Με επικίνδυνους συμψηφισμούς απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των μελών της Δημοτικής Αρχής Σύρου-Ερμούπολης ψήφισμα καταδίκης φασιστικών πρακτικών

«Αν η καταδίκη δεν βγαίνει αβίαστα τότε υπάρχει πρόβλημα»

«Γύρισε την πλάτη» το Δημοτικό Συμβούλιου Σύρου-Ερμούπολης στον Γιάννη Μπουτάρη, καθώς τα περισσότερα μέλη της πλειοψηφίας δεν υπερψήφισαν την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης του περιστατικού ξυλοδαρμού του Δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Εκτός ημερήσιας διάταξης στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ψήφισμα κατέθεσε η μείζων αντιπολίτευση για το βίαιο περιστατικό εναντίον του Γιάννη Μπουτάρη, με τα περισσότερα μέλη της παράταξης της Δημοτικής Αρχής να μην συναινούν, με προβολή αιτιολόγησης επικίνδυνων εξομοιώσεων και παραλληλισμών.

Το ψήφισμα καταδίκης ενεργειών που πλήττουν τη δημοκρατία

Αιτιολογώντας το θέμα που ψηφίσματος, που έθεσε προς ψήφιση, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, είπε ότι «όλοι γίναμε μάρτυρες ενός γεγονότος, το οποίο πλήττει βάναυσα και ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, το δημοκρατικό πολίτευμα. Αυτό το ζήτημα πρέπει να εγείρει τις αντιδράσεις μας και την κάθετη εναντίωση μας». Ζήτησε από το συλλογικό δημοτικό όργανο να κάνει αυτό που του αναλογεί απέναντι σε τέτοιες συμπεριφορές «που πάνε να καταλύσουν τη δημοκρατία στη χώρα».

Ο κ. Γιαλόγλου σημείωσε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο είναι ένα όργανο που θα πρέπει να βλέπει λίγο μακρύτερα από τα τοπικά πράγματα και να παίρνει θέση σε ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας των θεσμών.

Το κείμενο ψηφίσματος που πρότεινε αναφέρει: «Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό και απερίφραστο τρόπο την άνανδρη επίθεση εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη. Τέτοιου είδους ενέργειες δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές με κανενός είδους ελαφρυντικό γιατί βάλλουν ευθέως εναντίον των δημοκρατικών θεσμών και της λειτουργίας που πολιτεύματος εν γένει. Βάλλουν ευθέως ενάντια σε αξίες και δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με κόπους και αίμα μέσα από χρόνια αγώνων του λαού μας. Έχουμε χρέος να αντιταχθούμε με όλο μας το σθένος απέναντι σε εκείνους που επιχειρούν να μετατρέψουν την πολιτική ζωή της Χώρας σε αρένα και να δηλητηριάσουν το λαό της με φοβικά σύνδρομα που δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορία και τον πολιτισμό της. Ας αποτελέσει αυτό το θλιβερό γεγονός το έναυσμα για να ενεργοποιηθούν τα δημοκρατικά αντανακλαστικά όλων μας γιατί θα είμαστε αποκλειστικά υπεύθυνοι αν παραδώσουμε στα παιδιά μας μια Χώρα λιγότερο ελεύθερη από ότι την παραλάβαμε». 

Επικίνδυνες εξομοιώσεις και συμψηφισμοί

Το ξέπλυμα στην εν λόγω φασιστική πρακτική της τραμπουκικής λογικής κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, επιχειρήθηκε ανερυθρίαστα από μέλη της παράταξης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που δεν μπόρεσαν να κρύψουν τα φίλια αισθήματα τους σε φασίζουσες ιδεολογίες.

Αυτό έγινε σαφές όταν ζητήθηκε από τον Μάρκο Πρίντεζη να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα σχετική αναφορά καταδίκης και για το γεγονός με τα μέλη του Ρουβίκωνα στο Δημαρχείο της Τήνου.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, εξέφρασε «την αγανάκτηση, την αντίθεση και τον αποτροπιασμό» του για το γεγονός της επίθεσης κατά του Γ. Μπουτάρη, καθώς τέτοιες ενέργειες μπορούν «να υποσκάψουν και να καταλύσουν τη δημοκρατία και είναι κατακριτέες, πολύ δε περισσότερο όταν βάλουν κατά θεσμών» και ενώ υποστήριξε ότι «Αδιακρίτως πρέπει να είμαστε αντίθετοι απέναντι σε τέτοια φαινόμενα», παρ’ όλα αυτά πρόσφερε απλόχερα και το δικό του «ξέπλυμα» στις φασιστικές αυτές πρακτικές, όταν τάχθηκε υπέρ της πρότασης να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα αναφορά στο γεγονός της Τήνου, ξεχνώντας όμως σκοπίμως να αναφέρει ότι για την υπόθεση υπήρξε πρωτόδικη αθωωτική απόφαση.

