Συγκίνηση και υπερηφάνεια στο 3ο φεστιβάλ παραδοσιακού χορού στη Σύρο

Ελληνική λεβεντιά

Συνέντευξη του παρουσιαστή της βραδιάς, Αλέξη Κωστάλα

Συγκίνηση και ανάταση ψυχής προσέφεραν το βράδυ της Κυριακής τα χορευτικά συγκροτήματα των πολιτιστικών συλλόγων της Σύρου, που συμμετείχαν ενεργά στο 3ο φεστιβάλ παραδοσιακού χορού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, αποπνέοντας δυναμισμό και λεβεντιά.

Τα τμήματα των Συλλόγων Ποντίων και Βορειοελλαδιτών, Κρητών, Ηπειρωτών και Στερεοελλαδιτών, αλλά και το προσκεκλημένο χορευτικό τμήμα των Πελοποννησίων Σύρου από τον Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Κυπαρισσίας συναντήθηκαν στην Πλατεία Μιαούλη, αποδεικνύοντας ότι η αγάπη για την πατρίδα και τις παραδόσεις δε γνωρίζει γεωγραφικά όρια.

Παρουσιαστής της βραδιάς ήταν ο αφηγητής και παρουσιαστής κλασικού θεάτρου και καλλιτεχνικού αθλητισμού, Αλέξης Κωστάλας, ο οποίος συνεχάρη τους διοργανωτές Συλλόγους για την πρωτοβουλία τους να προβάλουν μέσα από το φεστιβάλ την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους. “Η Σύρος έχει μια ζωντανή παρουσία στην κλασική μουσική, η οποία θα πρέπει να είναι το ίδιο ενεργή και στα παραδοσιακά ακούσματα” δήλωσε ο κ. Κωστάλας προσθέτοντας ότι “ τόσο η συνύπαρξη της καταγωγής σου και του χώρου στον οποίο ζεις, όσο και το αρμονικό τους πάντρεμα υπενθυμίζουν κάτι το οποίο χαρακτηρίζει το νησί. Ότι ήταν ένας χώρος που υποδεχόταν πάντα τους ανθρώπους που αναγκάζονταν να ζητήσουν μια άλλη στέγη”.

“Η αρχοντική Ερμούπολη που αγαπάμε”

Παράλληλα αναφέρθηκε και στην απαράμιλλη ομορφιά του επιβλητικού και αριστοκρατικού Δημαρχιακού Μεγάρου της Ερμούπολης, το οποίο “κεραυνοβολεί” ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. “Ο χώρος στον οποίο διεξήχθη η εκδήλωση ενώπιον του Δημαρχείου, είναι χώρος ιδιαίτερης ομορφιάς και αυτό δημιουργεί μία πολύ μεγάλη ευθύνη στον όποιο διοργανωτή να προσέξει το τι θα πράξει, πώς θα το πράξει και πώς θα το πλαισιώσει” σημείωσε, κρίνοντας ότι “πρόκειται για μία ευθύνη, στην οποία θα πρέπει να ανταποκρίνονται σωστά όσοι αναλαμβάνουν κάποιες υποχρεώσεις”.

Εξήγησε μάλιστα ότι η ιστορία του αξιοθαύμαστου αυτού μνημείου απαιτεί μεγάλη προσοχή στη διοργάνωση οποιασδήποτε εκδήλωσης, με περιεχόμενο είτε πολιτιστικό, είτε αθλητικό. “Καταλαβαίνω ότι είναι ανάγκη να διοργανώσεις κάτι που θα φέρει πολύ κόσμο, θα μεταδοθεί τηλεοπτικά και θα κάνει το νησί πιο γνωστό, αλλά είναι καλό να σκεπτόμαστε ότι πέραν της προβολής, κάθε χώρος έχει μια ιστορία και μια αισθητική. Είναι καλό να τη σεβόμαστε”, τόνισε.

Ο ίδιος εμφανίστηκε γοητευμένος από την ολιγοήμερη διαμονή του στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, σημειώνοντας ότι ήταν η δεύτερη φορά που την επισκέφτηκε, έπειτα από δέκα χρόνια. “Χαίρομαι που βρέθηκα πάλι στο νησί και είχα την ευκαιρία να το περπατήσω. Η Ερμούπολη είναι μία πραγματικά αρχοντική πόλη, που σου προκαλεί την επιθυμία να περπατήσεις στους δρόμους της, να καθίσεις, να πιεις καφέ και να θαυμάσεις. Όταν έχεις αυτή την ομορφιά γύρω σου, θες δε θες, σε επηρεάζει”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

“Πηγή έμπνευσης για σημαντικούς δημιουργούς”

Επιπλέον, έκρινε πολύ “θετικό” το γεγονός ότι αξιόλογοι δημιουργοί όπως ο συνθέτης Νίκος Κυπουργός έχουν επιλέξει τη Σύρο ως μόνιμη βάση, στην οποία δραστηριοποιούνται, σχεδιάζοντας τα επόμενα επαγγελματικά τους βήματα. “Ο Νίκος Κυπουργός είναι ένας άνθρωπος με όραμα, με γνώση και αγάπη για τη μουσική, ο οποίος μπορεί κι αυτός να συμβάλει στο να γίνουν πράγματα. Και χαίρομαι, γιατί νέοι άνθρωποι πετυχημένοι, με ζήτηση επιλέγουν κάποιο μέρος που δεν είναι η μεγάλη πόλη για να ζήσουν μόνιμα και να δημιουργήσουν. Αυτό δείχνει ότι βρίσκουν ένα πρόσφορο έδαφος για να κάνουν αυτό που αγαπάνε”, επεσήμανε.

“Η εποχή σου επιβάλλει να είσαι ενεργητικός”

Επιβραβεύοντας την πλούσια δράση των πολιτιστικών συλλόγων της Σύρου υπογράμμισε πως “είναι απαραίτητη η ενεργός παρουσία τέτοιων συλλόγων στην τοπική κοινωνία”. Πρόσθεσε μάλιστα πως “η σημερινή εποχή σου επιβάλλει να μην είσαι παθητικός, αλλά να είσαι ενεργητικός. Όπως είχε πει και ο Τζον Κένεντι “μην περιμένεις τι θα κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι θα κάνεις εσύ για τη χώρα σου”. Δηλαδή, κάποια στιγμή πρέπει οι άνθρωποι να προσπαθούν μόνοι τους και για τον εαυτό τους και για τους άλλους”.

Καταλήγοντας εξήρε το πάθος και το μεράκι των Ελλήνων σε οτιδήποτε κάνουν, που αποτελεί παγκόσμιο πρότυπο για κάθε μορφή τέχνης και έκφρασης. “Όπως έλεγε και στους χορευτές τους ο διάσημος χορογράφος, John Cranco -το οποίο άκουσα με τα αυτιά μου, διότι ήμουν παρών όταν το έλεγε- “θέλω να χορεύετε όπως οι Έλληνες. Αποπνέοντας αυτή τη λεβεντιά, που φωνάζει “καμάρωσέ με””, σημείωσε.

Ετικέτες: