Δηλώσεις του Αντιδημάρχου Οικονομικών και της Αντιδημάρχου Πολιτισμού για τις επιχορηγήσεις των Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων για το έτος 2018

Φειδωλοί στις επιχορηγήσεις

Αυστηρή μέριμνα μόνο για τις προτεραιότητες, λόγω οικονομικής στενότητας του Δήμου

Παρελθόν πρέπει να θεωρείται ήδη η διάθεση σημαντικών ποσών προς τους Αθλητικούς και Πολιτιστικούς Συλλόγους της Σύρου, αφού οι δηλώσεις των αρμόδιων Αντιδημάρχων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ανέδειξαν πως η Δημοτική Αρχή, θα κινηθεί με ιδιαίτερη “φειδώ” στο θέμα των επιχορηγήσεων για το έτος 2018.

Τα μικρά και μεγάλα ποσά που άλλοτε διέθετε ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για την ενίσχυση και την υποστήριξη πολλών Συλλόγων του νησιού, πρέπει να καταστεί σαφές πως, δεν θα “επαναληφθούν”, αφού η Δημοτική Αρχή με φόντο “ανοικτά” αναπάντητα οικονομικά προβλήματα, δεν μπορεί να προβεί στη διάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών.

Σύμφωνα με όσα σκιαγράφησε σχετικά μέσω των δηλώσεών του ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, Αλέξης Αθανασίου, αλλά και βάσει των αναφορών της Αντιδημάρχου Πολιτισμού, Θωμαής Μενδρινού, τη φετινή χρονιά, όσες επιχορηγήσεις δοθούν, θα διατεθούν μετά από αξιολόγηση, καθώς η Δημοτική Αρχή οφείλει να καλύψει πρώτα οικονομικές “τρύπες” του Δήμου.

Αξίζει να υπενθυμιστεί εξ αρχής πως, η νυν Δημοτική Αρχή κατά την έναρξη της τρέχουσας θητείας είχε προβεί σε οικονομική στήριξη ενός μεγάλου αριθμού Συλλόγων και μάλιστα Συλλόγων που δεν είχαν να προσθέσουν κάτι ουσιαστικό και ποιοτικό στα πεδία του Αθλητισμού και του Πολιτισμού, έχοντας εισπράξει δε, έντονη κριτική γι αυτές τις “ψηφοθηρικές” τακτικές της. Ωστόσο, σήμερα, με δεδομένη την οικονομική στενότητα του Δήμου και τις σοβαρές εκκρεμότητες, η Δημοτική Αρχή γνωστοποίησε ήδη, πως, οι όποιες οικονομικές ενισχύσεις προκύψουν, θα έχουν προέλθει μετά από αυστηρό έλεγχο και αξιολόγηση.

Αλ. Αθανασίου: Δεδομένη η οικονομική στενότητα. Θα είμαστε φειδωλοί

Με φόντο την πρόταση της Δημοτικής Αρχής να επιχορηγήσει τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής για τη στήριξη της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σύμβουλοι της αντιπολίτευσης θέλησαν να θέσουν ερωτήματα σχετικά με τον χρόνο καταβολής των επιχορηγήσεων προς τους Συλλόγους του νησιού.

Ιδιαιτέρως σαφής και ξεκάθαρος, ο κ. Αθανασίου αφού έθεσε το οικονομικό πλαίσιο εντός τους οποίου κινείται ο Δήμος τη φετινή χρονιά, δήλωσε πως η οικονομική ενίσχυση των Συλλόγων θα γίνει με φειδώ.

“Όσον αφορά τις επιχορηγήσεις των Αθλητικών και Πολιτιστικών Συλλόγων ξεκινάμε από αυτό εδώ το δημοτικό συμβούλιο κι επιχορηγούμε τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής για τη Φιλαρμονική του Δήμου μας” σχολίασε αρχικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών, επισημαίνοντας εμμέσως πως, οι όποιες προτάσεις θα έρθουν προς ψήφιση για άλλους Συλλόγους, θα τεθούν σταδιακά και προσεχώς.

“Είναι μία πολύ δύσκολη χρονιά για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης διότι σε επίπεδο δικαστικών – τελεσίδικων αποφάσεων ήδη ενταχθήκαμε για 122 χιλ. ευρώ στο νόμο Σκουρλέτη, πληρώνουμε στις 27 του μηνός 73 χιλ. ευρώ για το επίδομα των 176 ευρώ που έχουν κερδίσει πρώην και νυν εργαζόμενοι του Δήμου” σημείωσε παρακάτω σχετικά με την προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής να ανταποκριθεί σε οικονομικές απαιτήσεις, ενώ πρόσθεσε πως, “Έχει έρθει από την παλιά Νομαρχία Κυκλάδων και την παλιά κρατική Πολεοδομία, μία τεράστια τελεσίδικη απόφαση σε ποσό και η διεκδίκηση είναι της τάξης των 350 χιλ. ευρώ”

Ως εκ τούτου, ο ίδιος θέλησε να υπογραμμίσει πως, “φειδωλά και σιγά σιγά, όσο λύνουμε τα προβλήματα που είναι πάρα πολύ σημαντικά και προέρχονται από το απώτερο παρελθόν και είναι υποθέσεις 20 και 15 ετών όλες αυτές που τελεσιδικούν τώρα, πιστεύω ότι και για τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους, θα γίνουν οι σχετικές αναμορφώσεις για να πάρουν κάποια ποσά από τον Δήμο μας”. Ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του, ο Αλέξης Αθανασίου δήλωσε κατηγορηματικά πως, “θα είμαστε φειδωλοί για τους λόγους που εξήγησα”.

Προτεραιότητα στη Φιλαρμονική

Σαφής από την πλευρά της και η Θωμαή Μενδρινού, επεσήμανε πως, με την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου την περασμένη Δευτέρα, εγκρίθηκε η οικονομική ενίσχυση απέναντι στην Φιλαρμονική, αφού η απρόσκοπτη συνέχιση των μαθημάτων της, αποτελεί προτεραιότητα για τον Δήμο, αλλά και την τοπική κοινωνία.

“Το ποσό με το οποίο θα επιχορηγηθεί ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Σύρου είναι 10 χιλ. ευρώ. Να θυμίσω ότι και το προηγούμενο έτος είχε προηγηθεί η επιχορήγηση του Συλλόγου Φίλων από τις άλλες επιχορηγήσεις” σχολίασε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, επισημαίνοντας παράλληλα πως, “αυτό το κάνουμε διότι στηρίζεται με αυτόν τον τρόπο η διδασκαλία των παιδιών”. Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, “Θέλουμε να είμαστε έτοιμοι τον Σεπτέμβριο, για να ξεκινήσουν κανονικά τα μαθήματά τους και να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα”.

Αν δοθούν επιχορηγήσεις, θα υπάρξει αναμόρφωση”

Προβαίνοντας σε ένα γενικότερο σχόλιο και μία απάντηση αναφορικά με το ύψος των ποσών των επιχορηγήσεων και τον χρόνο καταβολής τους, αν αυτά προκύψουν βάσει των αντοχών του Δήμου, η ίδια, σε συνέχεια των λεγομένων του συναδέλφου της, σημείωσε τα παρακάτω:

“Όσον αφορά το κομμάτι των επιχορηγήσεων των Πολιτιστικών Συλλόγων, ανέφερε πολύ σωστά ο κ. Αθανασίου ότι από τη στιγμή που υπάρχουν τόσο σοβαρές εκκρεμότητες ακόμη, οικονομικές, ΚΕΚ Φερεκύδης και πολλά άλλα, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι θα δοθούν επιχορηγήσεις ή όχι”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “Όμως η Φιλαρμονική είναι σε απόλυτη προτεραιότητά γιατί καταλαβαίνετε ότι η λειτουργία της είναι πάρα πολύ σοβαρή και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι τον Σεπτέμβρη θα γίνουν έγκαιρα και τα μαθήματα”.

Η κ. Μενδρινού έκλεισε τη λιτή τοποθέτησή της, εξηγώντας τέλος πως, “Όσον αφορά το ποσό που μένει, ακριβώς δεν είμαι σε θέση να σας απαντήσω τώρα, αλλά αν δοθούν οι επιχορηγήσεις θα υπάρξει αναμόρφωση (σσ. του προϋπολογισμού). Είμαι απόλυτα ειλικρινής”.

Ετικέτες: