Το τράβηγμα της πεζότρατας στις Αγκαθωπές της Σύρου

Θαλασσινή παράδοση

Μικροί και μεγάλοι διατηρούν ζωντανή την παράδοση

Το παραδοσιακό έθιμο, το τράβηγμα της πεζότρατας έλαβε χώρα προχθές το βράδυ, στην παραλία των Αγκαθωπών στη Σύρο, με τη συμμετοχή πολλών κατοίκων της περιοχής και επισκεπτών που συμμετείχαν στη γιορτή.

Από νωρίς το απόγευμα μικροί και μεγάλοι πήραν θέση ώστε να αναβιώσουν το έθιμο τραβώντας τα δίχτυα και συλλέγοντας την ψαριά της τράτας, αφού πρώτα απόλαυσαν το μπάνιο τους ενώ στη συνέχεια διασκέδασαν με παραδοσιακούς ήχους και γεύτηκαν τις ψητές σαρδέλες.

Πρωταγωνιστής... η αγάπη για την παράδοση

Το τράβηγμα της πεζότρατας πραγματοποιείται κάθε χρόνο επί 13 έτη και πρόκειται για ένα παραδοσιακό έθιμο που έχει καθιερωθεί και προσελκύει πλήθος κόσμου κάθε Αύγουστο.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ποσειδωνίας “Ο Ποσειδών”, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, το Τοπικό Συμβούλιο Ποσειδωνίας και τον Σύλλογο Ερασιτεχνών Αλιέων Ποσειδωνίας, συνέβαλαν τα μέγιστα ώστε να δημιουργηθεί μία ευχάριστη ατμόσφαιρα προκειμένου οι λουόμενοι και όσοι εκ των επισκεπτών έδωσαν το “παρών”, να απολαύσουν στην παραδοσιακή γιορτή. Ο πρόεδρος του Συλλόγου “Ο Ποσειδών”, Μάρκος Ρούσσος χαιρέτησε την ανταπόκριση του κόσμου και εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του για τη διατήρηση ζωντανών των παραδοσιακών εθίμων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, στο τράβηγμα της πεζότρατας συμμετείχαν άνθρωποι κάθε ηλικίας, πιάνοντας ένα σημείο του σχοινιού ο καθένας, ενώ με ιδιαίτερο ενθουσιασμό πρωταγωνίστησαν οι μικροί κολυμβητές που συνέλεξαν την ψαριά της πεζότρατας.