Συνάντηση Λεσχών Ανάγνωσης Ερμούπολης και Θεσσαλονίκης

Λογοτεχνικά ταξίδια

“Με το γαλάζιο φως του Αιγαιοπελαγίτικου ουρανού, το κυανό φως των κυμάτων του, το άσπρο φως των αφρών του, το κίτρινο φως των νησιών του και το χρυσό φως του ήλιου του” η Λέσχη Ανάγνωσης Ερμούπολης υποδέχθηκε στη Σύρο την αντιπροσωπεία της Λέσχης Ανάγνωσης του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.

Σε ζεστό και φιλικό κλίμα, τα μέλη αντάλλαξαν απόψεις γύρω από τη λογοτεχνία και ειδικότερα τα βιβλία με σημείο αναφοράς τις ιδιαίτερες πατρίδες τους όπως “Η μεγάλη χίμαιρα” του Μ. Καραγάτση, ενώ αναφέρθηκαν στις ποικίλες δράσεις τους.

Για την ιστορία του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου, το οποίο αποτελείται από δύο συνεχόμενα εξαώροφα κτήρια, συνολικού εμβαδού 4.000 τμ., μίλησε η βιβλιοθηκονόμος Ελένη Τσιτσιμίκλη.

Το Α' κτίριο θεμελιώθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1981 και εγκαινιάστηκε στις 29 Οκτωβρίου 1983. Το Β' κτίριο θεμελιώθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1986 και εγκαινιάστηκε στις 7 Ιουνίου 1989. Το κτιριακό συγκρότημα είναι διαρρυθμισμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρεται για κάθε είδους πνευματικές, καλλιτεχνικές και εικαστικές εκδηλώσεις και αποτελεί διεύθυνση του Δήμου Θεσσαλονίκης ενώ λειτουργεί με προσωπικό ικανό να ανταποκρίνεται στις ειδικές απαιτήσεις των προγραμμάτων του.

Τρεις βιβλιοθήκες στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο

Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο λειτουργούν συνολικά τρεις βιβλιοθήκες. Στο ισόγειο λειτουργεί η Παιδική Δανειστική βιβλιοθήκη με συλλογή, που αριθμεί 14.000 τόμους και 16.000 επισκέπτες ετησίως.

Στον πρώτο όροφο του κτηρίου βρίσκεται το Πληροφοριακό Τμήμα & Αναγνωστήριο του Κέντρου, που διαθέτει 13.000 τόμους, μία συλλογή πλούσια σε πληροφοριακά βιβλία, εγκυκλοπαίδειες λεξικά, περιοδικά, καθώς και σε εκδόσεις τέχνης και καλλιτεχνικών λευκωμάτων.

Τέλος, στον 3ο όροφο λειτουργεί η Δανειστική βιβλιοθήκη, για αναγνώστες από 14 χρονών και άνω. Η συλλογή της ανέρχεται στους 24.000 τόμους βιβλίων, οι οποίοι καλύπτουν όλο το φάσμα των γνώσεων, με έμφαση κυρίως στην Ελληνική και ξένη λογοτεχνία.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με την ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων και την πρόσκληση της Λέσχης Ανάγνωσης του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου προς τα μέλη της Σύρου για επίσκεψη στη συμπρωτεύουσα.

Η επόμενη συνάντηση της Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης είναι προγραμματισμένη την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου με βιβλίο συζήτησης το “Ζ” του Βασίλη Βασιλικού.

Ετικέτες: