Εκδήλωση για το ιστορικό 1ο Γυμνάσιο Ερμούπολης και τους Πνευματικούς ανθρώπους του τόπου

Στην “αγκαλιά” της γνώσης

Ένα όμορφο ιστορικό ταξίδι για τη Σύρο και το 1ο Γυμνάσιο Ερμούπολης, πραγματοποίησαν πνευματικοί άνθρωποι και μαθητές του σχολείου την περασμένη Παρασκευή το απόγευμα, στο θεατράκι της Πινακοθήκης Κυκλάδων, με αφορμή τη συμπλήρωση των 180 χρόνων λειτουργίας του.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του Τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του σχολείου με το Καλεγεροπούλειο Γυμνάσιο της Λεμεσού.

Στο χώρο προσήλθαν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί καθώς επίσης και ο επίτιμος πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Αντώνης Μαρκουλής.

Πολιτισμός και Ιστορία

Η εκδήλωση άνοιξε με την αρχαιολόγο Μαίρη Ρώτα να παρουσιάζει λεπτομερώς την πορεία ανάπτυξης του Κυκλαδικού Πολιτισμού φτάνοντας μέχρι το πρόσφατο παρελθόν της Σύρου για το οποίο έκανε ιδιαίτερη αναφορά. Άνω Σύρος, χωριά και Ερμούπολη, πολιτισμός, εμπόριο και καθημερινή ζωή, συνύπαρξη Καθολικών και Ορθοδόξων, αποτέλεσαν τα ιστορικά σημεία της ομιλίας της. Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε η φιλόλογος, Εύη Μαρίνη, η οποία εστίασε στη δημιουργία του 1ου ιστορικού Γυμνασίου Ερμούπολης, που φέτος συμπληρώνει τα 180 έτη ζωής. Η κ. Μαρίνη μίλησε για τις σημαντικές προσωπικότητες που φοίτησαν στο σχολείο και παραχώρησε αναλυτικά στοιχεία για τη λειτουργία του και τη σημασία της ύπαρξής του αφού είναι το πρώτο δημοτικό γυμνάσιο της Ελλάδος.

Με ιδιαίτερα γλαφυρό ύφος, η συγγραφέας Λουκρητία Δούναβη, παρουσίασε μέσα από αποσπάσματα του βιβλίου της “Το βυσσινί φουστάνι” τη ζωή του πρώτου οικισμού του νησιού, της Άνω Σύρου. Η ζωή στην Πιάτσα, στα καφενεία και στα στενά σοκάκια, πήραν σάρκα και οστά μέσα από τον ξεχωριστό λόγο της.

Ωστόσο, αξίζει να τονισθεί πως, στην επιτυχία της εκδήλωσης, βασικοί συντελεστές αποδείχθηκαν τα παιδιά που διάβασαν έργα της κ. Δούναβη και τραγούδησαν ρεμπέτικα τραγούδια. Με αξιοσημείωτο ζήλο, τρία κορίτσια “υποδύθηκαν” μοναδικά τις γυναίκες της Άνω Σύρου ενώ οι έφηβοι του σχολείου που έφτιαξαν μία σπουδαία ορχήστρα, απέσπασαν το θερμότερο χειροκρότημα των παρευρισκομένων για τις μοναδικές ρεμπέτικες πενιές τους.