Απαντήσεις της Δημοτικής Συμβούλου Μαρίζας Αγγελοπούλου για τα ταφικά μνημεία της Ερμούπολης που ανήκουν στον τομέα αρμοδιότητας της

Παρότρυνση για άμεσες ενέργειες διάσωσης των ταφικών μνημείων

Τα ταφικά μνημεία της Ερμούπολης, αποτελούν αδιαμφισβήτητα ένα κύριο στοιχείο υψηλής πολιτιστικής αξίας της Σύρου, γεγονός που επιβάλλει και ανάλογες συστηματικές και στοχευμένες ενέργειες εκ μέρους του Δήμου, προκειμένου να τύχουν την προστασίας, συντήρησης, διάσωσης και ανάδειξης τους.

Με αφορμή την παρουσία στη Σύρο, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Περιφερειακού Συνεδρίου, της Υπουργού Πολιτισμού, Λυδίας Κονιόρδου, ως αυτονόητη ενέργεια εκ μέρους του Δήμου, αναμενόταν η πλήρης ενημέρωση της για το θέμα, η οποία αποδείχθηκε ελλιπής και αποσπασματική, καθώς η αρμόδια Δημοτική Σύμβουλος, Μαρίζα Αγγελοπούλου, πρόεδρος της Επιτροπής ταφικών μνημείων, δεν κλήθηκε να παραστεί στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε για θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος στο Δημαρχείο.

Το θέμα τέθηκε ως ερώτημα από την πλευρά της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, με τον Δήμαρχο, Γιώργο Μαραγκό, αντί να προβεί σε παραδοχή μη ενημέρωσης της Υπουργού, να παραπέμπει για απαντήσεις στην απούσα Δημοτική Σύμβουλο, Μ. Αγγελοπούλου.

Η Δημοτική Σύμβουλος, κλήθηκε από την «Κοινή Γνώμη» να δώσει απαντήσεις, τόσο όσον αφορά στην απουσία της από τη συνάντηση με την Υπουργό όσο και σχετικά με τις δικές της ενέργειες και πρωτοβουλίες για τα ταφικά μνημεία του κοιμητηρίου του Αγ. Γεωργίου, που έχουν φθαρεί επικίνδυνα και χρήζουν άμεσης συντήρησης.

Η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε στις προσωπικές της επαφές με στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού και προώθηση του θέματος, μέσω του τοπικού βουλευτή, Αντ. Συρίγου, έως τη Βουλή.

Εκ μέρους του Δήμου, αναμένεται η παροχή συνδρομής που έχει ζητήσει η Δημοτική Σύμβουλος, για ολιγοήμερη απασχόληση υπαλλήλου της Τεχνικής Υπηρεσίας, προκειμένου να συνταχθεί ο φάκελος ανάθεσης του έργου.

Με αφορμή την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού, Λ. Κονιόρδου, στη Σύρο, ζητήθηκε από τη Δημοτική Αρχή ενημέρωση του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με τις ενέργειες που αφορούν στα ταφικά μνημεία της Ερμούπολης, με την, από πλευράς Δημάρχου, παραπομπή της απάντησης στο πρόσωπο σας, καθώς είστε η αρμόδια Δημοτική Σύμβουλος. Είχατε επαφές με την Υπουργό σχετικά με το θέμα;

Μ. Α.: «Δεν κλήθηκα στην σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο με την Υπουργό και επομένως δεν γνωρίζω αν συζητήθηκε κάτι σχετικά με τα ταφικά μνημεία Ερμούπολης».

Σε τι στάδιο έχουν φτάσει οι επαφές και οι ενέργειές σας κατά το προηγούμενο διάστημα και κατά πόσον χάθηκε μια επιπλέον ευκαιρία για προώθηση του θέματος, με την μη πραγματοποίηση συνάντησής σας με την Υπουργό;

Μ. Α.: «Το προηγούμενο διάστημα πήγα στα γραφεία της αρμόδιας Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων και μίλησα τόσο με την Προϊσταμένη όσο και τα υπηρεσιακά στελέχη του Υπουργείου.

Εργαστήκαμε από κοινού με τον βουλευτή Κυκλάδων κ. Αντώνη Συρίγο, ώστε να τεθεί το θέμα ενώπιον της ελληνικής Βουλής και της αρμόδιας Υπουργού Πολιτισμού. Όπως είναι γνωστό ο κ. Συρίγος κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή και η Υπουργός δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με τον Δήμο μας, που ως επισπεύδων απαιτείται να πράξει τα δέοντα σχετικά με τη διαδικασία αποκατάστασης των ταφικών μνημείων».

Έχετε επωμισθεί με την ευθύνη των ταφικών μνημείων της Ερμούπολης, με τα οποία ασχολείστε επί μακρό διάστημα, ανεβάζοντας αρκετές φορές τους τόνους, καθώς διεκδικείτε την κάλυψη με υπάλληλο της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου για την προώθηση των απαιτούμενων ενεργειών. Σε ποια φάση βρίσκονται οι ενέργειές σας;

Μ. Α.: «Όπως είναι γνωστό τα ταφικά μνημεία του Αγ. Γεωργίου βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και μερικά απ’ αυτά κινδυνεύουν με κατάρρευση. Θα πρέπει λοιπόν να συντηρηθούν άμεσα και ν’ αναδειχθούν ως σημαντικό μνημείο της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης και της Σύρου.

Την ανάγκη αυτή την κατανοούν και την συμμερίζονται όλοι οι κάτοικοι της Ερμούπολης. Αυτή τουλάχιστον είναι η δική μου εντύπωση από τις συζητήσεις που έχω κάνει και καθημερινά κάνω.

Για το λόγο αυτό, το οι συγκεκριμένες εργασίες θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί προ πολλού στο πρόγραμμα των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου και μάλιστα κατ’ απόλυτη προτεραιότητα.

Από τον Ιούνιο του 2017 έχω ζητήσει να οριστεί υπάλληλος των Τεχνικών Υπηρεσιών που θα αναλάβει την ανάθεση της μελέτης. Υπολογίζω ότι δεν θα χρειαστούν περισσότερες από 4-5 εργάσιμες ημέρες.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατόν να βρεθούν οι απαιτούμενες 4-5 εργάσιμες ημέρες που χρειάζονται για την δημιουργία του φακέλου ανάθεσης του έργου.

Έτσι, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη κατάσταση, ενώ τυπικά επισπεύδων είναι ο Δήμος, ουσιαστικά να επισπεύδουν οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού και η ίδια η Υπουργός.

Αυτό περίπου μου είπε η αρμόδια Δ/ντρια στην τελευταία συνάντηση που είχαμε στα γραφεία της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων.

Αυτό δείχνει επίσης το γεγονός ότι, με την ολοκλήρωση της σύσκεψης στο Δημαρχείο, η Υπουργός επισκέφθηκε τον τόπο των ταφικών μνημείων.

Αν δεν κινηθούμε άμεσα υπάρχει ο κίνδυνος να παρεξηγηθεί η κατάσταση και να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο Δήμος δεν κατανοεί και  ενδεχομένως αδιαφορεί για την πολιτιστική κληρονομιά της Ερμούπολης. Κάτι τέτοιο όμως είναι άδικο και σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχεί στις προθέσεις του Δημάρχου. Προσωπικά είμαι βέβαιη ότι ο Γιώργος Μαραγκός ενδιαφέρεται για το έργο και γι’ αυτό επιμένω ότι πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα στην ανάθεση της μελέτης».