Παραλίες της Σύρου γίνονται φιλικές για άτομα με κινητικά προβλήματα

Έργο κοινωνικού προφίλ προωθείται από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, με την εγκατάσταση μηχανισμών διευκόλυνσης της προσβασιμότητας των ΑΜΕΑ στη θάλασσα.

Με έναρξη από το τρέχον έτος και ολοκλήρωση έως το 2019, 4 παραλίες της Σύρου πρόκειται να γίνουν φιλικές προς τα άτομα με κινητικά προβλήματα, με την εγκατάσταση μηχανισμών και όλου του σχετικού εξοπλισμού που θα επιτρέπει την πρόσβαση στη θάλασσα.

Ήδη έλαβε την ομόφωνη έγκριση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου η πρώτη πίστωση στον προϋπολογισμό για την προμήθεια με τίτλο «Εξοπλισμός προσβασιμότητας σε περιοχές παρέμβασης για το έργο ΕΡΜΗΣ II», στο πλαίσιο της πράξης «Βελτίωση προσβασιμότητας ατόμων με προβλήματα κινητικότητας», με τίτλο «Τουρισμός χωρίς εμπόδια για όλους».

Η συγκεκριμένη πράξη υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020, ποσού 134.095,38 ευρώ.

Για το 2018 προβλέπεται πίστωση του δημοτικού προϋπολογισμού, ποσού 10.816,40 ευρώ και για το έτος 2019 θα πρέπει να προβλεφθεί πίστωση ποσού 123.278,98 ευρώ.

Ο εξοπλισμός του παρόντος έργου αφορά σε:

1. Εξοπλισμός προσβασιμότητας σε περιοχές παρέμβασης

α) εξοπλισμός αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα

β) εξοπλισμός προσβάσιμου χώρου υγιεινής (χημική τουαλέτα ΑΜΕΑ)

γ) λυόμενος ξύλινος αρθρωτός διάδρομος παραλίας για ΑΜΕΑ

2. Υπαίθριος χώρος εκγύμνασης

3. Εξοπλισμός σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος.

Εξοπλισμός προσβασιμότητας

Ειδικά σε ότι αφορά στον εξοπλισμό προσβασιμότητας, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στο τεχνικό δελτίο, πρόκειται για σύστημα το οποίο με την εγκατάσταση του θα παρέχει, σε κινητικά ανάπηρους ή σε άτομα τα οποία εν γένει είναι περιορισμένης κινητικότητας, τη δυνατότητα αυτόνομης πρόσβασης στη θάλασσα, χωρίς όμως να γίνεται δυσχερής η διέλευση των υπολοίπων επισκεπτών-χρηστών. Για το λόγο αυτό θα πρέπει το σύστημα να καταλαμβάνει το δυνατόν μικρότερο χώρο, να είναι εύκολο στη χρήση χωρίς να απαιτείται καμία ιδιαίτερη εκπαίδευση του τελικού χρήστη, αλλά και να εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια στους χρήστες ή και τους συνοδούς τους. Θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα της αυτόνομης λειτουργίας καθ’ όλη τη διάρκεια που θα είναι εγκατεστημένο και διαθέσιμο για το κοινό. Την περίοδο αυτή δεν θα πρέπει να απαιτείται παρουσία χειριστή.

Στην τεχνική έκθεση σημειώνεται ότι η υποχρέωση της προμήθειας και εγκατάστασης όλων των απαιτούμενων υλικών για το σύνολο της εγκατάστασης  βαρύνει τον ανάδοχο, ενώ τα υλικά θα πρέπει να είναι άριστης ποιότητας και σύμφωνα με τα όσα ορίζονται από τους κανονισμούς.

Τα μηχανήματα, οι συσκευές, τα υλικά και τα εξαρτήματα θα είναι καινούργια, άριστης ποιότητας, στιβαρής κατασκευής και ασφαλούς λειτουργίας, με υποκείμενα σε ταχεία φθορά και ικανά να λειτουργήσουν με την ελάχιστη κατά το δυνατό συντήρηση. Θα παραδοθούν δε πλήρως εγκατεστημένα και σε κατάσταση κανονικής και άψογης λειτουργίας και πριν την παράδοση προς χρήση θα πραγματοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δοκιμές.

Για το σύνολο της εγκατάστασης θα παρέχεται 2ετής εγγύηση, με την υποχρέωση του αναδόχου να προβαίνει σε μηνιαία συντήρηση της και άμεση αποκατάσταση της όποιας βλάβης ή δυσλειτουργίας προκύψει.

Όργανα και αμαξίδια

Εκτός του συγκεκριμένου εξοπλισμού πρόσβασης στη θάλασσα, τη χημική τουαλέτα και τον ξύλινο διάδρομο που θα δίνει τη δυνατότητα μετακίνησης σε αναπηρικά αμαξίδια, η προμήθεια περιλαμβάνει και όργανα γυμναστικής για χρήστες ΑΜΕΑ.

Πρόκειται για όργανο πίεσης ώμων, που βοηθά στην ενδυνάμωση των μυών του ώμου και του στήθους και τη βελτίωση ευκινησίας του όπως και των αγκώνων, για όργανο βάδισης αέρος, για αερόβια άσκηση που βοηθά στην ενδυνάμωση της καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, με παράλληλη αύξηση της δύναμης των μυών των κάτω άκρων και της μέσης, όπως και στη βελτίωση της ευκαμψίας και της σταθερότητας των κάτω άκρων και τέλος για παράλληλες μπάρες, η άσκηση στις οποίες βοηθά στην αύξηση της δύναμης και της ευκινησίας των άνω άκρων, των μυών του ώμου, του στήθους της κοιλιάς και της μέσης. 

Σε ότι αφορά τον εξοπλισμό σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, πρόκειται για ειδικά αμαξίδια πρόσβασης στη θάλασσα ατόμων με κινητικά προβλήματα.

Πρόκειται για 4 τροχοκαθίσματα, τα οποία θα είναι ικανά να κυλήσουν σε άμμο και χώμα όπως και σε επιφάνεια με χαλίκια, με τη συγκεκριμένη δαπάνη να ανέρχεται στο ποσό των 134.095,38 ευρώ.

Η χρηματοδότηση και ο προγραμματισμός

Στο πλαίσιο της χρηματοδότησης των 10.816,40 ευρώ για το 2018, ο ανάδοχος θα μπορεί να παραδώσει μέρος του εξοπλισμού εντός του τρέχοντος έτους, ενώ το σύνολο του εξοπλισμού θα παραδοθεί και θα τοποθετηθεί στις παραλίες για τις οποίες έχει γίνει ο προγραμματισμός, από 1 έως 20 Μαΐου 2019.

Η προμήθεια αφορά σε 2 εξοπλισμούς, στους οποίους εμπεριέχονται οι μηχανισμοί για τα αμαξίδια, οι ξύλινοι διάδρομοι και οι χημικές τουαλέτες, ενώ προβλέπονται και 2 ομπρέλες αποκλειστικά για χρήση ΑΜΕΑ, οι οποίοι πρόκειται να εγκατασταθούν σε αντίστοιχες παραλίες και σε συνολικά 6 όργανα γυμναστικής, δύο από το κάθε είδος, τα οποία πρόκειται να τοποθετηθούν στις παραλίες της Βάρης ή Αζολίμνου και του Γαλησσά.

Εκ μέρους της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου έχει ετοιμαστεί να κατατεθεί πρόταση χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Οικονομικών, προκειμένου να προχωρήσει η προμήθεια ανάλογων εξοπλισμών και για 2 ακόμη παραλίες του νησιού.

Οι παραλίες για τις οποίες γίνεται ο προγραμματισμός είναι των Αγκαθωπών, της Βάρης, του Βούλγαρη και του Γαλησσά, ενώ να σημειωθεί ότι η προμήθεια αφορά και σε 4 τροχήλατα αμαξίδια που θα κατανεμηθούν αντιστοίχως σε παραλίες του νησιού.