Το κέφι και η χαρά είχαν τον πρώτο λόγο στις διήμερες εκδηλώσεις του Συριανού Καρναβαλιού

Αποκριάτικη απόδραση

- Μεγάλη η συμμετοχή του κόσμου ο οποίος άφησε στην άκρη προβλήματα και έγνοιες και διασκέδασε με την ψυχή του - Ξεχωριστή η παρουσία των φιλοξενούμενων πολιτιστικών συλλόγων που εντυπωσίασαν με τους παραδοσιακούς χορούς τους

Με επιτυχία στέφθηκε και φέτος το Συριανό Καρναβάλι το οποίο φιλοδοξεί να γίνει θεσμός, κατατάσσοντας την πρωτεύουσα των Κυκλάδων ανάμεσα στους πιο αγαπημένους προορισμούς από όλη την Ελλάδα για ένα αποκριάτικο ξεφάντωμα. Για μία ακόμη φορά, πλήθος καρναβαλιστών, αλλά και επισκεπτών του νησιού κατέκλυσε τους δρόμους, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα με την αναβίωση του εθίμου της Καθαράς Τρίτης στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

Η επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων έγινε με μία μοναδική παράσταση στο Θέατρο Απόλλων από τις χορευτικές ομάδες του Λυκείου Ελληνίδων Αχαρνών, των Πολιτιστικών Συλλόγων Καστοριάς, Καλυβιών Λαμίας και Κατερίνης, του Χορευτικού Ομίλου Αιγίου και του Συλλόγου Ποντίων Λαμίας. Οι έξι σύλλογοι επισκέφτηκαν το τριήμερο και συνεισέφεραν με την πολύτιμη παρουσία τους στην προβολή της πολυδιάστατης ελληνικής κουλτούρας. Φορώντας γνήσιες παραδοσιακές στολές του τόπου τους, τα μέλη χόρεψαν και πρόβαλαν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του, αποσπώντας το θερμότερο χειροκρότημα του κοινού, το οποίο παρασύρθηκε από το ρυθμό τους.

Τις ομάδες καλωσόρισε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο πρόεδρος του ΟΠΑΣ, Γιάννης Κεράνης, η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη και ο επίτιμος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Αντώνης Μαρκουλής. “Η συμμετοχή και η προθυμία των συλλόγων αυτών που διαδίδουν ακούραστα και ακάματα την παράδοση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποδεικνύει ότι το Συριανό Καρναβάλι αρχίζει να εδραιώνεται και να πιάνει ρίζες”, τόνισε ο κ. Δεκαβάλλας.

Στην προσπάθεια του Οργανισμού να προσφέρει ένα πλούσιο θέαμα, ισορροπημένο ανάμεσα στην παράδοση και το μοντέρνο στοιχείο αναφέρθηκε στο σύντομο χαιρετισμό του ο Γιάννης Κεράνης. Παράλληλα, απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες τόσο στους φιλοξενούμενους πολιτιστικούς συλλόγους, όσο και στον οργανωτή της εκδήλωσης Χρήστο Πρασσάκη ο οποίος προσέφερε στο Θέατρο μία σπάνια έκδοση με τρία θεατρικά έργα του Μολιέρου για την έκθεσή του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι λίγες ώρες αργότερα η δράση μεταφέρθηκε στην Άνω Σύρο, όπου οι 17 ομάδες καρναβαλιστών που ξεχώρισαν για τις πρωτότυπες και ευφάνταστες στολές τους παρέλασαν στα γραφικά σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού. Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν ο Μπάμπης Κουλούρας και ο Γιώργος Ρούσσος οι οποίοι σχολίασαν με το δικό τους τρόπο τους συμμετέχοντες. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με την αναβίωση του εθίμου των Ζεμπεκιών από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου στην πλατεία του Μάρκου Βαμβακάρη.

Οι εκδηλώσεις του Συριανού Καρναβαλιού ολοκληρώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής με την παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών στην Ερμούπολη. Πολυπληθείς ομάδες οι οποίες ξεπέρασαν τα 1000 άτομα ξεκίνησαν από το λιμάνι της Ερμούπολης και κατέληξαν στην πλατεία Μιαούλη, κλέβοντας την παράσταση με τις στολές, τα σατιρικά μηνύματα, τους χορούς και τα κεράσματά τους σε κριτές και κοινό.

Το δίδυμο των παρουσιαστών πλαισίωσε αυτή τη φορά ο γνωστός παρουσιαστής και ραδιοφωνικός παραγωγός, Σάββας Πούμπουρας ο οποίος με την αμεσότητα που διακατέχει, κατάφερε από την πρώτη στιγμή να δέσει με την ομάδα.

Μετά το πέρας της παρέλασης, το κοινό είχε την ευκαιρία να θαυμάσει παραδοσιακούς χορούς από τους συμμετέχοντες πολιτιστικούς συλλόγους, καθώς και latin χορογραφίες από σχολές χορού της Σύρου. Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τα βραβεία στις τρεις ομάδες οι οποίες κατάφεραν να ξεχωρίσουν και να κερδίσουν τις εντυπώσεις. Το 1ο βραβείο κέρδισε η ομάδα “Οι ωραίοι έχουν χρέη” με θέμα “Το νινί σέρνει καράβι”, το 2ο βραβείο η ομάδα “Εποχές”, με θέμα “Θα φύγουμε να πάμε αλλού” και το 3ο βραβείο η ομάδα “Syros by Night”, με θέμα “Φωτο-Λαλήσαμε”. Επιπροσθέτως, απονεμήθηκε και το πρώτο μαθητικό βραβείο του θεσμού στην ομάδα των Φρερ, με θέμα “Ονειρεμένη Φρερ-τοπία”, που θύμισε σε μικρούς και μεγάλους καλές στιγμές της ελληνικής τηλεόρασης. Πυροτεχνήματα και βεγγαλικά έσκασαν πάνω από το ιστορικό Δημαρχείο της Σύρου, σημαίνοντας τη λήξη ενός ακόμη καρναβαλιού. Τέλος, το πάρτι μεταφέρθηκε στον πεζόδρομο της Οδού Πρωτοπαπαδάκη, όπου η γιορτή συνεχίστηκε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, εμφανίστηκε στην “Κοινή Γνώμη” ο Μπάμπης Κουλούρας. “Το φετινό καρναβάλι ήταν πολύ πιο όμορφο από το περσινό. Υπήρχε κέφι, φαντασία, ευρηματικότητα και ο κόσμος ήταν διπλάσιος από τα προηγούμενα χρόνια” ανέφερε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκε στο τιμόνι της παρουσίασης, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί βήμα και σε νέους ανθρώπους οι οποίοι έχουν να προσφέρουν κάτι διαφορετικό. Μαγεμένος δήλωσε επίσης και ο πρωτοεμφανιζόμενος στην παρουσίαση του Καρναβαλιού, Γιώργος Ρούσσος. “Αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνάμε, χρειαζόμαστε τέτοια πράγματα για να ξεφεύγουμε, να ξεσπάμε και να βγάζουμε το κέφι μας. Η κακομοιριά κάνει κακό και αυτό είναι το αντίθετο” υπογράμμισε.

Τέλος, να αναφερθεί ότι μετά το διήμερο καρναβάλι του σαββατοκύριακου, η Σύρος τίμησε και τα Κούλουμα της Καθαράς Δευτέρας με παράλληλες εκδηλώσεις σε Μάννα, Λαζαρέττα, Βάρη, Γαλησσά, Δανακό και Ποσειδωνία, όπου στήθηκαν υπαίθρια νησιώτικα γλέντια με νηστίσιμους μεζέδες, κρασί και μουσική.