Ένα ιδιαίτερο έκθεμα από το Βιομηχανικό Μουσείο στον επιβατικό σταθμό

“Πύλη” ιστορίας και πολιτισμού

- Έγινε πράξη μία αξιόλογη ιδέα - Συνεργασία ΟΠΑΣ με Λιμενικό Ταμείο για την πασχαλινή περίοδο

Ένα ιδιαίτερο καλωσόρισμα θα “αγκαλιάζει” τους πασχαλινούς επισκέπτες που θα εισέρχονται στον επιβατικό σταθμό αμέσως μετά την άφιξή τους στο νησί, καθώς χθες, τοποθετήθηκε σε κατάλληλο σημείο, ένα σημαντικό έκθεμα από το Βιομηχανικό Μουσείο.

Μία λαστιχομηχανή από το παλαιό πλεκτήριο Α. Κωνσταντινόπουλου & Γ. Ζησιμάτου θα υπενθυμίζει το βιομηχανικό παρελθόν του νησιού και ταυτόχρονα, θα λειτουργεί ενημερωτικά για τους επισκέπτες σχετικά με τις εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα στο Μουσείο.

Πρόκειται για μία αξιόλογη απόφαση που πήρε ο Σύλλογος Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού του Βιομηχανικού Μουσείου και για μία ιδέα που τέθηκε επί τάπητος από τη δημοτική σύμβουλο Αγγελική Πρίντεζη και η οποία αφορά στην αξιοποίηση του επιβατικού σταθμού και με έναν εναλλακτικό τρόπο.

Από την πλευρά της η κ. Πρίντεζη πρότεινε ο επιβατικός σταθμός να λειτουργήσει ως προπομπός Πολιτισμού και Ιστορίας του νησιού με άξονα το γεγονός πως όσοι καταφθάνουν στη Σύρο, θα λαμβάνουν άμεσα ένα πολιτιστικό ερέθισμα, κάτι που έχουν ως προτεραιότητά τους και τα μέλη του Συλλόγου για την προβολή του έργου του Μουσείου.

Αναφορικά με το στόχο της ιδέας μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” η ίδια η κ. Πρίντεζη ενώ ακολούθησαν και οι δηλώσεις του υπεύθυνου του Βιομηχανικού Μουσείου, Αχιλλέα Δημητρόπουλου, του προέδρου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Γιώργου Βελισσαρίου και του προέδρου του ΟΠΑΣ, Γιάννη Κεράνη.

Αγ. Πρίντεζη: “Θέλουμε να προβάλουμε τον τόπο και να στείλουμε μηνύματα”

Η δημοτική σύμβουλος, που προτάθηκε από τον κ. Βελισσαρίου να είναι υπεύθυνη του επιβατικού σταθμού, αναλύοντας την ιδέα που γίνεται πράξη, τόνισε: “Είναι συλλογική δουλειά παρά το γεγονός πως με τίμησε η πρόταση του προέδρου να είμαι υπεύθυνη και τον ευχαριστώ. Σκέψη μας είναι ο επιβατικός σταθμός, επειδή βρίσκεται σε κομβικό σημείο του λιμανιού – πύλη για τους επισκέπτες – να λειτουργεί σαν προπομπός εκθέσεων για το νησί και να μπορούν όσοι μας επισκέπτονται να ενημερώνονται για τις εκδηλώσεις πολιτισμού στο νησί μας”.

Η ιδέα μάλιστα, πραγματοποιήθηκε “σε συνεργασία με το Βιομηχανικό Μουσείο” όπου όπως εξήγησε η ίδια , “Η επιλογή της μηχανής κλωστοϋφαντουργίας έγινε από τον κ. Αχιλλέα Δημητρόπουλο και έτσι τοποθετήσαμε το έκθεμα λόγω της πασχαλινής περιόδου”.

Όπως διαπιστώνει κάποιος επισκεπτόμενος το χώρο, “η μηχανή τοποθετήθηκε σε μία εσοχή με την απαιτούμενη προσοχή ώστε να μην υποστεί ζημιά. Στο ίδιο σημείο, υπάρχουν και φωτογραφίες από τη βιομηχανική ζωή του τόπου, από τα εργοστάσια καθώς και η περιγραφή του αντικειμένου για να καταλαβαίνει ο επισκέπτης περί τίνος πρόκειται”.

