Λύκειο Ελληνίδων Σύρου

Στροφή στην παράδοση

Ενενήντα οχτώ χρόνια πορείας, δράσης και εμπειρίας στην κοινωνική δράση και διαχείριση της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς

Το 98ο έτος ζωής του ετοιμάζεται να διανύσει φέτος το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, το οποίο εξακολουθεί μέχρι και σήμερα να διατηρεί τη δυναμική παρουσία του στην τοπική κοινωνία, μαχόμενο για την προβολή της ελληνικής παράδοσης, αλλά και την εθελοντική προσφορά.

Το αρχαιότερο επαρχιακό Λύκειο στην Ελλάδα επιχειρεί μέσα από τη δράση του τη σύνδεση της μακρόχρονης εμπειρίας του στην κοινωνική δράση και διαχείριση της εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς με την επιστημονική γνώση.

Ο καθιερωμένος Αγιασμός των τμημάτων χορού, μουσικής και ζωγραφικής για την έναρξη της νέας Λυκειακής χρονιάς θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου στις 11:30, στην αίθουσα του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου. Μικρά και μεγάλα μέλη θα έχουν την ευκαιρία να διδαχθούν και φέτος χορούς από τη Μακεδονία, τη Θράκη, τον Πόντο, τη Μικρά Ασία, τη Θεσσαλία, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, την Πελοπόννησο, την Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα Επτάνησα. Επιπλέον, θα λειτουργήσουν τμήματα εκμάθησης μουσικών οργάνων, όπως βιολί, σαντούρι, κανονάκι, λαούτο, ούτι, τουμπελέκι, και κρητική λύρα.

Τέλος, θα παραδίδονται μαθήματα ζωγραφικής από την εικαστικό και απόφοιτο της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μαρία Ξαγοράρη, που περιλαμβάνουν χρωματολογία, βασικές τεχνικές ζωγραφικής, εισαγωγή στο ελεύθερο σχέδιο, κολάζ και κατασκευές με χαρτοπολτό.

Αγωγή της ψυχής

“Ο χορός είναι ψυχαγωγία με την αρχαιοελληνική έννοια της λέξης” δηλώνει στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη, τονίζοντας πως η σωματική κίνηση, από κοινού με τα παραδοσιακά μας ακούσματα συμβάλλουν σημαντικά στην ψυχική ανάταση και ευχαρίστηση του ανθρώπου. “Τα ερεθίσματα αυτά σε βοηθούν να ακούσεις, να καταλάβεις και να ξεχωρίσεις τον ωραίο ήχο από τον άσχημο και να τον φυλάξεις βαθιά στην καρδιά σου”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η μεγάλη συμμετοχή νέων ανθρώπων, που σημειώνεται κάθε χρόνο στα χορευτικά τμήματα του Λυκείου αποτελεί για την ίδια ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι η εθνική μας παράδοση θα καταφέρει να βγει αλώβητη από την οικονομική και κοινωνική κρίση που μαστίζει τη χώρα μας, χάρη στους άξιους πρεσβευτές της. “Ο κόσμος αισθάνεται πλέον την ανάγκη να επιστρέψει στις ρίζες του, στις ιστορίες του παππού και της γιαγιάς και να υπερασπιστεί τόσο την ελληνική του ταυτότητα, όσο και τον πολιτισμό, στον οποίο μπορεί να καταφεύγει κάθε στιγμή”, υπογραμμίζει.

Κρίνει μάλιστα ότι παρά τις δύσκολες καταστάσεις που ορθώνονται καθημερινά μπροστά μας, η αγάπη του κόσμου για τις δράσεις του Λυκείου είναι ακόμα μεγαλύτερη. “Είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις ότι οι γονείς μας εμπιστεύονται τα παιδιά τους, προσπαθώντας να εξασφαλίσουν για αυτά μία διέξοδο, μέσα από την οποία θα αισθανθούν καλύτερα, βλέποντας τη ζωή με άλλο μάτι”, σημειώνει.

Στήριξη της Συριανής οικογένειας

Καθιστά επίσης γνωστό, ότι η διοίκηση του Λυκείου, αφουγκραζόμενη τις ανάγκες της εποχής, προχώρησε πέρυσι στη μείωση των διδάκτρων, καθώς και σε ειδικές προσφορές με στόχο τη στήριξη των εγγεγραμμένων οικογενειών. “Δεν είμαστε ένας στυγνός κερδοσκοπικός οργανισμός, αλλά ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο, που παράλληλα με την κάλυψη των λειτουργικών εξόδων, κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να σταθούμε πλάι στην οικογένεια και κατ' επέκταση στη συριανή κοινωνία, η οποία μας στηρίζει τόσα χρόνια”, υπογραμμίζει.

Ανάμεσα στις δράσεις του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου κατά την περσινή χρονιά ήταν και η δημιουργία χορευτικού τμήματος, όπου συμμετείχαν παιδιά του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης με ειδικές ανάγκες, στο πλαίσιο του μαθήματος της Ψυχοκινητικής αγωγής.

