Κινηματογραφικές Λέσχες Κυκλάδων

Στροφή στην ποιότητα

Εξάπλωση της κινηματογραφικής παιδείας στις τοπικές κοινωνίες

Την εποικοδομητική πλευρά της έβδομης τέχνης μέσα από ποιοτικά μονοπάτια που παρακινούν τον θεατή να ανακαλύψει κρυμμένες πλευρές της ανθρώπινης ύπαρξης, αλλά και να να περιπλανηθεί σε φιλοσοφικές αναζητήσεις γύρω από τη ζωή, προβάλλουν μέσα από την πλούσια δράση τους οι Κινηματογραφικές Λέσχες των Κυκλάδων. Μακριά από το χολιγουντιανό κατεστημένο και το εμπορικό πνεύμα, οι σύλλογοι επενδύουν στην ανεξάρτητη έκφραση, στοχεύοντας στη γνωριμία του κοινού με το έργο σημαντικών δημιουργών, καθώς και με τα επιτεύγματα αξιόλογων εθνικών κινηματογράφων.

Πάρος: “Πάντρεμα” του χθες με το σήμερα

Από τις παλαιότερες και πιο δραστήριες ομάδες στο νομό είναι η Κινηματογραφική Λέσχη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πάρου “Αρχίλοχος”, που ιδρύθηκε στο νησί το 1976. Με το όνομα αυτό, οι ιδρυτές θέλησαν να τιμήσουν τον Παριανό ποιητή της αρχαιότητας, Αρχίλοχο, αλλά και να βρουν ρίζες από τις πανάρχαιες εμπνεύσεις των δημιουργών, αποκαθιστώντας μια συνέχεια και μια ενότητα του χτες με το σήμερα. Μέσα από τη Λέσχη έχουν περάσει μέχρι σήμερα σπουδαία έργα, αλλά και αξιόλογα κινηματογραφικά ρεύματα. Μεταξύ άλλων, έχει παρουσιαστεί ο Ιταλικός νεορεαλισμός, ο σοβιετικός κινηματογράφος, καθώς και αρκετά σημαντικά έργα με παγκόσμια αναγνώριση. Το κινηματογραφικό τμήμα λειτουργεί εθελοντικά από τα μέσα Οκτωβρίου έως και τις αρχές Απριλίου, αποτελώντας κοινό σημείο επαφής για τους μόνιμους κατοίκους της Πάρου. Οι προβολές γίνονται κάθε Παρασκευή, ενώ κατά καιρούς παρουσιάζονται και ταινίες κινουμένων σχεδίων για τους μικρούς φίλους του νησιού, τις ημέρες τους σαββατοκύριακου. Αξίζει να σημειωθεί, ότι πριν από την έναρξη κάθε ταινίας, οι θεατές “ταξιδεύουν” μουσικά με τη συνοδεία πιάνου, το οποίο μαζί με τα τραπεζάκια και τα κεριά που στολίζουν την αίθουσα συνθέτουν μία ζεστή ατμόσφαιρα.

