Η απόδοση τιμής στον καλαθοσφαιριστή Γιώργο Πρίντεζη ανέδειξε την άγνοια της Δημοτικής Αρχής

Απόδοση τιμής με αναδίπλωση

«Αδιάβαστη» πιάστηκε η Δημοτική Αρχή της Σύρου εκφράζοντας την πρόθεση της να τιμήσει τον διεθνούς φήμης Συριανό καλαθοσφαιριστή, Γιώργο Πρίντεζη, αποδίδοντας του τιμητική πλακέτα, όταν ήδη έχει προ 6ετίας τιμηθεί από τον Δήμο με την ανώτερη διάκριση.

Η τιμή προς ένα πρόσωπο, προκειμένου να έχει το ανάλογο ειδικό βάρος που αυτή καλείται να προσδώσει στην ενέργεια ενός φορέα οφείλει να είναι ανώτερη της τιμής που έχει ήδη αποδώσει ο ίδιος φορέας στο παρελθόν, καθώς σε αντίθετη περίπτωση αντί τιμής μετατρέπεται σε υποτίμηση.

Το γεγονός αναδείχθηκε κατά τη χθεσινή συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου είχε τεθεί προς συζήτηση στην ημερήσια διάταξη, καταλήγοντας να υπάρξει ομόφωνα θετική απόφαση του σώματος, με τη διευκρίνιση όμως ότι ο εν λόγω αθλητής έλαβε, κατά το παρελθόν, ως αναγνώριση της αξίας και της προσφοράς του, την ανώτερη τιμή από τον Δήμο και επιπροσθέτως τιμάται ειδικά για την συνεισφορά στην υλοποίηση του μεγάλου αθλητικού γεγονότος, που υλοποιείται για 3η χρονιά στη Σύρο, το LG AEGEAN BALL FESTIVAL.

Το σκεπτικό της απόδοσης τιμής

Εισηγούμενος το θέμα ο Δήμαρχος, Γιώργος Μαραγκός, αναφερόμενος στον Γιώργο Πρίντεζη τον χαρακτήρισε ως «εμβληματική προσωπικότητα, η οποία ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια του αθλητισμού. Δεν είναι μόνο ένας διεθνής καλαθοσφαιριστής, ο οποίος έχει επιτύχει διεθνείς διακρίσεις, είναι ένας εξαιρετικός άνθρωπος, που σε κάθε ευκαιρία και με κάθε τρόπο επιδιώκει και καταφέρνει να προβάλλει την αγαπημένη του Σύρο».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η διοργάνωση του LG AEGEAN BALL FESTIVAL, του οποίου είναι εμπνευστής και φέτος πραγματοποιείται στο νησί για 3η συνεχόμενη χρονιά, με τον Γιώργο Μαραγκό να σημειώνει ότι «όλοι οι Συριανοί αναγνωρίζουν στον Γιώργο Πρίντεζη τα αισθήματα αγάπης για την ιδιαίτερη πατρίδα του».

Βάσει αυτών, αναλήφθηκε η πρωτοβουλία απόδοσης της «οφειλόμενης τιμής», όπως είπε ο Δήμαρχος, προς τον Γ. Πρίντεζη, με την απονομή τιμητικής πλακέτας κατά τη διάρκεια της αθλητικής διοργάνωσης, για όλη την προσφορά στο νησί του.

Η τιμή αποδίδεται άπαξ

Αντί άλλου σχολιασμού στην εισήγηση του Δημάρχου, ο επικεφαλής της μείζονος δημοτικής μειοψηφίας, Ανδρέας Γιαλόγλου, έθεσε το ερώτημα ποια είναι η ιεράρχηση της τιμής που μπορεί να αποδώσει ο Δήμος σε ένα πρόσωπο, λαμβάνοντας την απάντηση ότι, βάσει του Δημοτικού Κώδικα, υψηλότερη διάκριση είναι η επίδοση του χρυσού κλειδιού της πόλης, έπεται η αναγόρευση του σε επίτιμο δημότη και χαμηλότερη είναι η απονομή τιμητικής πλακέτας.

Με την επισήμανση ότι «ο Δήμος έχει συνέχεια. Δεν ξεκίνησε να γράφει το κοντέρ της ιστορίας του Δήμου την στιγμή που ανέλαβε η καινούρια Δημοτική Αρχή», ο Ανδρέας Γιαλόγλου σημείωσε ότι «όταν η πόλη αποδίδει υψηλές τιμές σε κάποιο πρόσωπο, αυτές αποδίδονται άπαξ».

Με αυτό το δεδομένο λοιπόν υπενθύμισε ότι στις 13-6-2012, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απονεμήθηκε πολύ υψηλότερη τιμή, το μετάλλιο της πόλης, στον Γιώργο Πρίντεζη.