“Πέρα από τα μαθήματα χορού που παρέδιδε στους κόλπους του Λυκείου η δασκάλα μας Μαρία Κορφιάτου, τα παιδιά έλαβαν μέρος στα Λαζαράκια, στα Φαναράκια, ζύμωσαν μαζί μας το κουλούρι του Πάσχα και συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις που εντάσσονται στο πλούσιο λαογραφικό έργο μας”, επισημαίνει η κ. Λιγοψυχάκη, προσθέτοντας ότι “η ικανοποίηση των γονέων ήταν μεγάλη, καθώς αισθάνονταν πως τα παιδιά τους μαθαίνουν κάτι, χωρίς να στέκεται εμπόδιο η διαφορετικότητά τους”.

Συνεργασία με τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους

Αναφορικά με τη δράση πολλών πολιτιστικών συλλόγων της Σύρου οι οποίοι διατηρούν χορευτικά τμήματα, η κ. Λιγοψυχάκη σημειώνει ότι η αγάπη των μελών τους για ανάδειξη των χορών και των σκοπών της πατρίδας τους είναι εφάμιλλη με τους σκοπούς του Λυκείου Ελληνίδων. “Το ότι υπάρχει ένας σύλλογος που ασχολείται με την παράδοση του τόπου του, ενταγμένος σε μια άλλη κοινωνία που επέλεξε ως πατρίδα του, κατ' εμέ είναι άξιο συγχαρητηρίων”, σημειώνει, προσθέτοντας ότι το Λύκειο διατηρεί άριστες σχέσεις με όλους τους συλλόγους, ενώ στο πλαίσιο της συνεργασίας τους, παραδίδονται μαθήματα στους Συλλόγους Στερεοελλαδιτών και Μικρασιατών Σύρου από τον χοροδιδάσκαλο Νίκο Σολάρη.

“Το να καταφύγουν σε εμάς, να τους πούμε μια ιδέα, να μιλήσουμε για τα έθιμά μας και όλοι μαζί να πούμε “αυτό είναι Ελλάδα”, είναι πολύ όμορφο και σωστό” δηλώνει, καταλήγοντας ότι “το Λύκειο δεν ανταγωνίζεται κανέναν, γιατί η δουλειά του είναι η παράδοση και η εθνική κληρονομιά, να είμαστε όλοι Έλληνες ασχέτως από ποιο μέρος καταγόμαστε”.

Νίκος Σολάρης: “Η παράδοση απαιτεί συνεχή επιμόρφωση”

41 χρόνια παρουσίας και προσφοράς στο Λύκειο Ελληνίδων Σύρου συμπληρώνει φέτος ο Νίκος Σολάρης, το όνομα του οποίου είναι ταυτισμένο με την παράδοση, αλλά και την προσπάθεια του Λυκείου να μεταλαμπαδεύσει από γενιά σε γενιά τις αξίες του τόπου μας. “Η συμμετοχή του κόσμου στα τμήματά μας είναι κάθε χρόνο μεγαλύτερη και αυτό οφείλεται στην εμπιστοσύνη που δείχνουν τα μέλη μας στην αυθεντικότητα των χορών, στους δασκάλους, αλλά και στα συμβούλιά μας” αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι “την περσινή χρονιά λειτούργησαν 31 τμήματα χορού, στα οποία συμμετείχαν συνολικά 410 άτομα”.

“Είναι πολύ ενθαρρυντική εν έτει 2013 η στροφή του κόσμου στους παραδοσιακούς χορούς” σημειώνει, εξηγώντας ότι ο χορός δίνει τη δυνατότητα στον άνθρωπο να γυμνάσει σώμα και πνεύμα. Επιχειρώντας να δώσει έναν ορισμό στη λέξη “παράδοση”, υπογραμμίζει ότι “είναι μια μεγάλη κουβέντα”.

Όπως αναφέρει, “για να ασχοληθεί κανείς με την παράδοση πρέπει να γνωρίζει μουσική, τραγούδια, φορεσιές, λαογραφία, να είναι καλός δάσκαλος, παιδαγωγός, ψυχολόγος και σκηνοθέτης. Απαιτεί συνεχή εκπαίδευση. Εγώ ασκώ αυτό το επάγγελμα για τέσσερις δεκαετίες και παρακολουθώ ακόμη σεμινάρια”.

“Δε συγχωρώ την αχαριστία”

Καταλήγοντας, τονίζει πως όλα αυτά τα χρόνια, έχει βιώσει πολλές χαρές, αλλά και πολλές πίκρες. “Ωστόσο αυτό που δε συγχωρώ με τίποτα είναι η αχαριστία. Κάποια στιγμή έφτασα στο σημείο να αναρωτιέμαι αν αξίζει να προσφέρεις. Γιατί καμιά φορά προσφέρεις ορισμένα πράγματα και πιθανόν να βρεις και τον μπελά σου. Παρόλα αυτά, το 90-95% των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζομαι δέχονται τη δουλειά μου, την αγαπούν και είναι αυτό που με κρατάει τόσα χρόνια στο ίδιο πόστο”, δηλώνει.

Ετικέτες: