Αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου και δημόσια τοποθέτηση του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου για τις απαγορεύσεις μετακίνησης πολιτών, λόγω του 3rd Trimore Syros Triathlon

“Ο Δήμος δεν ακούει δημότες κι επαγγελματίες”

Αίτημα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς Αστυνομία και Λιμεναρχείο, οι αυστηροί κυκλοφοριακοί αποκλεισμοί, προς εξυπηρέτηση της διοργάνωσης

Ευθέως αμφισβητείται από τον εμπορικό κόσμο, η δημοτική πεποίθηση περί σημαντικού οφέλους της Σύρου από τη διεξαγωγή του Τριάθλου στο νησί, με τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου να δηλώνει κατηγορηματικά στην “Κοινή Γνώμη”, πως οι προϋποθέσεις της απρόσκοπτης πραγματοποίησης της αθλητικής διοργάνωσης, θέτουν στο περιθώριο τους δημότες και τους επαγγελματίες, οι οποίοι για μεγάλα και πολύωρα διαστήματα αποκλείονται σε επίπεδο ελεύθερης μετακίνησης.

Με φόντο το διαφαινόμενο “πάγωμα” της αγοράς της Ερμούπολης κατά τις ημέρες διεξαγωγής του 3rd Trimore Syros Triathlon, εξαιτίας του αποκλεισμού του χώρου στάθμευσης της θέσης “Νησάκι” για διάστημα σχεδόν έξι ημερών (20/6 - 26/6), όπως και εξαιτίας της πολύωρης απαγόρευσης της διέλευσης κάθε οχήματος το Σάββατο (23/6) και συγκεκριμένα από τις 7.45 το πρωί έως και τις 14.00 το μεσημέρι (τόσο από το ύψος του ΙΚΑ ως την πόλη, όσο και στις περιοχές από Μέγα Γιαλό, Αχλάδι, Βάρη ως και τη διασταύρωση Αζολίμνου), προκαλείται έντονη αντίδραση από σημαντική μερίδα κόσμου κι επαγγελματιών απέναντι στον Δήμο.

Τα αυστηρά κυκλοφοριακά μέτρα που ανακοινώθηκαν, κατόπιν αιτήματος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και γνωμοδότησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προς την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο Σύρου, θέτουν τη Δημοτική Αρχή προ των ευθυνών της απέναντι στους πολίτες, οι οποίοι αποκλείονται από την μετακίνησή τους προς την Ερμούπολη και για διάστημα σχεδόν επτά ωρών το προσεχές Σάββατο, όπως και απέναντι στους επαγγελματίες του κέντρου, οι οποίοι εκτιμούν πως θα συναντήσουν καθ΄ όλη τη διάρκεια του εξαημέρου “νεκρή πόλη”.

Το σοβαρό πρόβλημα σκιαγραφεί με δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης, αναδεικνύοντας την ανησυχία του για την αντοχή των εμπορικών καταστημάτων, μετά από έναν απογοητευτικό χειμώνα, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα πως το Τρίαθλο δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό στο νησί.

Αντιθέτως, από την πλευρά του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου για θέματα Αθλητισμού, Γουλιέλμου Πρίντεζη, υποστηρίζεται πλήρως η αθλητική διοργάνωση, αφού το προσεχές επταήμερο, το νησί θα πρέπει να κινείται στις απαιτήσεις της αθλητικής εκδήλωσης, με απόφαση κι ενέργειες του Δήμου.

Ωστόσο, στη δέσμευσή του σχετικά με αναλυτικό απολογισμό μετά το τέλος της διοργάνωσης, θα πρέπει να μεριμνήσει για την ενημέρωση των πολιτών, όχι μόνον για τον αριθμό των συμμετοχών, αλλά και για τη συνολική επιβάρυνση(;) του Δήμου σε επίπεδο παροχών και δη στη θέση Νησάκι, όπως ενδεικτικά παροχών ρεύματος.

Αξίζει να υπενθυμιστεί πως, η πραγματοποίηση του Τριάθλου στη Σύρο θα προκαλέσει και αλλαγές στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια και συγκεκριμένα, το Σάββατο το πρωί δεν θα καταπλεύσει στο λιμάνι της Ερμούπολης το NISSOS MYKONOS, που ήταν προγραμματισμένο για τις 11.10, ενώ το Blue Star Paros θα αναχωρήσει 9.30 από τον Πειραιά για να φθάσει στο λιμάνι της Ερμούπολης 13.15.

