Συνέντευξη του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φρ. Βακόνδιου για τον προγραμματισμό των έργων το 2018 και τις προτεραιότητες του 2019

“Συνεχής αναζήτηση πόρων για τις ανάγκες της Σύρου”

Προτεραιότητες αναφορικά με τις αναπάντητες μέχρι σήμερα ανάγκες της Σύρου σε επίπεδο υποδομών και καθημερινότητας θέτει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προκειμένου όπως δηλώνει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος να υλοποιούνται έργα και να προωθούνται βελτιώσεις προς όφελος – πρωτίστως – των δημοτών.

Ενόψει της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης την Πέμπτη, 21 Ιουλίου, στις 11 το πρωί, στο Δημαρχιακό Μέγαρο, η οποία θα αφορά στην ατζέντα του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού για το έτος 2019, παραχώρησε συνέντευξη ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, ο οποίος κλήθηκε να μιλήσει για το πρόγραμμα που είναι σε εξέλιξη αλλά και για τις προσπάθειες που δρομολογήθηκαν ή δρομολογούνται για επιπλέον βελτιώσεις στις υποδομές του τόπου.

Σύμφωνα με όσα κατηγορηματικά υποστήριξε, η Δημοτική Αρχή και οι αρμόδιες υπηρεσίες της βρίσκονται σε έναν συνεχή αγώνα αναζήτησης και εξασφάλισης χρηματοδοτήσεων, καθώς τα διαθέσιμα χρήματα του Δήμου είναι ποσά που αποδεικνύονται “σταγόνα” μπροστά στις μεγάλες κι επιτακτικές ανάγκες του νησιού.

Ήδη για την κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος του 2019 έχουν ξεκινήσει οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες της Σύρου να γνωμοδοτούν και να ιεραρχούν τις ανάγκες τους, αποστέλλοντας τις σχετικές προτάσεις στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου.

Οι ανάγκες του νησιού πολλαπλάσιες των διαθέσιμων πόρων

Ειδικότερα, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος επεσήμανε πως τόσο το πρόγραμμα του Δήμου που “τρέχει” αυτό το έτος σε επίπεδο τεχνικών έργων, όσο και το πλάνο που θα “ξεδιπλωθεί” την επόμενη χρονιά, προωθείται βάσει των διαθέσιμων χρημάτων του Δήμου, αλλά και βάσει των χρηματοδοτήσεων που καταφέρνει και αποσπά ο Δήμος από την αξιοποίηση προγραμμάτων για κατοχύρωση ευρωπαϊκών πόρων.

“Οι ανάγκες είναι πάρα πολλές και τα χρήματα που διαθέτουμε είναι λιγότερα από αυτά που αν είχαμε, θα ικανοποιούσαμε όλα τα αιτήματα και θα καλύπταμε όλες τις ανάγκες” δήλωσε αρχικά ο Αντιδήμαρχος, σχολιάζοντας γενικά πως, “Οι πραγματικές ανάγκες απαιτούν πολλά εκατομμύρια ευρώ”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “η προσπάθεια του Δήμου είναι να βρίσκει χρηματοδοτήσεις” αφού όπως εξήγησε, “τα χρήματα που διαθέτουμε σε σύγκριση με τις ανάγκες είναι αρκετά λιγότερα και γι αυτό τον λόγο προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα μπορούμε (ΕΣΠΑ, ΠΔΕ, Interreg κλπ) και να αποστέλλουμε αιτήματα και προστάσεις”.

Ερωτηθείς, αν σήμερα, βάσει του προγράμματος που θέλει να υλοποιήσει η Τεχνική Υπηρεσία ο Δήμος έχει καταθέσει σχετικά αιτήματα, ο κ. Βακόνδιος απαντά καταφατικά, σημειώνοντας πως, “Οι προτάσεις μας σε αυτά τα προγράμματα είναι αρκετών εκατομμυρίων ευρώ ώστε να καλύψουμε αυτό το κενό (σσ. πόροι Δήμου). Προσπαθούμε μέσω συγχρηματοδοτούμενων έργων να βελτιώσουμε όσο περισσότερο γίνεται τις υποδομές μας προς όφελος των συμπολιτών μας”.

