Ομάδα “Καβάφης” του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου

“Επίθεση Πολιτισμού”

Μπ. Κουλούρας: “Έχουν ανάγκη οι Έλληνες τον Πολιτισμό”

“Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος είχε πει ότι πρέπει να κάνουμε επίθεση Πολιτισμού. Τώρα το έχει ανάγκη όσο περισσότερο η πατρίδα μας. Η ομάδα μας, αυτό κάνει λοιπόν εδώ και επτά χρόνια. Επίθεση Πολιτισμού”.

Με τις συγκεκριμένες φράσεις, ο Μπάμπης Κουλούρας, περιγράφει στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, τον σκοπό της ύπαρξης της Ομάδας “Καβάφης” του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, η οποία πρόσφατα “χτύπησε” δυναμικά για ακόμη μία φορά στο Παρίσι και συγκεκριμένα στη “Διεύθυνση Ελληνικού Σπιτιού”, παρουσιάζοντας το αφιέρωμα “Κ.Π. Καβάφης – απ’ έξω και τραγουδιστά” στο πλαίσιο του έτους Καβάφη με αφορμή τα 150 χρόνια από τη γέννησή του.

Πρεσβευτές Πολιτισμού και... συνεχίζουν ακάθεκτοι

Η αρχή αυτής της επίθεσης Πολιτισμού από την Ομάδα “Καβάφης”, ξεκίνησε σχεδόν πριν από οκτώ χρόνια, από ανθρώπους που αγαπούν τη μουσική και τον Πολιτισμό, τα ελληνικά γράμματα και κυρίως τους ποιητές. Ψυχή της Ομάδας, ο Μπάμπης Κουλούρας, ο οποίος μιλώντας για το ξεκίνημά τους, ανέφερε, “Αγαπάμε τον Πολιτισμό μας. Αρχίσαμε με Καβάφη, συνεχίσαμε με Καββαδία και Γκάτσο και εξακολουθούμε να κάνουμε τα αφιερώματα σε αυτούς τους ποιητές”.

Ανάμεσα στους κύριους σκοπούς της Ομάδας, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στη συνέχεια ο ίδιος, είναι η γνωριμία με τον Πολιτισμό μας. “Είμαστε παθιασμένοι με τον Πολιτισμό μας. Η πατρίδα μας είναι κοιτίδα Πολιτισμού. Είναι η προίκα μας και ο θησαυρός μας. Εκεί αναζητούμε παρηγοριά και από εκεί παίρνουμε δύναμη” επισημαίνει ο κ. Κουλούρας, λέγοντας ταυτόχρονα πως, “Σε περίοδο κρίσης, ο Πολιτισμός ανθεί και πρέπει να ανθεί” αφού “Προφανώς, αυτό είναι η άμυνά μας. Ανακαλύπτουμε τον χαμένο θησαυρό μας και συνεχίζουμε μπροστά”.

Τα μέλη της Ομάδας, όπως άλλωστε είναι γνωστό, πραγματοποιούν τις μουσικο - ποιητικές παραστάσεις τους, εντός και εκτός συνόρων. “Όλα τα παιδιά γνωρίζουν καλή μουσική κι έχουν μεράκι. Αγαπούν αυτό που κάνουν”, σημειώνει παρακάτω, προσθέτοντας ότι, “Εμείς μέσω της παρουσίας μας, στα μέρη που μας καλούν, θέλουμε να δείξουμε ότι η Ελλάδα μας, δεν είναι μόνο τα λαμόγια και οι κλέφτες, αλλά είναι και οι άνθρωποι της ευγένειας, του σεβασμού, του μόχθου και της αγωνίας. Είναι οι Έλληνες του Πολιτισμού”. Αυτός, είναι κυρίως και ο λόγος ύπαρξης της Ομάδας, σύμφωνα με τον Μπάμπη Κουλούρα, “Θέλουμε να συστήσουμε στους ξένους την πραγματική Ελλάδα. Απότοκος αυτής της προσπάθειας είναι ότι μας καλούν ξανά όπου πάμε πρώτη φορά”.

Το ποιοτικό, προκαλεί τα εύσημα και τις αντιδράσεις

Τα αμέτρητα ταξίδια της Ομάδας “Καβάφης” σε πολλές χώρες αλλά και σε πολλές περιοχές της χώρας, έχουν αποσπάσει τις θετικές κριτικές αρκετών σημαντικών προσωπικοτήτων, ενώ δεν είναι λίγα σε αριθμό και τα αφιερώματα και οι αναφορές των έντυπων και ηλεκτρονικών Μέσων Ενημέρωσης πανελλαδικά. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε πως, πρόσφατα δημοσιεύματα για την Ομάδα αλλά και για τη Σύρο, η οποία προβάλλεται μέσω των “Καβαφικών” Συριανών, έχουν κοσμήσει τις σελίδες της εφημερίδας “Δημοκρατία”, ενώ στο περιοδικό της εταιρείας “Blue Star Ferries”, φιλοξενήθηκε δισέλιδο αφιέρωμα και συνέντευξη.

Ωστόσο, η Ομάδα, παρά το σημαντικό έργο που ουσιαστικά πραγματοποιεί, κατά καιρούς έχει δεχθεί και ποικίλα σχόλια που σχετίζονται με τα έξοδα που δαπανούν τα μέλη για την πραγματοποίηση των ταξιδιών. Ο Μπάμπης Κουλούρας, σε σχετική ερώτηση απάντησε, “Στηριζόμαστε με κάποιες χορηγίες για τα ταξίδια του εξωτερικού και φυσικά όσοι μας καλούν, φροντίζουν και για τη διαμονή μας. Είναι δίπλα μας και άνθρωποι πλούσιοι, με την ευρεία έννοια του όρου. Είναι σημαντικό αυτό να ειπωθεί γιατί πρέπει να δείτε πόσο χαίρονται οι Έλληνες του εξωτερικού όταν μας βλέπουν και μας ακούνε. Στα ταξίδια εντός Ελλάδας, μας στηρίζει η Περιφέρεια”, είπε, στηλιτεύοντας τέλος τη στάση της Πολιτείας, η οποία όχι μόνο δεν είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες, αλλά πολλές φορές γυρνά και την πλάτη. “Το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο έχουμε κάνει οκτώ αιτήματα, δεν μας έχει απαντήσει ποτέ”, δηλώνει χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας τη συνέντευξή του.

Αξίζει να σημειωθεί πως, το ταξίδι της Ομάδας “Καβάφης”, συνεχίζεται με πολλούς σταθμούς, όπως το 31ο Φεστιβάλ της Καρδίτσας 8/7, το Ινστιτούτο Κυβέλη στη Σύρο 22/7, τη Λέρο και την Κω, το Φεστιβάλ Τριφωνίων στη Λιβαδειά 14/9, το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης 20/9, ενώ από τον Οκτώβριο και μετά, σε Αλεξάνδρεια, Στοκχόλμη και Γενεύη.