Ο έντονος δημόσιος διάλογος και η αντιπαράθεση που έχει αναπτυχθεί σε αρκετές συνεδριάσεις αναφορικά με τις απαιτήσεις του διοργανωτή και τη στάση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποκλειστικά υπέρ του, ως φαίνεται θα συνεχιστεί, με φόντο τη δυσαρέσκεια που ήδη εκφράζεται για τη φετινή διοργάνωση.

Αστυνομία: Ζητήθηκαν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τον Δήμο

Στο πλαίσιο του ρεπορτάζ και προκειμένου να καταστεί σαφές ποιος ζητά τη λήψη κι εφαρμογή τόσο αυστηρών κυκλοφοριακών μέτρων, που απαγορεύουν τις μετακινήσεις πολιτών από ορισμένες περιοχές, ενώ θέτουν στην αποκλειστική διάθεση του διοργανωτή τον χώρο στάθμευσης στη θέση “Νησάκι”, ζητήθηκε ενημέρωση από την Αστυνομία και το Λιμεναρχείο.

Σαφής ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, επεσήμανε πως το αίτημα εστάλη εγγράφως από τον Δήμο, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις κυκλοφοριακές για την ασφάλεια των πολιτών.

“Η διαδικασία έχει ως εξής: Γίνεται ένα αίτημα από τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου, οι οποίες ζητούν να βγάλει απόφαση κυκλοφοριακών ρυθμίσεων ο Αστυνομικός Διευθυντής. Συνήθως είναι ή απαγόρευση στάθμευσης ή απαγόρευση κυκλοφορίας των οχημάτων σε συγκεκριμένες οδούς” σημειώνει αρχικά ο κ. Βασιλάκης, ο οποίος εξήγησε πως, “Αυτές τις οδούς, τους χρόνους που θέλουν, τις περιοχές που θέλουν τα ζητά η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε δε, το αίτημα είναι του Δήμου, καθώς “όλη η διοργάνωση είναι και του Δήμου”, ο οποίος σημειωτέον είχε πάρει και κατά πλειοψηφία απόφαση μετά από συνεδρίαση δημοτικού συμβουλίου για τη διεξαγωγή του Τριάθλου.

Συνοψίζοντας επί του θέματος που ρωτήθηκε, ο υπεύθυνος Τύπου της Αστυνομίας στη Σύρο, επεσήμανε πως, “Έχουν ζητηθεί έτσι οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από τον Δήμο, κατά αυτόν τον τρόπο έχουν ζητηθεί, ωστόσο, εμείς ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα, θα ρυθμίζουμε και την κυκλοφορία. Στις περιπτώσεις που υπάρχει ανάγκη και στο μέτρο του δυνατού θα εξυπηρετείται ο κόσμος”. Θέλησε να αναφέρει μάλιστα, πως από τη στιγμή που ανακοινώνεται η διεξαγωγή της όποιας διοργάνωσης, η Αστυνομία “δεν μπορεί να αφήσει τον καθέναν να τρέχει μέσα στους αθλητές αφού θα υπάρξει ατύχημα”.

Λιμεναρχείο: Δεν αποφασίζουμε αν θα γίνει κάποια εκδήλωση. Περιοριζόμαστε στα θέματα ασφάλειας

Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης στις δηλώσεις του, εξηγώντας πως το Λιμεναρχείο οφείλει να εξασφαλίσει συνθήκες ασφάλειας για τους πολίτες στις ζώνες ευθύνης του.

“Στο πλαίσιο διεξαγωγής του Τριάθλου το οποίο έχει εγκριθεί και είναι συνδιοργανωτής ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης έχει ληφθεί προς τούτο, μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που εγκρίνει τη διεξαγωγή του συγκεκριμένου αθλητικού γεγονότος. Στο πλαίσιο της διοργάνωσης πέραν της Αστυνομίας που είναι συναρμόδια Υπηρεσία έχουν ληφθεί μέτρα και από την πλευρά μας, προκειμένου να διασφαλιστεί ο χρήστης παραλιακής οδού και οι οδηγοί των οχημάτων και παράλληλα να επιτευχθεί η διεξαγωγή του αθλητικού γεγονότος” δήλωσε πρωτίστως ο κ. Βαμβακούσης, καθιστώντας σαφές πως, το Λιμεναρχείο, κατόπιν αιτήματος από τον διοργανωτή, τον Δήμο και μετά από γνωμοδότηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, προέβη στη λήψη της απαραίτητης απόφασης των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

