Εφαρμογή εναλλακτικού πλάνου από τη ΔΕΥΑ Σύρου για την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς καθυστερεί σημαντικά η προμήθεια μονάδας 1.000 κυβικών νερού

Μισθωμένη μονάδα αφαλάτωσης για τις διακοπές νερού

Από 22 Ιουνίου έως και 22 Αυγούστου η Σύρος θα ενισχύεται με 500 κυβικά νερού ημερησίως

Τα σοβαρά προβλήματα διακοπής και κενών υδροδότησης κατά την περυσινή περίοδο επιχειρεί να αποφύγει για τη φετινή σεζόν η ΔΕΥΑ Σύρου, προχωρώντας σε μίσθωση μονάδας αφαλάτωσης νερού δυναμικότητας 600 κυβικών ημερησίως, για διάστημα δύο μηνών, με την έναρξη της λειτουργίας της να προσδιορίζεται από αύριο το πρωί.

Δεδομένης της καθυστέρησης με την οποία προοδεύουν οι προσπάθειες προμήθειας μίας καινούργιας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 1.000 κυβικών ημερησίως, την οποία αρχικώς η ΔΕΥΑ Σύρου είχε προγραμματίσει να έχει στη διάθεσή της και προς λειτουργία πριν την έναρξη του φετινού καλοκαιριού, το Διοικητικό Συμβούλιό της, “ενεργοποίησε” εναλλακτικό πλάνο, προκειμένου η πρωτεύουσα των Κυκλάδων από αύριο, 22 Ιουνίου έως και 22 Αυγούστου να αποφύγει τις διακοπές νερού λόγω αυξημένης κατανάλωσης, γεγονός που θα προκαλούσε εκ νέου σοβαρά προβλήματα στην εξυπηρέτηση κυρίως των μόνιμων κατοίκων.

Αρκεί να υπενθυμιστεί πως πέρυσι το καλοκαίρι, η Σύρος στην “καρδιά” της καλοκαιρινής περιόδου, είχε αντιμετωπίσει μεγάλα προβλήματα σε αρκετές περιοχές της, οι οποίες για διάστημα αρκετών ωρών παρέμεναν χωρίς νερό, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στην πόλη κυρίως, όπου και λειτουργούν τα περισσότερα ξενοδοχεία, αλλά και τα ενοικιαζόμενα καταλύματα.

Σε επικοινωνία με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑ Σύρου, Γιώργο Παπαμανώλη, κατέστη σαφές πως από αύριο η Σύρος θα έχει στη διάθεσή της επιπλέον 500 κυβικά νερού προκειμένου να “αγγίζει” σε δυναμικότητα τα 5.000 κυβικά περίπου σε ημερήσια βάση και να μην προκύψει έλλειψη, που θα είχε άμεση συνέπεια τις διακοπές νερού σε κάποιες περιοχές, καθώς και την εκ περιτροπής υδροδότησή τους.

Ο ίδιος, εκτός από τις ενέργειες της ΔΕΥΑ Σύρου για τη μίσθωση της μικρής μονάδας αφαλάτωσης, κλήθηκε να μιλήσει και για τις διαδικασίες που απομένουν μέχρι την προμήθεια της μόνιμης 1.000 κυβικών μονάδας αφαλάτωσης για τη Σύρο, αφού, της διαγωνιστικής διαδικασίας, ακολούθησαν προσφυγές.

Ανέφικτη η προμήθεια μονάδας 1.000 κυβικών εντός καλοκαιριού. Εμπόδιο οι προσφυγές

Ειδικότερα, η ΔΕΥΑ Σύρου με ανακοίνωσή της προ μηνών και συγκεκριμένα την 31η Ιανουαρίου του 2018 είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε προμήθεια μίας νέας μονάδας αφαλάτωσης (1.000 κυβικών) προκειμένου πριν από την έναρξη της θερινής σεζόν να την λειτουργούσε και να καλύπτονταν οι ανάγκες του νησιού.

Σκοπός της Δημοτικής Επιχείρησης δε, όπως είχε αναφέρει στην ανακοίνωσή της, ήταν “να υπάρχει επάρκεια νερού ώστε να αποφευχθούν προβλήματα χαμηλής πίεσης και έλλειψης νερού σε περιοχές με μεγάλο υψόμετρο, όπως Ανάσταση, Δήλι, Καμίνια, Φύλακας αλλά και Αζόλιμνο, Καλαμίσια, Κουρούπι, που τόσο ταλαιπωρήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι”. Μάλιστα, δρομολογώντας τις απαραίτητες ενέργειες για τον διαγωνισμό, είχε γνωστοποιήσει πως η διεξαγωγή του θα γινόταν στις 20 Φεβρουαρίου, ώστε εγκαίρως να γίνει η προμήθεια και πριν τον Ιούνιο.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με τη μη προμήθεια της εν λόγω μονάδας ως σήμερα, ο κ. Παπαμανώλης, ανέφερε πως η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει εξαιτίας καθυστέρησης που προκύπτει από προσφυγές.

Έχει προχωρήσει η διαδικασία του διαγωνισμού. Όμως έχουν γίνει δύο προσφυγές. Κατατέθηκαν δύο προσφορές. Κάθε προσφυγή μας πάει πίσω περίπου ενάμιση με δύο μήνες” εξήγησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, τονίζοντας επιπλέον πως, “Λόγω του ύψους του ποσού γίνεται ανοικτός ηλεκτρονικός διαγωνισμός” ωστόσο, μετά από την κατάθεση δύο προσφορών, ακολούθησε πρώτη προσφυγή τον Μάρτιο και δεύτερη τον Μάιο.

“Η τελευταία, η δεύτερη προσφυγή κατατέθηκε 15 Μαΐου και έχει προθεσμία έναν μήνα να συνεδριάσει η ανώτερη Επιτροπή Αξιολόγησης Προσφυγών” σημείωσε, προκειμένου να εκδοθεί μετά και η σχετική απόφαση.

Κληθείς να διευκρινίσει αν η προσφυγή έγινε εξαιτίας λάθους ή ευθύνης της πλευράς της ΔΕΥΑ Σύρου, ο κ. Παπαμανώλης υπήρξε συγκεκριμένος, περιγράφοντας τους λόγους για τους οποίους προέβη σε αυτές τις κινήσεις ο ένας εν δυνάμει ανάδοχος.

“Είχαμε ζητήσει στην προκήρυξη οπωσδήποτε εμπειρία από τους συμμετέχοντες, δηλαδή οποιοσδήποτε φέρει εμπειρία από σύμβαση με ιδιωτικό τομέα, όχι με άλλους Δήμους, με άλλες ΔΕΥΑ, να μας φέρει και πρακτικό ότι μέχρι το τελευταίο εξάμηνο δουλεύει καλά η μονάδα” σχολίασε, προσθέτοντας ακόμη πως επίσης είχε ζητήσει η ΔΕΥΑ Σύρου να προσκομιστεί και έγγραφο “για την καλή εκτέλεση της σύμβασης”, το οποίος όπως συμπλήρωσε “θα έχει υπογράψει και ο εκπρόσωπος της εταιρείας”. “Επίσης, ζητούσαμε συγκεκριμένα δικαιολογητικά για την καλή εκτέλεση” ανέφερε σχετικά ο πρόεδρος, εξηγώντας επιπλέον, πως, “Επ΄ αυτού κατέθεσε προσφυγή η μία εταιρεία στην αρχή Μαρτίου, υποστηρίζοντας ότι ζητάμε πολλά έγγραφα. Απορρίφθηκε η προσφυγή της και η εταιρεία έκανε νέα προσφυγή κατά της απορριπτικής απόφασης που την θέτει εκτός”.

Άγνωστος ο χρόνος προμήθειας της μεγάλης μονάδας

Ερωτηθείς να προσδιορίσει τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν, αλλά και τον χρόνο δυνατότητας προμήθειας της μονάδας των 1.000 κυβικών, ο κ. Παπαμανώλης, σκιαγράφησε το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την έκδοση της απόφασης επί της δεύτερης προσφυγής.

“Από τις 15 Μαΐου που έγινε η δεύτερη προσφυγή η αρμόδια Επιτροπή έχει περιθώριο έναν μήνα για να την εξετάσει. Άρα, φθάνουμε στις 15 Ιουνίου και από τότε για την έκδοση της απόφασης έχει περιθώριο 20 ημέρες. Πηγαίνουμε στις 10 Ιουλίου και ακόμη απομένει να βγάλουμε άλλα δύο πρακτικά” ανέφερε σχετικά, δηλώνοντας εμμέσως, πλην όμως ξεκάθαρα πως, η προμήθεια αυτής της μονάδας, δεν θα γίνει τελικώς εντός του τρέχοντος καλοκαιριού.

“Αναλόγως της απόφασης που θα βγάλει η Επιτροπή Προσφυγών θα ξέρουμε τί θα ακολουθήσει. Αυτή την απόφαση την περιμένουμε εντός του πρώτου δεκαημέρου του Ιουλίου. Αν γίνει αποδεκτή η προσφυγή θα συνεχίσουμε να έχουμε δύο διαγωνιζόμενους, άρα θα έχει περιθώριο ενδεχομένως κάποιος από τους δύο να κάνει προσφυγή για το επόμενο πρακτικό. Η κάθε προσφυγή μας πάει πίσω ενάμιση μήνα δυστυχώς” επανέλαβε ο ίδιος.

Δεδομένης της διαμορφωθείσας κατάστασης, ρωτήθηκε για τις κινήσεις της ΔΕΥΑ Σύρου, αναφέροντας εν συνεχεία, πως, “Επειδή είδαμε ότι δεν θα είχαμε τη μονάδα αφαλάτωσης το καλοκαίρι, από το Απρίλιο, κάναμε τον πρόχειρο διαγωνισμό για να ενοικιάσουμε μικρότερη μονάδα 600 κυβικών”.

Plan b από τη ΔΕΥΑ Σύρου για την αποφυγή δυσάρεστων γεγονότων στην “καρδιά” του καλοκαιριού

Μιλώντας αναλυτικότερα για τις κινήσεις, στις οποίες προέβη η ΔΕΥΑ Σύρου ώστε να προλάβει δυσάρεστες καταστάσεις και σοβαρά προβλήματα διακοπής νερού εξαιτίας μη επάρκειας το φετινό καλοκαίρι, ο κ. Παπαμανώλης τοποθετήθηκε πιο συγκεκριμένα για τη μίσθωση μικρότερης μονάδας.

“Προχωράμε στην ενοικίαση μίας μικρότερης μονάδας δυναμικότητας 600 κυβικών, η οποία τη Δευτέρα το πρωί ήρθε στη Σύρο. Κάναμε τον πρόχειρο διαγωνισμό τον Απρίλιο του 2018, υπογράψαμε σύμβαση και η αφαλάτωση “ήρθε” χθες (σσ. Δευτέρα) στη Σύρο (με το πλοίο)” δήλωσε σχετικά, επισημαίνοντας μάλιστα πως το διάστημα λειτουργίας της θα καλύψει δύο μήνες.

“Θα λειτουργήσει 22 Ιουνίου με 22 Αυγούστου. Αυτή είναι η συμφωνία και αν υπάρξει ανάγκη μπορούμε να δώσουμε μία παράταση ως το τέλος Αυγούστου” σχολίασε ο ίδιος, επισημαίνοντας ακόμη πως, “Έχουμε συμφωνήσει 500 κυβικά εγγυημένα την κάθε ημέρα”.

Αναφορικά με το κόστος που θα επιβαρύνει τη ΔΕΥΑ Σύρου και θα καλυφθεί από ίδιους πόρους, ο πρόεδρος εξήγησε πως, “Πήραμε μεγάλη έκπτωση καθώς κι εκεί είχαμε δύο συμμετέχοντες. Η έκπτωση ήταν πάνω από 50% στον προϋπολογισμό της μίσθωσης της μονάδας. Το κόστος για τη λειτουργία αυτής της μονάδας θα καλυφθεί από ίδιους πόρους και είναι γύρω στις 18 χιλ. ευρώ για τους δύο μήνες”. Διευκρίνισε μάλιστα πως, “Με την έκπτωση που πήραμε είναι πάνω κάτω στο κόστος λειτουργίας που θα είχαμε κι εμείς αν είχαμε δική μας μονάδα”.

Σχετικά με την απρόσκοπτη έναρξη της λειτουργίας της, ο ίδιος τόνισε πως, “Σήμερα (σσ.χθες) κάναμε τις δοκιμές, αλλά η συμβατική υποχρέωση για την έναρξη παροχής νερού είναι στις 22 Ιουνίου”.

Αναφερόμενος δε και στον χώρο που αυτή τοποθετήθηκε, ο κ. Παπαμανώλης υπογράμμισε πως, “Έχει τοποθετηθεί σε πλατφόρμα στο εργοστάσιο αφαλάτωσης. Είχαμε μεριμνήσει να είναι έτοιμες οι παροχές νερού και ρεύματος, ώστε άμεσα να ξεκινήσει να δίνει νερό”.

Δέσμευση δυνατότητας κάλυψης των καθημερινών αναγκών του καλοκαιριού

Το κρίσιμο θέμα που απασχολεί τους δημότες του νησιού αφορά στο αν επί της ουσίας η εν λόγω μονάδα και η παραγωγή νερού θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση της καλοκαιρινής περιόδου.

Η αυξημένη ανάγκη ήταν περίπου 300 κυβικά νερού” υπενθύμισε αναφορικά με τα περυσινά δεδομένα επισκεψιμότητας της Σύρου, υποστηρίζοντας παρακάτω πως, “Αυτή που ενοικιάζουμε μας δίνει 500 κυβικά, αλλά εμείς κάνουμε τη διαδικασία για την 1.000 κυβικών μονάδα, βλέποντας και κάποια χρόνια μακρύτερα”.

Πρόσθεσε δε, πως, “Ξεκινήσαμε για προμήθεια μονάδας 500 κυβικών, αλλά κάναμε έρευνα αγοράς και μας συνέφερε να διπλασιάσουμε τη δυναμικότητα της μονάδος. Οπότε πήγαμε στις 350 χιλ. ευρώ για να πάρουμε τη μεγαλύτερη μονάδα”.

Αστάθμητος παράγοντας οι ζημιές. Πραγματοποιήθηκαν συντηρήσεις

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόκλησης ζημιών είτε στο εργοστάσιο αφαλάτωσης, είτε στο δίκτυο νερού, ο κ. Παπαμανώλης υπήρξε σαφής στην απάντησή του, εξηγώντας πως, βάσει των κινήσεων που έχει πραγματοποιήσει η ΔΕΥΑ Σύρου, απρόβλεπτα γεγονότα μπορούν μόνον να προκαλέσουν κενά και διακοπές νερού.

“Παρακαλάμε να μην τυχαίνουν ζημιές γιατί είναι ο μοναδικός λόγος που θα μπορούσε να μας προκαλέσει κενά υδροδότησης. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός το δίκτυο” υποστήριξε σχετικά, εξηγώντας μάλιστα πως, “Το σίγουρο είναι ότι η 600αρα μονάδα θα μας καλύψει με ένα περιθώριο ασφαλείας περίπου 20% τα περυσινά κενά που είχαμε”.

Μιλώντας για την προετοιμασία της ΔΕΥΑ Σύρου για την κάλυψη των αναγκών της τρέχουσας θερινής σεζόν, ο ίδιος συμπλήρωσε πως, “Κάναμε κι άλλες ενέργειες, όπως αλλαγή μεμβρανών ενώ θέσαμε σε λειτουργία και τη δεύτερη δεξαμενή στη θέση “Μπαρούμη”. Επίσης, κάναμε και κάποιες αλλαγές στη διαδρομή του νερού στα Καλαμίσια που είχαν πρόβλημα προς το καλοκαίρι κ.α.”.

Ερωτηθείς να απαντήσει αν η ΔΕΥΑ Σύρου σε περίπτωση ζημιάς βρίσκεται σε ετοιμότητα, υπήρξε κατηγορηματικά καθησυχαστικός.

“Και νυχτερινές ώρες να είναι και Κυριακές, γνωρίζετε ότι εφόσον ειδοποιηθούμε ή το δούμε από το αλάρμ στον αυτοματισμό, το προσωπικό τρέχει να καλύψει οποιαδήποτε έκτακτη ανάγκη. Κινούμαστε βάσει του προγράμματος, έχουμε ενεργοποιήσει το plan b για τη μισθωμένη μονάδα. Η παραγωγή θα υπερκαλύπτει τις ανάγκες και έχουμε ετοιμότητα να ανταποκριθούμε σε τυχόν ζημιά” δήλωσε χαρακτηριστικά.

Διεκδίκηση χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι”

Προτού ολοκληρώσει τις δηλώσεις του, ρωτήθηκε και για τη διαδικασία διεκδίκησης χρηματοδότησης από το πρόγραμμα “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι” εκ μέρους της ΔΕΥΑ Σύρου προκειμένου να καλυφθεί το οικονομικό κόστος της μονάδας των 1.000 κυβικών από άλλους πόρους και όχι από το ταμείο της Δημοτικής Επιχείρησης.

“Γι αυτήν την μονάδα, ζητάμε να μας δώσει τα χρήματα το Υπουργείο Εσωτερικών γιατί είναι επιλέξιμη η δαπάνη βάσει της προκήρυξης του Προγράμματος “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι”, όπως παρομοίως και για την αποχέτευση (Βάρης – Μέγα Γιαλού)” ανέφερε ο κ. Παπαμανώλης, προσθέτοντας ακόμη πως, “Είναι σε εξέλιξη η δημοπράτηση, η προμήθεια”, ωστόσο “δεν την έχουμε παραλάβει σαφώς, άρα μπορούμε με τη μελέτη την παλιά να ζητήσουμε τα χρήματα από το Υπουργείο Εσωτερικών”.

Κληθείς να απαντήσει σχετικά με το πότε θα γνωρίζει η ΔΕΥΑ Σύρου αν τελικά θα ενισχυθεί με χρηματοδότηση, ο ίδιος έκλεισε τις δηλώσεις του, λέγοντας σχετικά τα εξής: “Σύντομα θα γνωρίζουμε γιατί δεν υπάρχει διαγωνιστική διαδικασία, αλλά όποιος κάνει αίτηση, αξιολογείται κατά σειρά αιτήσεως, οπότε δεν θα περιμένουμε να κλείσει η σειρά των αιτήσεων για να αξιολογηθούν συγκριτικά. Μπορεί να έχουμε και μέσα σε έναν μήνα αποτέλεσμα”.