Εκδήλωση για την 1η Μαΐου από το ΠΑΜΕ Σύρου

Ημέρα μνήμης... ημέρα αγώνα

1η Μάη είναι απεργία, δεν είναι αργία". Το επίκαιρο μήνυμα του ματωμένου εργατικού αγώνα της Πρωτομαγιάς στο Σικάγο αλλά και όλων όσων έχουν καταγραφεί στον ρου της ιστορίας, έφερε στο προσκήνιο το ΠΑΜΕ Σύρου πριν από λίγο στην εκδήλωση που πραγματοποίησε στο Επιμελητήριο Κυκλάδων.

 

Μέσα από τον "Επιτάφιο" του Γιάννη Ρίτσου οι ομιλητές έκαναν αναφορά στα γεγονότα - ορόσημο της Θεσσαλονίκης του 1936, όπου οι καπνεργάτες μετά από την απόρριψη των αιτημάτων τους, ξεκίνησαν την κατάληψη ενός εργοστασίου, εισπράττοντας τη βάρβαρη καταστολή και τα ανελέητα και θανατηφόρα χτυπήματα. Σε εκείνον τον αγώνα, οι εργάτες συμπαρέσυραν κι άλλους εργαζομένους που διεκδικούσαν ανθρώπινες συνθήκες εργασίας αλλά και τα δικαιώματά τους.

"Οι εξεγέρσεις των εργατών δείχνουν το δρόμο των αγώνων απέναντι στη σύγχρονη εργασιακή σκλαβιά που επικρατεί", τονίστηκε μεταξύ άλλων από τους ομιλητές, οι οποίοι αναφέρθηκαν εκτενώς "στις σημερινές συνθήκες και στα αιτήματα αναχαίτισης της επίθεσης που απαντούν στις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αιτήματα που πρέπει να γίνουν κτήμα των εργαζομένων, να μπουν στη ζωή των σωματείων και να παλεύονται χωρίς ηττιπάθεια".

Αξίζει να σημειωθεί πως στο τέλος της εκδήλωσης, τα μέλη της γραμματείας κάλεσαν τους παρευρισκομένους στη συγκέντρωση της Πρωτομαγίας έξω από την Περιφέρεια στις 10.30 το πρωί.