Ολιγόωρο κλείσιμο της θέσης “Νησάκι” από 15 Ιουλίου και τοποθέτηση ειδικών εμποδίων σε τμήμα της παραλιακής οδού της Ερμούπολης για την ομαλή διέλευση των οδηγών

Ξεκινούν μέτρα κατά της άναρχης κυκλοφορίας

Αποφάσεις του Λιμενικού Ταμείου Σύρου για την ασφάλεια των πολιτών το φετινό καλοκαίρι και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών

Τάξη και περιοριστικά μέτρα απέναντι στο καλοκαιρινό κυκλοφοριακό “χάος” της Ερμούπολης κατά την τρέχουσα καλοκαιρινή περίοδο επιχειρεί να επιβάλει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου, έχοντας αποφασίσει να εφαρμόσει συγκεκριμένες “παρεμβάσεις” στο παραλιακό οδικό δίκτυο της Ερμούπολης και στη θέση “Νησάκι”.

Στόχος των μέτρων που θα προωθηθούν από την επόμενη εβδομάδα, αποτελεί πρωτίστως η ασφάλεια πεζών και οδηγών, μονίμων κατοίκων αλλά κι επισκεπτών που μεταβαίνουν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για τις διακοπές τους, προκειμένου να λειτουργήσει στο μέτρο του εφικτού, ομαλά η πόλη.

Όπως κάθε χρόνο, το διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου “γεννά” πονοκέφαλο στη δημοτική πλευρά, αφού οι ιδιαιτερότητες της πόλης, οι περιορισμένοι και διαθέσιμοι χώροι στάθμευσης εκτός Ερμούπολης, αλλά και ο αυξημένος όγκος οχημάτων και δικύκλων, εντείνει το κυκλοφοριακό πρόβλημα που “βιώνει” εδώ και πολλά χρόνια το κέντρο.

Δεδομένης της αρμοδιότητας που έχει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου για την παραλιακή ζώνη της πόλης, προχώρησε στη συζήτηση και λήψη αποφάσεων τόσο για την παραλιακή οδό, όσο και για τον χώρο στάθμευσης στη θέση “Νησάκι” σε μία προσπάθεια να αποτρέψει τα διπλοπαρκαρίσματα και την παράνομη στάθμευση, αλλά και να εμποδίζει τον μεγάλο όγκο των οχημάτων των καταστηματαρχών να καταλαμβάνει χώρο στο κέντρο.

Συγκεκριμένα, από τις 15 Ιουλίου ως και τις 15 Σεπτεμβρίου θα απαγορεύεται η πρόσβαση καθημερινά για ορισμένες ώρες στο Νησάκι, ενώ κατά μήκος της παραλιακής ζώνης και ειδικότερα στο ύψος της Eurobank θα εφαρμοστούν – πιλοτικά – μέτρα, για την αποτροπή της παράνομης στάσης και στάθμευσης στις δύο λωρίδες κυκλοφορίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, στη χθεσινή συνεδρίαση του ΔΣ, συμμετείχε και ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, ο οποίος μετέφερε σύντομα το μεγάλο πρόβλημα που διαπιστώνει η Λιμενική Αρχή καθημερινά, στην “καρδιά” της τουριστικής περιόδου στη Σύρο, από τον τεράστιο όγκο οχημάτων και δικύκλων που προσεγγίζει και διέρχεται από το παραλιακό τμήμα της Ερμούπολης.

Εκτός από τα σοβαρά θέματα της πόλης όμως, τα μέλη του ΔΣ χθες, έλαβαν απόφαση κυκλοφοριακών μέτρων και για το χωριό του Κινίου, αποφασίζοντας να “κλείσουν” από την προσεχή εβδομάδα και μάλιστα σε καθημερινή βάση, τον δρόμο που οδηγεί στο μόλο από το ύψος της συμβολής του με την κατάληξη του δρόμου του ποταμού και να επιτρέπεται η διέλευση μπροστά από τις επιχειρήσεις εστίασης.

Μέτρα για την ομαλή λειτουργία του kiss and ride. “Κόβεται” το διπλοπαρκάρισμα στην παραλιακή οδό

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Σύρου αποφάσισε να αναζητήσει και να προσδιορίσει τρόπο λύσης του “φαινομένου” των διπλαπαρκαρισμένων οχημάτων και δικύκλων σε όλο το μήκος της παραλιακής οδού και ειδικότερα από το ύψος του kiss and ride ως και το ύψος της Τράπεζας Eurobank, αφού η καθημερινή συνεχής διέλευση μεγάλου όγκου οχημάτων και μηχανών κυρίως τις πρωινές και μεσημεριανές ώρες και δη κατά τα ωράρια των αφιξοαναχωρήσεων των πλοίων, προκαλεί μεγάλα και σοβαρά προβλήματα.

Πρόταση του προέδρου, Δημήτρη Κοσμά, η οποία και υπερψηφίστηκε είναι η τοποθέτηση εύκαμπτων οριοδεικτών (ύψους 30 εκ.) στον άξονα που διαχωρίζει τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, ώστε να καθίσταται αδύνατη η παράνομη στάση ή στάθμευση οχήματος, όπως συστηματικά παρατηρείται σήμερα.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε, αν και πρόκειται για μία παρέμβαση που θα σχολιαστεί αρνητικά από αισθητικής απόψεως στο κέντρο της πόλης, ωστόσο, αποτελεί ίσως τη μοναδική λύση στο μεγάλο πρόβλημα που διαπιστώνεται στην παραλιακή οδό, τους θερινούς μήνες. Στόχος, όπως επανέλαβε είναι να αποτρέπονται οι οδηγοί από την παράνομη στάθμευση, προκειμένου να εξασφαλίζεται η ομαλή κυκλοφορία και διέλευση των διερχόμενων οδηγών, αλλά και των πεζών.

Σε παρόμοιο τόνο τοποθετήθηκε και ο Λιμενάρχης Σύρου, Γιάννης Βαμβακούσης, ο οποίος εξήγησε πως το “μέτρο” θα πρέπει να εφαρμοστεί σε πρώτο επίπεδο πιλοτικά, προκειμένου να καταγραφεί η απόδοσή του, αφού κατά τους επιβεβλημένους ελέγχους της Λιμενικής Αρχής και δεδομένης της οικονομικής κρίσης, χρήσιμο είναι να αποφεύγονται τα πρόστιμα για παράνομη στάση και στάθμευση.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και στο θέμα της ομαλής λειτουργίας του kiss and ride, του χώρου σύντομης στάσης των οχημάτων και των δικύκλων στον οποίο επιβιβάζονται ή αποβιβάζονται οι επισκέπτες στο λιμάνι της Ερμούπολης, καθώς όπως υποστηρίχθηκε ο περιορισμός της παράνομης στάσης στην είσοδο και την έξοδό του, πρέπει να διασφαλιστεί για την εξυπηρέτηση των πολιτών που φθάνουν στο νησί ή αναχωρούν από αυτό.

Αναφορικά με το συγκεκριμένο “μέτρο”, ο κ. Κοσμάς δεσμεύθηκε πως θα εφαρμοστεί πιλοτικά και θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα έχει ολοκληρωθεί η προμήθεια των ειδικών οριοδεικτών και θα έχουν τοποθετηθεί κατά μήκος τους διαχωριστικού άξονα των δύο κυκλοφοριακών ρευμάτων (ανά 3 μέτρα) της παραλιακής ζώνης (ύψος Eurobank).

Πρέπει να διευκρινισθεί πως η τοποθέτηση των μικρών εύκαμπτων εμποδίων θα συμβάλλει στον περιορισμό του πλάτους του δρόμου, με σκοπό να μην είναι εφικτοί οι ελιγμοί των διερχομένων οδηγών οχημάτων και δικύκλων και πρωτίστως να αποτρέπεται η παράνομη στάση και στάθμευση.

Ολιγόωρο κλείσιμο του χώρου στάθμευσης στο Νησάκι

Επιπλέον, όπως κάθε χρόνο, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου πρότεινε και υπερψήφισε την πρόταση ολιγόωρου κλεισίματος του χώρου στάθμευσης της θέσης Νησάκι, ώστε οι διαθέσιμες θέσεις να καταλαμβάνονται από πολίτες και επισκέπτες εκτός πόλης. Συγκεκριμένα, η διέλευση προς το Νησάκι θα απαγορεύεται από τις 4 τα ξημερώματα έως και τις 10 το πρωί, οπότε και θα “ανοίγει” η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτό. Η εν λόγω απόφαση θα ξεκινήσει να ισχύει από τις 15 Ιουλίου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου και μεταξύ άλλων θετικών που υποστηρίχθηκε πως θα σημάνει, αποτελεί και η μη κατάληψη θέσεων από τους επιχειρηματίες και τους καταστηματάρχες της πόλης, οι οποίοι με αυτόν τον τρόπο θα ευνοούνται σε επισκεψιμότητα, αφού θα παρέχεται στους επισκέπτες η δυνατότητα να προσεγγίζουν στην πόλη μετά τις 10 το πρωί.

Στο περιθώριο της παρούσας αναφορά όμως, επιβάλλεται να τεθεί επί τάπητος και o προβληματισμός του περιορισμένου αριθμού χώρων στάθμευσης εκτός πόλης, μετά μάλιστα και την απαγόρευση διέλευσης mini bus από την περιοχή του Βούρλη, λόγω των γνωστών προβλημάτων της περιοχής, που “νέκρωσε” τη δυνατότητα μετακίνησης από και προς το parking της Δόξας.

Στα ανωτέρω, ο κ. Κοσμάς θέλησε να προσθέσει πως το Λιμενικό Ταμείο θα προβεί και στην αφαίρεση των κολωνακίων στο ύψος της πλατείας Κανάρη και στην επανατοποθέτηση ορισμένων μόνον, παράλληλα του πεζοδρομίου που λειτουργεί εμπορικό κατάστημα. Κύριο μέλημα, όπως ο ίδιος εξήγησε, αποτελεί η εξυπηρέτηση και η ολιγόλεπτη και ασφαλής αναμονή τουριστικών λεωφορείων στην πλατεία Κανάρη, ταυτόχρονα με τη διέλευση άλλων οχημάτων και δικύκλων.

Προτεραιότητα η στάθμευση επισκεπτών. Να μην κάνουν κατάληψη... οι καταστηματάρχες

Επί του εν λόγω “μέτρου” κλήθηκε να τοποθετηθεί στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Ευάγγελος Αλεξανδρίδης. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο ίδιος, η απόφαση του Λιμενικού Ταμείου κρίνεται θετικά, αφού μέλημα των καταστηματαρχών, αλλά κι επιθυμία τους είναι να έχουν τη δυνατότητα εύκολης κι άμεσης μετακίνησης προς τις εμπορικές οδούς, όλοι οι επισκέπτες του νησιού.

“Πριν από έναν μήνα, ως Εμπορικός Σύλλογος Σύρου είχαμε κάνει μία συνάντηση με το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και είχαμε συζητήσει πως μπορεί να γίνει πιο λειτουργικός ο χώρος στάθμευσης στο Νησάκι. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχε τεθεί και η πρόταση του κλεισίματός του για ορισμένες ώρες” σχολίασε προλογικά της θέσης του ο πρόεδρος, κ. Αλεξανδρίδης, υπεραμυνόμενος της απόφασης που θα εφαρμοστεί από την επόμενη εβδομάδα, με φόντο και την σταδιακή αύξηση της επισκεψιμότητας και άρα, της αύξησης της ζήτησης θέσεων στάθμευσης από πλευράς επισκεπτών.

“Δεν είμαστε αρνητικοί εμείς σε αυτό” δήλωσε κατηγορηματικά, εξηγώντας παράλληλα, πως, “Απλώς είχαμε ζητήσει να ανοίγει στις 09.30 το πρωί αντί στις 10.00 γιατί ορισμένοι συμπολίτες μας κατεβαίνουν νωρίς για αγορές”. Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, “δεν είναι σπουδαία υπόθεση η διαφορά μισής ώρας. Θεωρούμε πως είναι απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς με αυτόν τον τρόπο δεν καταλαμβάνουμε χώρο εμείς οι ίδιοι, οι υπάλληλοί μας και γενικά οι άνθρωποι που εργάζονται στο κέντρο και μετακινούνται προς αυτό τα πρωινά. Είναι ένα σωστό μέτρο αυτό” επανέλαβε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου.

Ικανοποίηση θέσης επιχειρηματιών εστίασης στο Κίνι. Δεν κλείνει το παραλιακό τμήμα

Εκτός των ανωτέρω, ιδιαίτερος λόγος έγινε κατά το πρόσφατο διάστημα αναφορικά και με το σενάριο “κλεισίματος” τμήματος της παραλιακής ζώνης του Κινίου. Όπως είχε αναφερθεί σε προηγούμενο δημοσίευμα, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και ο πρόεδρός του, Δημήτρης Κοσμάς εξέταζαν το σενάριο απαγόρευσης της διέλευσης των οχημάτων στο παραλιακό τμήμα από το ύψος του γλυπτού της γοργόνας έως και το τέλος του μόλου στο μικρό λιμανάκι του χωριού, προκειμένου τις βραδινές ώρες να προχωρούν με ασφάλεια οι πεζοί. Ωστόσο η πλευρά συνολικά των επιχειρηματιών εστίασης του χωριού, σε επικοινωνία της με τη διοίκηση, είχε εκφράσει τις έντονες διαφωνίες της για την υλοποίηση αυτού του “μέτρου”.

Τελικά, κατά τη χθεσινή συζήτηση, το Λιμενικό Ταμείο Σύρου αποφάσισε να απαγορευθεί η διέλευση των οχημάτων και των δικύκλων από το τέλος του ποταμού στη συμβολή του με την έναρξη του μόλου κι άρα, να ικανοποιηθεί η επιχειρηματική πλευρά, διευκρινίζοντας πως, αρμοδιότητα εφαρμογής του μέτρου έχει η Δημοτική Κοινότητα Άνω Σύρου.

Η απαγόρευση της διέλευσης θα ξεκινήσει άμεσα, ωστόσο, πρόσβαση θα μπορούν να έχουν οι μόνιμοι κάτοικοι και τα ΑΜΕΑ.