Κατόπιν των ανωτέρω και προτού μιλήσει αναλυτικά για τις παρεμβάσεις και τα έργα που “τρέχουν” κι “εστιάζουν” στην καθημερινότητα και την ασφάλεια των δημοτών του νησιού, ο ίδιος θέλησε εκ των προτέρων να ευχαριστήσει τους συνεργάτες του στον Δήμο. “Θέλω εξ αρχής να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου στην Τεχνική Υπηρεσία. Τον Διευθυντή, τους προϊσταμένους των Τμημάτων, όλους τους μηχανικούς και τον προγραμματισμό. Πραγματικά η συνεργασία είναι πολύ καλή και κυρίως για τον χρόνο που έχω αναλάβει, είμαι σε θέση να πω πως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε” δήλωσε κατηγορηματικά.

Οδοποιία, ηλεκτροφωτισμός και προσβασιμότητα ΑΜΕΑ

Με αφορμή την προετοιμασία για τον προγραμματισμό του 2019, ο κ. Βακόνδιος κλήθηκε να τοποθετηθεί απολογιστικά για το τρέχον έτος, αλλά και να διευκρινίσει τις ενέργειες που δρομολογούνται για την επόμενη χρονιά όσον αφορά σε θέματα οδοποιίας, ηλεκτροφωτισμού και προσβασιμότητας για τη διευκόλυνση των ΑΜΕΑ.

““Ακούμε” τα αιτήματα των Κοινοτήτων. Τα περισσότερα αιτήματά τους αφορούν σε οδοποιίες, φωτισμούς και συντηρήσεις κτιρίων που έχουν στα γεωγραφικά όρια αρμοδιότητάς τους” ανέφερε προλογικά, εξηγώντας για την πρώτη ενότητα σχετικά με την οδοποιία, πως, “προσπαθούμε να πραγματοποιούμε τις παρεμβάσεις σε όσο γίνεται μεγαλύτερα τμήματα σε όλο το νησί για την ασφάλεια των πολιτών στις μετακινήσεις τους”. Όπως υπογράμμισε, “Για τη φετινή χρονιά έχει πάρει απόφαση και η Εκτελεστική Επιτροπή αναφορικά με τις επείγουσες ανάγκες σε επίπεδο οδοποιίας. Το έργο συνολικά είναι 200 χιλ. ευρώ για τα έτη 2018 – 2019 και είναι ποσό που προέρχεται από πόρους του Δήμου”. Σύμφωνα με όσα θέλησε να διευκρινίσει, οι παρεμβάσεις σε οδικό δίκτυο και πλακόστρωτα υλοποιούνται βάσει των προτεραιοτήτων των Κοινοτήτων.

Αναφορικά με την ασφάλεια των δημοτών, κλήθηκε να ενημερώσει και για τις προσπάθειες βελτίωσης του δικτύου ηλεκτροφωτισμού.

Για τα θέματα ηλεκτροφωτισμού του νησιού σήμερα υπάρχουν στο πρόγραμμα του Δήμου δαπάνες για επεκτάσεις κυρίως, τόσο στην Δημοτική Κοινότητα της Ερμούπολης, όσο και στην Ενότητα της Ποσειδωνίας και της Άνω Σύρου” ανέφερε, προσθέτοντας πως, “τα αιτήματα τα εξετάζουμε με τις Κοινότητες ώστε να γνωρίζουμε που μπορούν να γίνουν επεκτάσεις φωτισμού”.

Κύρια ανάγκη και προτεραιότητα δίδεται στην Ερμούπολη, με τον κ. Βακόνδιο να αναφέρει ένα συγκεκριμένο παράδειγμα επιτακτικής ανάγκης. “Στην Ερμούπολη υπάρχει ένα αρκετά σκοτεινό τμήμα από το ύψος του ΙΚΑ ως και το Καρνάγιο. Είναι γνωστό αυτό το πρόβλημα” σχολίασε, γνωστοποιώντας πως, “έχει γίνει μελέτη και το κόστος είναι αρκετά μεγάλο”. Ως εκ τούτου, εκτίμησε πως, “Πιθανότητα να υλοποιηθεί σε πρώτο επίπεδο η αναβάθμιση ενός τμήματος”.

Ωστόσο, η αρμόδια Υπηρεσία – εξήγησε – πως μεριμνά για μικρότερου χαρακτήρα παρεμβάσεις αναβάθμισης του ηλεκτροφωτισμού του οδικού δικτύου σε όλο το νησί. “Προσφάτως, έγιναν βελτιώσεις σε περιοχές όπως στον δρόμο προς Κόμητο και στην περιοχή του Δανακού όπου και αλλάχθηκαν φωτιστικά” συμπλήρωσε, διευκρινίζοντας πως, η Τεχνική Υπηρεσία εξετάζει σταδιακά “πως και που μπορεί να υπάρξουν παρεμβάσεις στο πλαίσιο ενός μεγάλου έργου για τον ηλεκτροφωτισμό της Σύρου”.

Σύμφωνα με όσα πρόσθεσε, “Υπάρχουν χρήματα για να γίνει μία μελέτη αποτύπωσης της κατάστασης για το δίκτυο όλου του νησιού, η οποία θα μας δείξει με λεπτομέρεια, που υπάρχουν φωτιστικά, τί κατανάλωση υπάρχει και που παραμένουν κενά τμήματα και “ανοικτές” ανάγκες. Ακολούθως, θα γίνει η πρόταση για το τί μπορούμε να κάνουμε, πόσο θα κοστίσει στον Δήμο και τί όφελος θα έχουμε”. Για τις ανωτέρω ανάγκες, σημείωσε πως, “είναι σε εξέλιξη και αυτή η προσπάθεια”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και όσον αφορά στην προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ. Όπως επανέλαβε καθώς έχει αναφέρει και στο δημοτικό συμβούλιο, “Πολύ σημαντικές θεωρώ πως θα είναι και οι κινήσεις μας για την προσβασιμότητα των ΑΜΕΑ τόσο στο κέντρο, όσο και στις παραλίες. Προσπαθούμε να κάνουμε φιλική την πόλη στο μέτρο του εφικτού” σχολίασε, εξηγώντας παράλληλα πως, “Ήδη έχουμε σχεδιάσει την τοποθέτηση ραμπών ΑΜΕΑ και επίσης έχουμε προωθήσει τις ενέργειες για την εξασφάλιση χρηματοδοτήσεων για προμήθεια κατάλληλου εξοπλισμού για τις παραλίες της Σύρου (Interreg)”.

Ιδιωτικά και δημοτικά ακίνητα. Τεράστιες ανάγκες στην πόλη

Στο πλαίσιο της συνέντευξής του, ο ίδιος ρωτήθηκε και για τον προγραμματισμό των ενεργειών του Δήμου αναφορικά με τα επικίνδυνα κτίρια της πόλης και τη διάσωση του αρχιτεκτονικού πλούτου, καθώς όμως και για τις εφικτές παρεμβάσεις σε μικρότερα ακίνητα του Δήμου που χρησιμοποιούνται.

Σύμφωνα με όσα περιέγραψε, τα προβλήματα των κτιρίων κυρίως της πόλης, αποτελούν έναν τεράστιο “πονοκέφαλο” για κάθε ενδιαφερόμενη πλευρά.

“Σχετικά με τα κτίρια και τις συντηρήσεις ο Δήμος έχει δύο έργα. Το ένα είναι η συντήρηση των δημοτικών κτιρίων και το άλλο είναι τα επικίνδυνα κτίρια και οι παρεμβάσεις μας περί άρσης της επικινδυνότητας” ανέφερε, εξηγώντας ταυτόχρονα πως, “Υπάρχουν ανάγκες στο σύνολο της Σύρου, όμως κυρίως το πρόβλημα “εντοπίζεται” στην Ερμούπολη. Το πιο σοβαρό θέμα είναι η επικινδυνότητα που προκύπτει από στατικής φύσεως ζητήματα και πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε”.

Αν και τόνισε πως, η όποια παρέμβαση σε αυτά, “κανονικά είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη των ιδιοκτητών των κτιρίων”, ωστόσο, διευκρίνισε πως, “όταν υπάρχει εγκατάλειψη, μετά την ενημέρωση από το Τμήμα της Πολεοδομίας, κάνουμε τις δικές μας ενέργειες και καταλογίζουμε τις δαπάνες σε εκείνους”.

Παρομοίως, τόνισε πως, ο Δήμος μεριμνά να εξασφαλίζει χρήματα και για τα ακίνητά του. “Για τα δημοτικά κτίρια είναι μεγάλες οι ανάγκες και σύμφωνα με τα αιτήματα από τις Κοινότητες, προχωρούμε σε συντηρήσεις” σχολίασε λακωνικά.

