Απουσία ενημέρωσης της Υπουργού Πολιτισμού από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης για τα σημαντικά ιστορικά-πολιτιστικά στοιχεία

Αγνοήθηκαν τα ταφικά μνημεία της Ερμούπολης

Κενό εντοπίστηκε στην ενημέρωση της Υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, εκ μέρους του Δήμου, σχετικά με την προώθηση του θέματος των ταφικών μνημείων της Ερμούπολης, καθώς χρήζουν άμεσων ενεργειών συντήρησης.

Τα σπάνια γλυπτά καλλιτεχνήματα, του κοιμητηρίου της Ερμούπολης, δεν έτυχαν της απαιτούμενης προσοχής από την πλευρά του Δήμου, καθώς κρίθηκε ελλιπής και αποσπασματική η ενημέρωση της αρμόδιας Υπουργού σχετικά με το θέμα.

Ερώτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο

Σχετικό ερώτημα τέθηκε, κατά την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τον επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέα Γιαλόγλου, ο οποίος χαρακτήρισε ως μείζον ζήτημα την απουσία ενός οδικού χάρτη ενεργειών σχετικά με τα ταφικά μνημεία, υποδηλώνοντας σαφώς ότι γνώριζε την μηδενική ενημέρωση της Υπουργού για το θέμα.

Συγκεκριμένα έθεσε το ερώτημα εάν θα υπάρξει η απαιτούμενη χρηματοδότηση ή εάν έχει συμφωνηθεί η σύναψη προγραμματικής σύμβασης, καθώς όπως υποστήριξε πρόκειται για βασικό ζήτημα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, οπότε επ’ ευκαιρία της παρουσίας της Υπουργού στη Σύρου, το θέμα θα έπρεπε να εξεταστεί εξονυχιστικά.

Αναλόγως και οι προοπτικές δράσεων σχετικά με τη διάσωση των νεοκλασικών κτισμάτων της πόλης που καταρρέουν, ζητώντας ενημέρωση και ένα χρονοδιάγραμμα ενεργειών.

Αντιστοίχως σχολιασμός επί του θέματος υπήρξε και από τον Δημοτικό Σύμβουλο της ελάσσονος μειοψηφίας, Κομνηνό Στρογγύλη, ο οποίος δήλωσε ότι γνωρίζει πως η κ. Κονδιόρδου, αποσπασματικά ενημερώθηκε για τα ταφικά μνημεία κάνοντας μία σύντομη επιτόπια επίσκεψη.

Ενημέρωση για τα νεοκλασικά της Ερμούπολης

Σχετικά με τη δρομολόγηση ενεργειών και πρωτοβουλιών εκ μέρους του Δήμου από κοινού με το Υπουργείο Πολιτισμού, ο Δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, ενημέρωσε για τα όσα συζητήθηκαν μεταξύ των δύο πλευρών, τη δεύτερη ημέρα του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, επικεντρώνοντας στην απόλυτη φθορά που παρουσιάζουν τα νεοκλασικά της Ερμούπολης.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη, 6 Ιουνίου, πραγματοποιήθηκε πολύωρη σύσκεψη στο γραφείο Δημάρχου, στην οποία μετείχαν η Υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονδιόρδου, ο Διευθυντής του πολιτικού της γραφείου, Βαγγέλης Πολίτης, Βαγγέλης Πολίτης, ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαΐς Μενδρινού, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου και ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης η Υπουργός ενημερώθηκε για τα προβλήματα σχετικά με τα νεοκλασικά της Ερμούπολης, ενώ με την ολοκλήρωση της συζήτησης οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι την συνόδευσαν σε μία επιτόπια επίσκεψη, προκειμένου να λάβει ακριβή γνώση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος, κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου, «τόσο ο ίδιος όσο και στελέχη του Δήμου, βρεθήκαμε με την κ. Υπουργό περισσότερες από 4-5 ώρες».

Ως αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε ο Δήμαρχος «συμφωνήθηκαν ορισμένες διαδικασίες, θέσαμε πολύ συγκεκριμένα, όλα αυτά τα ζητήματα, τα οποία έχουν να κάνουν κατ’ αρχήν με τη διάρθρωση αλλά και την αξιοποίηση του πραγματικά σπάνιου και μοναδικού αρχιτεκτονικού αποθέματος της Ερμούπολης, το οποίο όλοι παρατηρούμε ότι η φθορά του χρόνου δημιουργεί όλα αυτά τα προβλήματα, της θέσαμε αναλυτικά τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την προέγκριση της πολεοδομικής μελέτης και τι λύση θα δώσει, καθώς επίσης, σε σχέση με τη νομοθεσία, όσον αφορά στη λειτουργία υπηρεσιών, οι οποίες εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλαδή την αρμόδια Εφορία Αρχαιοτήτων, την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων, το Τοπικό Συμβούλιο και όλα τα όργανα τα οποία εμπλέκονται στη χορήγηση εγκρίσεων και αδειών για να προχωρήσουν διάφορες επεμβάσεις στα κτίρια αυτά. Δεσμεύτηκε, βλέποντας και η ίδια τη νομοθεσία και αντιλαμβανόμενη το μέγεθος του προβλήματος, το επόμενο διάστημα, μαζί με συνεργάτες της να έχουμε μία επαφή στο Υπουργείο Πολιτισμού, για να μπορέσουμε, αφού θέσαμε όλα αυτά τα ζητήματα διεξοδικά, να καταλήξουμε σε ορισμένες πρωτοβουλίες, οι οποίες θα αφορούν πρωτίστως το δικό μας νησί και την πόλη μας που έχει μεγάλο πρόβλημα, αλλά και άλλες περιοχές αντιστοίχως σε όλη την Ελλάδα».

Παραπομπή που επιβεβαιώνει την απουσία ενημέρωσης

Ειδικά σε ότι αφορά στα ταφικά μνημεία, δεν υπήρξε καμία σχετική ενημέρωση από την πλευρά του Δήμαρχου, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι δεν συμπεριλήφθηκαν στα θέματα που απασχόλησαν την πολύωρη σύσκεψη με την Υπουργό.

Αντί άλλης απάντησης ο Δήμαρχος παρέπεμψε στην αρμόδια εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλο, Μαρίζα Αγγελοπουλού, στην ευθύνη της οποίας μπορεί να περιέχονται και τα ταφικά μνημεία, όμως η ίδια ούτε ήταν παρούσα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, πολύ δε περισσότερο ούτε μετείχε στη συνάντηση με την Υπουργό Πολιτισμού.

Παραπέμποντας το θέμα ο Δήμαρχος, είπε ότι «το επόμενο διάστημα, η ίδια η κ. Αγγελοπούλου να αναλάβει μία πρωτοβουλία να της εκθέσει (στην Υπουργό) όλα αυτά τα ζητήματα, δεν θέλω δηλαδή να την υποκαταστήσω», χωρίς όμως να εξηγήσει πως υποκατέστησε με την προηγούμενη ενημέρωση του τους Αντιδημάρχους που ήταν παρόντες, τόσο στη συνεδρίαση όσο και στη σύσκεψη με την Υπουργό και είχαν πλήρη ενημέρωση για τα θέματα αρμοδιότητας τους.