋποθέσεις”.

Αναφορικά με το μεγάλο και σοβαρό θέμα που περιέγραψε κατά τη διαδικασία αποκομιδής των ανακυκλώσιμων υλικών από τους μεταλλικούς κάδους, επανέλαβε τις δηλώσεις στις οποίες είχε προβεί και σε δημόσια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

“Υπάρχει κι άλλο ένα θέμα, στις καμπάνες υπάρχει ένας άξονας στη μέση κι εμποδίζει το υλικό. Μπορεί να σφηνώσει το υλικό, να φαίνεται γεμάτη η καμπάνα, ο κάδος ανακύκλωσης και στην ουσία να έχει δύο κουτάκια. Έχουμε πει επανειλημμένως να τσακίζει ο κόσμος τις κούτες” σχολίασε σχετικά.

Υπεραμύνεται του απόλυτου ελέγχου στον ΧΥΤΑ, παρά τις εικόνες με ακατάλληλα υλικά

Ως υπεύθυνος πολιτικά για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, ο κ. Πρίντεζης κλήθηκε να απαντήσει σχετικά με το αν ασκείται επισταμένα έλεγχος αναφορικά με τα υλικά που απορρίπτονται και μεταφέρονται στον Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων στη θέση “Κοράκι”. Παρά τις εικόνες με τα στρώματα και τα διάφορα ακατάλληλα υλικά (πχ. πίσσα) που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πως αφήνονται στον ΧΥΤΑ, ο κ. Πρίντεζης επέμεινε στην άποψή του πως υπάρχει πλήρης έλεγχος.

“Γίνεται 100% έλεγχος” δήλωσε ο ίδιος, προσθέτοντας επιπλέον πως, “Και όπως είπα και δημοσίως έχω διώξει τρεις φορές το φορτηγό του Νεωρίου. Έχει σταματήσει να έρχεται εδώ κι έναν χρόνο. Δεν υπάρχει περίπτωση να έρθει γιατί εκεί μπορώ να ρίξω πρόστιμο”. Ολοκλήρωσε την απάντησή του δε, λέγοντας πως, “Το μόνο που πέφτει κι έχουν αυξηθεί είναι τα κλαδιά και τα ξύλα. Τίποτα άλλο”.

Απάντηση απέναντι στην απαξίωση της προσπάθειας των δημοτών

Με φόντο την απογοήτευση που ευλόγως γεννάται στην πλευρά των δημοτών, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστούν πανελλαδικά για τις άριστες επιδόσεις τους στην ανακύκλωση, ο κ. Πρίντεζης ρωτήθηκε για τη στάση της Δημοτικής Αρχής αναφορικά με την εν λόγω προσπάθεια.

“Πρωταθλήτρια μέσα σε παρένθεση, στο υπόλειμμα που ήταν 35%; Δεν νομίζω να ήταν πρωταθλητισμός” υπογράμμισε ο Μάρκος Πρίντεζης, αφήνοντας εμμέσως αιχμές για παλαιότερες θητείες και εργολαβίες, προσθέτοντας εν συνεχεία δε, πως, “Πρωταθλήτρια όμως στο 4% υπόλειμμα, ναι. Όπως είναι σήμερα”.

Επανέλαβε δε στις δηλώσεις του προς την εφημερίδα πως, “Το υπόλειμμα του 4% δεν είναι το ίδιο με το 35% και αυτή είναι η επιτυχία με τη λειτουργία του ΣΜΑΥ που δημιουργήσαμε στον ΧΥΤΑ. Την πρέσα, την πλήρη διαλογή”. Υπογραμμίζοντας δε, πως “Στέλνουμε στην Αθήνα 96% καθαρό υλικό”, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ περιορίστηκε στο να αναγνωρίσει μόνον την προσπάθεια των δημοτών. “Πράγματι το διάστημα που είχαμε πρόβλημα, είχε γεμίσει η Σύρος και είναι αλήθεια πως οι Συριανοί αγαπούν την ανακύκλωση” ανέφερε καταληκτικά.

Δέσμευση για το καλοκαίρι του 2018

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ο κ. Πρίντεζης ρωτήθηκε ξεκάθαρα αν μπορεί να προβεί σε δημόσια δέσμευση σχετικά την ομαλή αποκομιδή της ανακύκλωσης στη Σύρο το φετινό καλοκαίρι, απαντώντας τα εξής: “Έχω λάβει τα μέτρα μου. Έχω δώσει τις εντολές. Πιστεύω δεν θα συμβεί πάλι. Διότι ένα φορτηγό θα γυρίζει όλα τα χωριά, καθώς πράγματι στο ωράριο που προβλέπεται να μαζεύεται η ανακύκλωση, το μικρό φορτηγό που κάνει τέσσερα δρομολόγια την ημέρα, δεν μπορεί να κάνει παραπάνω και το μικρό φορτηγό πηγαίνει στο ιστορικό κέντρο για τους μικρούς κάδους. Έχω δώσει εντολές. Πιστεύω θα πάνε όλα καλά” υποστήριξε κατηγορηματικά.

