Σε “γκρο πλαν” στο Βιομηχανικό Μουσείο η ιστορία της λουκουμοποιΐας στη Σύρο

Γλύκισμα με ιστορία

Η ιστορία της λουκουμοποιΐας στη Σύρο ζωντανεύει μέσα από τη σπουδαία περιοδική έκθεση που παρουσιάζεται στο Βιομηχανικό Μουσείο από την περασμένη Πέμπτη και θα διαρκέσει έως και τις 8 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Λουκουμιού που διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στο νησί.

“Το συριανό λουκούμι και οι άνθρωποί του” κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και έστησαν μία ιστορικής σημασίας έκθεση για τον τόπο, που αποκαλύπτει τη διαδρομή του παραδοσιακού προϊόντος από την πρώτη ημέρα άφιξής του στο νησί το 1832 και την πρώτη επίσημη εμφάνισή του το 1837 έως και σήμερα.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της έκθεσης το αξιόλογο συριανό συγκρότημα “Νέα Τάξη Πραγμάτων” παρουσίασε το νέο τραγούδι “λουκουμάκι συριανό” με το οποίο ξεσήκωσε τους επισκέπτες της έκθεσης και χάρισε άφθονο γέλιο ενώ λίγο πριν την έναρξη, οι παρευρισκόμενοι σε γειτνιάζουσα αίθουσα, απόλαυσαν μουσική δωματίου, την 1η σουίτα για τσέλο του Μπαχ από την Susan Νorton.

Λοκούμ... γράφει ιστορία

Ειδικότερα, σε μία από τις αίθουσες στο ισόγειο του Βιομηχανικού Μουσείου έχουν πάρει θέση παλαιά σκεύη, απαραίτητα για την παρασκευή του εκλεκτού προϊόντος, ενώ υπάρχουν παλαιά κουτιά από το σύνολο των λουκουμοποιΐων της Σύρου καθώς και απαραίτητα εργαλεία αλλά και αντικείμενα που σχετίζονται με τη “γέννηση” του λουκουμιού στον τόπο, η συνταγή του οποίου αφίχθη με τους πρόσφυγες από την Πόλη. Το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που κοσμεί τη μία πλευρά της αίθουσας δείχνει βήμα προς βήμα τη διαδικασία που ακολουθούσαν και ακολουθούν οι μάστορες του γλυκίσματος από τη μίξη των πρώτων υλικών (ζάχαρη και νερό) έως και τη “φύλαξή” του σε πρωτότυπες χάρτινες συσκευασίες με την επωνυμία της κάθε λουκουμοποιΐας. Αναφορά γίνεται μέσα από κατάλληλα αντικείμενα και στον τρόπο που “σφραγίζονταν” τα κουτιά ενώ ο κάθε επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσει ένα μικρό ταξίδι και στον τρόπο παρασκευής της χαλβαδόπιτας.

Κρίνεται αναγκαίο να αναφερθεί πως, για την έκθεση συνεργάστηκαν πολλοί άνθρωποι και εθελοντές ενώ ένα μεγάλο μέρος των εκθεμάτων, δόθηκε από την επιχειρηματία του κλάδου, Ντίνα Συκουτρή, η οποία παραχώρησε τεκμήρια από το σύνολο των επιχειρήσεων που επιδίδονταν και εξακολουθούν να το πράττουν, στην τέχνη του λουκουμιού.

Τέλος, πήραν το λόγο ο Χάρης Βεκρής, ο δήμαρχος Γιάννης Δεκαβάλλας καθώς και η κ. Συκουτρή, όπου μεταξύ άλλων τόνισαν πως είναι απαραίτητο να φιλοξενηθεί μία ανάλογη έκθεση στους χώρους του Βιομηχανικού Μουσείου σε μόνιμη βάση.