Παρουσίαση προγράμματος Σύρος Πολιτισμός 2013

Πολιτιστικός πλουραλισμός

- Πλούσιο καλλιτεχνικά το φετινό πρόγραμμα εκδηλώσεων- Καθιερωμένα φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες σπουδαίων δημιουργών, όπως η Ευανθία Ρεμπούτσικα, Διονύσης Τσακνής και Ελεονώρα Ζουγανέλη

Η λάμψη, η πολυτέλεια και η αίγλη του πολιτιστικού γίγνεσθαι της πρωτεύουσας των Κυκλάδων αντικατοπτρίζονται για ένα ακόμη καλοκαίρι στο πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Η παρουσίαση του προγράμματος «Σύρος Πολιτισμός 2013» πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, από τον πρόεδρο του Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου Γιάννη Κεράνη και τον δήμαρχο Γιάννη Δεκαβάλλα.

Αγαπημένοι μουσικοί θεσμοί που καθιστούν το νησί πόλο έλξης για εκατοντάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, πλήθος συναυλιών από σημαντικούς Έλληνες καλλιτέχνες, αξιόλογες θεατρικές παραστάσεις από την Αθήνα και την Πάτρα, καθώς και ενδιαφέρουσες εικαστικές εκθέσεις αναμένονται να «κλέψουν» και φέτος τις εντυπώσεις.

Ωστόσο, το πρόγραμμα πλαισιώνουν και καθιερωμένες εκδηλώσεις των τοπικών συλλόγων του νησιού. Μέσα από μία ζεστή και αγαστή συνεργασία , το διοικητικό συμβούλιο του ΟΠΑΣ και οι πολιτιστικοί φορείς της Σύρου σχεδίασαν και επιμελήθηκαν ένα ποικίλο πρόγραμμα, πιστό στις αξίες και τις παραδόσεις του τόπου. Τοπικά μουσικά συγκροτήματα και ερασιτεχνικοί θεατρικοί θίασοι θα αναδείξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον καλλιτεχνικό πλουραλισμό της Σύρου, που την καθιστά ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά κέντρα της χώρας.

8 φεστιβάλ πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας

Περίοπτη θέση στο πρόγραμμα κατέχουν και φέτος τα καθιερωμένα φεστιβάλ, που προσελκύουν ετησίως εκατοντάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Οχτώ φεστιβάλ πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ευελπιστώντας να προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις σε κάθε φιλόμουσο.

Η αρχή θα γίνει με το 9ο Φεστιβάλ Αιγαίου, υπό τη διεύθυνση του Ελληνοαμερικανού μαέστρου Πίτερ Τιμπόρις, που θα πραγματοποιηθεί από 7 έως 21 Ιουλίου. Για 7η συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί στο νησί το Indie Rock Festival, το οποίο επιμελείται ο Χρήστος Παπαδάκη.

Στις 20 Ιουλίου, συριανά συγκροτήματα που υπηρετούν τη ροκ μουσική θα χαρίσουν μία μοναδική βραδιά με δυνατές μελωδίες στο Θέατρο Ευανθία Καΐρη. Το 20ο Φεστιβάλ Κιθάρας, υπό την αιγίδα του Χρήστου Νικολόπουλου θα πραγματοποιηθεί από 23 έως 27 Ιουλίου σε διάφορα σημεία του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον Βαγγέλη Γερμανό σε μία ιδιαίτερη εμφάνιση στις 26 Ιουλίου στο Κηπάριο της Μεταμόρφωσης, με ελεύθερη είσοδο.

Το 9ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, υπό τη διεύθυνση του Γιάννου Μαργαζιώτη θα πραγματοποιηθεί από 16 έως 24 Αυγούστου, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται να έχει το 6ο Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων aniμα (27-29 Σεπτεμβρίου).

2ο Φεστιβάλ Ακορντεόν

Παράλληλα, σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Φοίνικα και Ποσειδωνίας, ο ΟΠΑΣ συνδιοργανώνει φέτος το 2ο Φεστιβάλ ακορντεόν. Στο πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων περιλαμβάνονται: ρεσιτάλ από τον καθηγητή Πανεπιστημίου στο ακορντεόν Κλαούντιο Λακομούτσι (28/7 στο Θέατρο Απόλλων), ανοιχτή συναυλία της Ζωής Τηγανούρια με μουσική τάνγκο, λάτιν και δικές της συνθέσεις στην Πλατεία Μιαούλη (29/7) και τέλος συναυλία του 9μελους συγκροτήματος En Cardia στην Έπαυλη Τσιροπινά, το οποίο μεταφέρει μουσική και τραγούδια από τα ελληνόφωνα χωριά της Νότιας Ιταλίας και χορό ταραντέλα.

1ο ΦΦεστιβάλ Λουκουμιού

Ιδιαίτερη σημασία για την πλούσια παράδοση της Σύρου θα έχει το 1ο Φεστιβάλ Λουκουμιού που θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Μιαούλη στις 10 και 11 Αυγούστου, από τον Σύλλογο Φίλων Τεχνικού Πολιτισμού Ερμούπολης. Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου με χορευτικές επιδείξεις, η Φιλαρμονική του δήμου, ενώ στην πλατεία θα κατασκευαστεί ένα ψηφιδωτό λουκούμι, που θα επιμεληθούν φοιτητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου και της Αθήνας. Επιπλέον, προσκεκλημένοι ζαχαροπλάστες θα παρουσιάσουν συνταγές για λουκούμια, οι οποίες θα «ανοίξουν» κυριολεκτικά την όρεξη στο κοινό.

