Ξεκινά στη Σύρο το Φεστιβάλ Jazz μουσικής

Σκοπός να καθιερωθεί

Ξεκινά αύριο στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στη Σύρο, το Φεστιβάλ Jazz μουσικής.

Ένα διήμερο μουσικής που θα φιλοξενηθεί στο θέατρο “Απόλλων”.

Συγκεκριμένα, αύριο και την Τρίτη, το θέατρο “Απόλλων” υποδέχεται 4 εξαιρετικά συγκροτήματα. Τρία από την εγχώρια σκηνή, που υπό ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες βρίσκεται σε μεγάλη άνθιση και ένα από την Ολλανδία, μια από τις πλουσιότερες κοιτίδες της τζαζ στην Ευρώπη.

Δευτέρα 3 Ιουνίου

Το φεστιβάλ ανοίγει με τον πιανίστα Ανδρέα Συμβουλόπουλο και το τρίο του που αποτελείται από τον μπασίστα Άγγελο Παπαδάτο και τον ντράμερ Γιάννη Ρούσσο που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Σύρο. Οι τρεις μουσικοί θα παρουσιάσουν συνθέσεις του πιανίστα αλλά και διασκευές, βασισμένες πάνω στη δημιουργική προσέγγιση της μουσικής εμπειρίας τους, σε συνδυασμό με το αυτοσχεδιαστικό παιχνίδι των ήχων κινούμενοι στα έγκατα και στις παρυφές της τζαζ ως σύγχρονης ευρύτερα μουσικής γλώσσας.

Ανδρέας Συμβουλόπουλος, πιάνο / Άγγελος Παπαδάτος, κοντραμπάσο / Γιάννης Ρούσσος, τύμπανα.

Την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ κλείνει ο Ramon Valle και το τρίο του. Ο βιρτουόζος πιανίστας γεννήθηκε στην Κούβα και εδώ και χρόνια ζει στην Ολλανδία. Έχει συνεργαστεί με σπουδαίους μουσικούς (ανάμεσά τους και ο Roy Hargrove), ενώ ο μεγάλος Chucho Valdés είχε πει για αυτόν ότι “είναι το μεγαλύτερο ταλέντο ανάμεσα στους νέους μας πιανίστες”. Με το τρίο του που συμπληρώνουν ο επίσης κουβανός μπασίστας Omar Rodriguez Calvo και ο Ολλανδός ντράμερ Jamie Peet έχει εμφανιστεί σε πολλά από τα μεγαλύτερα διεθνή φεστιβάλ τζαζ όπως το NorthSea Jazz Festival και τα φεστιβάλ του Μοντρέ, του Σίδνεϊ και της Μελβούρνης. Η εμφάνισή του θα στηριχτεί στο τελευταίο του άλμπουμ “Playground”, που το εμπνεύστηκε από τη γέννηση του γιου του.

Ramon Valle, πιάνο / Omar Rodriguez Calvo, κοντραμπάσο / Jamie Peet, τύμπανα

Τρίτη 4 Ιουνίου

Η δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ ξεκινά στη μία το μεσημέρι με ένα σεμινάριο τζαζ αυτοσχεδιασμού. Ο Γιάννης Ρούσσος, διευθυντής του Contemporary Music School (http://cmssyros.blogspot.gr και https://www.facebook.com/pages/CMS-Contemporary-Music-School/29939178675...) θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να διευρύνουν τους μουσικούς και εκτελεστικούς τους ορίζοντες και να έλθουν σε επαφή με το στοιχείο του αυτοσχεδιασμού, εμβαθύνοντας στην έκφραση, τον ρυθμό, τον ήχο, την αρμονία, τη μελωδία και τη δημιουργικότητα.

Η συμμετοχή στο σεμινάριο είναι δωρεάν και οι ενδιαφερόμενοι, ανεξαρτήτως του οργάνου που παίζουν, του επιπέδου στο οποίο βρίσκονται και της εμπειρίας τους, μπορούν να το δηλώσουν τηλεφωνόντας στο 6978 415 911 ή στέλνοντας τα στοιχεία τους (ονοματεπώνυμο, τηλέφωνο και όργανο) στο syrosjazzfestival@gmail.com.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου ανεβαίνει στη σκηνή του θεάτρου Απόλλων το Music of the Heart Jazz Trio. Το γκρουπ, με ηγέτη τον πιανίστα Μανόλη Παπαδάκη υπάρχει με τη σημερινή του σύνθεση εδώ και δύο περίπου χρόνια. Στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα έχουν εμφανιστεί με επιτυχία σε πολλούς Αθηναϊκούς χώρους και σε αρκετές άλλες ελληνικές πόλεις. Η μουσική τους έχει σαν αφετηρία την κλασική τζαζ, την οποία προσεγγίζει με έναν ιδιαίτερο τρόπο χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικούς ήχους και συνεχείς ρυθμικές εναλλαγές και δημιουργώντας έντονη συγκινησιακή φόρτιση.

Η αυλαία του φεστιβάλ κλείνει με το Momo Trio, ένα από τα καλύτερα νέα γκρουπ της ελληνικής τζαζ σκηνής. Αποτελείται από τον Γιώργο Δούση, τον Παρασκευά Κίτσο και τον Νίκο Κασσαβέτη, τρεις μουσικούς με πολυετή παρουσία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα παρουσιάσουν δικές τους συνθέσεις από το πρόσφατο εξαιρετικό άλμπουμ τους “No Vacancy” που κυκλοφόρησε σε βινύλιο.

Γιώργος Δούσης, πιάνο / Παρασκευάς Κίτσος, κοντραμπάσο / Νίκος Κασσαβέτης, τύμπανα