Παρουσίαση του προγράμματος του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου

Φαντασμαγορικές πρεμιέρες

Πλήθος παραστάσεων, όπως το “Cosi fan tutte” του Μότσαρτ και το “Ρέκβιεμ” του Βέρντι θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των φίλων της κλασικής μουσικής

Εξαιρετικής ποιότητας και με πλούσιο περιεχόμενο αναμένεται, για άλλη μία χρονιά, το πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου το οποίο φέτος συμπληρώνει εννιά χρόνια αξιόλογων παραστάσεων, επιφυλάσσοντας πολλές εκπλήξεις στους απανταχού λάτρεις της όπερας και της κλασικής μουσικής ανά τον κόσμο.

Πάνω από πεντακόσια άτομα συνολικά, ανάμεσά τους αναγνωρισμένοι συνθέτες, σολίστ και χορογράφοι θα βρεθούν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων και θα πλαισιώσουν τις προγραμματισμένες εκδηλώσεις του κορυφαίου πολιτιστικού γεγονότος της θερινής περιόδου.

Η τελευταία όπερα του Μότσαρτ “Cosi fan tutte” (Έτσι κάνουν όλες), το θρησκευτικό έργο κοσμικού χαρακτήρα“Ρέκβιεμ” του Βέρντι, καθώς και το κωμικό μουσικό έργο “Ο Ιμπρεσάριος” σε σκηνοθεσία της Eilana Lappalainen και του Γιώργου Πάχου είναι μερικές από τις φιλόδοξες παραγωγές της διοργάνωσης που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Το πρόγραμμα του 9ου Διεθνούς Φεστιβάλ Αιγαίου παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Θέατρο Απόλλων, παρουσία του ιδρυτή και διευθυντή του καθιερωμένου πλέον θεσμού, Πίτερ Τιμπόρις και εκπροσώπων της ομάδας των Φίλων του Φεστιβάλ.

Πολύτιμος ο ρόλος των “Φίλων του Φεστιβάλ Αιγαίου”

Στο ρόλο του μη κερδοσκοπικού αυτού Οργανισμού ο οποίος ιδρύθηκε το 2010 με σκοπό να φέρει το κοινό πιο κοντά στην Τέχνη, μέσω της εκπαίδευσης και της συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας αναφέρθηκε η ιδρύτρια της ομάδας, κ. Lappalainen. Πρόσθεσε ακόμα ότι στο πλαίσιο των δράσεών της περιλαμβάνονται και δράσεις για την υποστήριξη ταλαντούχων Ελλήνων μουσικών, όπως η αποκριάτικη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής στο Cafe-Bar “Μέγαρον”.

“Στόχος μας είναι να βοηθήσουμε κάποια παιδιά να ακολουθήσουν ειδικές σπουδές στο εξωτερικό, προκειμένου να τραγουδήσουν σε ένα άλλο περιβάλλον, αποκτώντας παράλληλα μια πολύτιμη εμπειρία”, σημείωσε η Καλλιόπη Γιατράκου, ιδρυτικό μέλος της ομάδας. Με τη σειρά της, η συντονίστρια δημοσίων σχέσεων των Φίλων του Φεστιβάλ, Ράνια Νικολοπούλου κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια της Οργάνωσης, με την ετήσια εγγραφή τους σε αυτήν η οποία ανέρχεται στα 40 ευρώ.

Όπως υπογράμμισε ο κ. Τιμπόρις ο ρόλος της ομάδας είναι πολύτιμος, καθώς χωρίς αυτήν ο θεσμός θα είχε αντιμετωπίσει πολλαπλές δυσκολίες. “Είναι σημαντικό για τους θεσμούς της Σύρου και των Κυκλάδων να έχουν μία επαφή μέσω των φίλων του Φεστιβάλ. Και συνιστώ σε όλους τους συμπολίτες μας να γίνονται μέλη και να συμμετέχουν στις δράσεις”, συμπλήρωσε.

Εννιά χρόνια επιτυχίας

Αναφερόμενος στην επιτυχημένη πορεία του Φεστιβάλ μέχρι σήμερα, ο διεθνούς φήμης μαέστρος υπογράμμισε ότι το 2014 θα είναι μια ιστορική χρονιά τόσο για το Φεστιβάλ, όσο και για το Θέατρο Απόλλων, το οποίο θα συμπληρώσει τα 150 χρόνια λειτουργίας του.

“Πρόκειται για το αρχαιότερο θέατρο όπερας στην Ελλάδα και το 11ο σε όλη την Ευρώπη. Είναι πολύ σοβαρή επέτειος. Οπότε αυτή η χρονιά είναι συνδεδεμένη με το επόμενο έτος. Και η σύνδεση δεν είναι μονάχα για μουσική και τέχνη, είναι και για τους φίλους της μουσικής” κατέληξε. Επιπλέον, ο βοηθός προέδρου των Φίλων του Φεστιβάλ, Σωτήρης Φραγκίδης ενημέρωσε το συριανό κοινό για το διαγωνισμό Ερευνητικής Εργασίας που διοργανώνει η Οργάνωση με θέμα: “Θέατρο Απόλλων: Ένα μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας”. Ο διαγωνισμός απευθύνεται σε μαθητές Α', Β' και Γ' Γυμνασίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με στόχο την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε θέματα τοπικής ιστορίας.

Τέλος, η βοηθός της αρχαιολόγου Μαρίας Ρώτα στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, Μαρία Στέλλα επεσήμανε ότι ο φορέας θα ασχοληθεί με το ιστορικό αρχείο, εκπαιδεύοντας μαθητές και ενήλικες γύρω από την ένδοξη ιστορία του Θεάτρου.

Αναφορικά με τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ για το 2013, η αρχή θα γίνει με τις παιδικές συναυλίες του Greek Opera Studio, στις 27 & 28 Ιουνίου, στο Θέατρο της Ευανθίας Καΐρη και με το “Festival Kick-off” το οποίο για μία ακόμη φορά θα πραγματοποιηθεί στον προαύλιο χώρο της Έπαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία. Η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ είναι προγραμματισμένη για την Κυριακή 7 Ιουλίου και το κοινό της Σύρου θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πλήθος λαμπρών εκδηλώσεων μέχρι και τις 21 Ιουλίου.

Σε δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, ο κ. Τιμπόρις τόνισε ότι ο πολιτισμός δύναται να αποτελέσει το αντίδοτο για τις αρνητικές επιπτώσεις της κρίσης στην ψυχολογία του ανθρώπου. “Όταν ερχόμαστε στο θέατρο ξεχνάμε τα προβλήματα. Σίγουρα δε φεύγουν. Αλλά μεταφερόμαστε σε άλλο επίπεδο και μας κάνει καλό. Δε σταματάμε να ζούμε. Αυτό είναι το κομμάτι της ζωής και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε” είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι πρόκειται για μία “μπόρα που θα περάσει σύντομα”.