Βασικά σημεία της ομιλίας του Γ. Μαραγκού στο Περιφερειακό Συνέδριο

  • Πέμπτη, 7 Ιουνίου, 2018 - 15:51

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης κ. Γιώργος Μαραγκός, κατά την ομιλία του στη λήξη των εργασιών του 15ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση, πραγματοποιώντας έναν απολογισμό των ζητημάτων που τέθηκαν, κατά τη διάρκεια του διημέρου, εξήρε την αναγκαιότητα και σημασία των Περιφερειακών Αναπτυξιακών Συνεδρίων σε όλη την επικράτεια και ιδιαίτερα στον ευαίσθητο νησιωτικό χώρο, ο οποίος χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση και κατακερματισμό, διότι αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για ένα νέο ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο, με την ενεργητική, δυναμική και διαρκή συμμετοχή των τοπικών δυνάμεων, προκειμένου η χώρα μας να εξέλθει από την κρίση και την ύφεση.

Αναφερόμενος στη θεματολογία του Συνεδρίου, την χαρακτήρισε πολυποίκιλη με ενδιαφέρουσες και σημαντικές τοποθετήσεις, προτάσεις και παρατηρήσεις, επιτονίζοντας την αναγκαιότητα της συνεργασίας και συνεπικουρίας της Κεντρικής Κυβέρνησης, της Αυτοδιοίκησης, των συλλογικών φορέων, των επιχειρηματιών και των πολιτών.

Επεσήμανε τον καίριο ρόλο των Κυκλάδων στη διαμόρφωση μιας αναπτυξιακής πολιτικής, καθώς το Νότιο Αιγαίο, πέραν της τουριστικής ανάπτυξης, έχει τη δυνατότητα να συνυφάσει κλάδους οικονομίας, όπως ο πρωτογενής τομέας, η βιομηχανία, οι υπηρεσίες, που μπορούν να λειτουργήσουν συμπληρωματικά και να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία. Παράλληλα, λόγω των προφανών προβλημάτων που δημιουργεί η νησιωτικότητα, όπως η εποχικότητα και η εδαφική και ηλεκτρική ασυνέχεια, ο κ. Μαραγκός έδωσε έμφαση στην ανάγκη μέριμνας για τις βασικές υποδομές των νησιών, όπως η προσπελασιμότητα, η ύδρευση, η αποχέτευση, η διαχείριση απορριμμάτων και τα κοινωνικά αγαθά.

Εν συνεχεία, ορμώμενος από το σημαντικό ζήτημα της προσέλκυσης επενδύσεων, για το οποίο καίριο ρόλο διαδραματίζει η ταυτότητα του κάθε τόπου, έδωσε ως συγκεκριμένο παράδειγμα το αστικό θαύμα της Σύρου του 19ου αιώνα με την πρωτοφανή οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική έκρηξη, τονίζοντας ότι η δημιουργία των περισσότερων υποδομών της οφείλεται σε ιδιωτικές πρωτοβουλίες και κεφάλαια εκείνης της εποχής.

Εκφράζοντας, επίσης, την αισιοδοξία και ικανοποίησή του για τις θετικές εξελίξεις της επαναλειτουργίας του Νεωρίου, υποστήριξε ότι η περίπτωση του ιστορικού Ναυπηγείου της Σύρου αποτελεί ένα case study που αποδεικνύει πως όταν υπάρχει θέληση, ιδιωτική πρωτοβουλία και επενδυτικά κεφάλαια με όρους βιωσιμότητας και ανταποδοτικότητας, όλα είναι εφικτά.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μαραγκός θεώρησε σκόπιμο να καταγραφούν και να αξιολογηθούν οι ενέργειες και πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης και των φορέων της Αυτοδιοίκησης για την ανάπτυξη του τουριστικού τομέα και κυρίως των μορφών θεματικού τουρισμού, καθώς και οι οριζόντιες πολιτικές, αναφορικά με την ακτοπλοϊκή διασύνδεση των νησιών με όρους αξιοπιστίας και συνέπειας, το μεταφορικό ισοδύναμο και το μείζον θέμα της υγείας, με γνώμονα το κλίμα εμπέδωσης ασφάλειας των πολιτών.

Παράλληλα, μεταφέροντας τη δυσαρέσκεια των νησιωτών για την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά, δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι προσπάθειες όλων των φορέων αυτοδιοίκησης των νησιών θα συνεχιστούν δυναμικά για την άρση αυτής της αδικίας.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο κ. Δήμαρχος εξέφρασε την πεποίθηση πως το Αναπτυξιακό Συνέδριο θα αποτελέσει ένα κοινωνικό συμβόλαιο, στο οποίο όλοι ανεξαρτήτως, Κυβέρνηση, Αυτοδιοίκηση, συλλογικοί φορείς και πολίτες, οφείλουν να συνεργαστούν για την χάραξη μια κοινής αναπτυξιακής προοπτικής, συμβάλλοντας ο καθένας, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, στην ευόδωση μετρήσιμων και αξιολογήσιμων στόχων και εν τέλει του Οράματος που έχουμε για το Νότιο Αιγαίο.