Μας ήρθε αίτημα από τον ιδιώτη, τον διοργανωτή της εκδήλωσης προκειμένου να ληφθούν κάποια μέτρα για να διασφαλιστεί το απρόσκοπτο της διεξαγωγής. Επειδή φορέας διοίκησης κι εκμετάλλευσης της παραλιακής οδού είναι το Λιμενικό Ταμείο Σύρου, έχουμε ζητήσει τη γνωμοδότηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου. Στο πλαίσιο της γνωμοδότησης και της απόφασης που πήρε το Λιμενικό Ταμείο κινηθήκαμε σε αυτό το πλαίσιο και στην έκδοση της απόφασης αστυνομικού ενδιαφέροντος” πρόσθεσε σχετικά ο Λιμενάρχης, απαντώντας και στην ερώτηση αν η Λιμενική Αρχή πρέπει να ικανοποιήσει αίτημα του Δήμου, ακόμη κι αν αυτό είναι απόλυτο, όπως ο πολυήμερος αποκλεισμός του χώρου στάθμευσης της θέσης “Νησάκι”.

“Η Λιμενική Αστυνομική Αρχή από τη στιγμή που οι τοπικοί φορείς, ο διαχειριστής των πραγμάτων του τόπου που είναι ο Δήμος σου ζητήσει να διεξαχθεί μία διοργάνωση, εσύ λαμβάνεις κάποια μέτρα για την ασφάλεια της διοργάνωσης. Εμείς δεν κρίνουμε αν θα γίνει ή όχι μία εκδήλωση. Περιοριζόμαστε απόλυτα στην άσκηση αστυνομικών καθηκόντων” ανέφερε παρακάτω, συμπληρώνοντας τέλος πως, “Η απόφασή μας είναι για να εδραιωθεί η ασφάλεια, γιατί αν αφήναμε τα αυτοκίνητα σταθμευμένα, από τη στιγμή που εγκρίνει ο Δήμος να γίνει αυτό το event, θα υπήρχε μεγάλος κίνδυνος πρόκλησης ατυχήματος κι εκεί, εμείς, θα είχαμε μεγάλη ευθύνη ως Υπηρεσία”.

Εμπορικός Σύλλογος Σύρου: Οι επαγγελματίες είναι εξαγριωμένοι. Ο Δήμος δεν βοηθά την τοπική αγορά

Αναφορικά με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν προχθές το απόγευμα από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου εκφράζει τη δυσαρέσκεια του εμπορικού κόσμου, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά ότι ο Δήμος δεν λαμβάνει υπόψιν τις ανάγκες της αγοράς, με δεδομένη δε, τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που την πλήττει σταθερά τα τελευταία χρόνια.

Εστιάζοντας στο πολυήμερο “λουκέτο” του χώρου στάθμευσης “Νησάκι”, ο κ. Αλεξανδρίδης δηλώνει τα εξής: “Για το parking στο Νησάκι, το εξαήμερο κλείσιμο είναι απαράδεκτο. Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη δυσαρέσκεια όλων των επαγγελματιών διότι εδώ δεν μιλάμε μόνο για το Σάββατο που θα κλείσουν κάποιες ώρες τους δρόμους και δεν θα έχουν πρόσβαση οι συμπολίτες μας να κατέβουν στα καταστήματα να κάνουν τις δουλειές και τις αγορές τους, αλλά για πολλές μέρες. Έχουν ξεσηκωθεί όλοι οι επαγγελματίες”.

Κατόπιν των ανωτέρω δε, θέλησε να σημειώσει πως αναφορικά με τα οφέλη που επικαλείται η Δημοτική Αρχή για τη Σύρο από τη διεξαγωγή του Τριάθλου, ο ίδιος στην αντίθετη κατεύθυνση, αναγνωρίζει “μόνο ζημιές”.