Νάξος: Ταινίες με εκπαιδευτικό βλέμμα

20 χρόνια παρουσίας θα συμπληρώσει την επόμενη σεζόν η Κινηματογραφική Λέσχη Νάξου, η οποία είναι μέλος της Ομοσπονδίας Κινηματογραφικών Λεσχών, τα τελευταία έντεκα χρόνια. Από την αρχή της ύπαρξής της μέχρι και σήμερα, προβάλλει το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους της Δράμας και έργα του παγκόσμιου σινεμά. “Δεν προβάλλουμε εμπορικό κινηματογράφο, όχι επειδή δεν υπάρχουν καλές ταινίες, απλά ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός” δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η υπεύθυνη της Λέσχης, Αγγελική Ευσταθίου, υπογραμμίζοντας ότι οι εμπορικές ταινίες πρόσφατης κοπής κοστίζουν πολύ ακριβά. “Μέχρι και πέρυσι προβάλαμε μόνο φιλμ. Φέτος, κάναμε για πρώτη φορά κάποια αφιερώματα σε dvd, λόγω του ότι δεν έχουμε οικονομικές ενισχύσεις και επειδή τα μεταφορικά έξοδα μιας ταινίας από την Αθήνα ανέρχονται στα 50 ευρώ”, αναφέρει χαρακτηριστικά. Ο φετινός κύκλος ταινιών θα ολοκληρωθεί αύριο, Μεγάλη Πέμπτη με το “Κατά Ματθαίου Ευαγγέλιο” του Παζολίνι. Πέρα από το χειμερινό πρόγραμμα στο Πνευματικό Κέντρο της Καθολικής Μητρόπολης, πραγματοποιούνται και κάποια αφιερώματα κατά τους θερινούς μήνες, στην αυλή της Σχολής Ουρσουλινών στο Κάστρο της Νάξου. Ανάμεσα στις δράσεις της Λέσχης, περιλαμβάνονται επίσης εκθέσεις φωτογραφίας, μουσικές εκδηλώσεις, συναυλίες τζαζ και η διοργάνωση των καθιερωμένων Λαμπαδηφοριών. Ωστόσο, πραγματοποιούνται και αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες σκηνοθέτες, οι οποίοι δίνουν το “παρών” και μιλούν για τη δουλειά τους. Ένας εξ' αυτών είναι και ο σκηνοθέτης του “Δεκαπενταύγουστου” Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο οποίος συναντήθηκε στο νησί με τον Αλέξη Δαμιανό (Ευδοκία), ανταλλάσσοντας απόψεις γύρω από τις τεχνικές του παλιού κινηματογράφου και τη σύγχρονη ματιά της νέας εποχής.

Άνδρος: Προβολή ποιοτικού κινηματογράφου

Η Κινηματογραφική Λέσχη Άνδρου ιδρύθηκε το 1995 και αποτελεί ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο. Η σύσταση της υπήρξε πρωτοβουλία ομάδας μονίμων κατοίκων του νησιού με βασικό σκοπό τη προβολή ποιοτικού κινηματογράφου. Από την ίδρυση της, με διακοπή ενός έτους, λειτουργεί ανελλιπώς βασιζόμενη στην εθελοντική εργασία ομάδας μελών της και στην οικονομική ενίσχυση συνδρομητών, χορηγών και θεατών.

Οι προβολές πραγματοποιούνται στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Χώρας στον κλειστό χώρο το χειμώνα και σε όμορφη αυλή το καλοκαίρι. Η λειτουργία του θερινού χώρου κλείνει μόλις μία 3ετία. Στο πλαίσιο της λειτουργίας της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου επιδιώκεται η προβολή ταινιών ποιότητας, φιλοξενούνται τακτικά αφιερώματα σε Έλληνες και ξένους δημιουργούς, ταινίες διακεκριμένων Φεστιβάλ, όπως Θεσσαλονίκης και Δράμας, ενώ πραγματοποιούνται και μαθητικές προβολές.

Τα τελευταία χρόνια μέλη της εθελοντικής ομάδας λειτουργίας της, δημιουργούν μικρά φιλμάκια που στοχεύουν κατά κύριο λόγο στην ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων του νησιού και των ανθρώπων του. Παράλληλα, ο διαδραστικός ηλεκτρονικός χώρος της Λέσχης (blog) με τίτλο “ο Περίγυρος της Κινηματογραφικής Λέσχης Άνδρου”, εδώ και 6 χρόνια αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλή ηλεκτρονικό “τόπο” και βήμα επικοινωνίας, όπου μπορεί κανείς να ενημερωθεί αλλά και να κοινωνήσει ποικίλες εξελίξεις που αφορούν το νησί.