Αναβαθμίσεις και πιστοποιήσεις παιδικών χαρών

Ένα μεγάλο “κεφάλαιο” που έχει απασχολήσει έντονα τον Δήμο και την τοπική κοινωνία είναι η αναβάθμιση των παιδικών χαρών του νησιού. Στην κατεύθυνση της σταδιακής βελτίωσης αυτών και λήψης πιστοποιήσεων, βάσει των ευρωπαϊκών επιταγών, ο κ. Βακόνδιος ενημέρωσε για τις σημερινές κινήσεις και τα δεδομένα.

“Για τις παιδικές χαρές έχουμε καταθέσει δύο προτάσεις στο Πράσινο Ταμείο. Η μία αφορά στην παιδική χαρά του Γαλησσά και η άλλη στην παιδική χαρά της πλατείας Σεφέρη. Η πρώτη πρόταση για τον Γαλησσά έχει πάρει προ-έγκριση ενώ για τη δεύτερη είμαστε σε αναμονή καθώς υπάρχει ένα θέμα προς διευθέτηση για το ιδιοκτησιακό της, στο Κτηματολόγιο. Προς το παρόν δεν έχουμε πάρει την έγκριση προ-ένταξης αλλά έχουμε στείλει τα έγγραφα που απαιτούνται για να προχωρήσει η διαδικασία” δήλωσε σχετικά, σημειώνοντας μάλιστα πως, η Δημοτική Αρχή “αναμένει να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη χρηματοδότηση του Γαλησσά ώστε να “τρέξουμε” τον διαγωνισμό για την έναρξη της κατασκευής της”.

Στο πλαίσιο της σταθερής προσπάθειας λειτουργίας των παιδικών χαρών, ο ίδιος έκανε μνεία για την αξιοποίηση χρηματοδοτήσεων μέσω προγράμματος από το Υπ. Εσωτερικών.

“Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, από το πρόγραμμα ΦιλόΔημος έχουμε ακόμη 200 χιλ. ευρώ από το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να “βγει” η προμήθεια παιχνιδιών και κατάλληλου εξοπλισμού όπως φωτισμού και δαπέδων για τις παιδικές χαρές. Ήδη είναι σε εξέλιξη η μελέτη για τρεις παιδικές χαρές και συγκεκριμένα για το ΑΚΔΕ, για τον Φοίνικα και κατά πάσα πιθανότητα για την παιδική χαρά στα Καμίνια” δήλωσε, διευκρινίζοντας πως, “Άμεσα θα οριστικοποιήσουμε το πλάνο μας”. Στόχος, όπως επανέλαβε, αποτελεί “ο Δήμος να μεριμνήσει άμεσα για τις πιστοποιήσεις εντός εύλογου χρονικού διαστήματος για όσες περισσότερες παιδικές χαρές μπορέσει”.

Συνεχείς παρεμβάσεις στα παλιά σχολικά κτίρια

Ιδιαίτερη ενότητα στον προγραμματισμό του Τεχνικού Προγράμματος, αποτελεί η κατάσταση των σχολικών κτιρίων του νησιού. “Για τα σχολεία του νησιού έχει γίνει ήδη μία πάρα πολύ μεγάλη προσπάθεια. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όσους περισσότερους χρηματοδοτικούς πόρους μπορούμε. Έχουμε κάνει αρκετές μελέτες βάσει των οποίων θα αναζητήσουμε τους πόρους.

Κάθε χρόνο ο Δήμος χρηματοδοτεί ένα μέρος των παρεμβάσεων για τα σχολεία. Αυτή τη στιγμή “τρέχει” μία εργολαβία άνω των 200 χιλ. ευρώ που είναι από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της ΠΝΑι” σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας πως, στο πλαίσιο αυτής “έχουν γίνει αλλαγές κουφωμάτων και παρεμβάσεις στο 3ο και το 2 Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, καθώς ακόμη στα Γυμνάσια, στο ΔΙΕΚ και εν συνεχεία, θα γίνουν στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης”. Αναφορικά με τα επόμενα βήματα, ο κ. Βακόνδιος πρόσθεσε πως, “Αμέσως μετά θα γίνουν και οικοδομικές εργασίες και στα κτίρια της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης” ενώ σύμφωνα με όσα υπογράμμισε, “Τέλος Ιουνίου καταθέσαμε και δύο μελέτες για ενεργειακή αναβάθμιση στο κτίριο των Λυκείων ύψους 1 εκ. Ευρώ, καθώς επίσης, για το Δημοτικό Σχολείο της Ποσειδωνίας ύψους 425 χιλ. ευρώ. Αυτές αφορούν σε όλες τις απαραίτητες παρεμβάσεις στα κτίρια για την ενεργειακή αναβάθμιση”. Δήλωσε παρακάτω δε, πως, “Αν όλα πάνε καλά, ελπίζουμε να χρηματοδοτηθούν και να γίνει έργο που πέραν της αναβάθμισης, θα σημάνει και εξοικονόμηση χρημάτων για τον Δήμο”.

Βήματα στο μέτρο του εφικτού για τις αθλητικές υποδομές

Ξεκάθαρος για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος για τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών του τόπου, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι γηρασμένες, παρουσιάστηκε ο Αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως υπάρχουν και σε αυτό το πεδίο προτεραιότητες.

“Πολιτική βούληση από πλευράς μας υπάρχει και για να βελτιώσουμε τις αθλητικές υποδομές του νησιού” ανέφερε, τονίζοντας πως, σήμερα “είναι σε εξέλιξη το έργο αναβάθμισης του γηπέδου ποδοσφαίρου Ερμούπολης με μελέτη που έγινε από την Τεχνική Υπηρεσία ενώ η χρηματοδότηση προήλθε από το Υπουργείο και με τη βοήθεια της ΕΠΣ Κυκλάδων”.

Επίσης, πρόσθεσε πως, “ολοκληρώνεται η μελέτη στατικής επάρκεια του γηπέδου της Κλειστής Α΄ Αίθουσας στο ΑΚΔΕ” σύμφωνα με την οποία “το ύψος των παρεμβάσεων υπολογίζεται σε 550 χιλ. ευρώ”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, “η συγκεκριμένη μελέτη θα έρθει στο δημοτικό συμβούλιο προς έγκριση και από εκεί και πέρα, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία αναζήτησης χρηματοδότησης για την υλοποίηση των παρεμβάσεων αναβάθμισης”.

Πέραν των ανωτέρω, συμπλήρωσε πως, “Σήμερα, είμαστε και σε αναμονή για τα Πευκάκια σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Αθλητισμού, κ. Βασιλειάδη, ο οποίος πρόσφατα ήρθε στη Σύρο”. Όπως υπενθύμισε, “Μιλάμε για την εξ ημισείας κάλυψη του ποσού των 780 χιλ. ευρώ από το αρμόδιο Υπουργείο και τον Δήμο” με τον κ. Βακόνδιο να συμπληρώνει δε, πως, “Στην τελευταία του επίσκεψη στη Σύρο ανέφερε πως εντός του μήνα θα περιμένουμε τη χρηματοδότηση από το Υπουργείο”.

Προτεραιότητα η περιοχή του Βούρλη

Προτού θέσει τον επίλογό του, ο κ. Βακόνδιος κλήθηκε να ενημερώσει και για τις ενέργειες στην περιοχή του Βούρλη με φόντο τα κατολισθητικά φαινόμενα που επί δεκαετίες “ταλανίζουν” την περιοχή. “Είναι σε εξέλιξη η μελέτη για την περιοχή του Βούρλη. Ο Δήμος έχει δαπανήσει περίπου 60 χιλ. ευρώ συνολικά και για το έργο το πρώτο και για τις μελέτες” πρόσθεσε, εξηγώντας πως, για τη μεγάλη παρέμβαση που θα απαιτηθεί στο συγκεκριμένο σημείο, “έχει ολοκληρωθεί το πρώτο κομμάτι της μελέτης, απομένουν οι συμπληρωματικές εργασίες για να μας δείξουν επιπλέον στοιχεία για το υπέδαφος και μετά ο διαγωνισμός”.

Αφού περιέγραψε εν συντομία τα βήματα που ακολουθεί με συνέπεια ο Δήμος, πρόσθεσε, πως, “Μετά πρέπει να αποφασιστεί ποια λύση θα προταχθεί να υλοποιηθεί και βέβαια θα πρέπει να έχουμε καλύψει και το οικονομικό κομμάτι, αφού δούμε πρώτα τί ύψος δαπάνης θα απαιτηθεί για το τοιχίο και τον δρόμο”. Έκλεισε την ενημέρωσή του, υποστηρίζοντας κατηγορηματικά πως, “τα προβλήματα στην περιοχή του Βούρλη είναι σαφώς προτεραιότητά μας”.