Τέλος, θα πραγματοποιηθεί στην Πλατεία Μιαούλη το 3ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών, με τη συμμετοχή των τοπικών συλλόγων του νησιού (8/9).

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιάννης Δεκαβάλλας, «οι συριανοί θα πρέπει να αγκαλιάσουν τα φεστιβάλ, γιατί αποτελούν το «αύριο» και το στίγμα

του πολιτισμού του νησιού για το μέλλον, ενώ συνδέονται με την ανάπτυξη του πολιτισμικού τουρισμού».

Ευανθία Ρεμπούτσικα και Ευγενία Μανωλίδου στο Θέατρο «Απόλλων»

Τέσσερις δημοφιλείς ερμηνευτές, ο Παναγιώτης Πετράκης, η Σία Κοσκινά, ο Γιάννης Φίλιας και η Ευδοκία Μωυσίδου, υπό τη διεύθυνση και καθοδήγηση της Ευγενίας Μανωλίδου και με τη συνοδεία 25 μελούς ορχήστρας (Symphomaniacs), θα παρουσιάσουν στις 2 και 3 Αυγούστου στο Θέατρο Απόλλων τη μουσική συναυλία «Μιούζικαλ αγαπή μου». Αγαπημένα τραγούδια από πασίγνωστα musicals θα παρασύρουν το κοινό σε ένα ξεχωριστό μουσικό δίωρο όπου μουσική, θέατρο και χορός γίνονται ένα.

Τη μουσική παράσταση «Το αστέρι και η ευχή» θα παρουσιάσει στις 12 Αυγούστου στο Θέατρο Απόλλων η δημοφιλής συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα.

Σημαντικές θεατρικές παραστάσεις

Ακολουθεί η θεατρική παράσταση «Σεβάς Χανούμ» με την Κωνσταντίνα Μιχαήλ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, αφηγείται την ιστορία της αδικημένης ερμηνεύτριας του εγχώριου ρεμπέτικου αντεργκράουντ. (26/8)

Στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η παράσταση «Ερνέστος Τσίλλερ, ο Αρχιτέκτων» από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Πάτρας, με αφορμή τη συμπλήρωση των 90 χρόνων από το θάνατο του. Στην παράσταση πρωταγωνιστεί ο Γιάννης Δεσύπρης.

Στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου Μίνα Χειμώνα και ο Χάρης Σώζος θα παρουσιάσουν τη μαύρη κωμωδία «Ο Εβραίος», ενώ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το έργο Καλησπέρα σας κε. Τσέχωφ «Πρόταση Γάμου & Η Αρκούδα» με την Καίτη Θεολογίτου από την ομάδα «Διαδρομές» στις 10 και 11 Σεπτέμβρη.

Τέλος, στις 14 Σεπτεμβρίου θα παρουσιαστεί το έργο «Ένας εχθρός του λαού» από τις Μορφές Έκφρασης του Θωμά Κινδύνη.

Ρέμος, Ζουγανέλη, Τσακνής, Μηλιώκας στο Λατομείο Καραβέλα

Μεγάλο όμως ενδιαφέρον θα έχουν για μία ακόμη χρονιά και οι μουσικές συναυλίες που έχει προγραμματίσει ο ΟΠΑΣ στο πρώην Λατομείο Καραβέλα με γενική είσοδο 12 ευρώ. Στις 31 Ιουλίου θα εμφανιστούν μαζί επί σκηνής οι Διονύσης Τσακνής, Γιάννης Μηλιώκας και Νίκος Ζιώγαλας παρουσιάζοντας αγαπημένες συνθέσεις. Στις 5 Αυγούστου το Συριανό κοινό υποδέχεται τον Αντώνη Ρέμο, ενώ στις 15 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τα νεανικά συγκροτήματα “Be Joue”, “Minor Project”, “Belleville” και “Νέα Τάξη Πραγμάτων”. Τιμή εισιτηρίου (7 ευρώ).

Με ένα πρόγραμμα που “η καρδιά το ξέρει, η ψυχή το θέλει και το μυαλό συμφωνεί”, η Ελεωνόρα Ζουγανέλη έρχεται στη Σύρο στις 16 Αυγούστου με ένα δυνατό μουσικό πρόγραμμα.

Επιπλέον θα πραγματοποιηθεί συναυλία από τους Γεράσιμο Ανδρεάτο και Βαγγέλη Κορακάκη στην Έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία (27-7), καθώς και ανοιχτές συναυλίες της Χρυσούλας Κεχαγιόγλου (19-7), των ακορντεονίστων (9-8) και του συγκροτήματος Ώτα Ακούειν (13-8) στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

Οι συναυλίες διοργανώνονται με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου ο οποίος στις 22 Ιουλίου θα παρουσιάσει τη μουσικοποιητική παράσταση «Απ’ έξω και τραγουδιστά» στο Ινστιτούτο Κυβέλη.