3o Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στη Σύρο

Τα βήματα της πατρίδας μας

Συμμετέχουν οι Σύλλογοι Πελοποννησίων, Κρητών, Ποντίων & Βορειοελλαδιτών, Ηπειρωτών και Στερεοελλαδιτών του νησιού
Στην ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της πατρίδας τους, αλλά και τη μεταλαμπάδευση της παράδοσης και της κουλτούρας των προγόνων τους στις νεότερες γενιές, στοχεύουν μέσα από τις δράσεις τους οι πολιτιστικοί σύλλογοι της Σύρου, υπηρετώντας τα ελληνικά ήθη και έθιμα από κάθε γωνιά της χώρας.

Η προσπάθεια αυτή αποτυπώνεται πλήρως στο 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου και ώρα 20:30 στην πλατεία Μιαούλη. Την εκδήλωση διοργανώνουν οι Σύλλογοι Πελοποννησίων, Κρητών, Ποντίων & Βορειοελλαδιτών, Ηπειρωτών και Στερεοελλαδιτών Σύρου, με συνδιοργανωτή τον Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού Σύρου.

Παρουσιαστής της βραδιάς ο Αλέξης Κωστάλας

Τα χορευτικά τμήματα των συλλόγων θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς, φιλοδοξώντας μέσα από τα βήματα, τα τραγούδια και τις τοπικές φορεσιές τους να γνωρίσουν στο κοινό της Σύρου τα ανεκτίμητα λαογραφικά στοιχεία της πατρίδας τους.

Το στίγμα της εκδήλωσης θα δώσει η ζεστή φωνή του Αλέξη Κωστάλα, ο οποίος θα είναι ο παρουσιαστής της βραδιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ο κύκλος του φεστιβάλ άνοιξε για πρώτη φορά στη Σύρο το 2006, με την υποστήριξη της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Η αξιόλογη πρωτοβουλία του Συλλόγου Πελοποννησίων έτυχε μεγάλης αποδοχής τόσο από το κοινό, όσο και από τους υπόλοιπους συλλόγους, οι οποίοι εκδήλωσαν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενδιαφέρον συμμετοχής. Ο θεσμός συνεχίστηκε επιτυχώς το 2009, με τους συλλόγους να αναλαμβάνουν τη διοργάνωση. Η προσπάθεια συνεχίζεται μετά από ένα διάλειμμα τεσσάρων ετών, για να ενδυναμωθεί ακόμη περισσότερο με την ενεργή παρουσία πέντε συνολικά συλλόγων.

 

Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου

“Το χορευτικό τμήμα μας ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2011 με τον χοροδιδάσκαλο Γιάννη Ευφραιμίδη, ο οποίος μας επισκέπτεται αφιλοκερδώς από την Αθήνα δύο φορές το μήνα” δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος του Συλλόγου, Ράνια Πανταζή. Σημειώνει μάλιστα πως ο αριθμός των μελών του έχει ξεπεράσει σήμερα τα είκοσι άτομα. “Δώσαμε περισσότερο βάρος στην ανάδειξη των ποντιακών χορών, καθώς τα περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου είμαστε ποντιακής καταγωγής”, εξηγεί η κ. Πανταζή. Η ίδια κρίνει απαραίτητη την προβολή τόσο της ιστορίας, όσο και των τοπικών παραδόσεων των Ποντίων, υπογραμμίζοντας πως “ο Πόντος είναι η μοναδική περιοχή που, αν και αποτελεί κομμάτι του ελληνισμού, δεν έχει πατρίδα”. Τέλος, ανακοινώνει την έναρξη των χορευτικών τμημάτων για τη νέα σεζόν, το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στη στέγη του Συλλόγου. “Στα τμήματά μας έχουμε μέλη από τη Σύρο και τον Πόντο, καθώς και φανατικούς φίλους από το εξωτερικό. Όσοι επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτά, μπορούν να έρθουν και να παρακολουθήσουν το τμήμα των αρχαρίων”, καταλήγει.

Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου

Το χορευτικό τμήμα του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Κυπαρισσίας θα παρουσιάσει στο φετινό φεστιβάλ ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου. Όπως σημειώνει, ο πρόεδρός του Γιάννης Καλοφωλιάς μεταξύ των άμεσων στόχων του Συλλόγου είναι και η δημιουργία του δικού του τμήματος, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα να προβάλει τη μεγάλη παράδοση της πατρίδας του. “Προτεραιότητά μας είναι η εξεύρεση μίας στέγης για να μπορέσουμε να δραστηριοποιηθούμε και εμείς σε αυτό τον τομέα, με στολές, έθιμα και τους ανάλογους παραδοσιακούς χορούς”, τονίζει. Καθιστά δε γνωστό, ότι ο Σύλλογος από το πρώτο έτος της ίδρυσής του μέχρι και σήμερα φιλοξενεί στις εκδηλώσεις του σημαντικούς καλλιτέχνες από την Πελοπόννησο, για να ψυχαγωγήσει τα μέλη του. Επιπλέον, σημειώνει ότι το “φεστιβάλ είναι μια αφορμή για να προβληθεί αφενός το έργο των τοπικών συλλόγων και αφετέρου για να φτάσουν στη Σύρο και ακούσματα από την υπόλοιπη Ελλάδα”.

Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου

“Μέσα από τις δράσεις του συλλόγου μας βρίσκουμε ξανά την ταυτότητά μας” υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Σύρου, Ηρακλής Ζαχάρης. Όπως εξηγεί, το χορευτικό τμήμα του συλλόγου λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια και ο αριθμός των μελών του αγγίζει τα 30 άτομα, διαφόρων ηλικιών. “Στόχος μας είναι να μάθει ο κόσμος ποια είναι η Ήπειρος, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που αγνοούν τις περιοχές της μέχρι και σήμερα” αναφέρει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι “πολλοί μας λένε λανθασμένα Βορειοηπειρώτες. Οι γνήσιοι Βορειοελλαδίτες είναι καλύτεροι από εμάς, αλλά εμείς είμαστε Ηπειρώτες, από τα Γιάννενα, την Άρτα, την Πρέβεζα και τη Θεσπρωτία”. Τέλος, σημειώνει ότι η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει τις δράσεις του Συλλόγου, γεγονός που αποδεικνύεται και μέσα από τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στο παραδοσιακό πανηγύρι που διοργανώνει κάθε καλοκαίρι στον Πάγο.

 

Σύλλογος Κρητών Σύρου

Ο Σύλλογος Κρητών Σύρου αποτελεί έναν από τους παλαιότερους συλλόγους της Ελλάδας, καθώς ιδρύθηκε στις 24 Δεκεμβρίου του 1859.Ο ίδιος έχει συμμετάσχει σε πλήθος παραδοσιακών φεστιβάλ που έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια λειτουργεί το δικό του τμήμα παραδοσιακών κρητικών χορών. Στο 3ο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών θα συμμετέχουν συνολικά 14 άτομα, επτά άντρες και επτά γυναίκες. “Στόχος μας είναι να μεταλαμπαδεύσουμε τα ήθη και τα έθιμα της κρητικής παράδοσης εδώ στη Σύρο, με την οποία η Κρήτη είχε ανέκαθεν ιστορικούς δεσμούς” σημειώνει ο Χρήστος Πενταράκης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συλλόγου. “Επί Τουρκοκρατίας, εμείς οι Κρητικοί διαφύγαμε από την Κρήτη στη Σύρο προκειμένου να σωθούμε και εκείνη μας βοήθησε απλόχερα”, σημειώνει. Τέλος, καθιστά γνωστό ότι το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου θα συμμετέχει στο φεστιβάλ με τη συνοδεία λύρας και λαούτου που θα παίξουν ζωντανά μέλη του, κρητικής καταγωγής.

Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου

Το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου Στερεοελλαδιτών Σύρου συμμετέχει για πρώτη φορά στο φεστιβάλ, καθώς τον προσεχή Οκτώβριο συμπληρώνει ένα χρόνο ζωής. Όπως υπογραμμίζει η πρόεδρος του Συλλόγου Ελένη Τσιώλη – Καραντώνη “τα μαθήματα χορού παραδίδει ο Νίκος Σολάρης, τον οποίο πέρα από έναν πολύ καλό δάσκαλο με μεγάλη εμπειρία μέσα από το Λύκειο Ελληνίδων και τα σεμινάρια, που έχει παρακολουθήσει όλα αυτά τα χρόνια, θεωρούμε και ερευνητή”. Προσθέτει μάλιστα πως “πρόκειται για έναν άνθρωπο που κουβαλάει μέσα του ολόκληρη ιστορία, μεταφέροντάς την από γενιά σε γενιά”. Η ίδια χαρακτηρίζει “άψογη” τη συνεργασία του συλλόγου με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου. “Δε θέλουμε να κάνουμε ένα χορευτικό τμήμα που να είναι αντίθετο με τις αρχές και τις αξίες που το Λύκειο τόσα χρόνια υπηρετεί, απλά θεωρούμε ότι θα μπορούσαμε και εμείς παράλληλα να ασχοληθούμε με το χορό που είναι μια προέκταση στη σημερινή εποχή, κάτι παλαιότερο που μεταφέρεται μέχρι σήμερα”, υπογραμμίζει. Επιπλέον, καθιστά γνωστό ότι τα τμήματα του συλλόγου ξεπερνούν ήδη τον αριθμό των 25 ατόμων, ενώ στο φεστιβάλ θα συμμετέχουν 16 μέλη. “Ο χορός έχει ολόκληρη ιστορία. Πέρα από τα βήματα, αυτά που προέχουν είναι το ήθος, η ψυχή που βγάζει ένας χορός και οι αξίες που μεταφέρονται μέσω αυτού από τους παλαιότερους στους νεότερους”, καταλήγει.

Ετικέτες: