Νέο αναμνηστικό του Μουσικού Ομίλου Σύρου

Το κλειδί του σολ “αγκαλιάζει” το ειδώλιο

Π. Ασλάνογλου: “Θέλησα να παντρέψω – κατά κάποιο τρόπο - τις Κυκλάδες με τη μουσική”

Η νέα πνοή στην πορεία του Μουσικού Ομίλου με τη συνύπαρξη των σολίστ, των καλλιτεχνών της κλασικής μουσικής, αλλά και της χορωδίας, σηματοδοτείται πλέον και στο νέο αναμνηστικό που θα απονέμεται στο εξής στους εκλεκτούς προσκεκλημένους του Ομίλου.

Πρόσφατα, το συγκεκριμένο αναμνηστικό δώρο, δόθηκε από τον πρόεδρο του Μουσικού Ομίλου, Ζαννή Μιχάλοβιτς στη mezzo soprano, Φωτεινή Αθανασάκη και στον βαρύτονο, Νικόλαο Καραγκιαούρη μετά το πέρας της μουσικής παράστασης που παρουσίασαν στο θέατρο “Απόλλων”.

Πρόκειται για ένα κυκλαδικό ειδώλιο, που συνδέεται αρμονικά με το κλειδί του σολ. Μία ιδέα που έφερε στο προσκήνιο ένα άριστο αποτέλεσμα που “παντρεύει” το κλασικό στοιχείο του Ομίλου με το σύγχρονο. Η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τη δημιουργό που το σχεδίασε, την interior designer, Πηνελόπη Ασλάνογλου καθώς και με το γραμματέα του Δ.Σ. του Μουσικού Ομίλου, Θάνο Φώσκολο, οι οποίοι μίλησαν τόσο για την απόφαση του Ομίλου, όσο και για την ιδέα του αναμνηστικού δώρου.

“Σηματοδοτεί τη νέα αρχή του Ομίλου μας”

Πιστός στις καταστατικές αρχές του, ο Μουσικός Όμιλος Σύρου, διοργανώνει κάθε χρονιά ένα εκλεκτό πρόγραμμα με επίκεντρο την κλασική μουσική. Εκτός από τις προσωπικότητες του χώρου, που καλεί, αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία της χορωδίας. Ο κ. Φώσκολος, κληθείς να μιλήσει για την απόφαση του Ομίλου, να προχωρήσει στο σχεδιασμό ενός νέου αναμνηστικού, τόνισε, “Ο τέως πρόεδρός μας ο αείμνηστος Αλέκος Γεννάδιος είχε συγγράψει ένα εξαιρετικό δίτομο έργο για τη μουσική, το οποίο δίναμε ως αναμνηστικό. Αυτό αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για τα μέλη. Επιθυμώντας ο Μουσικός Όμιλος να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα, θέλησε να απονέμει στους προσκεκλημένους ένα νέο αναμνηστικό που θα συμβολίζει τη νέα αρχή του Ομίλου. Στόχος μας είναι να έρχονται σημαντικοί άνθρωποι της μουσικής στον τόπο μας και να δοθεί η ευκαιρία να συμμετέχουν νεότεροι άνθρωποι του χώρου που ακολουθούν αξιόλογη πορεία. Φέτος για πρώτη χρονιά το χορωδιακό φεστιβάλ που έχουμε καθιερώσει, θα είναι διεθνές”. Όλα τα παραπάνω όπως συμπλήρωσε ο κ. Φώσκολος, “σηματοδοτούν μία νέα αρχή, την οποία ορίζουμε και με την ύπαρξη αυτού του ιδιαίτερου αναμνηστικού που είναι μοντέρνο και κλασικό, σύγχρονο και καλόγουστο”.

Π. Ασλάνογλου: “Νιώθω ευθύνη και ταυτόχρονα χαρά”

Η Πηνελόπη Ασλάνογλου, μιλώντας για το αναμνηστικό δώρο που σχεδίασε, τόνισε ότι, “πρόκειται για ένα πιο μοντέρνο ειδώλιο που παραπέμπει στις Κυκλάδες και στην καλή μουσική μέσα από το κλειδί του σολ”. Δεδομένης της αξιόλογης πορείας του Ομίλου, η κ. Ασλάνογλου, περιγράφοντάς το αναλυτικότερα, σημείωσε πως, “Αυτό που ήθελα με το νέο αναμνηστικό, είναι να σηματοδοτήσω και την ύπαρξη της χορωδίας. Ότι δεν υπάρχουν μόνο οι καλλιτέχνες του κλασικού ρεπερτορίου, αλλά και η χορωδία. Σχεδίασα λοιπόν ένα κυκλαδικό ειδώλιο και το χώρισα στη μέση ουσιαστικά, δίνοντάς του διαφορετικό χρώμα δεξιά (λευκό) και αριστερά (μαύρο) ώστε να δείξω την ύπαρξη πολλών ανθρώπων που γίνονται μία φωνή. Η ένωση με το κλειδί του Σολ που περιβάλλει το ειδώλιο, φανερώνει πώς η μουσική αγκαλιάζει αρμονικά όλους τους συμμετέχοντες”, εξήγησε, τονίζοντας ότι ο σχεδιασμός και η ιδέα ήταν προϊόν του νοήματος που ήθελε να δώσει στο αναμνηστικό. “Σκιτσάροντας άρχισα να περιγράφω το ειδώλιο και σκέφτηκα να το ενώσω με το κλειδί του σολ. Να παντρέψω τις Κυκλάδες και το σύμβολο της μουσικής”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, για την ίδια, η εμπιστοσύνη που της έδειξε ο Μουσικός Όμιλος Σύρου, όπως πρόσθεσε ακολούθως, “είναι τιμή και στην αρχή το αντιμετώπισα ως μία ευχάριστη πρόκληση ώστε να μπορέσω να ανταποκριθώ και να σχεδιάσω κάτι αντάξιο με τη μουσική πορεία του Ομίλου. Στη συνέχεια βέβαια, κατάλαβα πόσο μεγάλο ήταν το βάρος της ευθύνης που είχα καθώς αυτό το αναμνηστικό θα απονέμεται κάθε φορά σε πολύ σημαντικές προσωπικότητες του μουσικού χώρου, σολίστ, μαέστρους και τραγουδοποιούς. Είναι ευθύνη και χαρά ταυτόχρονα”, υπογράμμισε τέλος, ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις της.