Αν δε είναι άξιο καταδίκης το γεγονός της ρίψης φειγβολάν από τα μέλη του Ρουβίκωνα στην Τήνο, ίσως θα έπρεπε να έχουν αντιδράσει αναλόγως και όταν δημοτικά ομόσταυλος του κ. Πρίντεζη και Δημοτικός Σύμβουλος, μέλος της παράταξης Μαραγκού, προχώρησε σε ανάλογη ρίψη φειγβολάν προς εξυπηρέτηση δικών του πολιτικών σκοπιμοτήτων εδώ στη Σύρο.

Μεμψίμοιρος, περιχαρακωμένος στα στεγανά των στενών ορίων της Σύρου, εμφανίστηκε από την πλευρά της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνός Στρογγύλης, ο οποίος υποστήριξε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να ασχολείται μόνο με όσα θέματα σχετίζονται με το νησί, αρκούμενος στο να δηλώσει παρών.

Με πλήρη απαξίωση προς το πρόσωπο του Δημάρχου Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του ο Δομένικος Σαγκινέτος, εμφανιζόμενος ενοχλημένος από τα λεγόμενα του Γ. Μπουτάρη, τα οποία όπως υποστήριξε δεν συνάδουν με τα αναφερόμενα στο ψήφισμα.

Ανάλογης λογικής του «ναι μεν αλλά» και συμψηφισμού και η τοποθέτηση του Σταύρου Γουσγουνέλη, που μπορεί να δήλωσε ότι είναι άξιο καταδίκης το γεγονός του ξυλοδαρμού του Δημάρχου, όμως αντιστοίχως καταδικάζει και τα λεγόμενα του.

«Ο κάθε ένας ας αναλάβει τις ευθύνες του»

Έναντι αυτών ευτυχώς υπήρξαν και ξεκάθαρες αντιφασιστικές φωνές και από μέλη της πλειοψηφίας, που τάχθηκαν υπέρ της πρότασης ψηφίσματος.

Χαρακτηριστική η αναφορά της Μαρίζας Αγγελοπούλου, η οποία όχι μόνο συγχάρηκε τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας για το ψήφισμα, αλλά μέμφθηκε και τον Δήμαρχο γιατί δεν υπήρξε εκ μέρους του μια τέτοια πρωτοβουλία.

Στράφηκε δε και κατά των συναδέλφων της δημοτικών συμβούλων που με τις τοποθετήσεις τους κρίνουν άλλους δημάρχους, οι οποίοι κρίνονται από τους ψηφοφόρους τους, σχολιάζοντας όμως ότι σε κάθε περίπτωση «δεν είναι δυνατόν να υπάρχει αυτοδιοικητικός-ούτε ένας από εμάς- που να μην υποστηρίζει τον θεσμό της δημοκρατίας».

Με διάθεση «στρογγυλέματος» και με απόλυτη ευθυνοφοβία έναντι οποιουδήποτε χαρακτηρισμού θετικού ή αρνητικού υπέρ ενός Δημάρχου ή μίας πολιτικής παράταξης, μπορεί να προκύψει από το εν λόγω ψήφισμα τάχθηκε ο Δημοτικός Σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης, ο οποίος αν και εξέφρασε την οργή το για τα λεγόμενα του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, δήλωσε ότι κρίνεται αυτονόητη η καταδίκη της εκδήλωσης οποιασδήποτε μορφής βία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία μέλη της παράταξης της Δημοτικής Αρχής ψήφισαν υπέρ της πρότασης ψηφίσματος, διαφοροποιούμενοι με τον τρόπο αυτό κάθετα από τις θέσεις που εξέφρασε η πλειοψηφία της παράταξης τους, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Φραγκίσκος Βακόνδιος, Θωμαή Μενδρινού και Μαρίζα Αγγελοπούλου.

«Αν η καταδίκη δεν βγαίνει αβίαστα τότε υπάρχει πρόβλημα», ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος είπε ότι κατόπιν αυτής της διαπίστωσης «ο κάθε ένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».