Το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης στη Σύρο μέσω live streaming

Η αρχή μιας συνεργασίας

Την ευκαιρία να “φιλοξενήσει” - έστω για μία βραδιά - το 16ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, στο οποίο μάλιστα παρελαύνει με “παραστάτη” τον δημοσιογράφο αυτοκινητικού τύπου και ερασιτέχνη κινηματογραφιστή Μιχάλη Σταυρόπουλο, έχει η Σύρος, καθώς απόψε το βράδυ θα πραγματοποιηθεί στο Θέατρο Απόλλων η πρώτη εφαρμογή προβολή της διοργάνωσης μέσω live streaming.

Σημειώνεται ότι το επιτυχημένο πρωτοποριακό εγχείρημα του Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση που εγκαινιάστηκε πριν από τρία χρόνια στο 13ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, συνεχίζεται να εφαρμόζεται και φέτος, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτρακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου.

 

Προβολή ταινιών της ζώνης των 20:30

 

Σταθμοί της φετινής διοργάνωσης είναι πέντε πόλεις της Ελλάδας -Ρέθυμνο, Λάρισα, Πάτρα, Κόρινθος και Ρόδος-, καθώς και η Λευκωσία της Κύπρου. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνει ταυτόχρονη μετάδοση σε live streaming των προβολών του Φεστιβάλ, οι οποίες ξεκίνησαν στο Ολύμπιον τη Δευτέρα 17 Μαρτίου και θα ολοκληρωθούν απόψε το βράδυ στη ζώνη των 20:30. Μέσα από την παροχή αυτή, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει, χωρίς να χρειαστεί να ετοιμάσει βαλίτσες για τη συμπρωτεύουσα.

Ανάμεσα στις πόλεις, οι οποίες συμμετέχουν στην προσπάθεια αποκέντρωσης του Φεστιβάλ, θα προστεθεί από την επόμενη χρονιά και η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η οποία φέτος “πειραματίζεται” με την προβολή μίας και μόνο ταινίας, πριν αποκτήσει και επίσημα τον τίτλο της “οικοδέσποινας”.

Ωστόσο, παρότι θα περίμενε κανείς ότι η πρώτη πιλοτική εφαρμογή προβολής του Φεστιβάλ στη Σύρο θα είχε σχέση με τη συμμετοχή του ντοκιμαντέρ του κ. Σταυρόπουλου “Ανάμεσα σε δύο νησιά”,το οποίο περιγράφει την ιστορία του πρώτου ηλεκτρονικού αυτοκινήτου που παράχθηκε στη Σύρο, ο δήμος Σύρου – Ερμούπολης σε σχετική ανακοίνωσή του, αναφέρεται στη μελλοντική συνεργασία του με την παραγωγή της διοργάνωσης.

 

Η πρώτη απόπειρα απόψε στο Θέατρο Απόλλων

 

Ειδικότερα, υπογραμμίζεται ότι η αποψινή εκδήλωση εντάσσεται στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων του Τμήματος Προγραμματισμού από κοινού με την Επιτροπή Πολιτισμού & Αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με στόχο την προβολή του εορτασμού των 150 ετών του Θεάτρου Απόλλων.

Έκπληξη αποτελεί ακόμα το γεγονός ότι το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί απόψε δεν είναι το “Ανάμεσα σε δύο νησιά”, για τις ανάγκες του οποίου πραγματοποιήθηκαν γυρίσματα στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις του Νεωρίου, στην περιοχή “Βαπόρια”, στο Θέατρο Απόλλων, στο Λιμάνι της Σύρου, στην πλατεία Μιαούλη και σε γραφικούς δρόμους στο κέντρο της πόλης, αλλά το “Στοργή στο Λαό” του Βασίλη Δούβλη.

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη λογοκρισία στον κινηματογράφο την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα (1967-1974), βασισμένο στο άγνωστο μέχρι τώρα αρχείο της λογοκρισίας της χούντας. Περιλαμβάνει αποσπάσματα από ελληνικές και ξένες ταινίες, που λογοκρίθηκαν ή απαγορεύθηκαν στα χρόνια της δικτατορίας, επίκαιρα της εποχής, συνεντεύξεις σκηνοθετών, καθώς και απόρρητα έγγραφα που έρχονται για πρώτη φορά στο φως, δίνοντας μια αποκαλυπτική εικόνα των μηχανισμών ελέγχου του καθεστώτος, αλλά και συνθέτοντας, συγχρόνως, μια τοιχογραφία της εποχής.

Μία ταινία κάθε βράδυ

Όπως σημειώνουν στην “Κοινή Γνώμη” τόσο ο υπεύθυνος παραγωγής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, Δάνης Κόκκινος, όσο και ο υπεύθυνος του προγράμματος της διαδικτυακής online αναμετάδοσης εκδηλώσεων από το Θέατρο “Απόλλων” Παύλος Χατζηγρηγορίου, η επιλογή της συγκεκριμένης ταινίας δεν είναι τυχαία, αλλά στηρίζεται στο καθορισμένο πρόγραμμα προβολών live streaming.

Οι ίδιοι εξηγούν ότι το Streaming Project, το οποίο πραγματοποιείται με ιδιαίτερη επιτυχία τα τελευταία τέσσερα χρόνια εφαρμόζεται προσωρινά μόνο στη ζώνη προβολής των 20:30, ενώ η ταινία του κ. Σταυρόπουλου είναι προγραμματισμένη για αύριο το μεσημέρι. Ως εκ τούτου, οι λάτρεις του Enfield, οι φίλοι της Σύρου, αλλά και όλοι εκείνοι, οι οποίοι έλαβαν μέρος στα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ δεν θα έχουν τη δυνατότητα να το παρακολουθήσουν, ακόμα και μέσα από την παροχή αυτή. Αντίθετα, θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο, ως ότου η ταινία πάρει το “πράσινο” φως για την προβολή της είτε στις σκοτεινές αίθουσες του κινηματογράφου, είτε σε σε κάποιο τηλεοπτικό κανάλι.

Με στόχο την αποκέντρωση του Φεστιβάλ

Για τη συνεργασία του Φεστιβάλ με το δήμο της Σύρου, η οποία “ζυμώνεται” φέτος πριν την επίσημη έναρξή της το 2015 μίλησε στην εφημερίδα ο κ. Κόκκινος. Όπως τονίζει, “πρόκειται για μία προσπάθεια να συμπεριλάβουμε Ινστιτούτα και εκπαιδευτικά ιδρύματα που συνδέονται με το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ)”. Προσθέτει ακόμα ότι το ζητούμενο είναι “η πρώτη αυτή απόπειρα να τύχει θερμής ανταπόκρισης από το κοινό”. Καθιστά δε γνωστό ότι επιθυμία του διευθυντή του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρη Εϊπίδη είναι η αποκέντρωση, ως ένας τρόπος προβολής της διοργάνωσης και σε άλλες πόλεις, χωρίς μεγάλο κόστος και μετακίνηση ανθρώπων της παραγωγής. “Ένας τρόπος να το επιτύχουμε είναι οι περιφερειακές εκδηλώσεις που κάνουμε, όπου μοιράζεται το υλικό ταινιών στις πόλεις. Ο άλλος πιο σύγχρονος τρόπος είναι το live streaming. Από την πλευρά μας, προσπαθούμε να αναπτύξουμε αυτή τη διαδικασία και μακάρι να μπορούσαμε να προβάλλουμε περισσότερες ταινίες. Προς το παρόν δείχνουμε μία ταινία την ημέρα” επισημαίνει.

Εικόνα υψηλής ευκρίνειας

Καταλήγοντας, ο κ. Κόκκινος καθιστά σαφές ότι η παραγωγή του Φεστιβάλ είναι πρόθυμη να αναπτύξει μία μόνιμη συνεργασία με τη Σύρο, προκειμένου οι δημότες της να έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν ταινίες με εικόνα υψηλής ευκρίνειας, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν από το σπίτι τους. Σημειώνεται ότι η πρόταση συνεργασίας τέθηκε για πρώτη φορά το περασμένο καλοκαίρι στο πλαίσιο του πρώτου τριήμερου ανταλλαγής τεχνογνωσίας που πραγματοποιήθηκε στη Σύρο, μεταξύ ανθρώπων που κάνουν τη διαχείριση πολιτιστικών χώρων. Στο σεμινάριο συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο κ. Κόκκινος, ο Παναγιώτης Κουντουρής από το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, καθώς και ο κ. Μπιτζάνης από το Τεχνόπολις Αθηνών.