Απώτερος σκοπός μάλιστα, όπως σημείωσε ακολούθως η κ. Πρίντεζη είναι“αφού σεβόμαστε την ιστορία μας, να τονίσουμε και στα νέα παιδιά και στους επισκέπτες ότι οι εργάτες στα εργοστάσια αγωνίστηκαν σκληρά, όπως και οι βιομήχανοι και από κοινού οδήγησαν σε ευημερία στον τόπο. Είναι καλό να παραδειγματιστούμε από το παρελθόν μας, τώρα, που ζούμε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη εποχή κοινωνικά και οικονομικά. Πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την ανάπτυξη του τόπου μας” δήλωσε ολοκληρώνοντας τη θέση της.

Αχ. Δημητρόπουλος: “Ταυτίζομαι απόλυτα με την ιδέα του Συλλόγου”

Για τη μετουσίωση της ιδέας σε πράξη απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η συνεργασία του ΟΠΑΣ που ανήκει το Βιομηχανικό Μουσείο με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, στο οποίο ανήκει ο επιβατικός σταθμός. Ο υπεύθυνος λειτουργίας του Μουσείου, Αχιλλέας Δημητρόπουλος, κληθείς να παραθέσει την προσωπική του θέση, υπογράμμισε: “Είναι σημαντική ενέργεια και είναι ένα από τα σημεία με το οποίο ταυτίζομαι απόλυτα με τις σκέψεις και τις επιλογές του Συλλόγου Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού του Μουσείου. Πρόκειται για μία ιδέα που ξεκίνησε και πραγματοποιήθηκε και με τη βοήθεια της κ. Αγγελικής Πρίντεζη και του κ. Βεντούρη Πρίντεζη σε συνεννόηση και με τον πρόεδρο του Συλλόγου, Αλέξη Μαρατζίδη. Απευθύνθηκαν στον ΟΠΑΣ, πήραν τη σχετική άδεια και κατόπιν τούτου αποφασίσαμε να εκθέσουμε κάποια ξεχωριστά βιομηχανικά τεκμήρια σε διαφόρους χώρους αρχής γενομένης από τον επιβατικό σταθμό”. Μάλιστα ο κ. Δημητρόπουλος επισημαίνοντας ότι η εν λόγω κίνηση θα ωφελήσει το Μουσείο, συμπλήρωσε ότι, “Ανάλογες σκέψεις υπάρχουν και για χώρο του αεροδρομίου και όπου αλλού μπορεί να θεωρηθεί “πύλη” εισερχομένων και εξερχομένων επισκεπτών στη Σύρο”.

Στόχος οι μικρές περιοδικές εκθέσεις

Επιπρόσθετα, τόσο ο κ. Βελισσαρίου, όσο και ο κ. Κεράνης, τόνισαν πως είναι ένα πρώτο βήμα που σκοπό έχει να συνδράμει στην πολιτιστική προώθηση του τόπου και ενδεχομένως κάθε δύο μήνες να εναλλάσσονται τα εκθέματα στο χώρο.

Ο πρόεδρος του ΟΠΑΣ, τόνισε χαρακτηριστικά: “Είναι ένα έκθεμα από παλαιά μηχανή που έχουμε σε αποθήκη στο Βιομηχανικό Μουσείο. Αυτό είναι το πρώτο βήμα και στοχεύουμε στην πραγματοποίηση μικρών περιοδικών εκθέσεων που όπως αντιλαμβάνεστε θα λειτουργούν ως προπομπός στην πολιτιστική πορεία του τόπου” προσθέτοντας ότι, “βοηθά σημαντικά η Αγγελική Πρίντεζη και πρέπει να πούμε ότι αποδεχτήκαμε και υλοποιήσαμε την ιδέα της γιατί ήταν εύστοχη”. Αντίστοιχα και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου αναφέροντας ότι δεν αλλάζει ο λειτουργικός ρόλος του επιβατικού σταθμού, επεσήμανε ότι “Σκεφτόμαστε και στο μέλλον να χρησιμοποιηθεί ώστε να προβάλουμε την ιστορία και τον πολιτισμό μας” καταλήγοντας πως, “υπεύθυνη για τη διαχείριση του χώρου ορίσαμε την Αγγελική Πρίντεζη αφού αποδεικνύεται πολύ δραστήρια και έχει καλές ιδέες”.