ΜΑΝΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ

Η Ακαδημία Αθηνών, το ανώτατο πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας, βράβευσε τον Συριανό ποιητή και συγγραφέα Μάνο Ελευθερίου.
  • Πέμπτη, 6 Φεβρουαρίου, 2014 - 06:10
  • /   Συντάκτης: Μαίρη Ρώτα

Ο ποιητής, ο λογοτέχνης, ο συλλέκτης, ο αναγνώστης, ο στιχουργός που έχει γράψει κι έχει προσφέρει στους Έλληνες (και όχι μόνο), την απόλαυση τετρακοσίων περίπου τραγουδιών, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, όπως του άξιζε!

Είναι ιδιαίτερη τιμή αυτή η βράβευση για τον πολύ αγαπητό μας Μάνο, αλλά είναι ιδιαίτερα μεγάλη τιμή για το νησί μας να βραβεύεται ο σπουδαίος δημιουργός που μας κάνει υπερήφανους.

Το έργο του είναι σπουδαίο και σημαντικό! Αυτό άλλωστε αναγράφεται και στο βραβείο της Ακαδημίας. Το ίδρυμα Κώστα και Ελένης Ουράνη τίμησε τον Μάνο Ελευθερίου και τον βράβευσε: «ΔΙΑ ΤΟ ΣΥΜΠΑΝ ΑΥΤΟΥ ΕΞΟΧΟΝ ΕΡΓΟΝ».

Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μάνος βραβεύθηκε για την έξοχη δημιουργία του. Όσοι έχουμε διαβάσει τα μυθιστορήματά του, τα ιστορικά του κείμενα, τα λευκώματα ή έχουμε ακούσει τα θαυμάσια τραγούδια του, αισθανθήκαμε πραγματικά μια ικανοποίηση για την βράβευσή του.

Αξίζει όμως να αναφερθώ σε υπέροχα σχόλια μη Συριανών που έγιναν γι’ αυτή την τιμητική διάκριση στο έργο του Μάνου.

Φίλοι από τα Γιάννενα, από την Αθήνα, από την Πάτρα, συμφοιτητές της παλιάς εποχής, μου τηλεφώνησαν για να μου πουν ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ για τον σπουδαίο Συριανό Μάνο Ελευθερίου, να με ρωτήσουν: αν όλη η Σύρος πανηγυρίζει, αφού είναι η γενέτειρα ενός σπουδαίου πνευματικού ανθρώπου και δημιουργού. Όλοι γνώριζαν τα τραγούδια του και τ’ αγαπούσαν και εκεί στην άκρη της Ελλάδας η φίλη μου η Μαίρη είχε διαβάσει τα μυθιστορήματά του.

Η Ελλάδα τιμά τον Μάνο

Η βράβευση της Ακαδημίας Αθηνών είναι η ανώτατη τιμή που μπορεί να υποδεχθεί ένας Έλληνας που έχει προσφέρει στις τέχνες και στα γράμματα.

Είναι όμως θαυμάσιο να αισθάνεται αυτός ο Έλληνας ότι παντού στη χώρα του τον αγαπούν, τον θαυμάζουν και τον τιμούν. Πριν από δυο χρόνια η «ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ» στα πλαίσια των πολιτιστικών της εκδηλώσεων, κάλεσε τον Μάνο Ελευθερίου, να παραβρεθεί στο θέατρο της Σχολής σε συναυλία που θα παρουσίαζε η χορωδία του Πανεπιστημίου Πατρών με τα έργα του! Και... ο Πρύτανης συνεχίζει: «...στον τομέα της μουσικής έχετε προσφέρει σημαντικό έργο και έχει αγαπηθεί πανελλαδικά. Θα ήταν μεγάλη η χαρά για την Σχολή μας να μας δώσετε την ευκαιρία να σας τιμήσουμε κατά την διάρκεια της παραπάνω συναυλίας. Σας ευχαριστούμε θερμά.

Ο Πρύτανης Γεώργιος Χαρβαλιάς.

Και, το Πανεπιστήμιο Πατρών, στο πλαίσιο που καταβάλλει στον τομέα της Πολιτιστικής Ανάπτυξης, έχει τιμήσει ανθρώπους που έχουν συμβάλει με το έργο τους στη δημιουργία και διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Και ο Πρύτανης κ. Γ. Παναγιωτάκης έγραψε στον Μάνο Ελευθερίου: «...Θα ήταν μεγάλη χαρά για το Πανεπιστήμιό μας να μας δώσετε την ευκαιρία να σας τιμήσουμε κατά τη διάρκεια της συναυλίας με έργα σας...»

«Ο ποιητής φωτίζει το μέλλον μας...»

Είπε ο Λυκειάρχης του 4ου Λυκείου Περιστερίου υποδεχόμενος τον Μάνο Ελευθερίου σε μια εκδήλωση του σχολείου αφιερωμένη στον ποιητή. Για τις ανάγκες του συγκεκριμένου αφιερώματος, μαθητές και μαθήτριες του Λυκείου Περιστερίου, συνοδευόμενος από εκπαιδευτικούς είχαν έρθει στη Σύρο ένα μήνα πριν, επισκέφθηκαν το 4ο Δημοτικό όπου φοίτησε ο Μάνος, πήραν συνεντεύξεις, αποτύπωσαν σε κάμερα εικόνες από το σχολείο και παρουσίασαν τους χώρους που έζησε τα παιδικά του χρόνια. Παράλληλα, ένας νεαρός μαθητής φιλοτέχνησε το πορτρέτο του Μάνου και το προσέφερε.

Με βαθιά συγκίνηση ο Μάνος Ελευθερίου ευχαρίστησε τα παιδιά για όλη αυτήν την υπέροχη προσφορά, και είπε ότι: «... ήταν μια υπέροχη βραδιά δροσιάς και ελπίδας από ένα τέτοιο σχολείο-κόσμημα...»

Δεν υπάρχει τίποτε ωραιότερο και πιο συγκινητικό από ένα δώρο από παιδιά!

Μάνο, σ’ ευχαριστούμε, από καρδιάς, γιατί τιμάς το νησί μας.