Καθώς του έχει αποδοθεί ανώτερη τιμή, ο επικεφαλής της μειοψηφίας σχολίασε ότι «νομίζω ότι τον υποβιβάζουμε δίνοντας του τώρα μία τιμητική πλακέτα, από την στιγμή που η πόλη έχει εκφράσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό την ευγνωμοσύνη της απέναντι στον καλαθοσφαιριστή».

Συμπερασματικά δε συνήγαγε ότι «αυτού του είδους οι βραβεύσεις δεν έχουν την έννοια της περιοδικής έκδοσης, ώστε κάθε φορά που αλλάζει η Δημοτική Αρχή, τις ανανεώνει. Δίνονται άπαξ».

Διευκρίνισε δε ότι αυτή του η παρατήρηση δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζεται η προσφορά του αθλητή, αλλά αντιθέτως η προτεινόμενη απόδοση τιμής περιττεύει, δεδομένου ότι είναι χαμηλότερης στάθμης από αυτήν που ήδη έχει λάβει.

Αντιπρότεινε να υπάρξει μία μετονομασία χώρου, ώστε να λάβει άλλου είδους τιμητικό χαρακτήρα η πρόθεση τιμής εκ μέρους του Δήμου και όχι να αποδίδονται χαμηλότερης αξίας τιμητικές διακρίσεις έναντι των υψηλότερων που έχουν αποδοθεί ήδη.

Η καίρια παρατήρηση περί συνέχειας του Δήμου οδήγησε σε αναδίπλωση

Η εν λόγω επισήμανση ήταν αρκετή να εξοργίσει τον Δήμαρχο, ο οποίος αντί να εκφράσει την παραδοχή άγνοιας, προτίμησε να επιμείνει στην άποψη ότι επειδή η νυν Δημοτική Αρχή δεν έχει τιμήσει το συγκεκριμένο πρόσωπο, εμμένει στην απονομή τιμητικής πλακέτας.

Προανήγγειλε δε την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να προχωρήσει στην ονομασία της Α΄ κλειστής αίθουσας του Αθλητικού Κέντρου σε αίθουσα μπάσκετ Γιώργος Πρίντεζης, με χρονικό προσδιορισμό υλοποίησης όταν ολοκληρωθεί το έργο επισκευής της αίθουσας.

Με αυτή του την επιμονή ο Δήμαρχος ουσιαστικά ομολόγησε ότι «δεν έχει συνέχεια ο Δήμος», όπως παρατήρησε ο Ανδρέας Γιαλόγλου, συνάγοντας ότι «επιβεβαίωσε αυτό που δεν μπορεί να ισχύει, καθώς η βράβευση γίνεται από την πόλη και όχι από τον εκάστοτε Δήμαρχο».

Σχολιάζοντας την επιμονή του Δημάρχου να προχωρήσει στη βράβευση, το απέδωσε στον «επικοινωνιακό αντίκτυπο» που έχουν τέτοιες ενέργειες, «αλλά πρέπει να σεβόμαστε ότι η πόλη έχει συνέχεια. Ο Δήμος δεν δημιουργήθηκε την 1η  Σεπτεμβρίου του 2014….Νομίζω ότι ευτελίζουμε τον θεσμό. Γίνεται μία προσπάθεια εκμετάλλευσης του γεγονότος για επικοινωνιακούς σκοπούς».

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος επέλεξε να αναδιπλωθεί και παρά την αρχική του αναφορά ότι η τιμή αφορά στη συνολική προσφορά του αθλητή στο νησί, αφού σημείωσε ότι δεν υποκαθίσταται ούτε μειώνεται η προγενέστερη βράβευση, επικαλούμενος ότι αυτή η βράβευση εστιάζει στη συνδρομή του Γιώργου Πρίντεζη στην υλοποίηση του LG AEGEAN BALL FESTIVAL, αποδίδοντας του αυτή τη διάκριση «ως πρεσβευτή της Σύρου στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

«Εμείς ως Δημοτική Αρχή, που είχαμε την τύχη επί της δικής μας δημοτικής θητείας, να αναληφθεί αυτή η πρωτοβουλία από κοινού, σε συνέχεια της ιδέας και του ονείρου που είχε ο Γιώργος Πρίντεζης και να μπορέσουμε να τον υποστηρίξουμε να κάνει αυτό το όνειρο του πραγματικότητα, νιώθουμε την ανάγκη να το επικυρώσουμε και να τον βραβεύσουμε ενώπιον χιλιάδων κόσμου, γι’ αυτήν ακριβώς την συνεισφορά του», διευκρίνισε ο Γιώργος Μαραγκός.