Νέα σύμβαση για 18 μήνες με προϋπολογισμό 390 χιλ. ευρώ

Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο ΦΟΔΣΑ θα προχωρήσει σε νέα σύμβαση από 1η Δεκεμβρίου του 2018, με τη διοίκηση να έχει ξεκινήσει από σήμερα τις διαδικασίες για τον απαραίτητο διαγωνισμό.

“Η σημερινή σύμβαση λήγει στις 30 Νοεμβρίου. Από 1η Δεκεμβρίου θα έχουμε νέα εργολαβία και μακάρι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον πολλές εταιρείες ώστε να υπάρχει ανταγωνισμός, διότι έχω αμβλύνει τις προϋποθέσεις, αφού υπήρχε γκρίνια ότι ήταν φωτογραφικός, πράγμα που επ΄ ουδενί δεν συνέβη” δήλωσε σχετικά ο κ. Πρίντεζης, εξηγώντας πως πρόθεση του ΦΟΔΣΑ “είναι να εξασφαλίσουμε ένα καλό αποτέλεσμα”.

Από την πλευρά του, με φόντο τη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου του ΔΣ του ΦΟΔΣΑ, οπότε και αποφασίστηκε η ανάληψη πολυετούς υποχρέωσης για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ και της ανακύκλωσης με προϋπολογισμό 390.600 ευρώ (από τέλος Δεκεμβρίου ως το μέσον του 2020), ο κ. Πρίντεζης πρόσθεσε πως, “η νέα σύμβαση είναι διάρκειας 18 μηνών και πήραμε αυτή την απόφαση με τη σκέψη η νέα Δημοτική Αρχή να έχει το περιθώριο να “βγάλει” τον καινούργιο διαγωνισμό. Πιστεύω ότι ο νέος διαγωνισμός θα αρχίσει να “τρέχει” κατά τις 10 Ιουνίου. Έτσι, θα έχουμε και το περιθώριο να εξετάσουμε και πιθανές ενστάσεις. Ο κάθε ενδιαφερόμενος καλό είναι να μελετήσει σωστά τη διακήρυξη” ανέφερε ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του.

 

Eπιγραμματικά ο απολογισμός

Ακολουθεί επιγραμματικά ο απολογισμός της Δημοτικής Αρχής, όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης: Λειτουργία χώρου υγειονομικής ταφής απορριμμάτων Νήσου Σύρου. Αποκομιδή και μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών. Λειτουργία Σταθμού Μεταφόρτωσης Ανακυκλώσιμων υλικών.  Ο ΦοΔΣΑ λειτουργεί σύστημα ανακύκλωσης φαρμάκων και ιατρικών σκευασμάτων, σε συνεργασία με τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Κυκλάδων, με την παροχή πράσινων κάδων σε όλα τα φαρμακεία του νησιού. Το έτος 2017 εστάλη μεγάλη ποσότητα φαρμάκων προς ανακύκλωση, περίπου 40 κιβώτια ληγμένων φαρμάκων. Λειτουργία Τεμαχιστή ογκωδών αντικειμένων. Αποστολή δύο κοντέινερ με ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών. Συντήρηση μηχανημάτων ΧΥΤΑ για την καλή και σωστή λειτουργία τους.  Επισκευή και συντήρηση δεξαμενών στο χώρο του ΧΥΤΑ. Επισκευή γεφυροπλάστιγγας και κατασκευή αύλακα για τα όμβρια ύδατα. Διαμόρφωση χώρου αποθήκευσης γυαλιού. Διαμόρφωση (Τσιμεντόστρωση) μέρους δρόμου εντός του χώρου του ΧΥΤΑ για την ομαλή διέλευση των οχημάτων. Ερευνητική εργασία ανάλυσης σύστασης των απορριμμάτων από τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης. Σκοπός της έρευνας είναι να έχουμε πλέον στοιχεία για το ανακυκλώσιμο υλικό το οποίο τελικά καταλήγει εντός του κυττάρου με αποτέλεσμα την μικρότερη διάρκεια ζωής του κυττάρου. Απεντομώσεις χώρου του ΧΥΤΑ. Αναγόμωση πυροσβεστήρων και συντήρηση πυρασφάλειας.