“Έχει γίνει ένας απολογισμός για το τί μας προσφέρει το Τρίαθλο και τί χάνουμε ως νησί; Τουλάχιστον εμείς οι επαγγελματίες από το Τρίαθλο χάνουμε πάρα πολλά. Μας νεκρώνει ένα Σάββατο, που τα Σάββατα του καλοκαιριού είναι λίγο καλύτερα από τα προηγούμενα. Έχει ενδιαφερθεί ο Δήμος να δει ποιο είναι το όφελος του Τριάθλου; Εγώ βλέπω ζημιές” πρόσθεσε χαρακτηριστικά, θέτοντας παράλληλα το ερώτημα: “Είναι δυνατόν να μην λαμβάνει υπόψιν του ο Δήμος τις επαγγελματικές ομάδες του τόπου, τους δημότες; Είναι δυνατόν να κλείνει έξι μέρες το Νησάκι;”.

Στην κριτική του μάλιστα, έκανε αναφορά και στην υποτονική κίνηση που καταγράφει η Σύρος τον μήνα Ιούνιο, τονίζοντας σχετικά πως, ένα ακόμη εμπόδιο στη λειτουργία της αγοράς, όπως η μη δυνατότητα προσέγγισης στην πόλη των καταναλωτών, δημιουργεί περισσότερη ανησυχία.

“Κόσμος στη Σύρο δεν υπάρχει. Περνάμε έναν Ιούνιο, ενδεχομένως τον χειρότερο της δεκαετίας, όπως ήταν και ο Μάιος. Κρουαζιέρα δεν υπάρχει, είμαστε στο μηδέν. Περιμένουμε από τους Συριανούς, τους συμπολίτες μας να στηρίξουν την τοπική αγορά και δεν τους δίνουμε δυνατότητα πρόσβασης να κάνουν τις αγορές τους. Υπάρχουν λουκέτα και τώρα μας λένε ότι θα κλείσει το Νησάκι έξι μέρες που είναι ο μόνος χώρος στάθμευσης που έχει απομείνει στην Ερμούπολη;” σχολιάζει καυστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, προσθέτοντας μάλιστα πως δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί ο κόσμος ούτε και με τη δημοτική συγκοινωνία. “Τα mini bus είναι κάθε 30 – 40 λεπτά, ο κόσμος έχει χάσει την μπάλα. Τα παράπονα για τα mini bus είναι πάρα πολλά” υποστήριξε ο ίδιος, τονίζοντας πως στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης του διοργανωτή, θα ήταν προτιμότερο “για τις απονομές ίσως για κάποιες ώρες του Σαββάτου και της Κυριακής να έκλεινε για λίγες ώρες το Νησάκι”. Πρόσθεσε μάλιστα πως, “για έξι μέρες, δεν καταλαβαίνω το γιατί”.

Καμία ενημέρωση από τον Δήμο

Σύμφωνα με όσα απάντησε παρακάτω, αναφορικά με το ερώτημα αν για τα συγκεκριμένα μέτρα είχε εγκαίρως ενημερωθεί ο Εμπορικός Σύλλογος Σύρου, ο ίδιος υπήρξε κατηγορηματικός: “Απολύτως τίποτα σε επίπεδο ενημέρωσης. Είναι απαράδεκτη η απόφαση του Δήμου. Τουλάχιστον ας μας έστελνε ενημέρωση, ας μας ρωτούσε”.

Ο κ. Αλεξανδρίδης μάλιστα, προτού κλείσει τις δηλώσεις του, εξέφρασε και την προσωπική θέση του για την εν λόγω αθλητική διοργάνωση και το μέλλον(;) της στη Σύρο. “Συζητούν, δεν είμαι βέβαιος γι αυτό, ότι ίσως είναι η τελευταία χρονιά του Τριάθλου. Με πολύ μεγάλη ικανοποίηση το έχει αποδεχθεί αυτό ο κόσμος. Διότι μόνο προβλήματα δημιουργεί ενώ τα οφέλη είναι πολύ μικρά” δήλωσε κατηγορηματικά.

Γ. Πρίντεζης: Θα γίνει απολογισμός. Οι αριθμοί θα μιλήσουν...

Αναφορικά με τα παραπάνω και την έναρξη της διοργάνωσης στις 21 Ιουνίου, ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τον Αθλητισμό, Γουλιέλμος Πρίντεζης κλήθηκε να ενημερώσει σε πρώτο επίπεδο για την ανταπόκριση του κόσμου και τις συμμετοχές στο Τρίαθλο.

