Επιμορφωτικός Φιλοτεχνικός Σύλλογος “Φοίνικας Σύρου”

Νέα πνοή στην παράδοση

Η επαφή των νεότερων γενεών με το παραδοσιακό στοιχείο το οποίο, ένεκα των σύγχρονων πολιτιστικών επιρροών κινδυνεύει να εξαλειφθεί, αποτελεί το κύριο έργο του επιμορφωτικού φιλοτεχνικού συλλόγου “Φοίνικας Σύρου”, που από το 2002 αποτελεί μία ζεστή “αγκαλιά” για λιλιπούτειους μουσικούς, αλλά και χορευτές.

Πάνω από τριάντα παιδιά διδάσκονται σήμερα παραδοσιακούς χορούς, αλλά και παραδοσιακά μουσικά όργανα όπως η τσαμπούνα, το τουμπί και το λάουτο, προσθέτοντας το δικό τους λιθαράκι στην αναζωογόνηση του νησιωτικού λαϊκού πολιτισμού. “

Σκοπός μας ήταν να ξαναγεννηθεί αυτή η παράδοση που είχε χαθεί” ανέφερε χαρακτηριστικά στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του συλλόγου, Ιωσήφ Πρίντεζης, καθιστώντας γνωστό ότι πριν από λίγα χρόνια οι μουσικοί λαϊκών πνευστών και οργάνων στις Κυκλάδες ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα.

Τα “γερά χαρτιά” του νησιωτικού πολιτισμού

Ωστόσο πέρα από την εκμάθηση οργάνων, ο σύλλογος σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών” ξεκίνησαν από το 2008 τη διδασκαλία παραδοσιακών χορών η οποία τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τα νεαρά μέλη τους. “Επιθυμία μας είναι να μάθουμε στα παιδιά αυτά που δε μάθαμε εμείς, όπως παραδοσιακούς χορούς και ρυθμούς του τόπου στον οποίο μεγαλώσαμε” υπογράμμισε, ο δάσκαλος Διονύσης Ευθυμίου.

“Ήταν μια πρόκληση για μένα, αν και έχω ασχοληθεί και παλαιότερα σε άλλα νησιά, με τους παραδοσιακούς χορούς των Κυκλάδων. Με πολύ ενθουσιασμό, ενδιαφέρον και αγάπη, τα παιδιά περιβάλλουν αυτό το οποίο κάνουν” σημείωσε, προσθέτοντας ότι το υψηλό επίπεδο των παιδιών οφείλεται στην καλή χημεία που έχουν δημιουργήσει ανάμεσά τους οι ιθύνοντες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο Σύλλογος του Φοίνικα συμμετέχει ενεργά στις Παγκυκλαδικές Συναντήσεις Λαϊκών Πνευστών και Οργάνων που πραγματοποιούνται από την Περιφέρεια, με στόχο τη διατήρηση και τη διάδοση της μουσικής κληρονομιάς των νησιών, ενώ ο κ. Πρίντεζης έχει πραγματοποιήσει επισκέψεις σε σχολεία αλλά και πανεπιστήμια για να μιλήσει γύρω από την ιστορία, τους σκοπούς και τέλος τη συμβολή της τσαμπούνας στο νησιωτικό πολιτισμό.