Φέτος, από το Μάιο μέχρι τον Ιούλιο κάθε Σάββατο και Τετάρτη θα προβάλλονται ντοκιμαντέρ του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, για 1 εβδομάδα του Ιουνίου μέρος του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ “Ψαροκόκκαλο”, ενώ την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου μικρές ταινίες που αφορούν την τέχνη Land Art, καθώς η Λέσχη υποστηρίζει τη δημιουργία υπαίθριας έκθεσης γλυπτικής που οργανώνουν Γάλλοι και Έλληνες καλλιτέχνες στο νησί την περίοδο τέλος Ιουλίου με τέλος Αυγούστου.

Σαντορίνη: 15 ταινίες για όλα τα γούστα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Σαντορίνης δραστηριοποιείται τα τελευταία είκοσι χρόνια, αποτελώντας το μοναδικό πολιτιστικό σύλλογο στο νησί με τακτική παρουσία. Από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι τα μέσα Απριλίου προβάλλονται 15 συνολικά ταινίες, στο Οινοποιείο Μπουτάρη. Οι ταινίες οι οποίες προβάλλονται κάθε Σάββατο επιλέγονται από το επταμελές διοικητικό συμβούλιο της Λέσχης και δεν καλύπτουν μόνο τα σινεφίλ γούστα. Στο πλαίσιο των δράσεών της περιλαμβάνονται επίσης έργα θεατρικών ομάδων, αλλά και κουκλοθέατρο.

Κέα: Μία ζεστή παρέα

Η Κινηματογραφική Λέσχη Κέας λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο υπό την ευθύνη του Αλέξη Αγγελόπουλου, έχοντας αποκλειστικά κοινωνικό χαρακτήρα. Όπως σημειώνει στην εφημερίδα ο κ. Αγγελόπουλος “στόχος μου είναι να μαζευτεί μία παρέα ανθρώπων και ο χώρος να γίνει αυτοδιαχειριζόμενος”. Ωστόσο, σημειώνει ότι αυτό δεν έχει καταστεί μέχρι σήμερα δυνατό, καθώς “οι άνθρωποι δε θέλουν πολλές ευθύνες, δεν τους ενδιαφέρει να πονέσουν για κάτι, αλλά σίγουρα θέλουν να υπάρχει χωρίς να συμμετέχουν ενεργά”. Οι προβολές των ταινιών πραγματοποιούνται με προτζέκτορα στην αίθουσα της Βιβλιοθήκης, κάτω από το νέο δημαρχείο στην περιοχή της Ιουλίδας. “Στόχος μας είναι να βλέπουμε ταινίες τέχνης και όχι εμπορικές, που ο κόσμος μπορεί να δει στον κινηματογράφο”, υπογραμμίζει.

Σύρος: Ταινίες κλασικές και σύγχρονης κοπής

Αξίζει να σημειωθεί, ότι στη Σύρο δραστηριοποιούνται δύο Κινηματογραφικές Λέσχες, μία από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου με προβολές κλασικών ταινιών κάθε Τετάρτη, στο κτήριο Κορνηλάκη και μία από τους διδάσκοντες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στον κινηματογράφο “Παλλάς”. “Σκοπός της Λέσχης μας, η οποία συμπληρώνει τον τέταρτο χρόνο της είναι να δείξουμε ότι οι εκπαιδευτικοί ενδιαφερόμαστε για τη διαπαιδαγώγηση και την τέχνη, όχι μόνο μέσα από το σχολείο αλλά και με άλλες δράσεις” δηλώνει, η υπεύθυνη της Λέσχης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Λίτσα Παππά, καθιστώντας γνωστό ότι ανάμεσα στις προβολές, έχουν γίνει και αφιερώματα γύρω από το ρατσισμό και τη μετανάστευση, μέσα από πρόσφατες ταινίες σύγχρονων δημιουργών. Παράλληλα, η κ. Παππά εξηγεί ότι οι δύο Λέσχες συνυπάρχουν αρμονικά, καθώς η καθεμία καλύπτει διαφορετικά γούστα. “Στόχος μας είναι να μη λειτουργούμε ανταγωνιστικά, αλλά συνδυαστικά. Το ένα να καλύπτει το άλλο και να βγαίνει κάτι όμορφο”, καταλήγει.