“Ακόμη εγγράφονται. Οι αθλητές μέχρι και χθες (σσ. Δευτέρα) που είχα μία ενημέρωση είναι γύρω στους 1.100” ανέφερε σχετικά, εκτιμώντας παράλληλα πως αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί. “Αλλά συνοδοί, οικογένειες, θα περάσουμε τις 2.000 χαλαρά” πρόσθεσε παρακάτω, απαντώντας και στο ερώτημα αν ο αριθμός που αναφέρει αφορά σε επισκέπτες του νησιού.

“Είναι επισκέπτες και σε όλα τα αγωνίσματα. Όχι μόνο στο ποδήλατο. Γιατί έχει το Τρίαθλο το μεγάλο, το Τρίαθλο το διπλό, έχει Aqua aerobic, έχει mini Τρίαθλο. Δηλαδή σε όλη τη διοργάνωση μέχρι στιγμής είναι 1.100 άτομα. Καθημερινά γίνεται πανικός, εγγράφονται συνέχεια” υποστήριξε ο ίδιος, εκφράζοντας την ικανοποίηση της Δημοτικής Αρχής σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής αριθμητικά δεδομένα.

“Σίγουρα είμαστε ικανοποιημένοι γιατί είναι και δύσκολες οι εποχές για να ταξιδέψεις σε νησί, να πληρώσεις εισιτήριο, ξενοδοχεία κλπ. Είναι δύσκολα τα πράγματα. Και το θετικό σε όλη τη διοργάνωση είναι ότι το 90% των αθλητών είναι εκτός Σύρου, ίσως και μεγαλύτερο ποσοστό από το 90%” επανέλαβε κατηγορηματικά.

Κληθείς να δεσμευθεί αν θα γίνει απολογισμός σε κάθε επίπεδο για το τί προσφέρει η εν λόγω διοργάνωση στον τόπο, ο κ. Πρίντεζης απάντησε καταφατικά.

“Βεβαίως θα γίνει. Κάθε χρόνο γίνεται απολογισμός. Τα στοιχεία είναι για οποιονδήποτε τα ζητήσει στη διάθεσή του. Δε το συζητώ. Αν και θα δείτε ότι οι αριθμοί θα μιλήσουν από μόνοι τους γιατί θα δείτε μία πόλη ζωντανή” υποστήριξε ο ίδιος, υπεραμυνόμενος εμμέσως των απαιτήσεων της διοργάνωσης.

Το Παρίσι για ποδηλατικό γύρο κλείνει 15 μέρες. Ο κόσμος να κάνει υπομονή”

Κληθείς να τοποθετηθεί αναφορικά με την αναστάτωση και τα προβλήματα που προκαλούνται στους δημότες πρωτίστως, από τα κυκλοφοριακά μέτρα, ο κ. Πρίντεζης υπήρξε σύντομος, υποστηρίζοντας πως, οι πολίτες θα πρέπει “να κάνουν υπομονή”.

“Είναι λογικό να υπάρχουν αντιδράσεις, αλλά υπάρχει τόσο καλή ενημέρωση που μπορεί ο κόσμος να προγραμματίσει το οτιδήποτε και για επτά ώρες να κάνει υπομονή” δήλωσε κατηγορηματικά, προβαίνοντας μάλιστα και σε μία ατυχής σύγκριση.

“Ποδηλατικός γύρος μέσα στο Παρίσι, κλείνει το Παρίσι 15 μέρες. Τώρα εμείς εδώ πέρα με επτά ώρες και τόσο καλή ενημέρωση με φυλλάδια από τη ΔΕΥΑ Σύρου, ενημέρωση από τα social media από παντού, δεν υπάρχει κάποιος που να μην γνωρίζει ότι αυτό το Σαββατοκύριακο θα είναι κλειστοί οι δρόμοι” σχολίασε σχετικά, υποστηρίζοντας γενικόλογα πως, “Υπάρχουν κάποιες μικρές ομάδες που ίσως δημιουργούν εσκεμμένα προβλήματα. Αλλά η ενημέρωση αυτή τη φορά είναι τόσο αναλυτική που πιστεύω ότι ο καθένας έχει κάνει το πρόγραμμά του για το πώς θα κατέβει στην πόλη. Μιλάμε μόνο για 11 χλμ κλειστά. Όλο το υπόλοιπο νησί θα λειτουργεί κανονικά”.